Feel good resa på Sportlovet

Sportlovet är en perfekt tid för att möta den första solen och värmen. Det brukar blir en bra start på våren att resa iväg till varmare länder för att komma i form efter månader eller åtminstone veckor i mörker och kyla. I år blir det ju inget av med någon sådan typ av resa, vilket är svårt att göra något åt, även om det givetvis känns trist att behöva sitta hemma och titta ut över skogen. Vädret brukar den här årstiden inte heller vara så gynnsamt för varken fjällsemester eller att semestra i Sverige överhuvudtaget.

Efter några riktigt kalla veckor i februari vänder det plötsligt, solen lyser från en klarblå himmel och temperaturerna börjar stiga, vi börjar känna lite roadtrip feeling. Skulle det ändå inte gå att göra en liten bilsemester någonstans? Jovisst kan man väl göra det, bara att ta med kläder efter väder och reser man med egen bil är det fullt möjligt att proppa bilen full med vinterkläder.

Improviserad biltur

Det är söndagsmorgon och vi packar våra weekendväskor för en liten tur söderöver. Vi har inga färdigställda planer alls förutom att besöka barn och barnbarn utanför Nyköping för en liten lunch. Vi har en härlig eftermiddag och kan för första gången i år sitta ute och äta lunch. Åh, vad det är härligt när solen kommer fram och vi riktigt kan gosa in oss på dotterns mysiga altan medan solstrålarna bränner på våra vinterbleka kinder.

Vi får dock skynda på lite för under bilresan ned till Nyköping bokar jag övernattning i Motala. Det är en perfekt liten tur så här en söndag när vårt sportlov snart startar och vi har en hel vecka framför oss utan några som helst måsten.

Östergötland

Solen fortsätter att lysa men vinden är kall. Vi kör längs Vätterns östra sida och kommer snart fram till Vadstena. En måndagsförmiddag i början av mars känns staden ödslig och tom, knappt en enda människa syns till, men Vadstena är minst lika mysig utan som med turister.

Vadstena klosterkyrka

Alvastra klosterruin

Från Vadstena kör vi vidare söderut och tar av vid Omberg. Under högsäsong brukar det nästan vara kö för att ta sig upp till de fina vandringslederna, men nu är det bara vi här. Innan vi lämnar den mäktiga naturen runt Omberg tittar vi in på Alvastra klosterruin.

Skåne

Som alltid blir det övernattning i Helsingborg, det går liksom inte att låta bli. Det är inte alls väder för att traska runt vid sundet som vi brukar göra när vi är här, men middag på Mollbergs är alltid mysigt. Vi är inte många gäster så här en måndagskväll, men maten smakar ändå lika utsökt trots rådande omständigheter. Det är inte lätt för hotell- och restaurangbranschen, knappt några gäster alls och tidig stängning, men som gäst vill vi likväl att restauranger och hotell levererar samma goda service och kvalité ändå.

När vi är i Skåne blir det numera alltid ett besök även i Malmö. Det går heller inte att låta bli, men tyvärr är det grått och småkyligt här under vår andra dag på sportlovet. Det ryktas dock om att vädret ska vara riktigt soligt på Österlen så det får styra våra vidare äventyr för resten av dagen. Vi vill dit solen är, bara att sätta fart.

Växthuset Paletten i Malmö.

Ystad – en vårvinterdag.

Sveriges absoluta sydkust

Österlen

Vi får ett par riktigt fina dagar på Österlen. Vi stannar till i mysiga Ystad som trots årstiden visar sig från sin allra bästa sida. Visst saknar vi alla vackra blommor som pryder husfasaderna under sommarmånaderna men staden har så mycket charm att vi glömmer bort både blommor och att vinden viner mellan gränderna.

Under våra år som Helsingborgsbor gjorde vi knappt alls några besök på Österlen, kanske berodde det på att vi inte hade tid och att barnen som då var små inte gillade att åka bil några längre sträckor. Nej, det var nordvästra Skåne som vi prioriterade på den tiden. När många bland våra vänner och släktingar alltid pratade sig varma om Österlen rynkade jag nästan lite på näsan och undrade hur man kunde tycka så. I mitt tycke var de nordvästra delarna av Skåne den bästa sidan både för semester och även att vara bosatt i.

