DalslandSveriges 290 kommunerVästergötland

Åmål, Mellerud, Vänersborg och Grästorp – Fyra kommuner i Dalsland och Västergötland

Under årets sportlov reser vi runt i de västra delarna av Sverige och vi tar oss söderut intill Sveriges största sjö Vänern. Det ligger en hel del kommuner runt sjön och det är onekligen intressant att se dem alla. Förra året besökte vi den östra delen av sjön och nu är det alltså dags för den västra och södra delen. Vi startar i Åmål kommun, och fortsätter en bit söder ut, till Mellerud, bägge kommunerna ligger i Dalslands landskap och tillhör Västra Götalands län.

Vi gör en övernattning i mysiga Vänersborg och fortsätter morgonen därpå till Grästorps kommun, bägge kommunerna tillhör Västergötlands landskap. Jämför vi alla fyra kommuner är de ganska olika, men de har ändå närhet till varandra och till sjön Vänern.

Åmål kommun

Vad är Åmål känt för? Det enda jag kan komma på är den svenska filmen “Fucking Åmål”, en ungdomsfilm från 1998. Filmen spelades dock inte in i Åmål utan i Trollhättan. Det är ju lite snopet, jag trodde nog att det var det som var grejen med filmen, men nej, så var det inte.

Åmål visar sig vara betydligt bättre än vad staden beskrivs som i filmen. Vi besöker Åmål en ganska sen lördagseftermiddag efter en lång dag ute i olika kommuner. Och Åmål är också en plats som känns riktigt trevlig. Åtminstone den lilla stadskärnan som vi hinner besöka.

Lite historia

Åmål har en spännande historia. Här har det smugglats, brunnit och man har även invaderats av norsk – danska trupper. År 1643 fick Åmål stadsprivilegier. Staten ville få bukt med den omfattande gränshandeln som dalslänningarna sysslade med till Norge. Man kom då på att grunda Åmål  som låg bra till vid sjön Vänern, mitt emellan Göta älv och Klarälven och på lämpligt avstånd från både Karlstad och Brätte (föregångaren till Vänersborg). Men myndigheterna lyckades aldrig stävja smugglingen. För skogsägarna var gränshandeln viktig.

Handel och sjöfart har varit de främsta näringarna i Åmål, men staden har också utvecklats till en modern småstad och ett varierat näringsliv med industri, handel och service.

Åmål är faktiskt landskapet Dalslands enda stad och på kommunens yta av 481 kvadratkilometer bor det cirka 12 216 invånare och de flesta av dem bor i tätorten Åmål.

Åmåls kyrka

Nästan mitt i stan ligger Åmåls kyrka och tronar över sin stad. Kyrkan är en stenkyrka byggd år 1669. Den uppfördes på en i Vänern utskjutande udde och är Åmåls äldsta byggnad. Kyrkan fick länge stå och förfalla fram till en restaurering som genomfördes 1968. Den används endast under sommarhalvåret, för bland annat till konserter.

Vårt besök i Åmål

Vi gör som vanligt ett ganska kort besök i kommunen när vi är på genomresa men hinner ändå lägga märke till att Åmål har en fin stadskärna där ån flyter genom staden.

Det finns ett trevligt området i den gamla delen av staden som trots en stor brand år 1901 fått behålla sin genuina prägel av gammal stadsmiljö. Jag blir lite nyfiken när jag lite senare läser att plantage och byggnaderna runt stadsparken är en av landets bäst bevarade 1700-talsmiljöer.

Åmål är beläget på båda sidor om Åmålsån, som från väst till öst flyter genom staden och mynnar ut i Åmålsviken i Vänern.

Åmål Konsthall

Ett obligatoriskt stopp vid kommunhuset och i Åmål är det inget undantag. Kommunhuset ligger mitt i centrum och lättillängligt för alla invånare.

Hej då Åmål!

Melleruds kommun

Dagen börjar lida mot sitt slut och vi har bokat bord på Ronnums herrgård på Vargön utanför Vänersborg vid 18.30. Vi har startat redan vid åttatiden i morse och dagen börjar så sakta ta slut. Vi måste skynda oss för att hinna fram i tid. Kommunerna jag planerat besöka under dagens resa är alldeles för många, men optimistisk som jag är tänker jag att allt nog kommer fungera.

Så dyker det plötsligt upp en skylt vid vägrenen som talar om att vi befinner oss i Melleruds kommun. Det hade jag inte räknat med. Hjälp, jag har missat en kommun! Jag trodde att Mellerud låg mer västerut och att vi skulle ta den vid ett annat tillfälle. Nu måste vi förstås stanna till men vi har inte många minuter på oss. Vi vill gärna inte missa vårt bord på herrgården. Jag har inte förberett något alls om kommunen och börjar leta efter var kommunhuset ligger. Tyvärr går det lite för snabbt.

