HawaiiRoadtrip HawaiiUSA

Hawaii – Vår resa till USA:s västligaste delstat

Sommaren 2016 är vi återigen i USA och som en liten extra tripp besöker vi delstaten Hawaii. Jag har inte haft en tanke på Hawaii tidigare, visst skulle jag gärna vilja resa dit men det har känts lite svåråtkomligt så därför har jag inte funderat så mycket mer på delstaten Hawaii. Däremot har maken haft Hawaii som ett drömresemål och när han mer än en gång nämner Hawaii, bestämmer vi oss för att göra en resa dit när vi ändå hade ska göra en ny resa till USA.

Vi är dock lite fundersamma hur vi lättast och billigast ska ta oss till Hawaii. Vi har ju redan köpt flygbiljetter till Los Angeles eftersom vi vill se mer av bland annat Kalifornien och lite annat av västra USA under sommaren 2016.

Flyg till Honolulu

Efter lite letande hittar vi ganska snart ett bra flyg till Honolulu och boende på Waikiki Beach. Jämfört med flygresan mellan Stockholm och Los Angeles är flygbiljetten till Los Angeles – Honolulu nästan lika dyr. Vi betalar cirka 6000 kronor per person tur och retur, så det blir drygt 12 000 kronor för bägge resorna per person.

Vår resa startar hemifrån Arlanda med ett stopp i Los Angeles. Vi övernattar nära flygplatsen vid Manhattan Beach och det känns rätt att vila lite efter elva timmar i luften. Följande morgon är vi på plats för inrikesflyg till Honolulu, tyvärr blir vi rejält försenade och får tillbringa många tråkiga timmar på flygplatsen. Nästan fyra timmar försenade kommer vi äntligen iväg.

Honolulu verkar vara en väldig populär destination för oss svenskar. Vi är inte ensamma svenskar ombord mot Honolulu, vi har sällskap av flera svenska barnfamiljer. Det är en flygtid på cirka fem och en halvtimme vilket är lite längre än jag trott, men Hawaiiöarna ligger ju faktiskt hela 400 mil från den amerikanska västkusten.

Nej givetvis gick inte detta gigantiska Lufthansaplan till Hawaii, men från LA – flygplats går nog detta plan tillbaka till Frankfurt, visst är det en Airbus 380? Så himla stort och fint.

Hawaiiöarna

Hawaiis fem huvudöar Oahu, Molokai, Maui, Hawaii och Kauai stäcker sig över ett 80 mil långt bälte i Stilla Havet. De flesta sex miljoner som årligen besöker Hawaii kommer till delstatens huvudstad Honolulu därifrån kan man sedan ta sig till de andra öarna med mindre flyg.

Utsikt från balkongen.

Bra att ha hyrbil på Oahu

Ett måste är att hyra bil och det är lätt att köra på Oahu. Det är precis som att köra bil på fastlandet staterna, jag blir ändå lite förvånad över att det är så mycket trafik. Vägarna är helt okej och det är lätt att hitta. Vi har för det mesta med oss en Gps samt en mindre papperskarta som är ett bra komplement till Gps:n.

Mustang Cab – perfekt hyrbil på Hawaii.

Boende på Waikki Beach

Vi hämtar ut hyrbilen och lämnar så snabbt vi kan Honolulus flygplats. Vi kör ut på motorvägen och kommer ganska snart fram till själva staden Honolulu. Det är mörkt och det börjar till och med att regna, det har vi inte riktigt räknat med. Det tar en stund att köra genom huvudgatorna för att komma ut mot den södra sidan av Waikiki Beach där vi har bokat boende längst ut på Waikiki med utsikt både mot havet samt den häftiga kratern Diamond Head.

Pearl Harbor

Vi stannar sex dagar på Oahu, det passar oss bra att göra utflykter på förmiddagarana och tidiga eftermiddagar för att tillbringa några timmar på Waikiki beach för bad och sol på eftermiddagarna.

Redan första morgonen beger vi oss till Pearl Harbor. Här finns krigsfartyg, ubåt, militära museer och monument. Det finns mycket att se och man kan göra olika guidade turer och säkert hålla på i flera dagar för att få veta allt om det japanska flyganfallet den 7 december 1941 och som gjorde att USA bestämde sig för att ge sig in i andra världskriget. 

Vi besökte förstås ubåten där man får se hur besättningen levde sitt dagliga liv. Det var trångt och det kan inte ha varit lätt för alla de unga grabbarna att vara ombord på ubåten. Även fast det är längesen får jag en klump i magen av hur besättningen måste ha känts sig när de låg under vattenytan och kunde träffas av en sjunkbomb när som helst.

 

Diamond Head

Från vår hotellbalkong har vi även utsikt över kratern Diamond Head som vi naturligtvis besöker. Trots att vi är ganska tidigt ute på förmiddagen för att göra vandringen upp på kratern är det svårt att få parkeringsplats, men ett smidigt kösystem gör att vi bara behöver vänta en tjugo minuter för att få en plats till bilen. Vid parkeringen finns ett informationscenter och även kiosk och toaletter.

Liten vandring på Diamond Head

Bra att tänka på innan man påbörjar vandringen är att utrusta sig med bekväma skor, vattenflaska och något till huvudet, det blir rejält varmt när solen gassar på. Stigen i sig är promenadvänlig men smal och lite brant på vissa ställen. Den sista etappen går genom en eller två tunnlar, den lättare vägen med en tunnel eller den lite jobbigare då man även får gå den allra sista biten i ännu en tunnel. 

Väl uppe, vilket tar cirka 35 – 40 minuter, får vi trängas en del för att ta bilder, men med lite tålamod får alla njuta av den fantastiska utsikten över stora delar av Honolulu och Waikiki Beach. 

Fina stränder på norra sidan Oahu

Efter vårt besök uppe på Diamond Head beger vi oss norrut, vi kör förbi Honolulu, flygplatsen och Pearl Habor. Trots att det inte är så långa sträckor att köra tar det ändå tid eftersom trafiken tidvis är intensiv. Norröver är stränderna otroligt vackra, orörda och vilda. Vädret är lite mer ostabilt på den här sidan med tvära väderomslag. Vi får uppleva både solsken, sandstorm och regnoväder under bara någon timme.

Alldeles för tuffa vågor för mig att bada i.

Fina stränder på östra Oahu

Stränderna på Hawaii är det svårt att få nog av. Vi blir mycket förtjusta i den östra sidan av Oahu, här är det betydligt lugnare än på den västra sidan både till havs och på land. Vissa strandremsor är vi helt själva på. Det är stränder i absolut världsklass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 15 =