SödermanlandVandring

Stendörren – Naturreservat bland klippor och hav

Stendörren är ett välkänt och omtyckt naturreservat som lockat oss länge. Området ligger mellan Nyköping i söder och Trosa i norr. Många gånger när vi kört på E4:an och sett den stora vägskylten som visar avtagsvägen till Stendörren naturreservat har vi sagt att vi måste göra ett besök där.

Det visar sig att naturreservatet har många fantastiska miljöer med mjuka klippor, strandängar, tallskog och många fina vyer utmed havet.

______________________________________________________________________________

 

Efter många år av saker som kommit emellan bestämmer jag och dottern att äntligen göra slag i saken och göra ett besök vid Stendörren. Dottern med familj är sedan ett par år tillbaka bofasta i Nyköpings kommun och har lite då och då besökt Stendörren naturreservat, vilket blir en bra kombination då vi dels får umgås lite men också får möjlighet till guidning runt naturreservatet.

Till Äspskär

Det finns två parkeringsplatser och vi ställer bilen på den första vid entré Äspskär. Härifrån tar vi oss ut till Äspskär via tre hängbroar. Dessa hängbroar har vi förstås kunna se på mängder av bilder och jag har varit så sugen att få se dem i verkligheten och förstås traska på dem.

Naturen och vyerna här ute på klipporna i skydd av gles tallskog gör den lilla rundslingan som ingår i den större vandringsleden – Stora Stendörrenrundan på 9 kilometer till en mycket vacker slinga.

Vi strosar utmed berghällar och strandvikar. Det är en hel del folk här trots att vi kommit in en bra bit i september månad, men annat är det under högsommar berättar dottern. Då är nästan varenda klippa upptagen av badgäster och det är förstås naturligt med tanke på det helt oslagbara läget vid havet.

Även blåsiga dagar kan det vara perfekt att besöka Äspskär där det säkert går att hitta platser i lä. Rundturen på Äspskär går utmed alla väderstreck, både lite i skogen och vid stränder. Flera av strandpartierna ligger väl skyddade om vinden kommer från havet.

Vädret är strålande och ganska snart åker både jackor och tröjor av. Stigen går i blandad terräng, på vissa ställen går det upp och sedan ner, över både rötter och klippor. Inte särskilt svårforcerat men barnvagn och rullstol är det inte tal om här. Däremot finns en mindre slinga från naturum leder en tillgänglighetsanpassad ramp ut till en rastplats med eldstad vid havet. Det finns även bänkar och bord som är anpassade för rullstolsburna.

För att nå klipporna i Äspkär tar vi oss över tre praktiska hängbroar. De leder oss långt ut i skärgårdsnaturen, där vi kan sikta både sjö- och skogsfågel. Vi är inga båtmänniskor men här kan jag riktigt längta efter att ha en segelbåt och glida runt bland kobbar och skär. Det finns faktiskt kanoter att hyra men så långt sträcker sig inte mina drömmar om att röra sig till sjöss.

Det finns många möjligheter att ta sig ett dopp.

Perfekt ställe för en äventyrlig 7 – åring.

Redan under 1200-talet kallades det smala sundet mellan fastlandet och ön Krampö ”Stendörr sund”. Passerar man sundet med båt upplevs passagen som en dörr ut mot Östersjön. Kung Valdemars segelled, som var en viktig medeltida farled gick förbi här. År 1678 kan man se på kartan över Bälinge socken, att huvudfarleden är markerad och går genom Stendörren.

Idag omfattar området hela  923 hektar land och vatten. 1972 bildades naturreservatet och som vi trodde är det ett mycket fint område att besöka i den underbara sörmländska skärgården. Länsstyrelsen beräknar att ungefär 200 000 personer besöker Stendörren både från land och hav varje år.

Vintertid går det att göra eld för lite grill och här finns även vindskydd för blåsigare dagar. Enligt dottern ska det även finnas ved tillgängligt, dock inte under sommartid.

På vår lilla vandring är det till en början lite blåsigt från havet men solen värmer så gott att vi kan sitta ute på klipporna för att inta vår medhavda lunch.

Vi tar oss tillbaka mot entré Äspskär där vi har våra bilar parkerade. Ett par hundra meter bort ligger den större parkeringsplatsen och därifrån tar vi oss till naturum ute på Aspnäset. Efter en kort promenad på vägen som kantas av vackra gröna åkrar, lador och små gårdar når vi naturum.

Idyllen vid Stendörrens naturum är obeskrivlig.

Mellan gårdarna ser vi utsiktstornet som vi snart ska gå upp i.

Ved till vintern kanske?

Gårdar

Runt gårdarna Aspnäset, Stendörren och Griskär finns små åkrar och hagmarker. På fastlandsdelen finns det orörda skogsområden och kustpartier. Runt det gamla fiskehemmanet Aspnäset finns också öppna marker som fortfarande brukas på traditionellt sätt.

En äkta Bullerbykänsla infinner sig här på Aspnäs.

Naturum

Vid Aspnäset finns ett naturum som är öppet under sommarhalvåret. Här är Stendörrens naturliga samlingspunkt med en liten kiosk där man kan köpa glass och bakverk. På naturum kan besökaren lära sig en hel del fakta om Östersjön och skärgårdens natur, miljö samt kulturhistoria.

Här finns mycket att beskåda för den intresserade. Barnbarnen kastar sig över mikroskopet och med hjälp av den engagerade personalen kan vi se hur livet i Östersjön ser ut. Mycket fascinerande tycker både jag och barnbarnen. På naturum finns även en liten souvenirshop med småsaker att köpa.

Det går även att hyra kanoter, men det får vi spara till en annan gång. Det känns lite vingligt att ge sig ut på öppet hav när det var riktigt längesedan som åtminstone jag paddlade kanot.

En tillgänglighetsanpassad spångad stig leder ut till havet. Här kan både barnvagn och rullstol komma nära havet. Det finns även eldstad vid slutet av slingan.

Fåren betar glatt i hagen och är vana vid folk, men lite försiktig är nog bra att vara när några av baggarna visar sin styrka mot varandra. 

Utsiktstornet

En av höjdpunkterna vid Stendörren är utsiktstornet. Tornet är nytt sedan 2021, tidigare stod ett torn här också men det blev i så pass dåligt skick att det inte gick att användas och fick rivas. Ett nytt behövdes byggas och nu står det åter på plats.

Vi traskar givetvis upp i tornet och får en helt bedårande vy över den vackra skärgården.

Stendörren är en fantastiskt vacker plats och för oss finns det mycket mer att se här. Att göra hela Stendörren genom vandringen runt hela naturreservatet, en tur på 9 kilometer känns som en rimlig dagstur. Naturen här vid Stendörren har det mesta att önska för den som gillar både hav och skärgårdsliv, dessutom kan man ha med sig bilen så långt det nästan är möjligt i den här miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + nio =