Estland

Tallinn – Ett dygn i Estlands huvudstad

Tallinn, så nära men ändå så långt bort. Ja, så har det känts under de år som jag planerat resor, men någonstans i bakhuvudet har jag alltid drömt om en resa dit. Påsken 2023 är det äntligen dags att göra slag i saken och ta färjan över Östersjön för att besöka Estland gulliga huvudstad. Det blir ett intensivt dygn i Tallinn men det känns trots vår korta vistelse i staden att vi ändå hinner uppleva många av de sevärdheter Tallinn är känt för.

Det finns förstås flera sätt att ta sig mellan Stockholm och Tallinn men för oss är det bil som gäller eftersom vi även ska göra en rundresa i Baltikum. Att flyga mellan Stockholm och Tallinn är givetvis det snabbaste sättet att ta sig mellan städerna men det finns även en färja mellan Kapellskär och Paldiski som går hyfsat snabbt. Det är cirka fyra mil mellan Paldiski och Tallinn, med bra vägar och inte särskilt mycket trafik tar det knappa 45 minuter att köra sträckan.

Kadriorg palatset

Eftersom vi är tidigt ute och inte kan checka in på hotellet förrän vid 15 – tiden på eftermiddagen tar vi oss till en början runt i Tallinn med bil. Vi börjar med en förmiddagspromenad vid slottet Kadriorg och dess park. Slottet är inte öppet, men parken är fin att ströva runt i. Kadriorg palatset eller Katharinenthal på tyska byggdes till Katarina I, hustru till den ryska tsaren Peter den store. Palatset är en barockbyggnad och byggdes mellan åren 1718 och 1725.

Parken är Estlands mest betydande slotts- och stadspark med en storlek på cirka 70 hektar. Samma år som slottet började byggas anlades även parken. Förutom olika blomsterarrangemang, promenadstråk och fontäner finns flera museum med bland annat Kadriogs konstmuseum. I parken kan man även beskåda skulpturer och monument av kulturpersonligheter.

Än så länge är det bara april månad och trädgården står långt i från den prakt som kan ses under sommaren.  Vi kan ana att det måste vara vackert när fontänerna är igång och rosorna blommar för fullt.

Sjöfartsmuseet

Vi fortsätter med bil runt Tallinn och kör ut mot havet och hamnen. Det är strålande sol och den allra första vårsolen värmer våra vinterbleka kinder. Vi parkerar bilen vid Tallinns sjöfartsmuseum där bland annat den gamla isbrytaren Suur Tõll ligger förtöjd.

Vi har ingen direkt lust att gå på museum hellre väljer vi att bara strosa runt i hamnen där det ligger flera mindre före detta krigsfartyg samt isbrytaren Suur Tõll.

Den gamla ångdrivna isbrytaren Suur Tõll är ett luttrat fartyg som varit i händelsernas centrum under lång tid. Det byggdes 1914 under det ryska imperiet men togs över år 1917 av bolsjevikerna. Under vintern 1918 lyckades 57 finländare genom att uppvisa en falsk kommenderingsorder kapa fartyget. Under ett par år användes isbrytaren även av tyska operationer. När Sovjetunionen åter kontrollerade Estland anslöt sig isbrytaren till den sovjetiska flottan. Fartyget förblev i tjänst fram till 1985.

När den sovjetiska flottan skulle skrota båten köptes den av Estlands sjöfartsmuseum 1987 och genomgick en omfattande renovering. Idag ligger Suur Tõll vid Lennusadam och ska vara den största bevarade isbrytaren i världen från tiden före världskrigen.

Viruporten

När vi känner oss klara med att åka runt i bil, parkerar vi den vid parkeringen på vårt övernattningshotell. Det känns bättre att låta bilen stå på en och samma plats och istället ta oss till fots. Inte långt från hotell Park Inn Radisson där vi har bokat boende ligger gamla stan.

Med historiska vingslag markerar Viruporten den äldre delen av stadskärnan. Viruporten hänger samman med Tallinns stadsmur som byggdes på 1300 – talet. Stadsmuren hade under sin mäktigaste tid åtta portar som bestod av torn och murar. Med tiden behövde man utvidga infartsvägarna till gamla staden och flera portar revs då. Virporten fick även ge plats för hästspårvagn som förenade Gamla torget med Kadriorg.

Det som blev kvar efter rivningarna är Viruportens hörntorn som är ingången till gatan Viru som leder in i gamla stan mot rådhuset. Utanför porten ligger en stor blomstermarknad där de mest fantastiska blomsterarrangemangen kan beskådas och givetvis köpas.

Vid Viruporten möter det gamla det nya med både Kebabrestaurang och Mc Donalds. 

Gamla stan

Att flanera runt i Tallinns mysiga äldre del av staden är som att kastas in i medeltiden. Tallinn är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa och är sedan 1997 upptagen på Unescos världsarvslista. På kullerstensgator tar vi oss genom gamla stan där flera av husen har sitt ursprung redan från 1400 – talet och hansatiden.

Rådhustorget

Vägen leder oss vidare mot rådhustorget. Denna härligt soliga långfredag är alla uteserveringar som ligger runt torget fyllda av folk som njuter av att äta och dricka gott. Redan under hansatiden var torget en viktig marknadsplats, särskilt vid sekelskiftet mellan 1300 – 1400 talet i samband med att staden växte sig allt större.

