AustralienPlanera resa

Australien – En spännande resa med flyg och bil

Att resa till Australien hade länge varit en dröm, kanske sköt jag resan lite framför mig med tanke på den långa flygresan dit. För ett par år sedan när vi var på Fiji väcktes tanken åter på att besöka landet “Down Under”, vi var ju ändå så nära. Då skulle vi tillbaka till USA för en härlig roadtrip som redan var inplanerad och vi reste hem utan att fortsätta till Australien. Tanken på Australien föll lite i glömska tills tidigt förra året när vi åter började fundera på om vi ändå inte skulle ta och göra den stora drömresan. Till sist bestämde vi oss att klart vi måste ta oss till Australien, även om det är en bra bit för att ta oss dit.

Här är vår resa från Stockholm till Brisbane tur och retur

__________________________________________________________________________________

En första dålig plan byttes ut mot en ny bättre plan för en treveckorsresa i Australien.

I början av min reseplanering var tanken att vi skulle flyga till Brisbane, fixa hyrbil och köra till Sydney. Men vi ville ju till Melbourne också och när vi ändå var där så måste vi ju såklart även åka på Great Ocean Road. Sedan skulle vi ta bilen och köra norrut hela vägen upp till Cairns och därefter åter köra till Brisbane. En helt galen planering, det skulle ju inte gå hur mycket jag än försökte.

Det blev många timmars funderade framför datorn och google maps, jag räknade timmar och mil tills jag höll på att bli galen men så dök äntligen en riktigt bra idé plötsligt upp, vi flyger istället. Men skulle det inte bli väldigt dyrt? Nej, jag blev överraskad över de ganska låga priserna på inrikesflygen i Australien åtminstone under juni och juli. En enkel mellan Brisbane och Melbourne gick på dryga tusenlappen per person och en enkel flygresa mellan Melbourne och Sydney kostade cirka 600 – 700 kronor per person. Resan mellan Sydney och Cairns var ju den längsta och kostade cirka 1700 kronor per person.

Att flyga runt i Australien var ett bra beslut vi hann se betydligt mycket mer än vad vi skulle ha gjort om vi bara kört bil. Nu blev det mer tid på plats och lite mindre tid i bilen, ja så himla skönt att allt bara löste sig även om vi önskat oss ännu mer tid på i princip alla platser vi besökte.

Vår resa till och i Australien blev trots lite svajig planering en av de bästa resor som jag gjort. Det blev en resa med hela tio flygresor, fjorton olika boende samt två bilhyror. Den långa flygresan mildrades genom ett tvådagars stopp i underbara Singapore både på dit- och tillbakaresan, men vi tar det från början.

Stockholm – Helsingfors

Vi lämnar Stockholm och Arlanda från terminal 2 för en kort flygresa på knappa timmen över till Helsingfors. Planet går något före utsatt tid och min puls lugnar sig något, men vi har bara ett kort stopp på 50 minuter innan planet till Bangkok ska lyfta.

Det är första gången som vi är på Helsinkis flygplats, men den kan väl inte vara så stor ändå? Jo den är större än vi trott och när vi kommer in i transithallen grips jag nästan av panik. Köerna till passkontrollen är oändliga och nära stillastående, men en bit bort ser vi som tur självscanningautomaterna för EU – medborgare och vi hinner precis genom passkontrollen innan det är dags att gå ombord på Finnairs fina nya Airbus 350-900.

Helsingfors – Bangkok

Vi har köpt platser med extra benutrymme som är skönt att ha när man gör lite längre resor. De nästan tio timmarna till Bangkok går riktigt smidigt, vi sover några timmar innan det är dags att landa. Vi har nästan ett två timmars stopp på Bangkoks flygplats som känns skönt eftersom det är en bra bit att gå innan vi kommer fram till gaten mot Singapore. Resrutten mot Singapore flygs av Jetstar Asia. Det visar sig att Finnairs resenärer har förtur vid avgång och serveras även frukost, väldigt bra eftersom vi börjar bli lite hungriga.

