SverigeTyskland

Höstresa med variation

Med ett par extra dagars ledighet under skolornas höstlov brukar vi göra en liten resa, gärna med bil. Årets destinationer blir en variationsrik bilresa med kommunbesök, mys i Skåne och en dagstripp med övernattning i Hamburg.

____________________________________________________________________________________________

Vart reser man?

Att resa i Sverige under oktober – november är alltid en risk, särskilt vad det gäller väder. Bäst av allt är förstås att ta flyget till något av medelhavsländerna. Men för endast ett par dagar tycker jag dock att det är en alldeles för kort tid och det blir även för dyrt att göra en sådan typ av resa. Det får vi göra när vi har möjlighet till längre semester.

Vi har ju ändå ganska mycket att göra även på nära håll och mina planer var från början väldigt stora. Vi tänkte ta en sväng till Värmland och Dalsland där vi fortfarande har ett par kommuner kvar att besöka. Men det är bara att glömma! Dagen innan avresa lamslår ett snöoväder stora delar av Värmland och trafikanter har stått insnöade utmed vägarna. Alltså inget för oss med sommardäck, vi har ännu inte bytt till vinterdäck eftersom det då inte skulle kunna bli någon resa till Tyskland. Det är inte tillåtet med dubbdäck i Tyskland, och jag envisas med att ha dubbdäck som jag anser vara bäst på våra vintervägar i och  norr om Stockholm.

Men så har vi ju tre ynka kommuner kvar att besöka i de östra delarna av Sydsverige och där visar sig temperaturen ligga på nära tio plusgrader, men med ösregn. Valet är givet, det blir östra sidan för att göra våra tre sista kommunbesök i södra Sverige med Oskarshamn, Mönsterås och Högsby. Det passar även bra för vidare färd ned mot Skåne även om det blir en ganska lång omväg.

Kommunbesök

Det är ingen rolig vistelse i Oskarshamn med regn som förväntat. Förmodligen är ett besök i Oskarshamn bäst under sommarhalvåret, Oskarshamn verkar vara en mysig sommarstad, men när det gäller kommunbesöken finns det inga regler för vilken årstid som kommunen ska besökas. Det får liksom bli, när det blir.

Även Mönsterås som blir vår andra kommun på nedresan är en havsnära kommun med trevlig stadskärna, om än något liten. Också en kommun som gör sig bäst under sommartid.

I Högsby är det självaste kyrkan som glänser och får höstregnet att blekna något. Annars känns det skönt att vi nu bara har Gotland kvar att besöka i södra Sverige, vilket ändå känns rätt att göra under våren eller sommar 2024.

Högsby kyrka ligger mitt emot kommunhuset.

Mysig rastplats strax utanför Högsby.

Helsingborg i höstrusk

Nu är det ett par månader sedan vi besökte Helsingborg, en stad vi gärna återkommer till. Eftersom vi bott i staden i nästan tio år är det som att komma hem, men med nya upptäckter av ständiga förändringar.

Vi brukar ta in på något av stadens alla hotell och sedan gå ut på stan eller ta båtarna över sundet för en middag. Att promenera i lite nordlig vind tillsammans med regn är inte skönt men är ändå något av charmen över staden.

Resa till Tyskland

När vi slår upp våra ögon på morgonen är det ännu mörkt men det ljusnar snabbt medan vi äter god hotellfrukost. Vi går hellre upp lite tidigare för att unna oss en fin frukost i lugn och ro, även om vi snart kör via Öresundsbron in i Danmark.

Vi tankar billigare diesel utanför Kastrup, ja vi hör till dem som ännu inte har elbil, något som både har sina för- och nackdelar. De trista milen i Danmark går snabbt och jag bokar färjebiljett via mobilen som blir lite billigare än att köpa dem i biljettluckan vid färjeterminalen. Kombibiljett; Öresundsbron, Rödby – Puttgarden för bil och två personer kostar 1400 kronor, vilket är betydligt billigare nu än under högsäsong.

Tyskland – men vart ska vi?

När vi kör av färjan i Puttgarden har vi ännu inte bestämt oss om vi ska köra till Berlin, Schwerin eller Hamburg eller hur länge vi ska stanna. Fjolårets höstresa gick till Berlin och jag måste erkänna att jag blev väldigt förtjust, så pass att jag absolut vill tillbaka för att upptäcka mer av staden. Men kanske behöver vi väl inte redan åka tillbaka, det går väl att vänta något år till.

Sedan har vi den mysiga mindre staden Schwerin som vi också har besökt ett flertal gånger men ännu inte övernattat i. Vi har ju strosat runt i den fina slottsparken men inte besökt själva slottet inuti. Det är något som står högt upp på önskelistan och är ett billigt nöje, kostar knappt hundra kronor per person (8 euro). Dessutom finns en historisk stadskärna som vi vill se mer av. Men väderprognosen ser allt annat än bra ut, det ska bli regn, mycket regn och då är det inget vidare att varken gå i slottsparker eller strosa runt utomhus på stan.

Hamburg har vi pratat om i väldigt många år och kört förbi massor av gånger. Vi har hellre valt Bremen som är en mycket mysig och trevlig stad. Hamburg har alltid känts för stort och kanske lite trist också. Men någon gång måste vi testa Hamburg och till sist precis innan vi måste bestämma om vi ska köra till vänster eller höger, tar vi av mot höger och det blir Hamburg.

