Cairns till Brisbane – En roadtrip på fem dagar: Bowen – Bargara, dag 3 och 4

Onsdag och vi startar tidigt från Bowen för att ta oss en titt på Airlie Beach som är en betydligt större ort än lilla Bowen. Vi acklimatiserar oss snabbt på våra boenden men en lite konstig känsla har börjat dyka upp alltmer, vi vill gärna inte lämna de mysiga hotellen eller lägenheterna när morgonen kommer. Jag som älskar att åka bil gärna hur långt som helst känner lite motstånd att behöva ge mig ut på ännu en lång roadtrip.

De oändliga stränderna mellan Cairns och Brisbane är under den australiska vintern nästan folktomma och är nog det som tveklöst tar udden ur min tidigare favoritsysselsättning – bila. Även de mindre orterna håller sig med stränder i världsklass, naturen är mäktig och vild, det är rent, folktomt och bara vid de större orterna möter vi lite lediga australiensare och ett fåtal turister. Nej, det är inte så konstigt att jag hellre vill stanna betydlig längre på dessa underbara orter än att sitta i bilen för att färdas mil efter mil på, ja faktiskt ganska tråkiga vägar.

Roadtrip Bowen – Yeppoon via Rockhampton.

Vi kör igenom Airlie Beach som verkar riktigt mysig, vi unnar oss en promenad genom ett litet shoppingcenter med tillhörande park alldeles vid havet. Tyvärr är vi tvungna att kasta oss in i bilen för närmare 55 mils körning mot den kustnära orten Yeppoon som jag valt eftersom den ligger vid havet och passar vår tidsplan någorlunda bra. Hade det funnits bättre om tid har vi gärna stannat till i Rockhampton som ligger endast några få kilometer från Stenbockens vändkrets. Staden är även känd för sina vackra viktorianska byggnader och här ligger även den officiella linjen som skiljer de subtropiska områdena från tropikerna.

Roliga skyltar

Ja, vi är nog ganska nyfikna på Rockhampton inte minst för de roliga vägskyltarna man satt upp utmed A1 med texter som, “How long to go, mum/dad”, “Still long way to go, Kids”  “Are we there yet “Still 2 hours to Rocky Kids”. Ja det måste vara något speciellt med Rockhampton men tyvärr hinner jag aldrig fota skyltarna då man aldrig vet när de kan dyka upp.

Yeppoon – ännu en pärla på Capricorn Coast

Ingen skulle någonsin säga åt mig – åk till Yeppoon, därför blir kanske just denna fina lilla ort min hemliga pärla. Yeppoon ligger bara några mil öster om Rockhampton som vi hittar när vi lite desperat letar övernattning. Nåväl så himla okänd verkar inte Yeppoon vara för australiensarna själva. Yeppon känns som ett populärt stopp för landets inhemska turister men även ortens egna invånare gör Yeppoon levande men ändå lugnt och mycket trivsamt.

Utmärkt boende med perfekt vy

Trots att jag stressat lite när jag bokat nattens boende blir det himla bra. Lägenheten är fräscht, ligger högst upp i det gamla 70 – tals huset men som säkert renoverats många gånger under åren. Dessutom är alla lägenheterna privata boenden som hyrs ut, vilket gör det lite mer personligt, utsikten från balkongen är förstås underbar med vy över strandvägen, beachen och havet.

På de flesta av våra boende är inte priset inkluderat frukost men som vi har haft möjlighet att köpa till för cirka 100  – 200 kr per person. Tyvärr tycker jag att frukosten inte är värd sitt pris eftersom den mest består av vitt formbröd, äggröra, bacon och bönor. Ibland kan vi hitta någon liten yoghurt, medan däremot muffins, croissanter och andra onyttigheter finns det gott om, klart vi vänjer oss, särskilt med croissanter. Även här i Yeppoon köper vi till frukost eftersom det är skönt att ha ett mål fixat för att sedan starta dagen i det tempo man önskar.

God middag hittar vi i mysiga Yeppoon.

Det bästa med Australien är de magiska soluppgångarna. För bästa vy är ett boende vid havet och relativt tidig uppgång som gäller.

Den fina strandpromenaden leder till en mycket fin infinitypool i  Yeppoon Lagoon. 

Karta för dagens tripp.

Yeppoon till Bargara / Bundaberg

Efter att ha tillbringat morgonen och en del av förmiddagen på den härliga stranden är det dags att lämna Yeppoon som vi blivit så förtjusta i. Det är lätt att tycka om alla de havsnära orterna som är så vackra och mysiga, men om vi skulle ha stannat mer än en natt på varje ställe mot nedresan till Brisbane, hade vi behövt mycket mer tid.

Det skulle inte vara några som helst problem att ha tillbringat alla våra tre veckor i Australien till att göra en roadtrip mellan Cairns och Brisbane. Samtidigt som jag absolut inte vill vara utan allt annat som vi gör, det är svårt att prioritera, därför är det ett måste, att resa tillbaka till Australien någon gång i framtiden.

Dagens bilresa blir ändå inte så lång, vi kommer fram till Bargara strax utanför Bundaberg redan vid två – tiden på eftermiddagen. Det har nästan blivit lite sport att hitta bra boende vid havet och även i Bargara hittar vi ett perfekt boende alldeles vid strandpromenaden utmed havet. Bargara har även varit en utmärkt utgångspunkt för att besöka världens största sandö – Fraser Island.

Typiskt, när vi har perfekt väder och är framme tidigt är inte Bargaras strand den bästa, istället blir det riktigt lång promenad på promenadstråket precis ovanför havet. Och där ute, på havet långt bort men ändå inom våra ögons räckvidd simmar minst två valar.

2 svar på ”Cairns till Brisbane – En roadtrip på fem dagar: Bowen – Bargara, dag 3 och 4

 • mars 11, 2021 kl. 3:25 e m
  Permalänk

  Hej..trillade in på din sida när jag googlade bilder på Flatruet och såg då dina bilder här från Australien, har själv varit där 2 ggr då min yngsta dotter bott i Brisbane i 6 år, hon kommer hem dock om två veckor för gott…vi skulle ha åkt dit förra året men pandemin kom i vägen så det sket sig. Men hoppas verkligen att vi kommer dit nån mer gång. Har ju inte sett mycket. När jag var hos henne sist ( 2018) så bilade vi från Brisbane till Airlie Beach och Whitsundays, med ett stopp just i Yeppon. Såg inte mycket av stället tyvärr men vi hittade ett sånt mysigt motell, ägt av ett tyskt par som stod och gjorde frukost till oss alla på morgonen, hade man vetat så hade jag stannat där i ett par dagar för att utforska men vi ville komma upp till Airlie, där vi oxå var alldeles för kort tid. Men väldigt fina bilder och det får mig att vilja resa så fort pandemin är över 🙂 Vänligen Camilla

  Svar
  • mars 11, 2021 kl. 3:53 e m
   Permalänk

   Hej och vad roligt att du tittade in på min lilla reseblogg! Vi längtar också så mycket ut i världen nu, det känns så länge sedan vi var i Australien. Det hade varit så roligt att resa tillbaka, men nu känns det som om vi får vara nöjda med att i bästa fall få besöka Norrland och Skåne.
   Vi får hoppas att pandemin snart är över så det blir möjligt att komma iväg igen.
   Ha en fortsatt fin vår!
   Hälsningar Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + tretton =