Idag är det en mycket trevlig mötesplats för folk med mängder av restauranger och utomhusserveringar. Juletid hålls en berömd julmarknad här.

Stadsmuren

I Tallinn finns även en av de bäst bevarade medeltida stadsmurarna i hela världen och som också är unik för hela Europa. Muren är nära två kilometer (1800 meter)lång och har 26 försvars- och utsiktstorn.

Jag tycker dock det är synd att man inte kan promenera runt på muren som man kan göra bland annat på stadsmurarna i Nördlingen och Rothenburg ob der Tauber i Tyskland. Tallinns stadsmur kan ses från flera håll i stan och den är i mycket välbevarat skick.

Toompea Hill eller Domberget

Vi fortsätter förbi stadsmuren och kommer upp på en höjd av Tallinns medeltida stadkärna. Där ligger Domberget eller Toompea(etniska). Runt området här uppe finns flera av stadens viktigaste historiska byggnader och landmärken.

Alexander Nevsky katedralen

Mellan huskropparna kan vi skymta den mäktiga Alexander Nevsky-katedralen. Det är en makalöst vacker ortodox kyrkobyggnad byggdes mellan åren 1894 – 1900.

Vi besöker givetvis kyrkan men tyvärr är det förbjudet att fotografera vilket vi givetvis respekterar. Katedralen är lika vacker att se i solnedgång som under dagtid.

Toompea slott

Mitt i emot Alexander Nevsky katedralen ligger Toompea slott. Det uppfördes på grunden av den sönderfallande delen av östra vingen på den fästning byggd på platsen mellan 1300- och 1400 – talen. Slottet byggdes mellan åren 1767 och 1773 och inrymmer idag Riigikogu, det estniska parlamentet.

Det finns flera vackra kyrkor i Tallinn. Den övre är Sankt Nikolais kyrka och den undre är Sankt Olavs kyrka.

Sankt Olavs kyrka

Det finns fler kyrkor att beskåda i Tallinn. Sankt Olavs kyrka, döpt efter den norske kungen Olav den helige, är ett av Tallinns mest kända landmärken och en symbol för Estland. Kyrkan syns i stora delar av Tallinn och uppifrån Toompea Hill ser man även hur högt tornet är. Kyrkan har en rik historia då den stått på samma plats sedan 1100 – talet. Sedan dess har den renoverats och byggts ut. Vid sekelskiftet 1500 / 1600 – talet färdigställdes tornet som då var 159 meter högt och gjorde det då till världens högsta byggnad under ett antal år. Tornet förstördes till en viss del vid en brand år 1612. Idag är tornets högsta punkt endast 123 meter.

Kohtuotsa utsiktsplats

Uppe på Toompea Hill finns en hel del gammal bebyggelse. Det är trevligt att flanera runt här uppe och ganska snart kommer vi fram till kanske en av de mest kända platserna här i gamla stan, nämligen Kohtuotsa utsiktsplats. Här trängs mängder av turister för att fota sig själva tillsammans med Tallinns stadskärna i bakgrunden.

Här uppifrån utsiktsplatsen får alla fina bilder av Tallinns hustak och givetvis Sankt Olavs kyrka. På håll kan vi kan skymta havet.

Den kända måsen Steven?

Kanske har måsen Steven kilat vidare och ersatts av en ny mås. När jag läser om platsen kan jag även läsa om måsen Steven som 2016 fick ett eget instagram – konto. Det är ju ett antal år sedan och jag har ingen aning om hur länge en mås lever men 2016 var måsen Steven Estlands mest fotograferade mås. Han bor här i gamla stan på utsiktsplattformen Kohtuotsa, där han sitter och tigger brödbitar och genom åren har han säkert poserat för säkert tusentals turistbilder. Det hela kan ha börjat som ett aprilskämt från stadens turistbyrå, men denna europeiska silltrut blev en omedelbar stjärna. Vill man ha ett foto av Steven med Tallinn som bakgrund finns fågeln troligen på Kohtuotsa- eller Patkuli-plattformarna.

Biskopens trädgård

På motsatt sida av Kohtuotsa utsiktsplats finns ännu en utsiktsplats med en helt annan vy över staden. Vid trädgården uppe på Domberget finns flera historiska byggnader. Denna vårdag är det just inte mycket till trädgård men till sommaren blir det säkert grönt och mer tilltalande.

Tallinns gamla stadskärna är mysig att strosa runt. Det finns mycket att kika på och tyvärr är det påskhelg när vi besöker stan och de allra flesta butiker är stängda.

Runt rådhustorget ligger också många restauranger där vi passar på att äta middag senare på kvällen. Det finns både inomhus- och utomhusserveringar, de mest populära bör man reservera bord för att få något inom rimlig tid.

Några enstaka butiker håller öppet en långfredag.

Estoniamonumentet “Bruten Linje”

Vid stadsmurens nordöstra del hittar vi minnesmärket tillägnat Estoniakatastrofens offer. M/S Estonia förliste under sin färd från Tallinn till Stockholm natten den 28 september 1994 och 852 personer miste livet. Monumentet är utfört i svart granit i form av en bruten linje eller båge. Bågarna är riktade mot varandra från varsin ände men möts aldrig. Det finns även en stor minnessten med samtliga offers namn ingraverade.

Det är en vacker och mycket speciell plats. Trots att det snart är trettio år sedan den fruktansvärda förlisningen ute på Östersjön berör olyckan mig och säkert många andra fortfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =