Ett kort stopp i Cairns

Cairns – En mysig stad vid Korallhavet

Ett kort men trevligt stopp gjorde vi den mysiga staden Cairns som är Australiens största tropiska stad med nära 200 000 invånare. Staden som ligger i den norra delen av Queensland grundades 1876 av guldletare på väg till guldfälten vid Hodgkingsonfloden och fick sitt namn efter Queenslands första guvernör William Wellington Cairns. Stadens hamn har varit viktig som huvudhamn för export av sockerrör, guld och jordbruksprodukter, än idag är sockerindustrin viktig för staden.

Cairns ansågs tidigare lite som en sovstad men har vuxit snabbt och blivit en viktig turiststad inte minst för sitt idealiska läge som utgångspunkt för att utforska till exempel Stora Barriärrevet, Daintree Nationalpark och de allra nordligaste delarna av Queensland.

Vi skulle bara tillbringa en knapp eftermiddag samt kväll i Cairns innan vi startade vår roadtrip mot Brisbane morgonen därpå, det kändes därför lite lagom att bara promenera runt på huvudgatorna för att insupa lite av stadens personlighet.

Vi hade bokat in oss på ett trevligt hotell som låg precis på huvudgatan Esplanade.

Boende i Cairns

Jag hade valt boende på ett trevligt hotell bara två minuters promenad från The Reef  Fleet Terminal. Hotellet ligger mitt på huvudgatan The Esplanade, vi fick ett rum högt upp i byggnaden och hade fin utsikt över både havet och en del av staden. Tyvärr var det väldigt varmt på balkongen men senare mot kvällen kunde vi njuta lite av solnedgången.

Shopping och restauranger

Vi var ganska hungriga och hittade en liten bar precis vid småbåtshamnen som vi precis lämnat för att hämta bilen men återvända till när vi såg att det fanns mängder av matställen. Så här på eftermiddagen hade lugnet lagt sig efter det att rushen till söndagslunchen var över och de flesta utflyktsbåtar med alla turister hade gett sig av. Vi hittade en enklare måltid på en bar där en svensk tjej jobbade, alltid kul att träffa svenskar så här långt hemifrån och även få lite tips för fortsättningen av vår eftermiddag samt kväll i Cairns.

En mix av nytt och gammalt

Vi lämnade hamnen och tog en sväng mot shoppinggatorna där finns det ännu flera restauranger, souvenirbutiker och klädaffärer. Inte särskilt imponerande stad men ändå trivsam på sitt vis trots att stan domineras av breda gator med mycket trafik. En del äldre byggnationer som City Library och postbyggnaden ligger lite intryckta mellan den nyare och moderna byggnaderna. Det byggdes mycket nytt i skyskraps liknande modeller, men vi hittade även små parker med tillhörande barer och caféer.

Cairns Esplanade Swimming Lagoon

Om vi hade haft lust hade vi även kunnat gått in på den stora utomhuspoolen som ligger precis intill småbåtshamnen. Hade vi varit här under den australienska sommaren hade det nog varit skönt att svalka sig i denna gigantiska bassäng som vi blev rekommenderade att besöka. Nu var vi inte här för att bada i första hand men hade vi haft en dag till hade det säkert varit skönt med några dopp i denna saltvatten pool.

Night Market

Efter att bekantat oss i närområdet hamnade vi på Cairns Night Market. Här finns mängder av små shoppingbasarer där det säljs massor av prylar, vi hittade matstånd från världens alla hörn, de asiatiska inslagen dominerade förstås. Här gick vi runt en bra stund innan vi började bli lite hungriga, vi hade absolut kunnat ätit något från alla matbodarna som hade mat till bra pris, men vi hade siktet inställt på det egna hotellets restaurang.

Mycket smått och gott finns i Cairns nattmarknad.

Perfekt avslutning

Kvällslivet startade så smått och det finns många olika barer och restauranger att välja på, men vi hade spanat in restaurangen vid vårt boende; Bushfire Flame Grill som verkade omåttligt populär. Naturligtvis var det fullsatt när vi kom, vi fick vänta en liten stund innan man hade ett bord till oss. Väntan var väl värd, vi fick en riktigt god middag denna kväll. Det blev en fin avslutning på vår tid upp i norra Queensland.

2 reaktioner till “Ett kort stopp i Cairns

 • juli 29, 2019 kl. 8:35 f m
  Permalink

  Mmmm, ingen kinakräfta eller turk här inte!
  Visst är det härligt att smörja kråset emellanåt!

  Svar
  • juli 29, 2019 kl. 9:35 f m
   Permalink

   Ja det smakade riktigt gott. Vi gillar ju seafood och det gäller att passa på när man bor nära havet.
   // Christina

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =