GästriklandSverige

Gysinge Bruk och herrgård – Ett utmärkt utflyktsmål ganska nära Stockholm

Knappa 16 mil från Stockholm ligger Gysinge Bruk med tillhörande park och slott. Även Färnebofjärdens nationalparks huvudentré och nationalparkens naturum ligger intill bruket vid den brusande forsen vid Dalälven.

Gysinge Bruk är en trevlig utflykt ganska nära norra Stockholm. Då och då har vi varit här uppe och ibland om vi har tid brukar vi kombinera Gysinge med Uppsala eller Sala som ligger inom rimligt avstånd. Från Stockholm passerar man Uppsala innan man kör ut på väg 272 mot Gysinge. Det är bra skyltat hela vägen fram till Gysinge Bruk.

Vår utflykt till Gysinge Bruk

Det är en solig och helt perfekt septemberlördag när vi kör upp till Gysinge, för att göra en utflykt till södra Dalälven. För oss som bor norr om Stockholm tar bilresan drygt en och halvtimme och väl framme är det skönt att starta lördagsförmiddagen med en liten promenad runt bruket och dess välbevarade byggnader. Vi har plockat med oss matsäck som passar fint att äta intill forsen. Här finns även grillplats om man vill grilla korv.

Gysinge Bruk ligger vackert i en grönskande park  intill Dalälvens strand. Det välbevarade gamla vallonbrukets har restaurerats varsamt under åren. Mitt i parken ligger den vackra herrgården från mitten av 1800 – talet. 

Gysinge Bruk

Bruket är ett vallonbruk med anor från 1600 – talet och under 1800 – talet var Gysinge Bruk ett av Sveriges ledande järnbruk. I slutet av 1800 – talet fick bruket svårare att klara sig ekonomiskt och man började satsa på ny teknik. År 1900 blev Gysinge först i världen att tillverka stål i en elektrostålugn, vilket gjorde järnframställningen både enklare och billigare. Ugnen står kvar än idag och kan beskådas vid bruket. I början av 1900 – talet köpte Stora Kopparberg Gysinge Bruk men lade ner det bara efter några år.

Gysinge Wärdshus

Det kan vara gott med lite mat när man kommer upp till Gysinge och på Wärdshuset serveras det frukost, lunch och middag. Även om man inte bor på herrgården/hotellet går det bra att äta här. Det går även bra att ta med hunden om man sitter på uteserveringen.

På Orangeriet serveras lunch och fika. 

Gysinge Herrgård

Tysken Michael Benedicks född 1768 i Sachsen i Tyskland uppförde nuvarande Gysinge herrgård efter det att den gamla byggnaden brunnit ner. Benedicks var i unga år bokhållare hos en judisk köpman. Efter att ha blivit kompanjon till en juvelerare flyttade han till Sverige på 1790 – talet. Benedicks blev med tiden hovjuvelerare och fick tillstånd att driva handel med juveler, pärlor och guld. Affärerna gick bra och år 1820 köpte Benedicks järnbruket Gysinge som sedan slutet av 1700 – talet ägts av familjen Bedoire.

Under Michael Benedicks tid utvecklades bruket till ett av de ledande järnbruken i landet och han kunde påbörja byggnationen av det nya boningshuset 1832, efter ritningar av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell den yngre. När Michael Benedicks dog 1845 var hans önskan att hans arvingar skulle färdigställa Gysinge herrgård, och sex år senare, 1851 var huvudbyggnaden färdig.

Gysinge herrgård under 1900 – talet

Under 1900 – talets början stod herrgården länge obebodd och 1969 bestämdes att den skulle rivas. Strax innan rivningen skulle genomföras köpte Anders Diös byggnaden för en symbolisk summa på 100 kronor. Han sålde sena vidare till PRO ( Pensionärernas riksorganisation) som även de fick köpa gården för 100 kronor. PRO började rusta upp huset och sedan 1982 är det PRO:s folkhögskola och kursgård.

Park strax norr om herrgården.

Forsarna var den främsta anledningen till att järnbruket anlades här i Gysinge. 

Vid forsen låg en mjölkvarn från 1763, idag återstår bara vattenrännan som ledde vattnet rakt in i kvarnen. Det låg även en såg alldeles intill mjölkvarnen.

Omgivningarna här i Gysinge ger en rogivande känsla. Det är spännande att gå runt bland de vackra vita bruksbyggnaderna och fantisera om hur livet var att leva här på bruket.

Färnebofjärdens nationalpark – naturum

Mitt i bruksparken bredvid forsen ligger Färnebofjärdens nationalparks naturum. Här finns utställning om parkens alla djur och man kan få lite tips för vidare utflykter i nationalparken.

Järnvägsbroarna

En bit bort från själva bruket ligger de vackra bågbroarna. Lite osäkra varifrån man går för att hitta järnvägsbron letade vi oss lite österut från bruket mot Gysinge vandrarhem, där parkerar vi bilen. Vi kikar runt lite och ganska snabbt hittar vi något som liknar en järnvägsvall dock utan spår. Vi följer vallen och snart ser vi den häftiga bågbron som byggdes av Göteborg Mekaniska som en del av järnvägslänken Sala – Gävle.

Underbart vacker är bågbron här i Gysinge.

Bron är idag spångad och helt säker att gå över.

Hitta till Gysinge Bruk

Från Uppsala kör väg 272. Gysinge Bruk ligger cirka 75 kilometer nordväst om Uppsala. Efter cirka 3 mil kör in på riksväg 56 mot Gysinge Bruk och följ därefter tydliga skyltarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fyra =