ItalienToscana

Lucca – Sevärd och pittoresk stad i Toscana

Lucca är en fantastisk härlig och mycket sevärd stad i Toscana. Under vår resa genom Italien övernattar vi strax utanför stadskärnan och gör ett oförglömligt besök i Luccas historiska stadskärna.

Vi lämnar norra Italien och tar oss något söder ut och hamnar snart i Toscana. Vi kör förbi både Florens och Pisa eftersom vi varit i bägge städerna tidigare och fortsätter mot Lucca. Annars hade det varit läge att stanna till även i dessa städer.

Luccas historiska stadskärna ligger innanför en rejäl ringmur och som kanske är dess största sevärdhet. Muren anses vara en av Europas bäst bevarade och är byggda mellan 1504 och 1645. Muren är så pass bred att det känns mer som en längre tunnel än en mur. Dessutom är det möjligt att både promenera och cykla på muren.

Som de flesta av de gamla städerna i området runt Toscana grundades Lucca under den tid då etruskerna regerade. Etruskerna är ett italienskt folkslag från forntiden och har fått sitt namn från Etrurien, ett område som idag är Toscana och delar av Umbrien och Lazio. Redan 700 – talet f Kr levde etruskerna i Italien och de nådde sin kulturella höjdpunkt under 900 – talet f Kr. Etrurien kom senare att kallas för Tuscia vilket dagens Toscana ska ha fått sitt namn av.

Lucca spelade en viktig roll i övergången från medeltid till renässans. En av anledningarna kan ha varit att man skapade ett rejält välstånd genom att bli hela södra Europas silkesväveri. Under dess storhetstid fanns fler än 3000 vävstolar, Från Genova importerades råsilke som i Lucca bearbetades till perfektion. Detta ledde till rikedom och att Lucca även blev känt för sin hantverkskunskap och konstnärliga talanger. Detta skedde samtidigt som renässansen slog igenom i området, betydligt tidigare än på andra platser i världen. Det kom att bli en viktigt historisk händelse för norra Italien.

Idag är Lucca kanske mer känt för sin nyare historia och kultur. Muren från renässanstiden som än idag är helt intakt är unik i sitt slag.

Vår besök i Lucca

Lucca blir vår första stad att besöka under ett par dagars resa genom Toscana. Det är självaste midsommarafton men det känns väldigt långt ifrån dans kring midsommarstång och sillunch. Efter att ha checkat in på ett hotell cirka 10 minuters promenad från den historiska stadskärnan stiger vi in i Lucca. Och det är som att sväva tillbaka århundraden i tiden. Kanske någon gång på 1600 – talet eller ännu tidigare.

Mäktiga byggnader möter oss på de stenbelagda gatorna. Små torg och smala gränder löper kors och tvärs genom staden. Visst är det ganska mycket turister men inte vi känns ganska små bland alla de historiska byggnaderna. Staden känns välskött och den gamla bebyggelse är varsamt restaurerade.

Det är inte svårt att bli förtjust i Lucca, vars smala stenlagda gator vindlar sig fram mellan medeltida byggnader och kyrkor. Här och var springer man på små piazzor där man kan stanna till för lite förfriskningar.

Vad smakar inte bättre än en kall öl i den underbara staden Lucca. 

San Michele in Foro

Det finns många katedraler i Lucca. Den ena mäktigare än den andra. Kanske är San Michele in Foro den allra vackraste med de fyra bågformade raderna ovanför entrén till kyrkan

En av de mäktigaste byggnaden är den imponerande katedralen, Cattedrale di San Martino. Den upptar ett helt kvarter och ligger på Piazza San Martino. Kyrkobyggnaden är helgad åt den helige Martina av Tours och enligt traditionen grundades den av biskop Fredianus av Lucca redan på 500 – talet. År 1060 startade en genomgripande ombyggnad och katedralen invigdes av påve Alexander II år 1070. Sitt nuvarande utseende fick katedralen under 1300 – talet. Även det med torn, och dessvärre utan bild.

Gränderna i Lucca

Det är lätt att förirra sig i Luccas alla gränder. Här finns gott om restauranger och barer, men ännu har inga gäster börjar samlas inför den kommande middagen.

Ett av husen har ett högt torn och när vi tittar lite närmare ser vi att tornet pryds av ett träd. Det är Torre Guinigi: Ett av stadens mest ikoniska torn, känt för sin trädgård på toppen. Tornet kan man besöka för fina vyer över Lucca, tyvärr orkade vi inte traska upp alla trappor eftersom hissen var ur funktion.

Piazza dell Anfiteatro

En av de allra vackraste platserna i Lucca är Piazza dell Anfiteatro. En gång i tiden var det runda torget en romersk amfiteater, men idag är torget prytt med vackra och runda hus i milda pastellfärger i olika storlekar och former.  Här ligger de flesta av Luccas alla restauranger vägg i vägg, tillsammans med ett par butiker.

Middag på torget

Till en början är det glest mellan borden på alla de restauranger som finns här. Det är förstås svårt att veta vilken av dem som vi ska välja men vi går på menyn som passar bra för både magen och plånboken. Det visar sig vara ett bra val, bara en halvtimme efter det att vi satt oss är det plötsligt kö till både vår restaurang och en hel del andra också.

Mitt på torget uppträder en musiker och sångare med magisk röst.  

Underbart och stämningsfullt torg i Lucca.

Lucca blir vår första bekantskap med Toscanas alla små medeltida och fantastiskt sevärda byar. Toscana är absolut mycket mer än bara Pisa och Florens. Vi fortsätter vår färd genom det vackra landskapet och besöker flera av Toscanas mycket spännande och intressanta städer. Snart kommer flera reportage om Toscana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 3 =