Bangkok – Singapore

Ytterligare två timmar i luften känns helt okej, vi landar på fina Changi Airport och man förstår genast varför denna flygplats rankas som världens bästa flygplats år efter år. Inte för vi varit på alla världens flygplatser men en mycket bra känsla infinner sig genast på Changi Airport. Det råder en lugn och skön atmosfär och det är mycket rent och fräscht. Efter våra två härliga dagar i Singapore är det dags att flyga vidare mot Brisbane på Australiens östkust.

Changi – Brisbane

Vi lämnar Singapore lite lagom utvilade, vi har en åtta timmars flygresa till Australien och Brisbane framför oss. När vi checkar in på Emirates blir vi lite förvirrade, jag försöker boka exitplatserna men personalen ler lite överseende och säger; välj varsin trea eller fyra, planet är inte ens halvfullt. Jag som är van att kriga för bästa platser tror knappt att det är sant men det är det och att flyga med Emirates gör denna resa till den bästa flygresan någonsin. De åtta timmarna går snabbt, det bjuds på hyfsad god mat som serveras åtminstone två gånger och däremellan blir det även snacks och dryck.

Att anlända till Australien – passkontroll

När vi landar känner vi oss hyfsat fräscha och när det dessutom inte är särskilt ansträngande att komma in i Australien känns det nästan som att vi befinner oss på en europeisk flygplats. Vi har sökt ETA – visum hemifrån vilket var gratis 2019. När vi anländer passkontrollen finns det automater där man stoppar in sitt pass och har man tur öppnas grindarna och man är inne i landet. Har man otur blir man inte insläppt utan får ställa sig i kö vid den bemannade passkontrollen. Detta drabbar maken och under tiden han står och väntar hinner jag hämta upp bagaget och sedan möts vi upp, vårt bagage dubbelkollas men den lilla extratid som denna procedur tar är knappt märkbar. Vips är vi inne i Australien och sitter i en taxi mot vårt första boende.

Maken och jag på en varsin tresits, kanske lite tråkigt att inte ha någon att prata med men så himla skönt att kunna sträcka ut sig och slumra en stund.

Inrikesflyg

Vi testar de tre största lågprisbolagen, Virgin Australia, Tigerair och Jetstar. Incheckningen sker från automater och platserna var redan tilldelade och går inte att ändra, det är fullbokat på samtliga flyg. Det är ganska petigt med vikten på bagaget, allt ska vägas, minsta övervikt kostar pengar. Det är 7 kg som gäller för handbagage men hela 23 kg för incheckat bagage.

Alla utom Tigerair går på utsatt tid och mitt tycke är det ingen större skillnad på komforten förutom att vi på resan mellan Sydney och Cairns får beställa mat för 15 dollar per person. Det är bara några av passagerare som har den möjligheten och jag har fortfarande ingen aning om varför det ingick i vår flygbiljett, det står ingenting om mat i vår bekräftelse. Flera av de passagerare som sitter inom samma sektion som vi på planet blir alla lika förvånade som vi men tackar och äter glatt av det som finns att äta och dricka för dessa pengar.

Brisbane – Stockholm

Tillbakaresan till Changi i Singapore flyger vi med Qantas, som är helt okej men nu är det dock fullsatt. Vi hamnar långt bak i planet men med två sittplatser bredvid varandra i en två – fyra – två – modell, känns skönt att slippa sitta på fyrsitsen. Vi flyger under dagtid och har strålande solsken, vi ser det ödsliga Australien från luften. Efter ett par timmar går vi ut över havet och ser det sista av Australien, lite sorgligt men snart landar vi åter i Singapore och får ytterligare två härliga dagar i denna fina stad.

Hemresan går direkt från Changi till Helsingfors, vi flyger natt och landar vid åttatiden på morgonen. En dryg timmes stopp innan vi flyger den sista sträckan mot Stockholm, men planet är försenat drygt en timme vilket inte känns så tungt när vi nästan är hemma.

