Roadtrip Europa – Potsdam Tyskland och Sanssouci

Näst sista dagen och vi beslöt oss för att köra upp till Sverige via Tyskland, men det fanns tid för ännu en övernattning någonstans i norra delarna av landet. Skulle vi ta Berlin? Nej, då ville vi nog ha lite mer tid än bara en eftermiddag, vis av erfarenhet från Budapest. Jag tittade runt på kartan och tänkte att Potsdam kanske kunde vara något, jag har läst om att staden ska ha fina slottsparker och det vackra slottet Sanssouci (Schloss Sanssouci) ligger där.

Det passade oss utmärkt att för en gång skull bara ha en bilfärd på fyra och en halv timme. Vi lämnade Tjeckien och körde in i Tyskland, även här är det så många vägarbeten, men dagens ca 40 mil gick ändå hyfsat bra och vi kom fram tidigt på eftermiddagen. Vi kollade av var hotellet som jag bokat på morgonen låg och så gav vi oss iväg någon kilometer utanför själva stadskärnan och slottet Sanssouci. Vi testade att köra direkt fram till den parkeringsplats som ligger närmast slottet och vi hittade flera p-platser trots att det stod att det var fullbelagt. Ganska snart såg vi slottet och konstaterade att det inte var särskilt stort utan bestod endast av ett enda plan.

Vi gick runt det lilla men ändå mycket vackra och välbevarade slott, som är placerat på en kulle, härifrån har man en fin utsikt över den härliga parken. Slottet är som sagt litet med endast 12 rum men känns tjusigt med sina två sidoflyglar som upptar stora delar av den övre terassen. När vi tittat in i slottsboden, köpt en glass gav vi oss ut i den stora och vackra parken.

Fredrik II (Fredrik den Store) medlem av den mäktiga släkten Hohenzollern och som blev kung i Preussen 1740 lät bygga slottet(1745 – 47). Kungen ville ha en privat bostad där han kunde få lite lugn och ro från slagfälten och alla förpliktelser i Berlin. Sans souci (franska) och betyder utan oro, sorglös, sorgfri, vilket betydde att namnet på slottet var en plats för avkoppling.

Fredrik II bodde på Sanssouci varje sommar under större delen av sitt liv och när han dog 1786 stod slottet obebott då hans son Fredrik Wilhelm II samt sonsonen Fredrik Wilhelm III inte alls var intresserade av slottet. Inte förrän 1840 då Fredrik Wilhelm IV blev regent flyttade en ny familj in på Sanssouci som renoverades och byggdes ut och utökades med flyglarna 1842. När Fredrik Wilhelm IV dog 1861 begravdes han i slottsparkens kyrka, även hans änka den bayerska prinsessan Elisabeth Ludovika är begravd i slottskyrkan.

Efter första världskriget då kejsardömet Tyskland inte längre existerade, blev ändå Sanssouci kvar i Hohenzollerns släkt och hamnade 1927 under den preussiska statens beskydd. Under andra världskriget flyttade man många av de värdefullaste konstverken som fanns på slottet till andra platser men trots hårda strider som ägde rum under kriget klarade sig slottet bra från skador. Efter krigets slut rustades slottet upp och blev en turistattraktion i Östtyskland. 1990 kom Sanssouci upp på UNESCO:s världsarvslista.

Parken innehåller många statyer och fontäner, den största fontänen “Grosse Fontäns”  ligger framför slottet och är 18 meter hög.

Trots att det började bli ganska varmt tog vi oss en ordentligt titt på den stora barockträdgården som har fina gräsmattor, blomsterrabatter, häckar och träd. Det ska finnas över 3000 fruktträd med olika exotiska frukter. Fredrik den store skapade även en terrasserad vingård på södra sluttningen av slottet. Vi flanerade runt en stund i parken och tänkte väl nästan åka tillbaka mot Potsdam när jag på långt håll såg ännu ett slott.

Det visade sig att det finns fler slott i parken. Bara drygt 2 km väster ut från slottet Sanssouci ligger ett annat mycket tjusigt slott Neues Palais. En promenadväg i lummig grönska förenar de bägge slotten och när vi började gå mot slottet Neues Palais såg vi flera andra intressanta byggnader och tog en liten omväg för att även titta på en av dessa, som skymtade lite längre bort i parken.

Det var Chinesisches Haus / Kinesiska tehuset. En så söt och pittoresk trädgårdspaviljong. Det var Fredrik den store som låtit bygga paviljongen under tiden 1755 /64 som är en blandning av östasiatisk och sen barockarkitektur.

Efter att ha beskådat den lilla tepaviljongen utifrån skyndade vi oss vidare mot det stora slottet Neues Palais i väst.

Detta tjusiga slott var ju någonting helt annat än Sanssouci. Fredrik den Store började bygga detta palats 1763. Kungen ville fira sina framgångar i kriget! Slottet har över 200 rum och består av flera byggnader. Efter Fredrik II död 1786 glömdes detta stora slott mer eller mindre bort, men 1859 blev det ett sommarställe åt den tyska kronprinsen Fredrik William och hustrun Victoria. 1888 blev kronprinsen kung av Preussen med namnet, Fredrik III, men lyckan blev dock kortvarig, endast efter 99 dagar som regent dog kungen i strupcancer. Under sin korta regeringstid döpte han om palatset till “Friedrichskron Palace”, men efter hans död fick slottet åter namnet Neues Palais.

Efter Fredriks III tog hans son Vilhelm II över tronen, han regerade fram till 1918 då han abdikerade, han blev den sista tyska kejsaren och preussiska kungen. Han tvingades 1919 att gå i exil till Nederländerna och  slottet blev museum fram till andra världskrigets slut, en del av möblemanget flyttades till Vilhelms residens i Nederländerna men mycket av slottets dyrbarheter försvann i Ryssland. Idag används slottet delvis av Potsdams universitet.

I Sanssoucis slottspark skulle vi nog kunnat tillbringa ännu en heldag. Det hade givetvis varit spännande att besöka slotten invändigt, tagit en större rundvandring eftersom det finns ett helt gäng med intressanta byggnader som vi kunde se på håll.

Orangerieschloss / Orangerislottet uppfördes 1851 – 64

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + sjutton =