SmålandSveriges 290 kommuner

Oskarshamn, Högsby, Mönsterås och Kalmar – Fyra kommuner i Kalmar län

Vi har fyra kommuner kvar i Kalmar län att besöka. Det är fyra väldigt olika kommuner men intressanta på sitt sätt. Tre av dem ligger utmed Östersjön medan en av de fyra håller till något mer inåt land. Häng med på en tur i fyra av Sveriges 290 kommuner.

Oskarshamns kommun

I värsta tänkbara väder hamnar vi i Oskarshamns kommun en sen höstdag. Det är inte optimalt att besöka en kustnära stad vid den här årstiden, men det är inte mycket att göra åt när vi har möjlighet att komma ut på kommunbesök. Men förlåt Oskarshamn, att kommunbesöket görs i början av november månad, då det inte är så lätt att visa kommunens bästa sida, precis.

Oskarshamns centrum.

Oskarshamn ligger i norra delarna av Småland i Kalmar län. Vi känner inte alls till Oskarshamn, eftersom vi aldrig haft tillfälle att besöka staden. När jag letar efter lite fakta om Oskarshamn inför vårt besök förstår jag att det är under sommaren man ska besöka staden, eftersom den beskrivs ha en vacker skärgård med natursköna omgivningar.

Lite historia

Oskarshamn har sitt ursprung i fiskeläget Döderhultsvik, och blev köping genom en resolution av drottning Kristina år 1646. Först 1856 beviljar kung Oscar I köpingen stadsrättigheter och den nya staden får namnet Oskarshamn. Som köping hade man endast några hundra invånare vid sekelskiftet men under 1800 – talets först hälft växte staden starkt. När Oskarshamn fick stadsrättigheter uppgick folkmängden till cirka 1 600 personer.

År 1874 fick Oskarshamn järnvägsförbindelse, men efter 1880 var tillväxten betydligt beskedligare än i många andra städer, även om befolkningen år 1875  mer än fördubblades till 4 529 personer. Den 31 december 1919 var folkmängden åter fördubblad och uppgick till 9 078 invånare.

En stor brand ödelade sommaren 1881 stora delar av stadens centrala delar. Till stor del hade den gamla stadskärnan varit träbebyggesle men under återuppbyggnaden passande man på att bredda gator och torg. Det byggdes stenbyggnader i tidstypisk Östermalmsarkitektur vilket gjorde att stadskärna fick ett mer storstadsaktigt utseende.

Järnvägsstationen i Oskarshamn

Oskarshamn har främst varit en hamn- och industristad, där stor del av befolkningen varit sysselsatt. Handelssjöfarten har haft stor betydelse för Oskarshamn och har det fortfarande. Idag är hamnen fullservicehamn där alla typer av gods hanteras. Det finns även båtförbindelse med Gotland härifrån.

Vårt besök i Oskarshamn

När vi anländer Oskarshamn en tidig förmiddag öser regnet ner. Paraply och regnjacka är klädseln för besöket. Det blåser också en del från havet, men det är bara att bita ihop och lämna den varma bilen för att se lite av Oskarshamns kommun. Skönt ändå att vi hittar ett liten galleria för att värma oss innan vi fortsätter färden genom stan.

Strosa i stadskärnan

Även om vi valt en riktigt trist novemberdag för vårt besök i Oskarshamn är det ändå inte svårt att föreställa sig en vacker sommardag här. Den lilla stadskärnan känns levande. Här finns till exempel Döderhultarmuseet, där den berömda träskulptören Axel Petersson har sina verk till beskådning.

Det finns också en hel del fina byggnader som ståtar i centrum. Stadens kyrka är under restaurering men ligger vackert omringat av en fin park.

Långa soffan

En av Oskarshamns sevärdheter tycker vi känns lite rolig. Det är “Långa soffan”, en 72 meter lång parkbänk vid hamnområdet i centrala Oskarshamn, Soffan är byggd 1867, på en terrass vid den södra delen av hamnen. Soffan har ett fint läge över Oskarshamns hamn, mot Östersjön och ön Blå Jungfrun mellan Oskarshamn och Öland. Förr i tiden ska fiskarhustrurna ha suttit här och spanat ut mot horisonten i väntan på att deras män skulle återvända från sjön.

Det har även spekulerats i om soffan hör till Sveriges längsta, men tyvärr Oskarshamn, det finns flera betydligt längre soffor både Karlskrona med 266 meter och Kalmar med 220 meter. Hjo har dock den längsta bänken med hela 267 meter. Så här ligger Oskarshamn långt ifrån med sina endast 72 meter.

Oskarshamns kommunhus / stadshus

Det obligatoriska besöket görs ju vid kommunens kommunhus. Här i Oskarshamn har man ett eget stadshus. Det ligger i en röd tegelbyggnad och eftersom det är vardag kan jag även ta mig en titt inomhus.

I kommunen bor det  cirka 26 918 invånare.

Sevärdheter i Oskarshamns kommun

En av de större sevärdheterna i Oskarshamn måste vara nationalparken Blå Jungfrun även kallad Blåkulla. Den  86,5 meter höga klippön ligger 10 sjömil utanför Oskarshamn, Enligt sägnen är det ju hit häxorna flyger på skärtorsdagen.

Oskarshamns läge vid Smålandskusten gör staden till en idealisk utgångspunkt för alla som gillar skärgårdsliv. Här kan man ge sig ut på olika båtturer och upptäcka isolerade öar, klippiga stränder och det öppna havet.

Alltså får vi återkomma en sommardag när Oskarshamn visar sin bästa sida.

Högsby kommun

Vi lämnar Oskarshamn och kusten för att ta oss ett par mil sydväst och inåt land, närmare bestämt till Högsby kommun.

Lite historia

Högsby är en av Sveriges mindre kommuner och är belägen i Småland. Befolkningstrenden har varit negativ sedan kommunen bildades 1971, med en minskning från 8 322 invånare 1970 till  dagens 5 438 invånare.

Högsby anses ha haft bofast  befolkning sedan tidig järnålder och var centralort i Handbörds härad. En kyrka byggdes på 1200-talet. Flera ortnamn i samhället antyder en vikingatida betydelse, med namn som Odensvi, Frövi och Huseby.

I dessa trakter var frihetskämpen Nils Dacke verksam i kampen mot Gustav Vasa. En annan kung, Karl XI ordnade med en ny mönstrings- och övningsplats för Congeliga Calmare Regemente år 1685.

Högsby är centrum för jordbruksnäringen kring dalen vid Emån. Delar av den gamla landsvägens sträckning längs Emådalen finns fortfarande kvar och några av de fina stenvalvsbroarna finns också bevarade i centrum. I slutet av 1800 – talet fick samhället järnväg när Kalmar – Berga järnväg öppnades. Idag finns Kustpilen med järnvägsförbindelse både till Kalmar och Linköping.

Högsby kommunhus

Som vanligt tar vi oss till kommunens kommunhus och i Högsby visar det sig att man håller med ett mycket tjusigt sådant. Huset i nationalromantisk stil, började byggas i september 1915 och stod färdigt 1917, då det invigdes. Kostnaden för husbygget blev 87 998 kronor och 18 öre. Huset var domsaga för Handbörds och Aspelands härader mellan åren 1917-1965. År 1970 köpte Högsby kommun huset för 205 000 kronor. Ganska billigt kan tyckas.

Även om Högsby känns litet finns Greta Garbo-museet här. Greta Garbos mamma kom från Högsby

Bankhus med anor.

Högsby kyrka

Mitt i Högsby står Högsby kyrka. Den har anor från 1200 – talet. Under Kalmarkriget utsattes kyrkan för förstörelse men byggdes upp och fick den typiska stormaktstidens interiör. Under 1800 – talet planerade man för en helt ny kyrka men det blev istället en ombyggnad av den befintliga och sedan 1885 har kyrkan sitt nuvarande utseende.

Uppleva och göra i Högsby

När jag tittar i Högsbys kommuninformation ser jag att kommunen har fina möjligheter till att uppleva natur och lokal kultur. Högsby ligger i ett vackert landskap som domineras av skogsområden som binds ihop med sjöar och vattendrag, där det största är Emån. Dessutom ligger kommunen nära andra sevärdheter i bland annat Glasriket, Kalmar och Öland. Det är heller inte långt till Västerviks skärgård och Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld.

Vårt besök i Högsby

Det är inte alltid det lättaste att göra kommunbesök, särskilt om man som besökare vill se lite av orten. Vädret är ingen höjdare, men vi får ändå se orten från den verklighet som ofta infinner sig under hösten i alla Sveriges kommuner.

Efter att ha tagit oss en kort titt runt Högsby tätort känner vi oss nöjda och fortsätter färden återigen till kusten.

Höst, regn och rusk möter oss genom Smålands kommuner. 

