ÖlandÖstergötlandSmålandSverige

På vift bland kommuner och ett litet slott

För att hinna besöka Sveriges 290 kommuner inom rimlig tid har vi ganska bråda helger. Det är en helt fantastiskt rolig fritidssysselsättning som ger många intressanta och härliga upplevelser. Vi försöker variera landskapen för kommunbesöken, men vilka kommuner vi ska besöka får ofta vädret styra.

När vi tittar på väderprognosen inför förra veckans helg ser det lite svårbedömt ut, men kanske kan det bli hyfsat väder nedåt Östra Götaland. Nu får vi givetvis ta det väder som blir, men helst vill vi förstås undvika regn och rusk. Vädret i helgen ser ut att bli bra när vi hoppar in i bilen tidigt lördagsmorgon och lämnar Stockholm för att köra söderut.

Linköping

Dagens första kommun att stanna till vid blir Linköping som är en trevlig stad att besöka. Här finns en fin stadskärna och många historiska byggnader. Vid området runt Stadshuset ligger både domkyrkan och slott. Dagen till ära börjar med strålande sol och vi får en riktigt skön förmiddag bland Linköpings fina sevärdheter.

Mäktig är Linköpings domkyrka.

Gamla Linköping

När vi lämnar Linköping kör vi förbi skylten “Gamla Linköping” som jag minns ska vara en intressant sevärdhet. Här stannar vi en stund och reser tillbaka i tiden. Vi får uppleva hur livet i en liten svensk stad kunde vara för över hundra år sedan. Här ligger välbevarade trähus, kullerstensgränder, trädgårdar och flera museer. Det finns också butiker och hantverk, restaurang och café.

Det är mycket pittoreskt att strosa runt bland de vackra och välbevarade husen i Gamla Linköping.

Skänninge

Inte långt från Linköping ligger Skänninge som tillhör Mjölby kommun. När vi besökte Mjölby kommun i vintras hittade vi ingen riktigt bra sevärdhet, det var dessutom kallt och blåsigt. Hemma igen, läste jag på lite mer om Mjölby och jag kunde läsa att kommunen rekommenderade den lilla orten Skänninge, en av Sveriges äldsta städer. Även om Skänninge inte ligger utmed vår färdväg tycker vi att det är värt den lilla omväg det är för att besöka orten.

Många överraskningar

Ju fler kommuner vi besöker desto mer fascinerad blir jag av vad Sverige har att erbjuda. Det finns så många småkommuner som vi knappt hört talas om men som överraskar oss med sin spännande historia och ibland lite annorlunda upplevelser.

Kanske är vi lättroade när det gäller resor men det är något visst att besöka en ort eller plats som vi aldrig tidigare besökt eller ens tänkt tanken att göra. Kommunbesöken är något helt speciellt att få uppleva. Kanske är de platser som vi besöker inte alltid så märkvärdiga, men det ger ändå så mycket, när vi för en liten stund får ta del av andra människors dagliga samhälle, lite vid sidan om förstås, men ändå med nyfikenhet och ett nytt minne för oss att ta med hem.

Övernattning i Växjö

Vi lämnar Östergötland och kommer in i Småland. För bara några år sedan hade vi knappt alls varit i Småland men nu känns det som vi är här lite titt som tätt. Framåt kvällningen kommer vi fram till Växjö, där vi redan har tillbringade en natt förra året och nu är det dags igen för ytterligare en övernattning.

Växjö är en trevlig stad med en mysig  stadskärna. Vi är ju här på kommunbesök och tillbringar kvällen och natten på ett hyfsat hotell mitt  i stan, nära kommunhuset och järnvägsstationen. Efter middag ger vi oss ut innan mörkret faller över stan.

En av de vackraste sevärdheterna i Växjö måste vara Växjö domkyrka.

Bara 12 mil

Tidig söndagsmorgon lämnar vi Växjö trots att hotellsängen känns både varm och skön. Kanske inte optimalt när man tillbringar en övernattning på hotell att rusa iväg som vi gör. Men i min planering finns ju Öland inte så långt bort, faktiskt är det bara 12 mil mellan Växjö och Färjestaden på Öland. Och varför inte, Öland har hela två kommuner och vad härligt att få komma till Öland så här en söndag i september.

Vi pinnar alltså på men blir förstås stoppade av inte mindre än fyra kommuner utmed färdvägen. Lessebo, Emmaboda, Nybro och Kalmar. Lätt som en plätt tänker jag när vi lämnar Växjö. Men det är ju så mycket mer än bara ett besök vid kommunhuset. När vi besökt Lessebo förstår vi att det inte kommer att hinna med alla fyra. Vi stryker därför Emmaboda som vi får göra någon annan gång.

Öland

Väl ute på Öland känner jag en sådan ro. Jag vet inte om det beror på vädret eller om Öland dämpar farten. Det är lugnt här även om inte alla turister har lämnat ön ännu. Vi tar oss till Mörbylånga som är Ölands södra kommun och vänder sedan uppåt genom världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

Sollidens slottspark

Tredje gången gillt besöker vi Sollidens slottspark och den här gången har vi tur, det är sista helgen parken är öppen för allmänheten. Självklart besöker vi parken men slottet får vi beundra på utsidan. Visst hade det varit roligt att även få se slottet på insidan men slottet är privat, här håller ju kungafamiljen till under sommaren. Det är ändå generöst att besökaren kommer så pass nära slottet som man gör. Små knappt synbara avgränsningar håller besökaren på lämpligt avstånd.

Stora delar av parken är öppen för allmänheten mot en avgift på 120 kronor per person. Parken är mycket sevärd och trevlig att strosa runt i, även i tidig höstskrud. Det finns även en liten butik i anslutning till slottet,

Äntligen fick vi besöka Sollidens slottspark och se det vackra slottet. 

Borgholm

Vi avslutar vårt snabbesök på Öland med en tur runt Borgholm där kommunhus och den mycket vackra kyrkan, Borgholms kyrka finns. Sommartid är Borgholm fyllt av semesterfirare men nu råder det ett skönt lugn över orten, det är snart dags för vila.

Minisemester med konsekvenser

När vi ger oss iväg under en weekend och får uppleva så många fina platser känns det som tid och rum försvinner. Vi vet förstås att det snart är måndagsmorgon och vi ska vara pigga och fräscha för en ny jobbvecka. Men just då en söndagseftermiddag är det inget som vi tänker på när vi befinner oss på någon av alla spännande platser som finns runt om i Sverige. Vi har ganska långt att köra för att komma hem, cirka sex timmar och 48 mil närmare bestämt, men vi har ju en hel eftermiddag och kväll på oss.

Man kan vila i bilen. Det är inte det lättaste för maken som kör och trafiken är minst sagt livlig, särskilt när man kör E22 mot Söderköping. Och för att inte tala om Södertälje utmed E4:an. Där är galet mycket bilar och vi upplever att det blir bara värre och värre med åren. Totalstopp mellan Salem och Botkyrka är något man tydligen får räkna med, utan att någon olycka inrapporteras. Vad gör alla människor? Är det inte läge att hålla sig hemma så här en söndagskväll?

Alltså, ganska utmattade över att åkt bil alldeles för länge känns det inte som att det är bästa att köra in mot Stockholm söderifrån. Det tar betydligt längre tid än den beräknade tiden. Men morgonen därpå är alla tråkiga köer som bortglömda och nya kommunbesök planeras.

Kalmar domkyrka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + elva =