Mellerud en sen lördagseftermiddag är tämligen lugn men vid ortens stora ICA – butik råder ändå lite fart. Mitt emot ska Melleruds kommunhus ligga men det finns inget som talar för det när jag står framför byggnaden. Jag ser att det finns en skylt där det står museum. Jag blir lite tveksam om vi är rätt ute och det visar sig senare att det är fel byggnad och att vi helt enkelt måste återkomma för att få rätt byggnad. Men det är ändå lite rätt, kommunen använder byggnaden till olika typer av kommunala möten. Givetvis får vi komma tillbaka, det går förstås inte att fuska.

I Melleruds kommun bor det 9 263 invånare.

Tingshus och inte kommunhus

I brådskan förväxlar jag alltså Melleruds kommunhus med Tingshuset. Var kommunhuset egentligen ligger är fortfarande lite oklart, men jag får skylla på vår GPS som visar oss fel. Tingshuset invigdes 1909 då domstolsdistrikten Nordals och Sundals härader slogs samman. I huset fanns ursprungligen två celler för personer som skulle lagfaras vid tinget. Kommunen köpte huset 1976 och idag används det för många olika ändamål med museum, släktforskningsarkiv och för kommunens olika möten.

Det känns ju lite orättvist att bara göra ett desperat stopp vid kommunhuset, eller det jag nu tror är kommunhuset. Jag tittar lite stressat på någon sevärdhet och ser att akvedukten i Håverud ligger just i Melleruds kommun. Jag kan andas ut. Vi har faktiskt besökt akvedukten hela två gånger, både under hösten 2020 och våren 2021. Alltså känns det som vi ändå kan säga att vi besökt Melleruds kommun ganska väl.

Lite historia

I området i Melleruds kommun låg en gång i tiden en viktig befästning, Dalaborgs fästning. Den grävdes ut på 1930 – talet men idag finns bara en ruin kvar av den och man vet inte riktigt hur den kunde sett ut. Fästningen var byggd på en udde i Vänern och hade ett viktigt läge. Det var kung Magnus Ladulås söner Erik och Valdemar Birgersson som lät uppföra fästningen. År 1435 belägrades borgen och trots att fästningen utrustats med kanoner avgick de belägrade styrkorna med segern. Dalaborg brändes ner och återuppbyggdes aldrig igen. Detta ska ha varit en av de större bataljerna i Engelbrektsupproret och som fick stora konsekvenser för Sverige. Som en följd av upproret upphörde Kalmarunionen där Sverige, Danmark och Norge ingick.

I modern tid har Mellerud kommit att förknippas med järnvägen och Dalslands kanal, kommunen har satsat på att bevara en del av järnvägen där den trafikerats med rälsbussar, numer en intressant turistattraktion. Dalslands kanal är en annan tidig infrastruktursatsning, den byggdes 1864 – 1868 och fick stor betydelse för transporter av varor och människor då den binder samman Vänern med flera sjösystem. Det anses vara en Europas vackraste kanaler och kan nås från Mellerud.

Dalslands kanal

Vid Håverud kunde kung Carl XI 1868 inviga Dalslands kanal som innebar en obruten vattenväg till Vänern och vidare till andra länder. De många sågverken och järnbruken i Dalsland hade länge saknat detta och nu kunde deras varor nå resten av Sverige på ett betydligt enklare sätt.

Kanalen blev snabbt trafikerad. Först av segelfartyg sedan ångbåtar och så småningom motordrivna fartyg som fraktade gods från järn- och pappersbruken till dem som levde i de tidigare isolerade byarna. Ganska snart byggdes även järnvägen och fraktfartygens betydelse minskade. Idag är det fritidsbåtar som trafikerar kanalen.

Vattenvägen är egentligen ganska lite kanal. Av det totala 250 kilometer långa segelbara sjösystemet är det 12 kilometer grävda eller sprängda farledssträckor. Resten är långsmala, glittrande och rena sjöar. Nivåskillnaden mellan Vänern och sjön Stora Le är 66 meter. Detta hanteras med hjälp av 31 slussar fördelade på 17 slusstationer.

Akvedukten i Håverud

När man på 1800 – talet började planera för att bygga ihop det dalsländska sjösystemet till en kanal tyckte man att passagen i Håverud skulle bli mycket svår att ta sig förbi. Klippbranterna var alltför branta och strömmen i Håverud alldeles för stark. Det skulle krävas omlastning och någon kilometer med hästtransport för att klara detta.

