Bilresa EuropaEstlandLettlandLitauenPolen

Rundresa i Baltikum med bil

Estland, Lettland och Litauen, tre länder i en och samma resa är en helt perfekt roadtrip. En rundresa i Baltikum är fulladdad med upplevelser av mysiga städer, prisvärda boenden, god mat och dessutom billigt drivmedel. Baltikum ligger också så nära oss men av någon konstig anledning har det aldrig blivit av att vi rest dit.

Nu är det påsklov och vad passar inte bättre än att göra en riktig drömresa med egen bil. Och när vi ändå är ute och kör passar vi på att göra en lite längre biltur och lyckas besöka hela sex länder på en vecka. Som vanligt är vi tidseffektiva och startar vår resa redan på skärtorsdagskväll med färja från Kapellskär utanför Norrtälje.

Färja från Kapellskär till Paldiski

När vi lämnar bostaden hemma i Vallentuna är det endast några få plusgrader. Dubbdäcken är bytta till sommardäck, vilket är ett måste för att köra bil i bland annat Polen och Tyskland. Väderprognosen säger dock att det ska bli snöbyar och eventuell ishalka till kvällen och det känns förstås lite oroande när vi ska köra ut mot Roslagskusten.

Typiskt att det aldrig kan bli vår, men vi tar oss i god tid ut till Norrtälje och är framme utan några problem, men istället får vi stå i färjekö i nära två timmar. Suck!

Båten kommer in vid 19 – tiden men inte förrän vid 20.30 får de första bilarna köra ombord. Det är fullbokat men det är endast ett fåtal personbilar. Alltså DFDS – färja till Paldiski är en transportfärja för lastbilar i första hand.

För oss gör det ingenting, det är en snabb tur på endast tio timmar och den mesta tiden sover vi gott. I priset på cirka 3900 kr ingår överfart för bil, hytt för två personer, middag och frukost. Hade jag varit lite snabbare och bokat insideshytt hade det varit nära 1000 kronor billigare. När jag bokade var den typen av hytt slut och jag fick ta vad som fanns kvar. Onödigt förstås!

Efter en dag på jobbet, väntan och till sist äntligen vara ombord på färjan, känns det trots den sena timmen gott med ett mål mat. Även om det inte på något sätt är lyxigt eller ens särskilt gemytligt i restaurangen infinner sig en härlig vibb när vi intar middagen i form av skolbespisning tillsammans med ett helt gäng yrkeschaufförer. Vi är på väg och bättre känsla finns inte.

Vi somnar sött i vår hytt och vaknar hyfsat utvilade med en timmes tidsskillnad framåt, men den timmen glöms snart bort när vi rullar av färjan in i Estland.

Onödigt dyr hytt med havsutsikt.

Tallinn i Estland

Paldiski ligger knappt fyra mil från Tallinn. Vi tar en tur runt orten och konstaterar att det inte är mycket att göra här mer än att tanka bilen för cirka 18 kronor litern och fortsätta till huvudstaden.

De flesta hotell världen över har incheckningstid vid 15.00 – tiden, så även det hotell vi bokat in oss på centralt i stadskärnan. Vi tar oss istället runt i Tallinn med bil och hinner se flera intressanta sevärdheter. Vi hittar bland annat Kadriorg palatset och det passar utmärkt att ta en förmiddagspromenad i den vackra parken där slottet ligger.

På stora hotell brukar det inte vara några större problem att checka in lite tidigare och även om det är ett par timmar kvar innan incheckning tar vi oss till hotellet för att kolla om det är möjligt att checka in. Tyvärr är rummet inte klart, men vi kan parkera bilen på hotellets parkeringsplats och ta oss till fots runt i gamla stan som ligger alldeles i närheten.

 Palatset Kadriorg 

Viruporten i Tallinn 

Kohtuotsa utsiktplats

Tallinn är en riktigt charmig och pittoresk stad att strosa runt i. Vi blir stormförtjusta av vad staden har att erbjuda. Det finns gott om restauranger, barer och butiker. Sevärdheterna levereras på löpande band och i ett strålande solsken får vi en helt fantastisk dag och kväll här i Estland.

Gamla stan i Tallinn.

Vitrupe 

Från Tallinn till Riga

Även om Tallinn är väldigt mysigt tycker vi att vi hinner uppleva de flesta av de sevärdheter som känns intressant för oss den här gången.

