Roadtrip HawaiiRoadtrip Sydvästra USAUSA

Roadtrip i Hawaii och sydvästra USA

En roadtrip i sydvästra USA har allt man kan önska. Efter att ha tillbringat sommaren i Europa finns en viss saknad av USA och då särskilt Kalifornien men även andra delstater i de västra delarna av USA.

Sommaren 2016 gör vi en riktigt fin rundresa med flera häftiga naturupplevelser, het öken, långa vägsträckor där vi vi färdas på ensamma vägar i oändlighet. Det blir även lite Vegas, ett besök i underbara San Fransisco, tillbaka på en av världens vackraste vägsträckor – Highway 1 och ett par dagar i södra Kalifornien strax utanför San Diego på ön Coronado. Vi startar dock så långt västerut i USA man komma – Hawaii.

Hawaii- Oahu

En riktig resedröm slår in när vi kommer till Hawaii, kanske inte så mycket min som makens, men självklart tyckte jag att det var en riktigt bra idé att besöka denna så vackra ö. Vi blir inte besvikna, vackra Oahu är så värt ett besök och det enda jag ångrar är att vi inte stannar längre och besöker några andra Hawaii öar som Maui och kanske även Grand Island.

Vi bor väldigt bra på södra Waikiki Beach med utsikt mot både Stilla Havet och vulkankratern Diamond Head. Vi kör runt ön med vår Mustang Cabriolet, som passar perfekt för att glida runt i det härliga klimatet som Hawaii bjuder på.

Läs mera om Hawaii – Vår resa till USA:s västligaste delstat

Death  Valley

Efter vårt fantastiska besök på Hawaii flyger vi tillbaka till Los Angeles, så himla skönt att flyga inrikes och slippa köer för pass och tullar för att åter komma in på fastlandet. Väl i Los Angeles hämtar vi ut en hyrbil och hamnar vår första natt i flygplatsområdet för att tidigt näsa morgon köra mot den heta sandöknen Death Valley som är en landsänka i Mojaveöknen.

I Death Valley som ligger öster om bergskedjan Sierra Nevada finns den lägsta punkten i Nordamerika, 86 meter under havet. Sänkan ingår i Death Valley National Park. Området är känt för sina extrema temperaturer.

Vi har tänkt tillbringa dagen på lite olika sevärda stationer / orter där man kan göra guidade vandringar men så här mitt i juli är det bara att glömma att ta någon längre promenad när temperaturen nästan når femtio plusgrader. Det går knappt att andas och vi lämnar endast vår luftkonditionerade bil för ett par snabba stopp på några av de utmarkerade utsiktsplatserna.

Rutten runt Death Valley – dalen tar oss en bra stund av dagen trots att vi inte stannar så länge vid stationerna i detta heta landskap. Vårt längsta stopp blev i Badwater som är den lägsta punkten på västra halvklotet på vår jord, där vi tvingar oss att vara ute en bra stund innan vi fortsätter mot Vegas.

Läs mer om Death Valley – I hetaste laget

Las Vegas

När man ändå är i närheten är det lite kul att besöka häftiga Vegas. Vi tillbringar två nätter på lyxiga hotell Aria, vi njuter av god mat, poolerna och ger oss ut i kvällslivet för att bland annat  uppleva Bellagios fontäner.

Zion Nationalpark

Inte långt från Las Vegas ligger Zion nationalpark och som vi passerar för att ta oss till Delta i delstaten Utah beslutar vi oss för att ta bilvägen genom de vackra rödfärgade bergen i Zion.

Det bästa för att verkligen känna atmosfären här är förstås att vandra genom kanjonen och korsa floden Virgin River, men vi föredrar ju att åka bil framför hajk och blir inte besvikna. Vi kommer in från den södra infarten och kör sedan uppåt på tidvis ganska smala och krokiga vägar. Här och där kan man stanna till och njuta av de majestätiska bergväggarna och dess vackra färger. 

