AustralienQueensland

Cairns till Brisbane – En roadtrip på fem dagar: Cairns till Mission Beach dag 1

Äntligen är det dags att få sätta sig i bilen och göra den efterlängtade bilresan mellan Cairns och Brisbane. När jag planerade för denna roadtrip tittade jag lite roat på kartan och tänkte “bara 200 mil, det är ju ingenting”, vi kommer att ha hur mycket tid som helst för att stanna någon dag här och där för att göra utflykter. Men så fel jag hade…ja, det måste verkligen erkännas.

Roadtrip för tidsoptimister

Egentligen skulle vi behövt minst en vecka till för att faktiskt hinna med att besöka flera av de sevärdheter som jag har planerat in. Nu är vi tvungna att köra förbi flera av våra inplanerade stopp för att överhuvudtaget hinna ned till Brisbane i tid till vårt första flyg tillbaka till Singapore och sedan hemåt.

Karta för trippen Cairns till Brisbane.

Jag har i princip bokat nästan alla boenden hemifrån med ombokningsmöjlighet, men just för bilresan mellan Cairns och Brisbane har jag ett par övernattningar där jag inte gjort några bokningar för att kunna vara lite flexibla. Det är tur eftersom alla fem dagarna behövs för att ta oss ned till Brisbane. Det blir ganska långa dagar i bilen men jag hittar flera trevliga boenden utmed kusten som ger oss valuta för alla timmarna på vägarna.

De australienska vägarna kantas av stora fält med sockerrör.

Karta för dagen biltur.

Avstickare till Atherton med omnejd

Fulla av förväntan lassar vi in oss i hyrbilen för den allra sista veckan i Australien, nu ska det bli köra av. Dagens tripp är bara en liten kortis på cirka femton mil till den mysiga badorten Mission Beach, vi vill ju gärna ha lite mer av alla de fantastiska stränderna utmed Stora barriärrevet.

När vi planerade dagens roadtrip tycker vi att den är i minsta laget och bestämmer oss för att ta en extra sväng upp mot Atherton Tablelands för att eventuellt besöka något vattenfall. Vi svänger av huvudväg A1 och ser att det bara är cirka 5 mil till staden Atheron, till en början går vägen genom små jordbruk och lite lövskog, men ganska snart smalnar vägen av och det börjar gå uppför på alltmer krokiga vägar. Maken skämtar lite om att jag måste älska dessa vägar eftersom jag alltid lyckas hitta de värsta, men så farliga tycker jag nog inte att de är. Här och där kan man stanna till för att njuta av utsikten, luften och tystnaden, så småningom planar vägen ut och vi passerar en liten charmig ort Yungaburra, innan vi är framme i Atherton.

Vägarna är ganska smala, det tar betydligt längre tid än vad man tror för att färdas bara ett par mil.

Huvudgatan i Atherton, inte riktigt vad jag har förväntat mig. Vi tar en liten bensträckare och konstaterar att det nog inte kommer att bli så mycket roligare än detta, har vi kanske missat något?

Ett vattenfall räcker gott och väl

Området runt Atherton och ned mot kusten ska enligt min guidebok och karta vara rik på vattenfall. Jag tittar på kartan och ser att det finns flera fall utmed vår färdväg. Vi behöver inte köra så långt innan det första vattenfallet dyker upp, vi stannar till en stund men det är ett ganska litet vattenfall.

Vi kör vidare till nästa ort med det häftiga namnet – Millaa Millaa, enligt kartan ska det finnas hela tre vattenfall här, men har man sett ett vattenfall har man sett alla, tycker maken och trampar gasen i botten för att vi ska komma fram till Mission Beach innan det börjar mörkna…suck!

Vägen ned mot kusten och Mission Beach går genom stora odlingar av sockerrör, te och bananplantage. Vi stannar till utmed vägen och köper några bananer, bara att lägga ner några cent i lådan och äta nyplockade bananerna.

Mission Beach blev Wongaling Beach

Trots att vi startat redan vid nio – tiden på morgonen tar det oss ända fram till tidig eftermiddag att nå Mission Beach. Orten känns trevlig men har ganska mycket folk och bilar. Vi är riktigt hungriga när vi kommer fram och hoppar in på en av restaurangerna som ligger utmed huvudvägen. Vi är inte direkt ensamma, det är en hel del turister som liksom vi tar en matbit eller en eftermiddagsdrink.

Jag börjar titta lite närmare på var vårt hotell för natten kan tänkas ligga, men ser att det inte alls ligger vid Mission Beach utan på Wongaling Beach cirka fem kilometer söder om Mission. Typiskt när vi tycker att Mission Beach verkar vara ett toppenställe med lite butiker, restauranger och en superfin strand. Nåväl bara hoppa in i bilen och köra bort till Wongaling för att se vad det kan vara för ställe.

Wangling Beach med en drömlik strand

Vi hittar snart fram till vårt förbokade hotell och känner att det inte kommer att bli några problem att tillbringa eftermiddagen här. Stranden är helt underbar och ligger öde i ett lugnt och fint villaområde, helt perfekt om det inte börjar att regna. Först bara lite, men sen ösregnar det hela eftermiddagen, kvällen och natten, det är först framåt morgonen som regnet stoppar och vi kan ta en efterlängtad promenad.

Kvällen får vi tillbringa med pizza på rummet, lite mysigt ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 4 =