Morgonen därpå efter en riklig frukost på hotell Park Inn by Radisson lämnar vi Tallinn och tar oss vidare söderut i Estland. Om vi stannat längre i landet hade vi nog velat se mer av bland annat staden Pärnu eller någon av de öar, med bland annat Ösel, som ligger utanför Estlands kust. Även om solen strålar fint idag är det nog ändå sommartid som kan passa bäst, när stränder och havet lockar på ett annat sätt.

Att färdas med bil mellan Tallinn och Riga är en stillsam resa. Det finns ingen motorväg, men vägarna är bra med gles trafik. Faktiskt upplever vi transportsträckan som riktigt tråkig. Det är långa raksträckor och det ser princip likadant ut hela vägen tills havet dyker upp och då passar det bra att stanna till en stund för att inta vår medhavd lunch. Redan strax före klockan fjorton är vi framme i Riga. De tar oss cirka fyra timmar att köra de 31 milen.

Vy över Riga

Riga i Lettland

Jag har bokat hotell under dagens resa och jag tycker att det är bra att bo så nära stadskärnan eller den äldre delen av staden som möjligt när vi är här så kort tid.

Jag hittar ett utmärkt hotell med tillhörande parkering och vi kan checka in omgående. På bara fem minuters promenad når vi den allra centralaste delen av staden och hinner besöka både matmarknaden, kyrkor, kyrktorn, historiska byggnader och givetvis provsmaka landets lokala öl på ett mysigt café i solen.

Mitt första val av hotell var Radisson Blu Latvija,  men jag tyckte det kändes onödigt dyrt, istället gör vi ett besök på 26 våningen där Skyline Bar finns och intar ett varsitt glas Prosecco. Det är alltid lite svårt att veta var man kan äta en god middag, men när hungern sätter in löser det sig själv när vi springer på en restaurang som ser trevlig ut. Vi har tur, det finns ett bord för två, men självklart är det bäst att boka bord särskilt när det är påskafton.

Mysigt café i solen.

Mycket trevlig restaurang i Riga.

Utsikt från Radisson Blu Letvija Riga

Riga till Vilnius

Vi får en oförglömligt dag och kväll i Riga. Vi blir rejält förtjusta i Lettlands underbara huvudstad med sina så fantastiska sevärdheter. Innan vi far vidare morgonen därpå gör vi ännu en sightseeing och tar oss upp i den mäktiga byggnaden Latvian Academy of Sciences. Vi tar oss med hiss och även ett antal trappor upp till ett fantastiskt panoramadäck. Där får vi en sista vy över Riga.

Mellan Riga och Vilnius är det 29,5 mil. Det är lite sak samma mellan Lettland och Litauen som gårdagens resa mellan Lettland och Estland. Det går långsamt men ändå smidigt. Det är påskhelg och förmodligen är det betydligt lugnare ute på vägarna än vad det är under vardagar.

Infarten till Vilnius.

Vilnius

När vi anländer Vilnius känns det som en betydligt större stad än vad vi trott. Skyskrapor möter oss vid infarten men jag har bokat boende i den äldre delen av stan och där är det en helt annan typ av bebyggelse. Det är ganska lätt att följa GPS:n till det förbokade hotellet och här kan vi checka in direkt.

Bilen ställs i ett trångt parkeringsgarage men trots en ganska hög kostnad på 24 euro känns det som det enda rätta. Visst går det att parkera ute på gatan men det är svårt att förstå under vilka tider som det är tillåtet att parkera. Bäst att ta det säkra före det osäkra då vägskyltar av bogserade bilar avskräcker oss från att parkera ute på gatan.

Mysigt hotell mitt i gamla stan.

Efter två fantastiskt soliga dagar hänger plötsligt regnet i luften. Obekymrade tar vi oss ut på stan ändå, inte kan det väl börja regna?! Jovisst kan det göra det. Under vår stadsvandring i Vilnius får vi både åska och rejält ösregn. Vi hinner ändå ta oss upp till Gediminas Tower som ligger på en höjd över Vilnius innan ovädret brakar loss.

Regn och rusk har vi fått nog av under vintern och visst förtar det en del av stämningen här i Vilnius. Vi har paraplyerna kvar i bilen och tror att regnet är övergående, men efter att ha stått i en port inväntandes bättre väder tar vi oss tillbaka till hotellet och garderar oss med varsitt paraply och ger oss åter ut på stan.