Läs mer – Naturskön roadtrip via Zion Nationalpark

The Lonliest Road in America

Highway 50 eller “Den ensligaste vägen i hela USA” är ett av huvudmålen för årets roadtrip. Efter att ha läst och drömt gör vi slag i saken, fixar pass för att samla stämplar och ger oss ut på den sextio mil långa bilresan genom ett ödsligt landskap där vi varken ser människor eller särskilt många bilar. Det känns lite som om vi kastas tillbaka till indian och cowboy – tiden.

När vi ser på kartan att Great Basin Nationalpark ligger inom räckhåll gör vi även en liten avstickare upp till Wheeler Peak Scenic Drive. Högt upp finns en fantastisk natur med både skog, höga snöklädda berg som gjorda för vandring, men som till viss del även går att göra med bil.

Vi samlar ihärdigt på stämplar. För att få det åtråvärda diplomet måste vi genomlevda denna väldigt speciella vägsträcka, som tillkom 1986 efter det att en reporter från magazinet LIFE gjort ett reportage om HWY 50. Han beskrev sträckan som “värdelös, det fanns absolut inget av intresse, han ville verkligen inte rekommendera denna så totalt intetsägande väg som förutom att den var trist inte heller bjöd på någon typ av upplevelse.”

Detta tyckte givetvis invånarna i de “tråkiga” städerna eller de orter som ligger utmed HWY 50 var orättvist skrivet och de blev rätt irriterade och bestämde sig att göra sin egen grej av denna mycket trista recension. De beslöt sig för att locka till sig turister via en liten passliknade bok där man som resenär kunde samla stämplar i varje stad som man körde igenom och om man hade samlat tillräckligt många stämpar mynnade detta ut i ett diplom. 

Vi gör såklart den här mycket ensamma resan på Highway 50 som blir en oförglömlig roadtrip i bästa cowboy stil.

Läs mer Roadtrip på USA ensligaste väg

Crescent City & Redwood National park

Vi lyckas få ihop sex stämplar av åtta möjliga och är  mer än godkända för diplomet och kör nordväst mot norra Kalifornien. Det blir en lång dag i bilen men det är det värt när vi äntligen når Stilla Havet och Crescent City som ligger perfekt både vad det gäller sitt utsökta läge vid havet och närheten till Redwood Nationalpark, parken med de gigantiska träden som man kan köra bil genom.

Morgonen därpå fortsätter vi söderut, färden går genom Redwood Nationalpark. Vi stannar till vid flera av de häftiga träden som man kan köra igenom, ja ganska turistiskt men väldigt roligt. På ett av ställena som man har  ett “drive-thru-tree” är vi helt ensamma och då passar vi på att köra genom trädet både tre och fyra gånger, ja, jag vet, det är lite larvigt, men ändå häftigt på sitt vis.

Trots att vi inte ska köra så många mil ned mot Napa Valley tar dagens resa nästan tio timmar eftersom vi även beslutar oss för att ta en extra tur på cirka 50 km på ”The Avenue of the Giants”, där de riktigt gigantiska träden står på parad. Det är mycket mäktigt med alla höga och extremt breda träd.

Läs mer – Genom Redwood National Park

Napa Valley

Sent mot kvällningen anländer vi till Napa där vi har bokat övernattning för att nästa morgon göra en liten roadtrip i de olika vingårdarna som ligger tätt i denna vackra dal. Här kan man göra olika guidade turer för provsmakning, se vinproduktion och köpa vin förstås.

Vi gör en egen liten tur som också går bra att göra, allt går lite snabbare när man gör sin egen resa, även om vi inte provsmakade kan vi naturligtvis köpa något dyrt men säkert prisvärt vin. Klart att det hade varit kul att åka runt och provsmaka vin en halv eller heldag, men det är inget som vi prioriterar den här gången.

Läs mer om Napa Valley

San Francisco

Vi tillbringar ungefär en halvdag i mysiga Napa innan vi fortsätter mot San Fransisco, vi var ju här för bara två år sedan men vi vill så gärna komma tillbaka. San Francisco är en av våra favoritstäder, så himla vacker och trots de höga backarna som man givetvis måste gå uppför är det underbart att promenera från Fisherman ´s Wharf  över kullarna mot China Town och vidare ned mot Union Square, eller från andra hållet.

