Baden-WürttembergTyskland

Lunchpaus i Baden-Baden

Under vår långa roadtrip i Europa sommaren 2023 tar resan oss till fantastiska platser. Ibland ramlar man över ställen som inte är planerat, ofta blir det bra, till exempel när vi av ren hunger drevs till första bästa avfart från motorvägen. Det råkade bli den mycket trevliga staden Baden-Baden.

Baden-Baden ligger i förbundslandet Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland, inte alls långt från den franska gränsen. Vi hade dröjt oss kvar en bra bit in på förmiddagen i den tjusiga staden Strasbourg, men vi var till sist tvungna att lämna Frankrike för att påbörja vår hemresa mot Sverige. För att ta sig med bil till Sverige är en genomresa i Tyskland nödvändig, vilket för oss är halva nöjet på våra bilresor i Europa. Det finns så många fina städer att besöka och ofta är det ödet som styr vilka vi stannar till i om vi inte bestämt innan var vi ska stanna.

När vi lämnar Frankrike har vi inga bestämda planer för platser att eventuellt stanna till vid. Vi vill gärna stoppa till vid någon ny stad eller en stad vi tidigare besökt och som vi längtar tillbaka till. Vi bestämmer att det kanske kan bli Heidelberg som vi har besökt tidigare men gärna vill återvända till. Jag börjar leta hotell, men tyvärr har vi ingen tur denna lördag, det mesta är fullt eller vansinnigt dyrt. Suck, men lunch måste vi ändå få i oss och vi börjar titta utmed autobahn om något intressant dyker upp.

Snart dyker stora vägskyltar upp på motorvägen till Baden-Baden och vi bestämmer oss för att försöka hitta lite mat här. Vi tar oss genast till stadens stadskärna och ser direkt att det inte ser ut att vara vår dag alls. Det finns inte en enda parkeringsplats i hela stan. Galet lite parkeringsplatser eller galet mycket bilar? Det är frågan.

Vi kör runt på trånga gator och det blir lite sightseeing ändå, tills vi kommer fram till en kyrka. Alltså, kyrkor är alltid bra. Det brukar nästan alltid finnas ett par parkeringsplatser utanför och även idag finns ett par lediga platser. Lite trix och fix med att ladda ner en ny parkeringapp är det, men sen när det väl är fixat visar det sig att man faktiskt kan betala med mynt också. Men parkeringsappar är inte så dumt ändå.

En kurort

När vi så här spontant besöker en stad har vi ju inte alls läst på något om den. Jag söker lite snabbt efter saker och platser man inte ska missa när man är här, men inser att vi nog får nöja oss med att strosa runt på stan och se vad den har att erbjuda.

Baden-Baden är känd och populär turist- och kurort, med sitt läge i den västra kanten av Schwarzwald har den fin utsikt över Rhendalen. Här finns även badhotell och kasino. Kanske är det termalbadet Caracalla – Therme som fått sitt namn efter den romerske kejsaren som är det mest populära kurbadet.

Namnet Baden-Baden

Visst är det något häftigt med stadens namn, Baden-Baden. Varför dubblerar man namnet? Fram till 1931 hette faktiskt staden bara Baden, men för att särskilja Baden i både Österrike och i Schweiz kallade man staden för Baden in Baden. Det hade man egentligen gjort inofficiellt redan under 1800 – talet och det var på så vis dagens dubbelnamn skapades.

Vi som parkerat bilen ganska högt upp i stadskärnan tar oss ned i en rejäl nedförsbacke, lätt ned men jobbigt uppför, förstås. Vi kommer snabbt fram till stadens gågata där alla butiker, kaféer och restauranger ligger. Vi kastar oss in på en enklare lunchrestaurang och äter friterade räkor med pommes. Gott!

Det blir lite sightseeing utmed promenadstråket och det finns mycket att se. Allt från blommor till stora klädbutiker och inte minst alla mysiga kaféer med sina smarriga bakverk. En riktigt dröm!