Mönsterås kommun

När vi ändå är i trakterna vid Smålandskusten vill vi även besöka Mönsterås, trots ostadigt novemberväder. Vi kör knappa tre mil söderut jämte kusten och når nästa kommun i Kalmar län.

Redan under medeltiden omtalas Mönsterås men som stad räknas år 1604 när man fick stadsprivilegier. Ett par år senare, 1612 brände danskarna ned både Mönsterås och ett flertal byar runt om. År 1620 blev Mönsterås lydköping under Kalmar stad och brann ner ytterligare en gång, 1677. År 1862 bildade Mönsterås köpingkommun och Mönsterås landskommun.

Mönsterås bestod av en hel del jordbruk och även sjöfart och kusthandel var viktigt för staden. Trävaror exporterades via sjövägen och järnvägen invigdes 1902 vilket gjorde att flera industrier etablerades på orten.

I den lilla orten Blomstermåla bildades industrier under 1800 – talet och än idag finns minnen från den tiden. Under 1900 – talet tillkom flertalet industrier, bostadsbyggande och inte minst Folkets Park kom att sätta prägeln i kommunen. Här var även arbetarrörelsen och kooperationen stark.

Vårt besök i Mönsterås

Att besöka Mönsterås en novemberdag visar sig vara lika illa som att besöka Oskarshamn under samma tidpunkt. Men vi strosar en stund på den mysiga kullerstensgatan som går genom Mönsterås centrum. När jag tittar lite efter sevärdheter ska det finnas mycket att göra här i kommunen.

Upptäcka i Mönsterås

Förutom att det är en kustkommun finns även en del bokskog och naturområden. Kronobäcks klosterkyrkoruin är ruiner efter en klosterkyrka från 1200 – talet  nämns vara en intressant sevärdhet. Man kan även göra ett besök i Sveriges minsta köping, Pataholm som ska vara ett välbevarat kustsamhälle med bebyggelse bevarad från 1800-talet.

Vi väljer att stanna kvar i Mönsterås och beskådar bland annat Mönsterås fina kyrka.

På platsen har det funnits en kyrka här sedan 1100 – talet. På 1700 – talet började man tala om att bygga en ny kyrka eftersom befolkningen växte beslöt man sig för att riva den gamla och bygga dagens kyrka från 1847.

Trots att det är en riktigt regnig dag tycker vi att det känns trevligt att strosa runt här i Mönsterås lilla centrum. 

Hälsans stig

På de allra flesta orter i Sverige finns Hälsans stig, vilket är ett europeiskt projekt med stöd av EU. Hälsan stig finns i flera andra europeiska länder. Syftet är att främja hälsan genom att uppmuntra folk i alla åldrar till att motionera. Därför finns en promenadvänlig slinga genom orten. Vissa orter har flera promenadstråk beroende på dess storlek. Utmed promenadslingan finns informationsskyltar uppsatta med översiktskartor. Man kan också börja och sluta sin promenad var man vill och ändå veta hur lång sträcka man har promenerat eftersom varje kilometer är markerad men en liten skylt.

I Sverige har Riksförbundet HjärtLung tillsammans med landets kommuner för närvarande (2024) över 160 promenad- och motionsslingor och fler är planerade. Själva brukar vi då och då traska den hemmavid men det är ju också ett utmärkt tillfälle att lära känna en kommun lite mer då promenadslingan brukar vara mellan 3 – 6 kilometer. I Mönsterås är slingan hela 7 kilometer och här bör man täcka upp det mesta av de centrala delarna av staden.

Kommunhuset i Mönsterås

Vi strosar runt lite i det iskalla höstvädret innan vi tar oss vidare till kommunhuset i Mönsterås. De håller tyvärr lunchstängt, alltså blir det endast ett snabbt besök med lite bilder på huset.

I Mönsterås bor det 13 134 invånare.

Mönsterås kommunvapen

Sedan 1998 har Mönsterås en kommunlogotype som består av tre delar – ett fartyg, kommunvapnet och en banderoll med kommunens namn. Fartyget är briggen Maria av Mönsterås som 1889 till 1908 hade Mönsterås som hemmahamn. Under fartyget står kommunens namn och därunder Mönsterås kommunvapen i rött och silver som skapades 1955 och visar den ås där Mönsterås är belägen, samt ett Johanniterkors som symboliserar Johanniternas gamla hospital och kloster vid Kronobäck.