Hotell

Sedan letas det hotell resten av resvägen ned till Hamburg och strax före klockan 14 kör vi helt problemfritt in i området St Georg som beskrivs vara ett bra och passande område för nybörjaren i Hamburg.

Hotellpriserna i Hamburg är ganska dyra jämfört med i Skåne dessa dagar, men jag hittar ett hotell mitt i centrum med parkering i garage, bra storlek på rummet och utmärkt frukost för cirka 1575 kronor + 300 kronor för parkering per natt.

Eftermiddag och kväll i Hamburg

Vi checkar in på hotellet och tar oss genast ut på stan. Som genom ett under slutar det att regna och vi kan promenera runt in mot stadskärnan där många av de stora sevärdheterna finns.

Det finns mängder av möjlighet till shopping och det känns som att priserna ligger något lägre här i Tyskland än hemma i Sverige. Tyvärr är det grymt mycket folk och det där att handla utan att egentligen veta vad man vill ha brukar till sist vara lite bökigt och vi ledsnar snart.

God korv och öl men priserna har gått upp även här i Tyskland. För en liten öl och korv med senap nära 100 kronor per person. 

Mot senare delen av eftermiddagen kommer solen faktiskt fram och det blir både lite varmare och trevligare att ta sig runt i Hamburgs innerstad. Mörkret kommer aningens senare nu när molnen luckras upp men till sist är det mörkt och vi letar middag. Det finns många trevliga restauranger i Hamburg och vi väljer en nära vårt boende.

Morgon och förmiddag i Hamburg

Morgonen startar lovande med skär himmel. Kommer det kanske bli sol idag? Men vädergudarna är inte snälla. Det mulnar så snart solen går upp och vi bestämmer att åter ta oss norrut.

Det är givetvis inte optimalt att bara stanna en enda natt, men våra semesterdagar den här gången är inte många. Vi känner oss inte helt klara med Hamburg förstås och när vi sitter i bilen känns det som en bra idé att besöka bland annat HafenCity. Här ligger konserthuset, Elbphilharmonie.

Vi hittar en parkeringsplats nära Elbphilharmonie och hamnpromenaden. Stadsdelen Hafencity är ett mycket trevligt område där man kan promenera en bra bit utmed hamnen. På kartan ser vi att Elbtunnel ligger inom rimligt avstånd för ett besök.

Ganska nöjda med vårt korta men intensiva besök lämnar vi Hamburg för den här gången. Jag återkommer snart med ett längre reportage om våra timmar i staden.

Eftermiddag och kväll i Malmö

Att köra mellan Hamburg och Malmö går lätt och smidigt. Ett stopp i Puttgarden med den fantastiska Bordershopen hör resan till innan vi tar färjan tillbaka via Danmark och Öresundsbron till Malmö. Knappa fem timmar tar det mellan Hamburg och Malmö, inklusive besök på Bordershop, vilken är Europas största gränshandelsbutik på 6 000 kvm.

Redan strax efter femton på eftermiddagen når vi Malmö och tar in på hotell mitt i centrum. Att besöka Malmö är något av det bästa som finns. Vi är väldigt förtjusta i vår gamla studentstad och även om det är många, många år sedan vi lämnade staden har vi aldrig släppt den helt. Förvisso måste vi ibland använda GPS för att hitta rätt, men i stort känner vi oss nästan som hemma här i Malmö.

Lilla Torg i Malmö

Apoteket Lejonet

På Stortorget ligger apoteket Lejonet eller Teschska palatset. Byggnaden från 1896 är kanske en av Malmös allra vackrast. Byggherre var apoteksinnehavaren John Tesch och förutom för den tidens mycket stora apotek, nästan lika stort som det kejserliga apoteket i Moskva hade Tesch även sin luxuösa våning en trappa upp med egen hiss.

Det nya apoteket försågs med rejäla skyltfönster, men även övervåningen byggdes för att bli så iögonfallande som möjligt.

Även invändigt blev apoteket överdådigt utformat och visst är det något alldeles extra att besöka apoteket Lejonet på Stortorget än idag. Här blandas dagens apoteksvaror med dåtidens medicinburkar i vackra hyllor.

I innerstan finns ett gott utbud av restauranger.

Middag med lax och räkor. 

Novemberkväll i Malmö

Skåne i november månad.

Torups slott i höstfärger

En av våra favoritplatser under den tid vi pluggade och jobbade i Malmö var Torups slottspark. En nostalgipromenad runt slottsparken är alltid trevligt och oavsett årstid är det alltid lika vackert.

Ett kärt återseende av Torups slottspark.

Avslut i Helsingborg

Trist att resorna tar slut alldeles för snabbt, men bättre en liten resa än ingen alls. Att stanna ännu en dag i Helsingborg är alltid härligt, särskilt när solen tittar fram. Vi har ett par fina platser för en promenad utmed havet i höstsol. Vår gamla strand i Rydebäck är perfekt att strosa på och även vid norra hamnen är det också mysigt att stanna till vid innan vi lämnar Skåne i vackra höstfärger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 16 =