Galet, måste jag säga. Nu ser jag Österlen med helt andra ögon, och även om det är långt från säsong när vi besöker Österlen får vi ett par oförglömliga ögonblick av Skånes kanske bästa sida. Trots att det ännu inte hunnit bli mer än tidig vår skiftar de böljande kullarna vid Hammars backar i blekt grönt. Ale stenar ligger i strålande solsken och helt utan sällskap av andra knallar vi runt och spanar ut över havet och de vidsträckta  vyerna över Skånes sydligaste kust. Vi checkar in i solnedgången i Simrishamn och får några oslagbara minuter på vår tripp genom Sverige.

Ale stenar i Kåseberga.

Simrishamn

Vandring vid Stenshuvud nationalpark

Öland

Alltid när vi har det som bäst vill vi gärna utmana oss mera. Vi är mer än överförtjusta i allt som Österlen har att erbjuda men jag kan inte låta bli att titta åt ett annat håll. Hur kan det vara på Öland nu? Har kanske solens strålar börjat värma upp Ölands karga landskap. Via en mellanlandning i Karlskrona tar vi oss vidare upp mot Öland.

Det är nästan alltid sol på Öland, och givetvis visar sig vädret på sin allra bästa sida. Soligt men kallt, blåsigt och riktigt krispigt. Härligt på sitt vis.

Väder i Sverige på sportlovet

Sverige har så mycket att erbjuda om det inte varit för vädret. Är det inte för kallt är det för varmt. Landet lagom har inte lagomväder, är det inte lite konstigt? Självfallet har vi varit glada för våra stunder med klarblå himmel och strålande sol men sådant väder är förstås långt ifrån självklart.

Att inte resa norröver på sportlovet är ett medvetet val, eftersom vädret i mitt tycke inte faller mig alls i smaken. Ofta är det lite för kallt eller för blåsigt, och om det inte snöar kan det ju även regna. Jag tycker att den bästa tiden att resa till fjälls är från april och framåt, då kan det bli riktigt fina dagar om man nu gillar sol och lite värme. Men allt kan förstås vara lite tvärtom, några garantier för en det ena eller det andra finns inte.

Andra nackdelar att resa i Sverige på sportlovet

Förutom riskfyllt väder är ju nästan allt stängt. Tänk vad mysigt det hade varit att stannat till vid någon av Österlens fiskebyar och köpt någon av de berömda fiskburgare eller något annat gott. Nästan alla mysiga caféer och småbutiker håller endast öppet under högsäsong, vilket känns trist men självklart förståeligt. Många av hotellen går på lite halvfart, vilket gör att de inte heller håller sina restauranger öppet. Pandemin sätter givetvis också stopp för utbudet, så det gäller att leta lite extra för att hitta både bra boende och mat.

Fördelar att resa i Sverige på sportlovet

Det finns ändå flera fördelar att resa i Sverige under sportlovet, beroende på vart man reser förstås. Vi är i stort sett ensamma på alla sevärdheter i södra Sverige. Allt går fort och smidigt, alla parkeringsplatser är lediga och dessutom behöver vi inte gå alltför långt för att komma fram direkt till den plats man önskar besöka. Det innebär i sin tur att vi hinner så mycket mera än när vi reste i samma trakter under sommarmånaderna.

Så vad blir vårt samlade intryck av vår resa?

Ja, det är en feel good resa. Att resa genom ett ganska ödsligt södra Sverige är fint på många vis. Köra dit solen lyser och omvärdera platser som jag tidigare inte trott mig gilla ger nya erfarenheter och uppslag för att upptäcka mer av de platser som vi nu bara hann att snudda lite vid.

Att möta den första vårvärmen bland nakna trädstammar i bokskogen, vandra på vita stränder utmed havet eller köra genom tomma småstäder i Småland är trevligt för ett par dagar. Det har gett oss ett välbehövligt miljöombyte för att ta itu med nya arbetsdagar innan det snart är påsklov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + tio =