Ett besök i Uddevalla – Bilresa genom södra Sverige

Uddevalla

Det börjar dra ihop sig för att bestämma var vi ska stanna över natten. Vi är inte alls familjära med området här i Bohuslän, vi väljer mellan Trollhättan och Uddevalla. Det blir Uddevalla där vi hittar vad vi tror är ett prisvärt hotellboende för natten. När vi checkat in beger vi oss ut på stan för en bit mat. Det är en hel del folk i farten, det är svårt att få en plats utomhus men till sist får vi sitta inne. Det blir vit fisk idag som smakar supergott.

Boende i centrala Uddevalla, helt okej för en natt.

Sightseeing i Uddevalla

När vi ätit tar vi oss ut på stan. Vi kollar in Kungstorg som legat på samma plats sedan början av 1500 – talet. Efter den stora branden 1806 blev torget större med den fyrkantiga form det har än idag. Torget döptes en gång i tiden till Gustav Adolfs torg men fick sitt nya namn 1915 när ryttarstatyn med Karl X Gustav invigdes.

Vi beger oss ned mot vattnet där småbåtarna ligger utmed kajen vid Bäveån. Vi följer kajpromenaden en bit men tar oss åter upp mot centrum och följer Bäveån som går genom staden.

Nordens Venedig

År 1498 blev Uddevalla utnämnd till stad av kung Hans av Danmark. Staden fick sitt uppsving genom trävaruhandel och sillexport, med livliga internationella kontakter. 1746 besökte Carl von Linné Uddevalla och blev mycket förtjust, han skrev: “Wi seglade in genom en stor och djup flod, som gick igenom hela staden, på sidorna uppmurad med stora stenmurar, som på ömse sidor uppehöllo de största träbyggningar utur hwilka genom muren woro nedgångar med stentrappor ifrån sjelfwa husen, att man immediate kunde stiga ifrån förstugan neder till wattnet eller båten, så att vi tycke oss kommi i sjelfwa Venedig. Husen äro…mestadels betäkta med tegeltak, försedda med sköna fönster, beslagen med bräder, öfwerstrukne med rödt och målade med blå eller hwita knutar”.

Tisdagen den 29 juli 1806 blev staden ödelagd av en storbrand och gjorde 4000 uddevallabor hemlösa. Hamnstäder från Skanör till Luleå och även städer utomlands visade sin medkänsla och skänkte pengar för att staden skulle kunna återuppbyggas. En allé av lindar planterades 1845.

Bäveån och Hasselbacken

Vi följer Bäveån genom en trevlig park som heter Hasselbacken. Parken kom till redan 1905 och är en liten grön oas i Uddevalla. Här finns en stor mångfald av växter och varje årstid ska ha sin beskärda del. Vi vänder om när vi kommer fram till den lilla forsen utanför Uddevalla Energi och går tillbaka genom parken och bort mot kyrkan. Uppe på en höjd ser vi klocktornet och tar oss upp dit via trappor. Det är en fin utsikt som möter oss över Uddevalla.

Fin utsikt på högre höjder vid Klocktornet i Uddevalla

Strandpromenaden i Uddevalla

När vi frågar vilka sevärdheter som är de bästa i Uddevalla får vi svaret att det måste vara den fina strandpromenaden. Redan samma kväll vi anländer försöker vi hitta strandpromenaden men den ligger längre bort än vi är beredda att gå, eller så hittar vi inte riktigt rätt.

Innan vi lämnar Uddevalla hittar vi fram till Uddevallas trevliga strandpromenad. Klockan är strax efter nio och det kommer att bli en helt fantastisk vacker sommardag. Knappt ett moln på himlen och kav lugnt.

Vi parkerar bilen och njuter av den stilla morgonen medan vi promenerar ut på gångvägen. Strandpromenaden är totalt över nio kilometer lång och delas in i flera olika delar; skog, stads och stranddelen. Vi har hamnat direkt på stranddelen som kanske är den bästa delen. Till en början är det asfalterad gångväg men snart hamnar vi på den trädeckade delen som ligger ett par hundra meter utmed berget.

Vi hinner inte gå så långt men det är en fin start på morgonen och perfekt för oss som ska sitta i bilen en stund för en kortare resa till Marstrand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + 17 =