Boende i Australien

Under vår vistelse i Australien har vi  tolv olika boenden. När vi anländer Australien och Brisbane ska vi bara stanna över natten och vi tar in på motell. Konstrasten till Marina Bay Sands där vi bott i Singapore och precis lämnat är förstås enorm men snart är det morgon och vi flyger vidare till Melbourne.

I Melbourne bor vi en mysig  två – rumslägenhet på 29 våningen. Lägenheten har ett litet kök med allt man behöva och läget är perfekt, dessutom är det prisvärt, vi betalar endast ca 850:- per dygn.

Utmed Great Ocean Road har vi två vitt skilda boenden, det ena ligger högt upp bland gröna kullar, regnskog och på långt håll skymtar vi havet. Vi möter inte en enda människa under de timmar vi bor på Southern Anchorage Retreat. I Lorne bor vi strandnära på ett stort hotell och fattar att vi inte är de enda människorna på jorden. Vi trivs bra på bägge hotellen även om den första nattens boende nära apostlarna känns väldigt exotiskt och härligt ödsligt.

I Sydney bor vi centralt och kan promenera till de flesta sevärdheterna. Rummet har balkong men det är kallt, dessutom är vi knappt alls på rummet mer än att vi bara sover. Vi tycker att Radisson är helt okej, särskilt med sitt perfekta läge. Frukosten är väldigt dyr men som vi ändå unnar oss vår första morgon eftersom vi har så mycket att hinna med, men sedan blir det frukost på stan.

Trinity Beach utanför Cairns bor vi i lägenhet men vi äter alla måltider på café eller restaurang. Balkongen som ligger i ett lite utsatt läge högst upp har en underbar utsikt, vi sitter ute så mycket vi kan men när det blåser är det inget vidare. I hela fem nätter stannar vi i Trinity Beach, lite besvikna är vi över standarden i verkligheten jämfört med de bilder som presenterades då vi bokade boendet. Det trevliga värdparet ursäktar sig med att just denna lägenhet är den enda som inte har blivit renoverad, så kan det gå.

Vårt nästa boende är på Fitzroy Island. Tyvärr är det inte alls vad vi tänkt, men vi har ingen lust att uppgradera oss till ett rum med utsikt mot havet eftersom vi inte kommer att vistas på rummet mer än när det är mörkt och då känns det lite onödigt med denna extrakostnad. Jag sover dock uselt i en säng som lutar så pass nedåt att det känns som om jag ska trilla ned på golvet. Maken känner ingenting alls på sin sida och tycker att jag överreagerar men när han testar min sida håller han faktiskt med. Lite synd när inte boendet levererar, men maten är fantastisk och Fitzroy Island är en underbar liten ö i Stora barriärrevet.

I Cairns bor vi mycket bra på det ganska stora Pacific Hotels, här har vi en trevlig balkong men det är alldeles för varmt att sitta där denna söndagseftermiddag. Vi har frukost med i priset som ligger strax över tusenlappen för en övernattning.

Under vår första övernattning på vår bilresa ned mot Brisbane bor vi strandnära strax söder om Mission Beach på Wongaling Beach. Boendet känns lite som motell, det är billigt och det är ganska mycket folk som vi knappt märker något av. Men vi ser att parkeringen fylls på med bilar men så tyst ändå i ösregn och mörker.

Vår andra natt på bilresan söderut övernattar vi i Bowen som också påminner om motell och det är ett jättemysigt ställe. Tyvärr serveras det ingen frukost här men utsikten och läget är inte dumt alls.

Vår tredje övernattning utmed östkusten är ett havsnära lägenhetshotell med trevlig balkong i kustorten Yeppon. Frukost ingår för knappa 900 kronor natten även om det finns möjlighet att fixa egen mat i det lilla köket.

Fjärde övernattningen är på ett motell i den mysiga orten Bargara utanför den större staden Bundaberg. Boendet är förhållandevis dyrt men vi har bokat sent och läget med havet mittemot balkongen är helt rätt. Vi äter både en god middag och frukost på en trevlig restaurang som ligger intill motellet.

Efter timmar i bilkö når vi till sist Surfers Paradise där vi har det absolut bästa boendet på hela resan. Vi bor i en riktigt drömlägenhet med fantastiska soluppgångar. Vi trivs så bra här och det känns lite som om det skulle kunna bli vårt sommarställe, kanske lite långt att åka till, men wow, vilket ställe.

I Brisbane som blir vår sista natt i Australien bor vi på Holiday Inn Express. Kanske ett väl litet rum men vi är knappt där alls och med gångavstånd till Brisbanes alla sevärdheter är vi riktigt nöjda med vårt sista boende i Australien.

Hyra bil i Australien

Efter flera biluthyrning och  helvetesväntan både i USA och Europa kommer vi till Hertz på Melbournes flygplats och är beredda på en lång väntan. Det tar fem minuter sedan är allt klart bara att signera och hämta ut bilen, men såklart i vänstertrafik.

Att hyra bil i Australien är inte särskilt dyrt men lite huvudbry hade vi innan vi bokade. Självriskeliminering är dyrt och om något händer reserverade biluthyrnings-företaget hela 6000 aud på vårt konto vilket är en bit över fyrtiotusen svenska kronor. Vi får dock lugnade besked i kassan, inget att oroa sig över det är endast om något händer som dessa pengar kommer att dras från ditt konto.

I Cairns går det lika lekande lätt, på några minuter har vi bilnyckel i handen och hittar bilen ute på parkeringen, precis så det ska vara när man hyr bil.

Men om något händer?

Ja, då blir det riktigt dyrt trots helförsäkring, såklart får man tillbaka sina pengar, men det krävs en hel del jobb. Ja vi vet ju nu hur det hela fungerar och att det tog lite tid att få tillbaka alla pengarna efter en liten incident från en stolpe som repade lacken med en trettio centimeter lång repa på bakdörren.

När vi lämnar tillbaka bilen dras 6000 aud från vårt konto, men redan efter cirka tio dagar kommer alla pengar tillbaka utom cirka 900 aud eftersom det är själva kostnaden för att laga skadan. När vi åter kommer hem till Sverige skickar maken in vår skadeanmälan och det tar tid, men till sist får vi tillbaka alla pengarna precis som försäkringen utlovade.

Vad var sämst med resan i Australien?

Det måste verkligen vara den korta tiden vi hade på oss trots att vi ändå hade tre veckor enbart i Australien blev det ont om tid. Vi är i stort sett nöjda med vår planering över resan men några av platserna som vi tänkt besöka blev vi tyvärr tvungna att skippa. Ja den sista veckan blev minst sagt lite stressig.

De lite tråkiga landsvägarna på östkusten tog betydligt längre tid än vad vi tänkt eftersom det inte gick att köra särskilt snabbt på dem.  Hade vi inte haft så bråttom kunde det nog varit ganska skönt att åka i maklig takt och njutit lite mer av de olika landskapen, besökt lite fler städer och alla magiska stränder.

Vad var bäst med resan i Australien?

Allt måste jag nog säga. Den mäktiga naturen, de oändliga, helt underbara stränderna och de varierade landskapen gör Australien till ett riktigt favoritland. Människorna är otroligt trevliga, lättsamma och vill gärna hjälpa till. Vi upplevde att det var ganska billigt att semestra i Australien, vi bodde bra till en ganska blygsam kostnad kanske beror det på att vi tillbringade vår tid under landets vinterperiod när det kanske inte är lika mycket turister av den inhemska befolkningen.

Vädret?

Vi hade trots australisk vinter stabilt väder med mycket sol även om det kunde bli kyligt både på morgonen och kvällen särskilt i den södra delen av landet. I nordöstra delarna är det ju tropiskt klimat vilket nu på vintern höll en temperatur på dryga 25 grader.

Vill vi åka tillbaka?

Ja absolut, men frågan är bara när. Det är mycket vi vill se i världen och lite nyfikna är vi även på Nya Zeeland och då kan det ju kanske bli ett nytt besök i Australien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + arton =