Det blir förstås inte riktigt samma sak när regnet står som spön i backen då vi traskar gata upp och ned i Vilnius fina stadskärna som om det vore strålande sol. Middag intas på en av de få restaurangerna som vi lyckas leta upp men som visar sig vara riktigt bra och prisvärt.

Vi somnar gott i Vilnius men har en del sevärdheter kvar att göra innan vi kan lämna Litauen och Vilnius för den här gången. Morgonen därpå vaknar vi till dimma, så tät att vi knappt ser handen framför oss. Verkligen inte bra, men vi får göra det bästa av situationen och hoppas att det klarnar något innan vi måste fara vidare.

Sankta Annas kyrka vill vi inte missa och när vi checkat ut och fått fram bilen ur garaget tar vi oss genom ett öde Vilnius, klockan är inte mer än nio och det är annandag påsk. Dimman kommer att lätta men vi har inte tid att vänta. Det får bli ett lite spöklikt besök utanför den så otroligt vackra kyrkan innan vi lämnar Vilnius och kör vidare.

Spännande resa till Warszawa

Vi hinner inte mer än lämna Vilnius innan molnen spricker upp och det åter blir en solig och fin dag. Vi har en ganska lång sträcka att köra idag, nära 52 mil. Egentligen skulle vi kunna avsluta vår rundresa i Baltikum här genom att köra norröver och ta en färja från till exempel Gdansk i Polen och komma direkt till Nynäshamn. Det hade varit en tur på cirka 56 mil och fullt genomförbar om vi känt oss färdiga med vår bilresa.

Jag vill ofta lite mer och ser att Warszawa ligger inom rimlig resväg. Jag kan villigt erkänna att jag aldrig varit sugen att göra ett besök i Warszawa tidigare. Jag har nog haft förutfattade meningar om den staden och säkert dragits med av andra personers ofta negativa inställning till det tidigare östblocket. Skönt att jag har skaffat mig egna värderingar med åren och struntar i vad andra tycker till vart man ska resa.

När vi lämnar Vilnius programmeras GPS:n in på Warszawa och vi kör lugnt och sansat vidare. Plötsligt känner jag att något inte stämmer, vägskyltarna säger “BY”, eller “Minsk”. Ja, ja men dit ska vi ju inte, men när jag kollar av Google maps ser jag att vi styr direkt mot Belarus. Alltså, jag vet ju att GPS:n tar oss närmaste vägen men varken UD eller vår bilförsäkring rekommenderar att vi kör i Belarus även om det endast skulle bli en kort sträcka. Dessutom är vi ganska osäkra på huruvida vi skulle kunna ta oss in i Polen igen.

Nåväl någon mil från gränsen får vi vända om och köra mer än en timme extra, men kanske är det värt den extratid det nu tar än att sitta fast i Belarus passkontroll.

Warszawa

Under eftermiddagen bokar jag hotell nära “Old Town” i Warszawa. När vi kör in i staden har jag egentligen ingen aning om var det är bäst att bo, men hoppas att jag valt rätt. Trots att det är påskhelg är det ganska billiga boenden att välja på. Vi väljer ett trestjärnigt hotell som vi är mycket nöjda med, det ligger även  nära den äldre delen av stan.

I Warszawa finns det många pampiga byggnader.

Vi tar oss ut så fort som möjligt och snart kommer vi fram till den äldre delen av staden, ett par kvarter bortom hotellet. På en bilfri gata promenerar vi tillsammans med hundratals andra påskfirare. Det är många poliser ute, det känns riktigt lugnt och tryggt ute på stan.

Efter en rejäl promenad kommer vi fram till Slottstorget, ett underbart vackert torg med tillhörande slott. Till en början regnar det lite lätt men ganska snart slutar det. Vi är hungriga och letar efter ett ställe för att äta middag och det finns en hel del restauranger att välja på, många av dem har också servering utomhus. Det ser mysigt ut men väljer att sitta inomhus. Maten är mycket prisvärd även om den inte faller mig helt i smaken. förutom efterrätten då.

Gamla stan i Warszawa är hur mysig som helst.

God morgon Warszawa!

Misslyckade besök i Wroclaw och Poznan

Solen stiger sakta men säkert upp över Warszawa när vi öppnar våra ögon inför en ny dag. Vädret i Warszawa passar perfekt för ännu en dag här, men jag har länge varit sugen på att göra en rundtur i Polen med bil. Vi har ju ett par dagar över på semestern innan det är dags att fara hemåt och då passar det alldeles utmärkt att se lite mer av Polen när vi ändå är här.