Kalmar kommun

Vi fortsätter utmed Smålandskusten och når så småningom Kalmar kommun. Det är en kommun vi gillar mycket, eller kanske är det nog mer tätorten Kalmar som vi besökt och som vi finner väldigt trevlig.

I Kalmar finns allt att önska när det gäller trevliga upplevelser. Staden ligger vackert vid havet med den vackra Ölandsbron som förbinder Öland med Kalmar.

Lite historia

Redan på 1000 – talet nämns Kalmar och kom senare att bli en mycket viktigt strategisk plats för handel och sjöfart med Kalmarsund som utgångspunkt. Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och har ett flertal historiska minnesmärken att visa upp.

Kalmar slott började byggas på 1100 – talet och blev en av Sveriges viktigaste fästningar. Kanske är det ändå Kalmarunionen som många tänker på när Kalmar nämns. Kalmarunionen som bildades 1397 var union mellan Sverige, Danmark och Norge.

På 1600 – talet flyttade stadskärnan från sitt ursprungliga läge vid slottet till sitt nuvarande läge vid Kvarnholmen. Ett flertal krig liksom bränder har också härjat i området. År 1800 brann stora delar av Kalmars stadskärna ned.

Kalmar stadshus

Mitt på Stortorget ligger Kalmar stadshus. En tjusig byggnad som uppfördes som läroverk mellan åren 1833 – 1835. Det ersatte ett gammalt skolhus från 1600 – talet som brann ned vid den stora stadsbranden år 1800. År 1862 fick byggnaden en tredje våning och under 1930 – talet renoverades huset och blev stadshus 1937.

I kommunen bor det 72 304 invånare.

Kalmar rådhus

En annan mycket vacker byggnad fångar vårt intresse på Stortorget. Det är Kalmar rådhus som byggdes mellan åren 1684 – 1690. Byggnaden anses vara ett unikum bland svenska rådhus med sin rika och ovanliga arkitektur. Dessutom är det bevarat i ursprungligt skick.

Huset är byggt i den holländska stilen som även utmärker stadens borgarhus. Fasaden pryds av kung Karl XI:s monogram med latinsk text. Tidigare ska det även ha funnits ett litet torn och en balkong på fasadens mitt men dessa försvann i en brand på 1700 – talet. Från början inrymdes stadens förvaltning och rådhusrätten i huset och i källaren fanns arrestlokaler. På 1800 – talet fanns rådhuskällaren där en av stadens krogar huserade.

Fram till 1987 hade tingsrätten sina lokaler i byggnaden men togs över av Kalmar kommun.

Kalmar domkyrka

När stadskärnan flyttades till Kvarnholmen behövdes en ny kyrka som kom att bli en domkyrka. Den uppfördes i olika etapper under tre olika kungars tid med namnet Karl. Vid invigningen hade kyrkan namnet Karls domkyrka. Kyrkan började dock byggas 1660 då Karl X Gustaf var Sveriges kung.

När den invigdes 1682 var den knappt halvvärdig och då var Karl XI regent. Helt färdig var den först 1703 då Karl XII var kung. Under denna period befann sig den svenska stormakten i stort sätt oavbrutet i krig.

Stortorget i Kalmar

Kalmar slott

En av de största sevärdheterna i Kalmar tycker vi att Kalmar slott är. Redan år 1180 fanns ett försvarstorn på den plats där slottet nu ligger. Det användes till skydd mot sjörövare och andra fiender. På 1200 – talet var Kalmar etablerad som stad och i slutet av detta århundrade lät Magnus Ladulås bygga en borganläggning med ringmur och torn runt det gamla försvarstornet. Borgen blev Sveriges modernaste fästning och var under lång tid en stark försvarsanläggning genom sitt strategiska läge. Gränsen mot Danmark gick bara några mil söder om Kalmar.

Kalmar slott bär på en historia med våldsamma krig och storpolitik. Slottet är en viktig symbol för Kalmar och är idag ett populärt besöksmål i regionen.

Vårt besök i Kalmar

Kalmar är kanske en genomfartsstad för att ta sig vidare till Öland men de gånger vi stannat till i Kalmar har vi alltid sagt att vi måste göra en övernattning här. Dessvärre har det ännu inte blivit av vilket är lite trist då det finns mycket att uppleva i Kalmar. Vi hoppas få tillfälle att så småningom se mer av denna mycket intressanta stad.

Läs mer om våra besök på sidan om:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 229 – 232/ 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra − 2 =