Slott & HerrgårdarStockholmSverige

Sensommardag vid Steninge slott

En fin söndagseftermiddag i slutet av sommaren kör vi E4:an mot Arlanda. Strax innan Arlanda tar vi av mot Märsta och Sigtuna för att göra ett litet besök vid Steninge slott. Lite då och då har jag besökt Steninge Bruk och Stenladan som ligger i anslutning till slottet, där finns butiker, växthus, café och restaurang med sittplatser både inom- och utomhus. Varje år finns även en omtyckt julmarknad här.

Någon gång har vi även varit ner till slottet men det är nog mer femton år sedan nu, så det är på tiden att titta lite närmare på det. Det visar sig att Steninge slottspark har utvecklats en hel del. Ett besök vid Steninge slott kombinerat med ett besök vid Steninge Bruk och Stenladan är ett trevligt och närliggande utflyktsmål vid Mälarens strand för oss som bor i Stockholmstrakten.

Steninge slott har fräschats upp rejält och även trädgården känns vackrare sedan jag var här sist. Tyvärr kan man inte besöka själva slottet, men den fina slottsträdgården går bra att strosa runt i och det går också att komma ner till bryggan vid Mälaren.

Lite historia

Slottet ska ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Enligt sägnen fanns i den så kallade drottningflygeln en hemlig gång mellan Carl Gyllenstiernas sovrum och Hedvig Eleonoras gästrum.

Mellan åren 1694 – 1698 uppfördes slottet av Carl Gyllenstierna efter Nicodemus Tessin den yngre, som även ritade det Kungliga slottet i Stockholm. Slottet invigdes 1705 i närvaro av änkedrottningen. Under senare delen brukade Gustav III med sina teatervänner och dåtidens skådespelare och konstnärer förgylla slottet med kunglig glans.

År 1736 köpte greve Hans von Fersen slottet, men redan samma år dog han och hans änka fick ta över och bodde kvar i 12 år. Därefter axlade Carl von Fersen rollen som slottsherre. Släkten Fersen bodde på slottet i mer än 100 år ända fram till år 1839.

Maskeradbacken och Sfinxallén

Mellan åren 1702 och 1703 genomgrävdes den s k Dalkarlsbacken, väster om slottet och Sfinxallén eller Maskeradbacken som den också kallades uppfördes. Två dekorativa murar smyckades med två förgyllda sfinxer i sandsten, dessa skulle vakta det som på 1700 – talet var entrévägen till slottet då man kom hit med båt. Maskeradfester var vanliga på sommarslottet Steninge på 1700 – talet.

Axel von Fersens minnesmonument

Familjen von Fersen ägde Steninge slott mellan åren 1735 – 1839, Axel von Fersen (1755 – 1810). Genom sitt nära förhållande till de franska och svenska kungahusen har han en plats i både fransk och svensk historia. Mest känd är kanske Axel von Fersen för sin starka beundran Frankrikes drottning Marie Antoinette och för att försöka rädda det franska kungaparet från fångenskap och död. Denna händelse är mer känd historisk som “flykten till Varennes”.

År 1810 anklagades Axel von Fersen att ha förgiftat kronprins Karl August, Karl XIII:s adopterade son. Vid begravningen den 20 juni samma år blev Axel attackerad av folkmassan och brutalt misshandlad till döds. Axels yngre bror, Fabian von Essen tog med sin döde bror till Steninge Slott där hans kropp behölls fram till den statliga krigsrätten frikände honom från alla anklagelse till kronprinsens död. Efter en begravningsceremoni i Riddarholmskyrkan i december 1810 förs Axel von Fersens kropp till Ljungs kyrka i Östergötland där han nu ligger begravd.

Brodern Fabian reste år 1813 minnesmonumentet på den plats där Axel von Fersens sargade lik hade förvarats. Minnesmonumentet i gotisk stil är ritad av arkitekten Olof Tempelman.

Slottsparken

Sfinxallén förbinder den engelska parken med barockparken. Den engelska parken är till skillnad från barockparken inte lika symmetrisk och tuktad. Här finns blomsterrabatter med rosor och på våren är marken täckt med blåsippor.

I barockparken är det ordning och reda. Välklippta häckar på raka led pryder parken och vi ser inte ett ogräs så långt ögat når.

Det är så grönt och frodigt denna sensommardag i Steninge slottspark.

Troligen anlades den engelska parken under Axel von Fersens tid. 

Klocktornet

Strax väster om slottet ligger det fina klocktornet från 1690 av byggmästare Johan Andersson Onswig från Stockholm. Än idag slår klockan både hel- och halvtimme.

Ett besök i Steninge slottspark är en kombination av både trädgård, blommor och vatten.

Välkrattade grusgångar möter vi i Steninge slottspark.

Från badbryggan kan man en vacker sommardag som denna ta sig ett dopp.

Stenladan

I Stenladan finns flera butiker med designprylar och växthus samt café och restaurang. Till jul håller Sveriges största julmarknad inomhus till här. Då brukar det vara en hel del folk här och vill man inte trängas bör man undvika helgerna.

Hitta hit:

Kör E4:an från Stockholm norrut. Ta av mot Sigtuna och Märsta. Kör fram till rondellen och ta vänster mot Steninge slott. Det är utmärkt skyltat. Kör cirka 1 kilometer tills ny skylt dyker upp. Det finns en stor parkeringsplats i anslutning i Stenladan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fyra =