Som tur var kunde den välrenommerade kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson ta sig an det svåra projektet. Hans idé var att bygga en akvedukt i Håverud där båtarna kunde transporteras över forsen i en lång plåtränna. Det var en smått galen idé, men Nils Ericson hade ett gott rykte inom branschen och varit lärling hos självaste Baltzar von Platen. Nils Ericson fick i uppdrag att genomföra sitt projekt och resultatet blev en 33,5 meter lång plåtränna sammanfogad av 33 000 nitar. Och att det är ett stabilt bygge kan man konstatera när ingen av de nitar som sattes har behövt bytas ut.

 

Vänersborg kommun

Vi lämnar Mellerud i all hast och fortsätter till Vänersborg kommun där vi övernattar på mysiga Ronnums herrgård på Vargön. Efter, middag, en natts skön sömn och lite frukost är det dags att se lite mer av Vänersborgs kommun,

Vi beger oss in mot centrum där vi faktiskt gjort en övernattning tidigare. Jag gillar Vänersborg, det är en riktigt mysig stad, lagom stor och närhet till bland annat Trollhättan. Det finns mycket fin natur runt sjön Vänern och flera av stadens sevärdheter är kopplat till vatten.

Vänersborgs kommunhus

Vi hittar raskt fram till Vänersborgs kommunhus som har sin administration för de cirka 39 904 invånarna i centrum. Vänersborg har sitt ursprung i den gamla marknadsplatsen Brätte som låg söder om nuvarande Vänersborg. Brätte var huvudort för Vänersjöfarten. Hit forslades det värmländska järnet.

Lite historia

Under drottning Kristinas förmyndarregering i början av 1640 – talet vill man flytta staden till ett bättre ställe. Det blev Huvudnäsudden där Vänersborg ligger idag. Platsen ansågs vara bättre då regeringen ville förvandla Huvudnäs till ett stark värn mot Norge och Danmark i väster.

Länge stod man frågande till vad staden skulle heta. Det diskuterades att Kristineborg efter den blivande drottningen skulle vara ett ett lämpligt namn men den 1 februari 1644 kom privilegiebrevet undertecknat av Kristinas förmyndare. Där låter Kristina staden kallas Wennersborgh. Förmodligen byggde namnet på den borg som byggts vid Vänern, alltså Vänersborg.

Vattentornet i Vänersborg

En lite speciell byggnad som syns över stora delar av den centrala delen av Vänersborg är vattentornet. Det gamla vattentornet byggdes i en första etapp 1882 till 28 meters höjd av arkitekt August Krüger. År 1911 byggdes det till och blev 43 meter högt. Det är numera ersatt av ett nytt vattentorn som blev färdigställt 1960. 

Vänersborg har en trevlig stadskärna med museum och vattentorn.

Skräckleparken

Efter ett stopp vid kommunhuset tar vi oss ut på en uppfriskande promenad utmed Vänerns strand och den trevliga parken Skräcklan. Vi parkerar bilen i ett villaområde alldeles intill och ser hur parken sträcker sig utmed Vänerns strand. Alldeles intill vattnet går en promenadväg som är välbesökt av morgonflanörer och hundägare.

Parken anlades i början av 1900 – talet och då kom strandpromenaden och många av planteringarna till. Idag består parken av hela 54 000 kvadratmeter gräsmatta och har över 1000 uppväxta träd. Det finns även rhododendron, sommarblommor, näckrosdamm med fontän. Sommartid kan man utnyttja flera badplatser och kanske ta en kopp kaffe i parkens kaffeservering, Skräcklestugan.

Statyn “Frida” av konstnären Axel Wallenberg invigdes 1955. 

På flera skyltar möts vi av skalden, kompositören, författaren och journalisten Birger Sjögren. Han föddes här i Vänersborg 1885 och blev känd för vissamlingen “Fridas bok”. Birger Sjögren blev kär i Karin som var dotter till regementstrumslagaren Vilhelm Lustine när han tog gitarrlektioner hos honom. Birger friade men dessvärre besvarades frieriet med ett nej. Det tog Birger hårt och istället fick han trösta sig med att hon fick ge namn åt Birger Sjögrens sångmö “Frida” som senare blev omåttligt populär.

Från Birger Sjöbergs väg sträcker sig den fina gångbro från 2004 ut till Jacobssons holme, populärt kallad “Jacoben”. Det är Birger Sjöbergs mytomspunna sångmö som givit namn åt bron. Den första gångbron invigdes redan 1914. Då låg det även ett hopptorn och sviktbräda här. Hopptornet är borta sedan många år men en ny sviktbräda finna på plats.

Brinkebergskulle slussar

Vi kan inte riktigt få nog av Vänersborg och fortsätter vår upptäcktsfärd i kommunen. Vi hittar Brinkebergskulle som ligger strax söder om staden.

