Tjeckien

Karlsbad / Karlovy Vary i Tjeckien – En av de sötaste städerna i Europa?

Innan vi lämnar Budapest har vi ännu inte bestämt hur vi ska ta oss hem till Sverige. Min första plan är att köra via Polen, vidare upp mot Litauen, Lettland och Estland för att sedan ta färjan över från Tallinn till Stockholm. Vi inser att det kommer att bli för mycket bilåkande och vi vill gärna stanna lite längre i Baltikum, kanske som en egen roadtrip. Vi börjar istället snegla lite på Tjeckien, vi har hört att Karlsbad i  västra Tjeckien ska vara en vacker stad och det kan passa vår färdväg perfekt.

Galen Gps, eller inte?

Vi lämnar Budapest tidig morgon och tycker att vi har god marginal för att köra de 67 milen som utlovas ta cirka 7 timmar. Självklart tar det mer tid då än så, vi stannar ju en del för några bensträckare och lunch. Vi tror att vi kan vara framme senast vid 16 – tiden, men då har vi inte räknat med att det är en hel del  vägarbeten i princip överallt på nästan alla tjeckiska motorvägar.

Det blir vår värsta dag när det gäller bilköer, långsamma, stillastående och evighetslånga. Dessutom tror jag att Gps:n inte visar sanningen, det vill säga att den har fått en liten “knäpp” när den visar på + 110 minuter längre tidsåtgång och vill ta oss på en längre omledning. Äh, det måste ju vara fel, tidigare har det kanske varit + 5 min eller mindre, förutom den där gången på romantiska vägen. Att man aldrig lär sig…men det visar sig tyvärr stämma. Vi blir helt fast i en gigantisk bilkö, under två timmar kommer vi bara 6 kilometer.

Äntligen framme

Efter att ha bannat mig själv för Gps:s missen och varit rejält grinig kommer vi äntligen fram till Karlsbad över två timmar försenade men belöningen lät inte vänta på sig. Karlsbad är en helt underbar liten stad. Man kan knappt tro att den är på riktigt, dagens alla köer är som bortglömda när vi strosar runt bland alla vackra hus i den välskötta kurorten. Inte undra på att den här regionen ska vara den näst mest besökta i hela Tjeckien, efter huvudstaden Prag.

Lite historia

Karlsbad eller Karlovy Vary har fått sitt namn efter den tysk-romerske kejsaren Karl IV som grundade staden redan i mitten på 1300-talet. Staden är kanske främst känd för att vara en klassisk kurort med sina heta källor vars vatten ska vara mycket mineralrikt. Det ska finnas omkring 300 mindre källor och några av den räknas som huvudkällor där vattnet pumpas upp i olika brunnar. Karlsbad är den största kurorten i Tjeckien och redan på 1800-talet blev Karlsbad en erkänd kurort med över 26 000 besökare årligen. Besökarna blev allt fler och innan första världskriget bröt ut var det dryga 70 000 som gästade staden varje år. Efter första världskriget försvann många av turisterna och först efter Sovjetunionens fall började turismen åter komma tillbaka.

En ort för hälsa

Många kungligheter och andra välkända personligheter har i flera hundra år besökt orten för hälsans skull eftersom de mineralrika varma källorna ska ha en mycket hälsosam effekt för kropp och själ.

Idag blomstrar staden igen med många spahotell och självklart dricker man av det mineralrika vattnet från de varma källorna med temperatur mellan 40 – 70 grader. Man ska givetvis köpa den speciella pipmuggen för den varma drycken, men det går lika bra med vattenflaska.

Pipmugg för varmt mineralvatten.

Trevligt hotell

I Karlsbad finns förstås mängder av flotta och trevliga hotell som ligger i grönskande trädgårdar skyddade med vackra smidesstaket. Jag har bokat in oss på ett så fint och gulligt hotell i jugendstil med torn och högt i tak. Vi får ett mycket trevligt rum där det fina badrummet till och med har balkong. Hotellet ligger mitt i backen ned till staden, en fin promenad på några minuter.

Vi beger oss genast ut i Karlsbad för att få i oss lite mat och ganska snart hittar vi en trevlig restaurang utmed floden Eger som går genom staden.

Efter middagen är det bara att bege sig iväg ut på en härlig kvällspromenad för att njuta av alla de gamla storslagna husen med den så vackra arkitekturen.

James Bond

Förutom att staden är känd för sin måbra – kultur arrangerar man en internationellt känd filmfestival där bland annat Crystal globe-priset för bästa film delas ut. Dessutom har staden varit plats för flera  filminspelningar som bland annat James Bond- filmen “Casino Royale”.

Mill Colonnade / Mlýnská kolonáda – fantastisk byggnad. Här finns flera av de varma källorna med olika temperaturer.

Sandskulptur på Mill Colonnade

Market Colonnade

Market Colonnade i dagsljus.

Market Colonnade i skymningsljus.

Precis innan solnedgången förflyttar vi oss till fots upp mot den östra sidan av staden och får lite solnedgångsbilder över staden.

Vi återkommer gärna till Karlsbad

Vi blir så förtjusta i denna härliga stad och morgonen därpå får vi lite tid över och passar på att gå över gatan vid vårt hotell för att titta lite närmare på den så ljuvligt söta Saint Peter and Paul Cathedral.

Synd att behöva lämna Karlsbad men härligt att fått uppleva denna hälsosamma stad inte enbart för sina heta källor utan även för sin skönhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × ett =