Baden-Baden grundades av romarna och fick namnet, Citavis Aurelia Aquensis eller staden Aurelia av vattnen, för att hedra Aurelius Severus och Baden-Badens varma källor. Redan från 100-talet f.Kr. och framåt, använde man det helande vattnet för att bota krigsskador. Det var även en viktig mötesplats för avkoppling och umgänge för kejsare och de mer välbeställda i samhället. Kejsare Caracalla (188-217 e.Kr.), var en av dem som bidrog till de lyxiga anläggningarna i Baden-Baden.

Intresset för Baden-Baden som kurort har funnits mer eller mindre i över 2000 år. Och idag kan man fortfarande besöka olika span här stan och då är Carcalla spa förmodligen det mest populära.

Baden-Baden visar sig vara en riktigt fin stad och det är mysigt att strosa runt både på den fina gågatan och i den äldre delen av staden. Det finns egentligen mycket mer att se här i Baden-Baden än det vi hinner göra på vår lunch, men tyvärr börjar semesterdagarna ta slut och vi måste fortsätta norrut, men vi blir väldigt förtjusta i Baden-Baden.

Det finns flera andra sevärdheter och högt uppe på toppen av Baden-Baden ligger också ortens slott med vy över sin stad. Baden-Baden har även fina grönområden med bland annat Lichtentaler allee ett parkområde mitt i stan längs vatten med statyer och fontäner. Hela två rosenträdgårdar finns här med över fyrahundra sorters rosor och som stor vän av rosor skulle det såklart vara fint att se.

Stiftskirche Liebfrauen

Innan vi lämnar Baden-Baden måste vi ju titta in i kyrkan som även håller oss med parkeringsplats. Den mäktiga kyrkan har varit begravningsplats för markgrevarna av Baden sedan 1391. På 1400-talet byggdes den om i sengotiks stil som var vanlig vid den tiden och sin nuvarande spira fick kyrkan på 1700-talet. Samtidigt fick interiören en mer barock stil. Sitt nuvarande utseende har kyrkan fått efter en restaurering som genomfördes 1867.

Det finns fler sevärdheter i det sydvästra hörnet av Tyskland och när vi ändå är i närheten tar vi oss någon mil norrut och hamnar i staden Raststatt. Med facit i hand skulle vi givetvis ha stannat kvar i Baden-Baden, men vi tror att Rastatt också kan vara intressant inte minst för att det ska finns ett stor slott där också.

Slottet Rastatt

Vi tar oss en dryg mil, något nordväst och gör ytterligare en avstickare eftersom jag inte kan få nog av vackra slott. Rastatt visar sig vara en ganska stor stad ändå. Det är mycket folk och som vanligt lite svårt att hitta parkeringsplats, men efter ett par vändor runt stan lyckas vi klämma in bilen på en mindre parkering utmed vägen. Sedan är det bara att promenera i värmen.

Ganska snart får vi syn på ett tjusigt och mycket stort slott i mörkrosa färg och det är barockslottet Rastatt. Palatset och trädgården byggdes mellan åren 1700 – 1707 av den italienska arkitekten Domenico Egidio Rossi för markgreve Ludvig Vilhelm av Baden-Baden eftersom han behövde ett hem för sig och sin hustru Sibylle Auguste av Sachsen-Lauenburg.

Residenset här i Rastatt är det äldsta barockresidenset i det tyska området vid övre Rhen. Det ska ha byggts efter förebild av det franska slottet i Versailles. Under 1800-talet användes slottet som högkvarter. Under andra världskriget lyckades slottet klara sig bra utan några skador och idag ägs det av delstaten Baden-Württemberg. Slottet håller öppet för besökare där man kan ta guidade turer genom de restaurerade rummen och barockträdgårdarna. I palatset finns även två museer, ett militärhistoriskt och ett minnesmuseum för tyska befrielserörelsen.

Den lilla stadskärnan i Rastatt är också trevligt att strosa runt i även om det inte finns lika mycket att se här som det gör i Baden-Baden.

Efter våra besök i både Baden-Baden och Rastatt kör vi vidare mot Heidelberg, men något boende hittar vi inte till rimligt pris. Det blir istället Mannheim, men det är en annan historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =