AlsaceFrankrike

Eguisheim – Pittoresk korsvirkesby i Alsace

En av mina hetaste önskningar om resmål i Frankrike är att besöka så många korsvirkesbyar som möjligt. I östra Frankrike ligger Alsace – regionen som gränsar till sydvästra Tyskland. Här ligger de små charmiga byarna och många vingårdar endast med ett par kilometers mellanrum. Många av byarna har allt man kan önska av pittoreska inslag, men en av dem är absolut i toppklass vad det gäller en sagovärld av korsvirkeshus. Det är den lilla, men undersköna byn, Eguisheim. Följ med på en tur i en av Frankrikes sötaste byar.

Under sommarens resa i bland annat Frankrike vill vi köra bilturen “Route des vins d’Alsace” eller “Vinvägen“, i regionen Alsace. Det hela började egentligen redan sommaren 2022 när vi av en slump hamnade i en annan av vinvägturens mysiga byar, Colmar. Den otroligt gulliga korsvirkesstaden ingår också i vinrutten. Jag blev så förtjust av den fantastiskt vackra stadskärnan med sina pittoreska kvarter, att jag absolut måste se ännu fler av dessa charmiga orter som ligger utmed den sevärda vinvägen man enkelt kan göra med sin egen bil.

En av byarna som beskrevs vara den allra vackrast, skulle vara Eguisheim. Byn eller den lilla orten ligger med bara 10 minuters bilresa från Colmar. Då, sommaren 2022 valde vi istället att fortsätta till Tyskland och ett annat vindistrikt, Moseldalen. Men minnet av Colmar gick inte att få bort och under ett helt år gick jag och trånade efter att få återse Alsace. När vi nu åter är här i regionen är det förstås ett måste, att lägga en övernattning i den så omtalade byn.

Var ska man bo?

Vi har kört från den lite större franska staden Valence upp till Alsace under dagen, en tur på dryga 50 mil som gick smidigt. Värmen har till sist kommit ifatt oss och det är ganska varmt denna eftermiddag. Men vi befinner oss snart i mitten av juli och värme är något man såklart måste räkna med. Jag har under dagen letat hotell men det är alltid lite ångestfyllt att göra ett val. Det finns ett par hotell att välja på, men klart är, att få ett rum till ett bra pris mitt i sommaren och samma dag som besöket ska göras kan ibland vara lite svårt. I Eguisheim är det lite kärvt att hitta det rätta hotellet för oss, men det finns ändå några att välja på.

Vi vill gärna ha frukost och parkeringsplats samt givetvis bo mitt i stan. Priset får styra och jag hittar ett trevligt hotell, “Hotel Colmar Vignes Eguisheim, med perfekt läge mitt i den pittoreska stadskärnan. Vi hänger på låset när det är dags för incheckning och värdinnan informerar oss att vi fått det allra sista rummet. Puh, vilken tur!

Trevligt och prisvärt hotell med superb frukost samt parkering på innergården.

På andra sidan vägen ligger ortens söta skola. Måste vara en dröm för en lärare…och för alla barn!

Rundtur i Eguisheim

Eguisheim är inte särskilt stort. Att ta sig runt byn tar inte så lång tid, men det finns mycket att titta på. För oss som bor mitt byn tar vi oss snabbt fram till fots mot alla sevärdheter.

Mitt på torget ligger Fontaine Saint-Léon IX. I bakgrunden till höger skymtar Château Saint-Léon.

På bilden ser man hur Eguisheim har förändrats genom århundraden.

Medeltida by

Eguisheim har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Byggnaderna är välbevarade och ska vara födelseplats för påven Leo IX. Han var påve mellan åren 1049 – 1054. Under medeltiden var Eguisheim en viktig stad och en del av det tyska riket. Staden blev även en viktig plats för vinproduktion och var tidigt känd för sina vingårdar och viner.

Efter andra världskriget blev Eguisheim en del av Frankrike och en mycket populär turistdestination. Idag går den trevliga vinvägen, “Route des vin” genom byn och är självfallet ett intressant stopp för både turistbussar, vandrare, bilresenärer och den inhemska befolkningen.

By med speciell form

Eguisheim har en lite speciell utformning. Gatorna är koncentrerade i cirklar runt Eguisheims slott. På torget mitt i Eguisheim är den naturliga samlingsplatsen där vi turister stannar till för att beundra det som finns kvar av slottet och det lilla kapell som ligger precis intill. Utifrån torget slingrar sig kullerstensgator i flera kvarter med de mest fantasifulla Pomperipossahus vi någonsin skådat. De färgglada och charmiga korsvirkeshusen kastar oss tillbaka till medeltiden. Många av husen som ligger i kvarteren är sedan 1400- och 1500 – talen och det ska även finnas hus sedan medeltiden. De nyare husen har återskapats i samma stil, vilket gör det svårt att veta från vilken tidsepok de egentligen är.

Torget

I bästa eftermiddagstid är det förstås en hel del turister som besöker Eguisheim. Här finns några kaféer och vinbutiker. Det är varmt och vi söker skydd från solen i skuggan av en markis och trots att vi befinner oss i ett av Frankrikes bästa vindistrikt intar vi en iskall öl för att släcka törsten. Nåväl vinet får vänta.

Gott med iskall öl, men givetvis ät det ju vin som ska drickas här i Eguisheim!

Den stora sevärdheten i Eguisheim anses vara det söta och färgglada Saint Léo-kapellet som ligger intill det som finns kvar av slottet och som idag är privat egendom. Vi gör ett besök i kapellet som är öppet för allmänheten och kan imponeras över den vackra inredningen av framför allt de underbara takmålningarna.

