Allt har ett slut – Hemresa från Potsdam till Helsingborg

Potsdam

Det blir en lång dag ute i slottsparken Sanssouci och när vi kommer tillbaka till Potsdam är princip alla restaurangen fullbelagda eftersom VM – finalen spelas som bäst. Till sist lyckas även vi klämma in oss på en uteservering för att se den sista halvleken på tv:n som har placerats utomhus, VM – kvällen till ära.

Vi får en hyfsat god middag, ja det får man alltid i Tyskland, men så ska det betalas, men här tas inga bankkort, nej endast kontanter. Suck, är det 2018 eller vad är det för fel? Inga fel förstås men det känns lite som om vi fortfarande är kvar på 1990 – talet. Maken får helt enkelt springa till närmaste bankomat för att hämta ut cash och lämna kvar mig som pant. Här i forna Östtyskland är är det fortfarande ganska vanligt att man endast tar emot kontanter. När middagen äntligen är betald hinner vi med en liten rundtur i Potsdam.

Gågatan  med St Peter & Paul Kirche i bakgrunden.

Holländska kvarteren

I närheten av de holländska kvarteren ligger Nauener Tor, från ca 1755. Här finns flera restauranger och det är en mysig mötesplats.
 

Mot Sverige

Nästa morgon är det dags att sätta fart mot Sverige. Vi väljer att återigen köra via Puttgarden/Rödby och därefter Helsingör / Helsingborg. Det tar lite längre än att ta t ex Sassnitz eller Rostocks färjeöverfarter men vi har desto fler turer att välja på, det går en färja i halvtimmen från Puttgarden.

Tillbaka i Danmark är det till största del motorväg, men även en del med mötestrafik så det tar dryga två timmar för oss att ta oss mot Helsingör och det får man räkna med särskilt nu när det är många semesterbilister i farten.

Boende i Helsingborg mitt i semestersverige

Dagens tripp med två färjeöverfarter och köer i framför allt Tyskland gör att det tar ett par timmar mer än beräknat. Under eftermiddagen försöker jag boka hotell i Helsingborg som känns som ett perfekt stopp, men just denna kväll är allt superdyrt, det får man räkna med nu när vi befinner oss i bästa semestertider.

Eftersom vi är tvungna att komma iväg mycket tidigt i morgon bitti när vår hundvakt inte längre kan hjälpa oss vill vi inte bo för dyrt men ändå ha hyfsad nära till centrums mittpunkt. Till slut lyckas jag hitta boende som gör att vi har nära till innerstaden men ändå med lite promenadavstånd för att få lite motion efter alla timmar i bilen. Dagens resa på ca 60 mil tar oss nästan 10 timmar, men med lite uppehåll för shopping och färjor.

Vackra Helsingborg, en vy som är svårt att få nog av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + sju =