Wroclaw och Poznan i Polen är två städer jag länge gått och suktat efter att få besöka. Sagt och gjort, vi tar oss cirka trettio mil sydväst in i landet och kommer vid lunchtid fram till Wroclaw. Det visar sig vara en betydligt större stad än vad jag trott. Det är inte alltid så lätt att köra bil i storstad särskilt när vi inte har riktigt koll på vart vi ska. Det är förstås den äldre delen vi är mest nyfikna på men det visar sig vara omöjligt att hitta en endaste parkeringsplats. Och som det inte vore nog började regnet stänka så sakta mot vindrutan. Efter en rundtur med bil ger vi upp och lämnar Wroclaw och tänker att Poznan är ett bättre alternativ och jag bokar även in oss för en övernattning där.

Det är som tur motorväg mellan de bägge städerna och de 18 milen går hyfsat snabbt att köra. Väl i Poznan har regnet hunnit ifatt oss men nu har det tilltagit i styrka, när vi anländer hotellet och ställer bilen i parkeringsgaraget är det stor sjöar i stan. Alltså, ska man skratta eller gråta?

Vi utrustar oss på nytt med paraply och jag sätter på mig mina vandringskängor som till viss del håller vätan borta. Men det är inte nog med det envisa regnet. Jag vet ju att det ska finnas ett mycket vackert och stort torg, kanske ett av Europas vackraste här i Poznan. Snart kan vi skymta torget och rådhusets höga torn mellan husväggarna och jag hinner tänka att vad gör lite regn (ösregn) egentligen?

Ja, vad gör lite regn? Det så berömda gamla torget med det vackra rådhuset ligger i en enda stor lervälling. Hela torget är uppgrävt. Dessutom kör lastbilar och traktorer runt på de gångar som finns till för oss stackars gångtrafikanter. Självklart kan vi ana de söta renässanshusen i olika pastellfärger och det praktfulla stadshuset, men…

Lera upp till knäna är det minsta man kan säga.

Ja vad säger man? Det är inte varje dag vi har vägarna förbi Poznan i Polen precis. När vi sedan frågar på hotellet, hur länge man ska hålla på att rekonstruera torget, skakar de bägge receptionisterna ledsamt på sina huvuden och ser på varandra. De tror trots att man lovat bli klara innan sommaren att det kommer att ta minst tre år till.

Jag är beredd att tro dem, kanske blir det klart tidigare men nog ser det mer ut som att det kommer ta betydligt längre tid än till sommaren i alla fall.

Från restaurangens fönster har vi koll på det gamla torget i Poznan.

Det är inte bara elände i Poznan, det finns förstås fler sevärdheter än torget. Senare på kvällen minskar regnet och vi får trots allt en trevlig kväll här, eller snarare en oförglömlig visit i Poznan.

Morgonen därpå är det dags att planera för hemresa. Jag vill gärna göra en övernattning i den tyska staden Schwerin som vi besökt flera gånger men aldrig övernattat i. Det skulle passa bra om det inte vore för att vädrets makter som inte alls är med oss under den senare delen av den här rundresan.

Regent smattrar glatt på taket när vi lämnar Polen och kör in i Tyskland. Och även om jag älskar att resa känns det inte roligt att strosa runt i Schwerin för att besöka slottsparken och se mer av staden i dåligt väder. Det passar faktiskt riktigt bra att köra vidare och vips är vi i Puttgarden, där färjeöverfarten endast tar 45 minuter över till Danmark. När vi ändå har kommit så lång är det inte långt över till Malmö och Sverige via Öresundsbron.

Än så länge skiner solen, men så sakta hinner regnet ifatt oss och autobahn är sig likt. Köerna tycks aldrig sina.

Därmed tar rundresan slut och för oss som bor i Stockholmstrakten blir det en cirka 380 mil lång bilresa på 7 dagar. En fantastisk bra resa med många fina sevärdheter, trevliga boenden och inte minst tre nya länder för oss.

Jag skulle gärna göra om en liknande resa men kanske stanna lite längre i varje land. Det är inte bara huvudstäderna som är värda att beskåda, det finns säkert mycket mer att uppleva i och runt Baltikum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + fjorton =