Sankt Leo IX:s kapell

Trots att kapellet känns väldigt gammalt är det inte äldre än från slutet av 1800 – talet. Kyrkan invigdes så sent som 1894. I valvet finns vackra medaljongmålningar med scener ur Sankt Leos liv. Det tar inte lång stund att strosa runt i det lilla men mycket söta kapellet.

Slingrande kullerstensgator

Även om Eguisheim är en liten by kan man ändå ta flera varv runt på kullerstensgatorna utan att tröttna. Vi hittar hela tiden intressanta och spännande detaljer i gränderna. Lite ont i nacken får vi av allt tittande uppåt mot husfasader och inte minst när vi ständigt riktar blicken mot alla storkbon med sina storkfamiljer som bor i hela Eguisheim.

Många av husen är utsmyckade med balkonglådor och blomster.

Populärt stopp på vinvägen

Inte undra på att Eguisheim är populärt bland oss turister. Den lilla byn har allt att önska för ett lyckat besök över en dag. Vi märker av en ganska stor turistström med mycket aktivitet under eftermiddagen, många tar sig till de vinbutiker som håller med vinprovning.

Vi har inte rest hit för att prova vin, för mig är det de färgglada korsvirkeshusen och de smala gränderna som lockar. Men visst kan vi inte låta bli att dricka ett par glas vin från druvan Riesling som har odlas här i trakterna sedan romartiden. Vingårdarna runt Eguisheim är kända för att producera Alsace – vin med hög kvalitet. Druvan ger vinet en mycket fin, aromatisk, elegant och kraftfull smak. Det finns givetvis flera mycket goda vita viner och när vi tittar på hyllorna lägger vi märke till att både Muscat och Pinot noir är populära druvor. Ett par flaskor av det vita vinet fick följa med hem till Sverige.

En känd skönhet

Byn är rankad bland de 20 vackraste av föreningen “Les Plus Beaux Villages de France”,”De vackraste byarna i Frankrike. Det är en oberoende förening som bildades 1982 för att främja turistattraktionen i små byar på landsbygden med ett rikt kulturarv.

I min värld har denna förening lyckas väldigt bra med sitt uppdrag eftersom vi nog är ganska många som gärna gör ett besök i dessa fantastiskt vackra byar med  sina fantasifulla korsvirkeshus, kullerstenar och mycket charm. Lägg därtill vingårdar med möjlighet att göra provsmakning så är det inte konstigt att byarna drar till sig turister, på gott och ont.

I varje kvarter finns vinbutiker med möjlighet till provsmakning.

Storkbon

På många lite högre hustak finns storkbon. Det ser väldigt trångt ut i bona då ungarna är nästan lika stora som sina föräldrar, de ser ganska flygfärdiga ut. Nere från marken kan vi se hur ungarna tränar sig inför sin första flygtur genom att flaxa med sina vingar. Det låter på ett speciellt sätt och ser lite farligt ut när de sitter långt ute på taknocken eller nära kanten av boet för att nästan, nästan komma iväg, men nej…inte idag!

Några av husen är från medeltiden och det är mycket fascinerande att strosa runt i den historiska stadskärnan runt slottet. 

Mellan några av huskropparna finns trånga passager för att ta sig till olika kvarter. 

Middag på hotellet

När vi checkar in på hotellet frågar man i receptionen om vi även vill äta middag hos dem. Vi avvaktar eftersom vi tror att det kommer att finnas många restauranger att välja på ute i byn. När vi lite senare inser att vi inte kan hitta så några direkt intressanta restauranger tar vi oss snabbt tillbaka till hotellet och bokar in oss på middag. Sista bordet, säger man. Puh! säger vi.

Hotellet visar sig ha en av få populära restauranger och när vi senare på kvällen ser att flera turistgrupper försöker hitta ett bord på vårt hotell är vi glada att vi ändå fick ett bord.

Maten då?

Nja, vi valde kockens trerätters – middag men är inte helt nöjda. Förrätten var helt okej med en ganska enkel men smakrik sallad. Däremot är huvudrätten en trist historia, med någon slags lokal köttgryta. Efterrätten var vi nöjda med och vinet smakade underbart.

Många av kvarteren har fina blomsterarrangemang utmed husväggarna. 

Populärt fotostopp

En av Eguisheims bästa fotostopp är en bit in i gränderna vid ett mindre litet torg. Utanför byns kanske gulligaste och bland de äldsta husen är det en evig kö för att få ta sin bild.

Vi får läge långt senare på kvällen när alla turister lämnat och vi har hela byn för oss själva, nåja, nästan i alla fall. När tystnaden faller över Eguisheim är det snäpp bättre att strosa runt i gränderna och verkligen insupa den sköna atmosfär som råder här.

Godnatt Eguisheim!

Efter en innehållsrik eftermiddag och kväll somnar vi sött med utsikt över de stora fälten av vinstockar och långt upp mot höjden kan vi se tre torn som vilar över bygden. De ska ha byggts på 1000- och 1100 – talen, och ska ha varit tre olika slott, Under 1400 – talet förstördes dessa och kvar finns nu delar av dessa tre fästningarna vilka man kan beskåda om man tar sig dit till fots. Någon bilväg finns inte dit upp.

Vi fortsätter vår bilresa till flera av de vackra vinbyarna utmed Route des vin. Det blir en spännande bilresa med ännu fler charmiga korsvirkeshus i fantastiska sagomiljöer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + 8 =