PragTjeckien

En weekend i Prag

Äntligen har vi möjlighet att besöka Prag för att träffa vår äldsta son som pluggar på KTH och läser en av sina sista kurser på universitet i Prag. Vi hade tidigare under hösten bokat flygstolar med resebyrån Airtours med hyfsat pris men utan hotell som vi fick boka själva. 

Att flyga mellan Stockholm/Arlanda och Prag tar bara drygt en och en halv timme, precis lagom för en weekend. Från Prags flygplats tar vi en taxi och dessa är lätta att hitta, taxibilarna AAA står precis vid utgången. Vi hoppar in i första bästa taxi och hamnar i eftermiddagstrafiken vilket gör att den beräknade färdtiden tar lite längre tid än utlovat, men vi hinner se lite av de yttre delarna av Prag när vi långsamt närmar oss centrum.

Boende i gamla staden – Prag 01

 Mitt i gamla staden har vi bokat hotell och ganska snart förstår vi att det kommer att  behövas lite tålamod för att hitta tillbaka hem. Den gamla staden är en labyrint av gränder och trots både karta och gps är det till en början lite knepigt att hitta, som tur var blev vi till en början guidade av sonen men redan morgonen därpå när vi ska göra lite sightseeing på egen hand tar det oss en hel del tid att hitta tillbaka till hotellet.

För att ha nära till de flesta sevärdheter i Prag är det perfekt att bo i den del som kallas Prag 01, alltså den äldre delen. Förutom många sevärdheter finns det mängder av restauranger och barer här.

Sightseeing på egen hand

Vår första dag ska vi göra lite sightseeing på egen hand eftersom sonen är i skolan. Lite kyligt är det nu i slutet av oktober men kanske något varmare än hemma i Sverige. Vi hittar till Vaclavplatsen som är ett stort torg där många historiska och viktiga händelser har ägt rum. Det var bland annat på det här torget år  1969 när studenten Jan Palach tände eld på sig själv i protest mot den sovjetiska invasionen. Tjugo år senare ledde demonstrationerna här på torget till kommunismen fall.

Vi promenerar runt lite på måfå och Prag är en riktigt vacker stad. Det finns många fantastiska byggnader och kyrkor. Det är dock lite kallt när inte solen är framme. Vi äter lunch och det är billigt i Prag, både mat och dryck kostar nästan ingenting.

Den stora Tynkyrkan är i gotisk stil byggdes på 1300 – talet.

 

Astronomiska uret

Vi kommer fram till kanske Prags största sevärdhet det astronomiska uret från 1400 – talet som sitter på den södra väggen av Prags rådhus. En gång i timmen sätts figurerna i uret i rörelse och visar planeternas rörelse runt jorden, solen och månen i zodiakens tecken. Vid uret står trästatyer med de 12 apostlarna som marionettdockor. . Detta är en riktigt stor turistmagnet och stora folksamlingar bildas nedanför urtavlan för att vänta in att klockspelet ska starta.

 

 

 

En stor staty står på torget och föreställer  Jan Hus, en präst som ville förändra kyrkan mot korruption men hans liv slutade tragiskt när han fördes till Tyskland och brändes på bål.

Floden Moldau.

 

Många vackra hus ligger här på Gamla stadens torg.

Karlsbron

Inte så långt från Gamla stadens torg ligger den kanske populäraste sevärdheten, Karlsbron. Vi får naturligtvis trängas med många andra turister även här vilket är helt förståeligt när det är både en vacker och nödvändig bro som binder ihop Prags stadskärna.

Floden Moldau.

Pragborgen

Vi promenerar över bron och hamnar på andra sidan. Vi tittar uppåt och ser den gigantiska Pragborgen Prazsky som vakar över staden med riktigt fin utsikt.

Borgen är en stort område men flera olika palats och omringas av en lång och hög mur. Här finns inte mindre än fyra palats, kyrkor och flera trädgårdar. Den första byggnaden som byggdes på området var en kyrka på 800 – talet vilken man kan se över hela Prag. Under 1500 och 1600 – talen byggdes det flera ståtliga kyrkor och palats här uppe.

Vi tar oss uppåt mot Pragborgen och får en fin vy över Prag.

Vi gillar Prag

Prag är en riktigt mysig stad, här finns många fina sevärdheter, det är otroligt billigt och flygresan på bara en och halv timme gör denna stad till ett perfekt resmål för en weekend. Jag kan tänka mig att tidig höst, vår eller försommar måste vara den bästa tiden att komma hit.

Pragborgen

Dancing House.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =