Wernigerode – En korsvirkesdröm i Tyskland

När vi påbörjar vår bilresa i Europa är planerna lite diffusa men vi har planerat att vi ska ta oss något sydost genom Tyskland. Oftast har våra färdvägar gått mer sydväst genom landet och här har vi bättre koll på sevärda städer att stanna till i för en övernattning och lite sightseeing. Nu har vi startat färden från Puttgarden och kör till en början söderut men vänder något mot öster för att så småningom köra in i Tjeckien.

Det finns några städer som jag gärna vill att vi besöker på resan genom Tyskland och det är bland annat Dresden. Dit är det dock för långt att ta sig på dagens färd. Det finns flera städer utmed vägen som kan passa bra och när jag ser att vi kommer att passera bland annat Quedlinburg bestämmer vi oss för att stanna där. Tyvärr fastnar vi i bilkö och lite utmattade stannar vi istället vid första bästa stad när kön äntligen luckras upp.

Vi har tur och hamnar i den pittoreska korsvirkesstaden Wernigerode som jag tidigare inte hört talas om. Det blir en riktigt fullträff, vi får en härlig kväll och förmiddag med stadsvandring bland kullerstensgator, charmiga korsvirkeshus och slott.

Boende i Wernigerode

Det är inte helt enkelt att välja hotell när man inte vet så mycket om en plats. Det brukar förstås vara bäst att välja ett hotell som ligger centralt, helst så nära Altstadt som möjligt. Det finns flera hotell att välja på och efter lite vånda väljer vi ett hotell som ligger lite i utkanten av Wernigerodes gamla stadsdel, nära järnvägsstationen och på gångavstånd från rådhuset, slottet och marknadsplatsen. Hotellet känns nyrenoverat men tyvärr får vi ett rum mot vägen och järnvägsstationen vilket innebär en del ljud under natten. Lite roligt är det ändå eftersom hotellets tema är tåg och tanken är att gästen ska påminnas om ångmaskinens dagar.

I matsalen finns det ett tåg som fraktar drycker till gästerna. Tågvagnarna går på räls jäms med fönstret.

Wernigerode

Staden ligger i Harz i delstaten Sachsen-Anhalt. Wernigerode omnämns redan första gången 1121 i samband med en grevesläkt som levde där. Staden firade  775-årsjubileum år 2004 utifrån 1229 års privilegier.

År 1777 kommer gör den berömda poeten Johann Wolfgang Goethe ett besök här i staden och blir mycket förtjust i det han ser. Under 1800 – talet tillhörde staden både kungariket Westfalen och Preussen.

Turismen har alltid varit viktig och under de år som Wernigerode tillhörde DDR ansågs staden vara en av republikens pärlor. Redan på 1800 – talet samlades mycket turister för att resa med den smalspåriga järnvägen Harzer Schmalsprubahnen, med en linje till Harzbergens högsta bergtopp, Brocken på 1 141 meters höjd. Enligt folktron ska det vara den plats där häxorna samlades såsom den svenska motsvarigheten till Blåkulla.

Sevärdheter i Wernigerode

Ofta när vi kommer till en ny plats vill vi förstås se så mycket som möjligt av orten. Tyvärr är vi sena när vi anländer Wernigerode men eftersom vi bor mitt i den äldre delen av staden har vi nära till många av de sevärdheter som omnämns som intressanta platser.

Nicolaiplatz

Vi startar med en glass på Nicolaiplatz och tar oss vidare på en mer modern gågata med flera butiker som inte är öppet så här på kvällskvisten. Många restauranger ligger här på torget tillsammans med korsvirkeshus och det tjusiga polishuset.

Göbelbrunnen Auf Dem Nicolaiplatz

Markplatz och rathaus

Den största sevärdheten i Wernigerode måste vara Markplatz med sitt fina rådhus. Här på torget mitt i stadskärnan samlas en hel del turister för att beundra det vackra rådhuset.

Mitt på torget finns Wohltaeterbrunn omgivet av korsvirkeshus, restauranger och barer. Även turistbyrån kan man finna här.

Redan år 1277 omnämns huset som spelhaus, en slags teater. Utöver underhållning fungerade byggnaden som rättssal under grevarna som styrde här. Efter eldsvådan år 1543 har huset fungerat som rådhus och den nuvarande byggnaden (1529-1544) ska ha sett ungefär ut som den gör nu sedan år 1544.

Rådhuset är verkligen intressant och anses vara en av de vackraste bland alla tyska rådhus. Bottenvåningen är något upphöjt och nås via två trappor till de söta burspråken.

Bland korsvirkeshus och  kullstensgator

Wernigerode är en ljuvlig stad att strosa runt i om man som jag älskar korsvirkeshus och historiska byggnader. Att kastas tillbaka i tiden och låtsas att det är 1600 eller 1700 tal är inte svårt här.

Kanske skulle vi ha valt det här charmiga boendet.

Wernigerodes minsta hus

Stadens allra minsta hus (Kleinste Haus) ligger på Kochstrasse. Det lilla huset byggdes i barock korsvirkesstil i mitten av 1700-talet och är 4,20 m högt, 2,95 m brett och har en dörr på 1,70 m. Nu är huset ett museum, men har varit bebott fram till 1976.

Huset ligger i ett kvarter bland många andra charmiga korsvirkeshus.

Harzmuseum och bibliotek

Spännande gränder

Det känns bra att vi besöker Wernigerode i juni månad då det är som allra ljusast. Staden bjuder på så många fina sevärdheter att det är svårt att slita sig för att ta sig tillbaka till hotellet. Vi följer gatorna som blir till gränder bland den äldsta delen i staden. På några av husen har man satt upp skyltar för att besökaren ska få lite information av vad som skett på platsen

Spännande gång mellan husen för att gena mellan gränderna.

Kyrkor i Wernigerode

Vid stadsvandringen i staden kan man inte undgå att springa på ett par riktigt vackra kyrkor. Tyvärr är det försent att besöka dem invändigt men några av dem är imponerande att se även utifrån. Den mest kända är förmodligen Liebfrauenkirche, men det finns ett par kyrkor till som vi ser när vi går genom stan.

Stadsmur med torn

Morgonen därpå fortsätter vi upp slottet och stannar till vid Wernigerodes stadsmur som är välbevarad. Det finns flera torn runt om i staden där det är möjligt att kika in i.

Wernigerode slott

Under vårt besök i staden ser vi det mäktiga slottet som ligger högt över staden. Självklart vill vi gärna titta lite närmare på det och morgonen därpå tar vi bilen eftersom vi ska fortsätta vår bilresa. Vi hittar en stor och bra parkeringsplats knappa kilometern från slottet för att sedan gå de lite tunga stegen upp på berget. Dessa steg är väl värda.

Wernigerode slott var ursprungligen ett medeltida slott som var avsett att säkra vägen för de tyska kejsarna när de under medeltiden gjorde jaktresor till Harzbergen. Under 1500-talet omvandlades slottet till en renässansfästning, synlig än idag i renässanstrapptornet. Slottet blev svårt förstört i det 30 – åriga kriget. Greve Otto zu Stolberg-Wernigerode återuppbyggde slottet till det slott som vi kan se idag. Sedan 1930 har delar av slottet varit öppet för allmänheten. Inuti kan nästan 50 rum besökas i två turer. Sedan 1998 har slottet utvecklats till 1800-talets första tyska centrum för konst och kulturhistoria, som täcker perioden 1803-1918.

Tyvärr är slottet inte öppet när vi besöker det eftersom man har tv – inspelning under några dagar. Inte heller restauranger håller öppet, men vi är förmodligen lite förtidiga.

En mindre slottsträdgård med fin vy över staden.

Restaurang med fin vy.

Der Lustgarten

Strax innan vi lämnar Wernigerode gör vi ett litet besök i Der Lustgarden en stor park som ligger nedanför slottet. Parken anlades redan på 1500 – talet men har ändrat karaktär genom århundradena. Idag är det ett stort och fint grönområde med blommor och lummiga träd.

Flera sevärdheter i Wernigerode

Det är först när vi lämnar staden som jag ser att det finns ännu en rolig upplevelse att göra här i Wernigerode och som nog är själva grejen med staden. Givetvis ska besökaren ta tåget upp till Harzbergens högsta bergstopp Brocken på 1 141 meters höjd. Resan ska ta nära två timmar och verkar vara både intressant och spännande. Det finns all anledning att återkomma till Wernigerode vid något annat tillfälle.

2 svar på ”Wernigerode – En korsvirkesdröm i Tyskland

 • juli 24, 2022 kl. 1:57 e m
  Permalänk

  När man minst anar det snubblar man över ”pärlor”. Inte helt fel att sitta i bilkö ibland…
  Trevligt att följa era bilfärder, men nu ligger ni väl snart i selen igen?
  Ha det gott och hälsa lillebror.
  Monika

  Svar
  • juli 24, 2022 kl. 3:16 e m
   Permalänk

   Ja, nu är vi hemma igen och “någon” börjar jobba imorgon. Vi brukar hitta på lite roliga resor på helgerna i augusti och september. Det finns lite planer på att ta oss norröver, hoppas då på bra väder, alltså lite lagom.
   Ha en fortsatt fin sommar!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × ett =