Roadtrip Europa – Karlsbad / Karlovy Vary Tjeckien

Innan vi lämnade Budapest hade vi ännu inte bestämt hur vi skulle ta oss hem till Sverige. Min första plan var att köra via Polen, vidare upp mot Litauen, Lettland och Estland och ta färjan över från Tallinn till Stockholm, men insåg att det skulle bli ganska mycket bilåkande och vi ville gärna stanna lite längre på Baltikum, kanske som en egen roadtrip. Vi började snegla lite på Tjeckien, vi hade hört att Karlsbad i  västra Tjeckien ska vara en så vacker stad och det skulle passa vår färdväg perfekt.

Vi lämnade Budapest tidig morgon och tyckte att vi hade god marginal att köra de 67 milen som utlovades att ta ca 7 timmar. Självklart tar det mer tid då än så, vi stannar ju en del för några bensträckare och lunch. Vi trodde att vi skulle vara framme senast vid 16 – tiden, men då hade vi inte räknat med att det var vägarbeten i princip överallt på de tjeckiska motorvägarna. Det blev vår värsta dag vad det gäller bilköer, som var  långsamma, stillastående och evighetslånga! Dessutom trodde jag att gps:n inte visade sanningen, det vill säga att den hade fått en liten “knäpp” när den visade på + 110 minuter längre tidsåtgång och ville ta oss på en längre omledning. Äh, det måste ju vara fel, tidigare hade det kanske varit + 5 min eller mindre, förutom den där gången på romantiska vägen, att man aldrig lär sig…men det visade sig tyvärr stämma. Vi blev helt fast i en gigantisk bilkö, under två timmar kom vi bara 6 kilometer.

 Efter att ha bannat mig själv för gps:s missen och varit rejält grinig kom vi äntligen fram till Karlsbad över två timmar försenade men belöningen lät inte vänta på sig. Karlsbad är en sådan underbar liten stad att man inte tror att den är på riktigt, dagens alla köer var som bortglömda när vi strosade runt bland alla de vackra husen i den välskötta kurorten. Inte undra på att denna region ska vara den näst mest besökta i hela Tjeckien, efter huvudstaden Prag.

Karlsbad eller Karlovy Vary har fått sitt namn efter den tysk-romerske kejsaren Karl IV som grundade staden redan i mitten på 1300-talet. Staden är kanske främst känd för att vara en klassisk kurort med sina heta källor vars vatten ska vara mycket mineralrikt. Det ska finnas omkring 300 mindre källor och några av den räknas som huvudkällor där vattnet pumpas upp i olika brunnar. Karlsbad är den största kurorten i Tjeckien och redan på 1800-talet blev Karlsbad en erkänd kurort med över 26 000 besökare årligen. Besökarna blev allt fler och innan första världskriget bröt ut var det dryga 70 000 som gästade staden varje år. Efter första världskriget försvann många av turisterna och först efter Sovjetunionens fall började turismen åter komma tillbaka.

Många kungligheter och andra välkända personligheter har i flera hundra år besökt orten för sin hälsas skull då de mineralrika varma källorna ska ha en mycket hälsosam effekt för kropp och själ.

Idag blomstrar staden igen med många spahotell och självklart dricker man av det mineralrika vattnet från de varma källorna med temperatur mellan 40 – 70 grader. Man ska givetvis köpa den speciella pipmuggen för den varma drycken, men det går lika bra med vattenflaska.

I Karlsbad finns förstås mängder av flotta och trevliga hotell som ligger i grönskande trädgårdar skyddade med vackra smidesstaket. Jag hade bokat in oss på ett så fint och gulligt hotell i jugendstil med torn och högt i tak. Vi fick ett mycket trevligt rum där det fina badrummet till och med hade balkong. Vi hade valt att boka hotell så centralt som möjligt för att snabbt kunna ta oss ut i själva stadskärnan.

Vi begav oss genast ut i Karlsbad för att få i oss lite mat och ganska snart hittade vi en trevlig restaurang utmed floden Eger som går genom staden.

Efter middagen var det bara att bege sig iväg ut på en härlig kvällspromenad för att njuta av alla de gamla storslagna husen med den så vackra arkitekturen.

Förutom att staden är känd för sin måbra – kultur arrangerar man en internationellt känd filmfestival där bland annat Crystal globe-priset för bästa film delas ut. Dessutom har staden varit plats för flera  filminspelningar som bland annat James Bond- filmen “Casino Royale”.

Mill Colonnade / Mlýnská kolonáda – fantastisk byggnad. Här finns flera av de varma källorna med olika temperaturer.

Sandskulptur på Mill Colonnade

Market Colonnade

Market Colonnade i dagsljus.

Market Colonnade i skymningsljus.

Precis innan solnedgången förflyttade vi oss till fots upp mot den östra sidan av staden och fick lite solnedgångsbilder över staden.

Vi blev så förtjusta i denna härliga stad och morgonen därpå fick lite tid över och passade på att gå över gatan vid vårt hotell för att titta lite närmare på den så ljuvligt söta Saint Peter and Paul Cathedral.

Synd att behöva lämna Karlsbad men härligt att fått uppleva denna hälsosamma stad inte enbart för sina heta källor utan även för sin skönhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − ett =