Tjeckien

Vi besöker mysiga Hradec Králové i Tjeckien

Vi har lämnat Tyskland och kör in i Tjeckien. Vid första bästa servicestation köper vi elektroniska vignetter för Tjeckien, Slovakien och Ungern. Det kostar drygt 300 kronor för 10 dagar. Vi har ingen riktigt plan på vart vi ska stanna i Tjeckien, men sedan tidigare vet vi att landet har flera mycket sevärda städer.

Vi har besökt både Prag och Karlsbad ( Karlovy Vary) tidigare och nu vill vi gärna se någon annan stad här i Tjeckien. Jag får nys om Hradec Králové som i ligger cirka 25 mil söderut från Dresden, och 11 mil öster om Prag. en resa som vi gör snabbt under förmiddagen. Lagom till lunch kommer vi fram i Hradec Králové, lite för tidigt för att checka in på hotell men perfekt för nästan en heldag i den charmiga staden.

Hradec Králové

Eftersom vi inte har något hotell bokat för en övernattning tar vi bilen och kör runt i stan för att se vilket hotell som kan passa oss bäst. Vi hittar ett trevligt hotell som ligger med bara några minuters promenad från stadens torg, Velke Namesti. Vi har tur som kan checka in strax efter klockan 13.00.

Även om Hradec Králové är en mindre stad finns det flera fina sevärdheter här. Lite mätta på överdådigt tjusiga byggnader från gårdagens besök i Dresden är Hradec Králové lite mer lagom. Staden ligger vid floden Elbes övre lopp i östra Böhmen och har nära 100 000 invånare. Hradec Kárlové är en universitetsstad vilket vi märker av när vi bor nära universitetet och studentlägenheterna.

Floden Orlice

Vårt besök i Hradec Králové

Vi checkar snabbt in på hotellet där det även finns garage för bilen. Vi får en liten karta med de bästa sevärdheterna i stadskärnan och beger oss ut.

Trevligt hotell med perfekt läge i Hradec Králové. Hotellet ligger i tidigare militära byggnader.

Jižní terasy – Södra terrassen

Ganska snart springer vi på en rosenträdgård vid kyrkan “Kostel Nanebevzeti Panny Marie”. Här i trädgården kan man njuta av vackra blomster och olika grönskande terrasser. På flera ställen kan vi se resterna av de ursprungliga stadsmurarna.

Torget Velke Namesti

Ytterligare några trappsteg uppåt är vi framme vid torget Velke Namesti. Torget är stadens hjärta med flera historiska byggnader, hus i milda pastellfärger, restauranger och caféer. Mitt på torget står en mäktig staty och lite synd är det att man har en stor parkeringsplatsen som sträcker sig över mittdelen av torget. Det stör idyllen och det blir inte heller så lätt att fota.

Här på torget hittar man de mest intressanta sevärdheterna med kyrkor, torn och det gamla rådhuset.

Kostel Nanebevzeti Panny Marie / Church of  the Assumption of the Virgin Mary

På torget ligger den gulmålade kyrkan “Kostel Nanebevzeti Panny Marie” som håller öppet. Vi passar på att ta en titt på den fina kyrkan som är mycket sevärd, särskilt på insidan. Det är en förhållandevis ganska liten kyrka men har så vackra målningar och utsmyckningar i tak och på väggar.

White Tower

Överallt i stan ser man tornet  “White Tower”. Den 72 meter höga klockstapel stod klar 1589. Den rymmer St. Augustine Bell, den tredje största klockan i Tjeckien.

Det går utmärkt att besöka tornet och jag förmodar att utsikten uppifrån tornet är imponerande. Tyvärr väntar en hel skolklass på “sin tur” och vi beslutar oss för att komma tillbaka senare. Då är det dock stängt, lite synd eftersom tornet verkar vara mycket intressant att besöka.

Holy Spirit Cathedral

Precis intill White tower ligger ännu en kyrka som är öppen när vi kommer tillbaka senare på kvällen. Holy Spirit Cathedral “Den Helige Andes katedral” är huvudkyrka i Hradec Královés stift. Det är en sengotisk tegelbasilika med två torn, som ligger i det sydvästra hörnet av Velkétorget.

Den ursprungliga kyrkan kan ha varit från tidigt 1300 – tal. Den har eldhärjats, byggts upp, plundrats och återigen renoverats genom århundradena.

Det är en ståtlig kyrka och jag fäster mig vid de olika målningarna av vapensköldarna som finns i taket. Man kan se att den svenska flaggan finns representerade på några av målningarna. Jag har inte kunna hitta någon förklaring till dessa och det hade varit intressant att få veta mer om dem.

Kvarteren runt torget

Hradac Králové har en ganska liten stadskärna och det finns flera kvarter runt om det stora torget som också är trevliga att strosa runt i. Vi hittar en hel gata med färgglada hus som naturligtvis måste fotas från olika vinklar.

 Kanovnický dům (Hradec Králové), nám. Jana Pavla II

Promenad längs floden Elbe

Även om det är något svalare väder idag känns det skönt att ta oss ned mot floden. Inte mycket till svalka men trevligt att äta en glass och promenera vid den gångväg som sträcker sig runt nästan hela den inre stadskärnan och som fortsätter genom parken “Jirásek Park”.

Museum of Eastern Bohemia

Floden Elbe

Vi ser fler spännande byggnader utmed floden.

Jirásek Park

Vi har gott om tid och tar oss runt hela den inre delen av stadskärnan och fortsätter genom den grönskande parken Jiràsek Park. Här förenas de bägge floderna Elbe och Tiché Orlice.

Träkyrkan ”Pravoslavný kostel svatého Mikuláše” från 1600 – talet och har flyttats hit. 

Fest i stan

Senare på kvällen efter det att vi ätit en god middag på hotellet där vi övernattar tar vi oss tillbaka till torget. Då är det desto mer folk ute, det är helt klart feststämning. Ett rockband spelar live och det är ett härligt drag. Tyvärr eller kanske är det skönt, börjar det plötsligt ösregna. Vi skyndar oss tillbaka till hotellet och under natten drar ett kraftigt åskoväder in med blixtar och smällar som håller oss vakna en bra stund.

Ölbilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + 7 =