I år kommer vi från norr och får glädjen att köra över Golden Gate bron som ligger i tät dimma, det är tydligen svårt att pricka in en dimfri dag. Nåväl, vi är nog tvungna att komma tillbaka någon annan gång för att få några bilder i solsken också. Vi stannar bara två nätter men utnyttjar våra dagar maximalt och nära 30 000 steg på markeras på stegräknaren.

Highway 1

Kanske är det en av världens vackraste vägsträckor och det är svårt att låta bli att köra den när man har den inom räckhåll. I år gör vi flera stopp med övernattning i den mysiga staden Carmel by the Sea. Vi kör även 17 Miles – Drive som är en trevlig biltur med  fina utsiktsvyer som förstås är välbesökta av en hel del turister men med lite tålamod kan vi hitta parkeringsplats för att se de bästa platserna. På Highway 1 är en av de stora höjdpunkterna för mig, den häftiga bron Rocky Creek Bridge. Vår andra övernattning på sträckan gör vi på det helt galna hotellet Madonna Inn i San Luis Obispo.

Läs mer om Highway 1 och Big Sur

Hearst Castle

Ett annat trevligt stopp på nedresan mot södra Kalifornien är det fantastiska Hearts Castle. Den berömde tidningskungen vackra palats med trädgårdar och utsikt över kullar och Stilla Havet är väl värt ett besök. Slottet kan man endast besöka genom att göra en guidad tur och det sägs att man helst ska boka tur innan man kommer dit men vi har tur och lyckas komma med på en tur som kallas för  “Grand Rooms Tour”, som är den bästa för förstagångsbesökaren.

Läs mera om Hearst Castle

Santa Barbara

Vi närmar oss Los Angeles sakta men säkert, men vi hinner stanna till ett par dagar i den trevliga badorten Santa Barbara, en härlig stad med semesterkänsla. Vi stannar i två nätter och förutom att vi äter god mat, promenerar och solbadar på den fina stranden besöker vi även Malibu Beach som bara ligger ett par mil från Santa Barbara.

Vi försöker oss på att köra Mulholland Drive som lär vara en av de mest berömda vägarna i Los Angeles men någonstans måste vi ha missat någon avtagsväg eftersom vi hamnar på en av de smalaste serpentinvägarna jag någonsin åkt på och på grund av tidspressen är vi tvungna att avbryta vårt Mulholland-besök. Vi kör för förbi Los Angeles söderut till några av de trevliga kustorterna som ligger mellan Los Angeles och San Diego.

Läs mer:  Santa Barbara- En härlig stad på Kaliforniens rivera

Södra Kalifornien

Det är en lättnad att lämna köerna vid infarten till Los Angeles för att leta oss ut mot havet och kustvägen som går mellan Los Angeles och San Diego. Här ligger badorterna på rad och vi väljer lite på måfå Huntington Beach som ligger bara några mil från till Los Angeles stadskärna. Givetvis är det mycket turister, många bilar men ändå i ett behagligt tempo, naturligtvis är det många av den lokala befolkningen som öven spenderar sina helger vid havet men det finns plats för alla, även för alla bilar, eftersom stränderna är oändliga och parkeringsplatser är det inte heller några problem med.

Vi bokar boende på hotell i ett villaområde alldeles vid havet och har ett par kilometer till själva centrum där hotellen är många och stora. Där finns även många restauranger att välja på och säkert ett roligt kvällsliv.

Vi fortsätter redan morgonen därpå och hamnar på härliga Mission Beach, som ligger mellan La Jolla och San Diego. Här kan vi äntligen få några timmar i solbädden och en god bok innan vi kör vidare mot San Diego och halvön Coronado. En härlig ö som man når med en bro och där vi får ett par sista dagars vila med bad och strandliv innan det är dags att lämna USA för denna gång.

Läs mer – Underbara kustorter mellan Los Angeles och San Diego

San Diego fotat från halvön Coronado.

2 svar på ”Roadtrip i Hawaii och sydvästra USA

 • Hi! I’ve been following your weblog for some time
  now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Tx!

  Just wanted to tell you keep up the good work!

  Svar
 • Hi!
  Thank you for visiting my website. Hope I can inspire you for new trips.
  Best regards // Christina

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 18 =