Bilresa SyditalienItalien

Florens – Ett uppskattat besök

Florens ligger mitt i Toscana och kallas även för Toscanas huvudstad. Här finns verkligen allt man kan önska sig av en storstad. Förutom alla vackra historiska platser, byggnader, smala gränder och konstgallerier, finns även shopping för alla smaker och prislägen. 

Drömmen om Florens har funnits länge och nu skulle vi äntligen få besöka denna så efterlängtade plats.

Vi kör mot Florens – Toscana

Ny morgon och vi ska åka vidare till Florens, en ganska lång resa särskilt när vi inte riktigt vet hur lång tid det kan ta från Amalfi till motorvägen. Visst är det bra med GPS, men man kan inte alltid lita på den, ibland måste man vara ganska observant på hur det ser ut på papperskartan. Denna lite omorderna karta är inte heller så uppdaterad som man skulle önska, ja man får helt enkelt gissa lite. För att komma ut till närmaste motorväg litade vi på GPS:n och den tog oss över bergen, tidvis på väldigt smal väg. 

Boende i Florens

Vi hittade fram till vårt superschyssta hotell Rosso, mycket prisvärt och med sin placering på Piazza Maria Novella hade vi nära till alla sevärdheter. Nu när vi bara skulle stanna en natt kändes det som ett måste att bo centralt. I Florens är det inte så lätt att hitta parkeringsplats, när vi checkade in fick vi lämna bilen till en helt främmande kille som skulle ta den till ett garage – rekommenderat av hotellet förstås, men det kändes lite så där att bara lämna ifrån sig bilen. Tyvärr fanns inget annat val då det verkligen inte fanns något annat alternativ – priset; 30 euro per natt, skönt att bilen också fick en natt i lyx.

 

 

Från vårt hotell gick det alldeles utmärkt att promenera till de olika sevärdheterna. En hel del renoveringar pågår lite överallt i Florens, det känns bra att man bevarar denna underbara stad för kommande generationer. Stora delar av Florens byggdes under renässansen, alltså från slutet av 1200-talet till mitten av 1300-talet. Den östra delen av Florens är från Medeltiden. Piazza del Duomo är en helt fantastiskt ställe med olika kyrkor som kapell, dopkapell och säkert väldigt mycket mer, det står mycket att läsa i min favoritguidebok; Första Klass Reseguide “Italien” från Streiffert.

  I stadens alla konstgallerier och museum finns konstverk av konstnärer som Michelangelo, Martini, Botticelli, Donatello och många fler. 

Flanerande i Florens

Mängder med turister flanerar runt här och man borde tillbringa minst ett par dagar för att se alla fantastiska sevärdheter. Alltså hade vi alldeles för kort tid på oss för att se Florens på riktigt, men vi gjorde så gott vi kunde och hastade genom stadens sevärdheter lite på måfå. Förutom alla historiska platser och kyrkor i mängder finns här en helt fantastisk shopping. Vill man lyxa till det finns mängder av butiker med märken från  Armani, Gucci, Prada mfl. Vill man handla lite billigare finns faktiskt vårt Hennes & Mauritz, vägg i vägg med de lyxiga märkesbutikerna.

Vid huvudentrén vid Duomo står den 85 meter höga kampanilen, vackert klädd i vit, grön och rosa toskansk marmor.

 Diktaren Dante föddes under senare delen av Medeltiden här i Florens och om man läser i guideboken står det att Dante fortfarande skulle kunna hitta runt i Florens eftersom allt är sig ganska likt. Det känns bra om man skulle återvända hit senare i livet, ja att Florens kommer finnas kvar.

Florens är konsten och kulturens stad och hela tiden visar nya förmågor upp sina olika konster och verk på Piazza del la Signoria. Denna plats har alltid varit medelpunkten för florentinarna och alla andra tusentals besökare. Här finns mängder av olika statyer och en del är kopior, som denna av Michelangelo.

Bron och området kring Ponte Vecchio

Florens stora berömdhet är bron “Ponte Vecchio” bron över floden Arno, som skiljer staden i två halvor. Hit kommer man ganska snabbt från Piazza della Signora och här fläktade vinden skönt, men vi möttes av massor av turister som var på väg upp till bron för att ta sina bästa semesterfoton. Ponte Vecchio är Florens äldsta bevarade bro och byggdes 1345, under årens lopp har denna bro säkert varit med om väldigt många spännande händelser och det var den enda bron i Florens som klarade sig under andra världskriget.

När vi var i Florens började graderna stiga mot 35 plusgrader, men att bada i floden Arno är verkligen inget att rekommendera. Här gällde det att ha vassa armbågar då det trängdes massor av turister som vill få den obligatoriska Florensbilden med sig hem.  Så lämnade vi Italien för att resa mot Österrike och en liten bit in i Tyskland och Königsee.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − åtta =