Slovenien

Piran – Charmig stad på Sloveniens lilla kustremsa

Slovenien är ett land vi länge velat besöka. Det beskrivs ofta som ett sagoland, vara billigt och ha många olika sevärdheter. Under sommarens bilresa passar det riktigt bra att besöka Slovenien när vi är ute på en roadtrip på Balkan. Vi har ett par önskemål om platser vi vill uppleva och vi bestämmer oss för staden Piran.

Piran ligger på en udde utmed Sloveniens minimala kustremsa mellan Kroatien i söder och Italien i norr. Värmen är mycket påtaglig när vi anländer tidig eftermiddag. För bilens skull har vi valt boende med omsorg. Jag har läst att Pirans medeltida stad är bilfri så var ska man göra av bilen? Det finns parkeringsgarage visar det sig, men vi hittar ett hotell cirka 1 kilometer bort från den pittoreska stadskärnan och slår till. Med en alldeles ny promenadväg utmed havet känns det som ett perfekt boende för oss och bilen.

På väg mot Piran.

Hotel Fiesa – Trevligt boende knappa kilometern från Pirans mysiga stadskärna.

Bad, sol och oväder

I vår lilla bukt finns det två hotell med trappor ned till vattnet. Det finns också en mindre camping intill och även en strandbar. Vi badar och sitter en stund i solen. Under den här semestern har det inte blivit så många lästa böcker men idag lyckas jag läsa ut Magnus Ugglas roman ” Johnny the fucker”. Absolut läsvärd med många goda skratt.

Det är varmt och härligt men plötsligt drar ett rysligt oväder in från havet. På några minuter blir det riktig mörkt och snart öser regnet över alla badgäster. Vi kastar upp till hotellet och får beskåda ovädret från hotellrummet. Lite oroliga blir vi om vi kommer att kunna besöka Piran nu när regnet står som spön i backen, men innan vi vet ordet av är ovädret borta och solen dyker upp igen.

Pittoresk stadskärna

Vi tar oss utmed klipporna på strandpromenaden som lutar något uppåt men inte värre än att vi får välbehövlig motion. Vi kommer snart fram till den charmiga och äldre delen av Piran. Vi hittar in bland gränderna och strosar runt här en stund innan vi letar efter något ställe för att äta middag.

Tartinitorget

Vi passerar Tartinitorget som är stort, öppet och mycket inbjudande för alla slags aktiviteter. Barnen älskar att springa runt här, några lirar boll, andra äter glass från något av alla små glassbarer som finns här på torget. Det är något visst med den vackra stenbeläggningen av marmor. Den blänker och känns mjuk till och med för barfotafötter. Inget mina fötter skulle gilla men känslan går inte att ta miste på.

Piran var en gång del av det venetianska imperiet och känslan som infinner sig hos oss är mycket Italien. Det finns en skön italiensk atmosfär bland alla välbevarade arkitektoniska byggnader.

På Tartinitorget finns det gott om caféer och glassbarer.

Mitt på torget står en bronsstaty av violinisten och kompositören Giuseppe från 1800-talet. Här finns även stadshuset och Sankt Peterskyrkan som härstammar från 1200-talet.

Det finns många vackra byggnader att imponeras över. Vi tar oss vidare mot hamnen och strandpromenaden. Det vimlar av turister vid alla restauranger som ligger tätt intill varandra. Det är inte lätt att knipa ett bord längst ut mot den öppna terrassen men vi lyckas precis komma i rätt tid och får kanske restaurangens bästa bord.

Härligt att sitta på bästa plats för att njuta av god mat och havet förstås. 

Mysig liten småbåtshamn intill stadskärnan.

Pirans läge ute på udden med sin skyddade hamn lockade tidigt bosättare hit. 

När vi promenerar utmed havet ser vi det klassiska, Hotel Piran från 1913. Här skulle jag gärna bo ett par dagar. Nära till de mysiga gränderna, restaurangerna och även för att ta sig ett dopp från någon av badstegarna som finns utmed promenadvägen

Nu är vi ju på bilresa och är lite osäkra på var vi skulle ha ställt bilen eftersom den stadskärnan är bilfri. Oftast brukar sådant alltid ordna sig men ibland kan det bli ganska dyrt att stå med bilen i parkeringsgarage.

Färgglatt och charmigt är det intryck som Piran ger oss.

Uppe på höjderna har vi fin utsikt mot Piran och torget.

St. Georg kyrka

Nere från stadskärnan ser vi ett kyrktorn som vi vill titta lite närmare på. Det bär uppför en bit och ju högre upp vi kommer desto bättre utsikt har vi. Platsen där St Georg står på är välbesökt så här på kvällskvisten men kyrkan är stängd och vi får hålla till godo med vyerna här uppe. Den söta lilla kyrkan med sitt torn är en renässansbyggnad från 1500 – talet. Under kyrkan ska det finnas kryptor från den tidigare kyrka som stod på platsen redan under senare delen av Antiken.

I skymningen är det som allra vackrast här på Pirans högsta topp.

Brunnstorget med brunnar ovanpå en reservoar som konstruerades på 1700 – talet.

Spännande gränder

När vi sett oss mätta på vyerna uppe vid St. Georg kyrka tar vi oss åter in i alla de spännande gränderna som finns i den medeltida stadskärnan. Vi hittar ett mindre torg, Brunnstorget, där det finns ett par restauranger som verkar vara populära. Så här i bästa semestertider är det förstås mycket folk men betydligt färre än vad vi sett i andra kustorter vid Adriatiska havet.

Givetvis finns presentbutiker av alla de slag.

Efter en helkväll i pittoreska Piran tar vi oss tillbaka på promenadvägen till hotellet. Tyvärr tillbringar vi endast en natt här i Piran men det är absolut en underbar plats att återkomma till.

Vi vill se mer av sagolandet Slovenien och måste fortsätta bilresan vidare. Det finns många platser att besöka i Slovenien, ett land som vi tidigare aldrig ens tänkt tanken att semestra i.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + 12 =