Förmodligen hade det varit mer spännande att besöka slussen sommartid när det är aktivitet här. Nu är det helt stängt.

Brinkebergskulle sluss i Vänersborgs kommun är den översta av de sex slussar som reglerar vattenvägen mellan Vänern och Västerhavet. Slussen förbinder Karls grav, som är en grävd förlängning av vänerviken Vassbotten, med Göta älv.

Brinkebergskulle sluss var färdigställd 1752 av vetenskapsmannen Christopher Polhem som fick i uppdrag att ordna en slussled förbi Trollhättefallen. Den nuvarande slussen blev färdigställd 1916. Höjdskillnaden är 6 meter och här slussas cirka 3500 fritidsbåtar om året och cirka 15 lastbåtar om dagen. Slussen är den första slussen från Vänern mot Göteborg och Västerhavet.

Ekopark Halle – Hunneberg

Vi lämnar de centrala delarna av Vänersborg och kör åter mot Vargön och vidare mot nästa kommun, Grästorp. Strax utanför Vargön ligger ett trevligt friluftsområde “Ekoparken Halle – Hunneberg”. Det är ett stort område på 6 700 hektar med vandringsleder, mäktiga berg, vattenfall och kulturbygd.

Kungajaktmuseet Älgens Berg

Välordnat friluftsområde vid Älgens Berg.

Intill vägen upp på Hunneberg ligger Byklevsfallet, ett lättillgängligt fall som är ungefär 25 meter högt. På båda sidor om fallet finns det stigar om man vill se fallet mer noggrant. Vi nöjde oss att stanna till med bilen nedanför.

Vi lämnar ekoparken och fortsätter mot Grästorp men ganska snart måste vi stanna till igen. Plötsligt dyker en fascinerande bergvägg upp. Det är de mäktiga platåbergen Halle och Hunne. Dessa mycket speciella lodräta stenpelare sticker ut i det annars så platta landskapet. Bergens flora och fauna är unikt för hela Sverige.

Grästorps kommun

Till sist kan vi lämna Vänersborgs kommun och kör in i Grästorps kommun. Redan 1540 omnämns Grästorp vara den enda allmänna landsväg från södra Norge till Skara. År 1672 började man föra mantalslängder där alla skatteskyldiga togs upp och då fick man veta namnen på Grästorpsbönderna. Det fanns 17 skatteskyldiga personer men soldater, samt de som var under 15 år eller över 63 år var befriade från skatt. Därför blev det svårt att veta det exakta invånarantalet.

När järnvägen byggdes ut etablerade sig flera spannmålshandlare i Grästorp. Spannmålen kunde fraktas på järnvägsvagnar till Uddevalla där det sedan kunde skeppas ut. År 1864 fick Grästorp näringsfrihet och många handelsidkare och hantverkare flytta hit.

Köpingsbildandet skedde år 1900 genom utbrytning ur Tengene landskommun och kom att bestå fram till 1952. Då sammanslogs områdets landskommuner och köpingen til Grästorps landskommun. Grästorps kommun bildades vid kommunreformen 1971.

Vårt besök i Grästorp

Vi stannar till vid kommunhuset som ligger i Grästorps lilla centrum. I den här typen av centralorter finns det inte mycket mer än en matvarubutik, vårdcentral, skola, kyrka, pizzeria och systembolag. Allt ligger lugnt och stilla en söndagsmorgon i februari. I kommunen bor det 5 646 invånare.

Vi har besökt delar av Halle Hunnebergs området och delar av landskapet ligger även i Grästorps kommun.

Vad gör man i Grästorp?

När jag tittar in på kommunens hemsida finns det fler intressanta platser att besöka. “En lantlig dröm i händelsernas centrum” anser man i kommunen om Grästorp. Kommunen rekommenderar sina besökare och kommuninvånare att ge sig ut i naturen. Det finns flera fina vandringsleder på Halle Hunneberg och även platåbergen ska vara värda att besöka. Är man intresserad av golf finns Ekarnas golfklubb. Det finns även ett nyrenoverat konserthus i Grästorp, som precis har öppnat för bland annat revyer och bio.

Det finns också ett par gårdsbutiker, café och grönsak- och biodling. Förmodligen hade vi sett mer av dessa aktiviteter om vi besökt Grästorp sommartid.

Grästorp station.

Ortens pizzeria. 

Att bo i villa verkar vara den vanligaste boendeformen i Grästorp. 

Grästorp kyrka

Mitt i Grästorp ligger Grästorps kyrka, byggd 1915  när samhället blivit köping. Kyrkan har drag av både medeltid, nyromantik och jugendstil. Själva långhuset byggdes i oputsat tegel och tornuret tillkom 1947.

Följ oss :  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner” 

Antal kommuner: 148 – 151 / 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 2 =