En härlig dag på Marstrand

I många år har jag pratat om att åka till Marstrand men det har aldrig blivit av att vi ens kört förbi. Marstrand besöker man förmodligen bäst under sommartider och då har vi inte varit så ofta hemma i Sverige. Därför är det nu äntligen dags att passa på att besöka denna så omtalade och kanske lite glassiga ö.

Marstrand ligger ca 47 km norr om Göteborg, en kort bit från E6. Marstrand är en tätort i Kungälvs kommun som består av Koön och Marstrandön. Från Koön på fastlandet går den en personfärja till Marstrandön.

Vi är tidigt ute och har inga problem att hitta en parkering på en av de stora parkeringsplatserna på Koön som ligger i närheten av färjan som tar oss till Marstrandön som är en bilfri ö förutom för samhällsviktiga transporter.

Färjetur

Vi köper biljetter i kassan och får vänta en kort stund. Färjetrafiken går dygnet runt och under dagtid håller man en tidtabell med femton minuter mellan varje avgång. Ibland under högsäsong sätts det in två båtar  och då är det förstås kortare väntetid.

Personfärja som tar oss från Koön till Marstrandön tar bara tio minuter.

Marstrandsön

Marstrand är kanske mest känt för att vara Sveriges seglingsmetropol, med bland annat Marstrandsregattan men även för sina vackra trähus och sitt fantastiska läge i vackra Bohuslän.

Efter en en kort färjetur kommer vi fram till Marstrandsön. Därifrån tar vi oss från hamnen genom de pittoreska små kullerstensgatorna med sina pastellfärgade trähus som ligger i en lite brant stigning uppåt mot Carlstens fästning.

Carlstens fästning

Högst upp med på Marstrand ligger Carlstens fästning från 1658. Fästningen skulle försvara Sveriges flotta och senare blev stenbyggnaden ett fängelse. Den mest kända fången är Lasse – Maja som satt fängslad här mellan åren 1813 – 1838.

Det känns lite i benen eftersom backen är lite brant men det är en kort promenad tills vi snart är uppe. Fästningen är inte öppen när vi kommer fram men det finns restaurang för dem som vill äta en bit mat. Det hade givetvis varit spännande att gjort ett besök inne i fästningen, men det får bli en annan gång. Vi går runt den imponerade byggnaden med sina tjocka stenväggar. Utsikten över havet och den vackra skärgården är magnifik.

Societetshuset på Kungsplan

Efter en ordentlig titt på Carlsten fästning från utsidan traskar vi ned till bebyggelsen och öns vackra trähus som ligger utmed de smala kullstensgatorna. Några av husen kan man stå länge och beundra. När vi kommer ner mot vattnet är det särskilt ett hus som fångar vårt intresse – Societetshuset.

Detta fascinerande vackra hus uppfördes 1886 här på Badhusplanen eller Kungsplan som länge var centrum för det badliv som växte fram i Sverige från tidigt 1800 – tal. Marstrandsöns historia som badort började här när Sveriges dåvarande konung Kung Oscar II tillbringade många somrar här mellan 1887 fram till 1907. Det gav Marstrand kunglig glans och området runt Kungsplan och societetshuset blev den naturliga träffpunkten för det sociala liv som levdes här under härliga sommarmånader.

Mycket är sig kanske likt men synen på bad har nog förändras, vi läser på en informationsskylt på ett badtips från slutet av 1800 – talet. “Före badet ska man ta en promenad på en halv timma för att uppnå inre värme. Därpå klär man hastigt av sig och kastar sig snabbt ner i vattnet (om man är simkunnig). Ja,så kan man förstås även göra idag, men havet känns lite väl kallt för min smak att ens doppa tårna i.

Numera är huset renoverat varsamt och kallas societetshuset. Vackert och fungerar som lokal för större fester. Bredvid ligger Kurhotellet som kanske kunde vara skönt att bo på under en övernattning här på ön.

Bullar och räkmackor

Vi promenerar vidare ned på huvudgatan som går parallellt med inloppet till Marstrand. Vi börjar bli hungriga och vill ha något lite lättare att äta, de flesta restauranger ligger vid hamnen. Där hittar vi även konditori Bergs och här är det en liten kö, men att stå i den kön är ett absolut måste. Det ska bli fikabröd till kaffet i eftermiddag och då står man i kö.

Vi stannar till vid Arvidssons Kiosk och Fisk, ska det blir Fish and Chips eller räkmacka? Ja vi väljer den fräscha räkmackan även idag, det gäller att passa på, räkorna är grymt goda här på västkusten.

Lagom stor räkmacka serveras hos Arvidssons Kiosk och Fisk.

Södra strandverkets Konsthall

Vi tar oss bort en bit från hamnen och ser en spännande byggnad som dessutom håller öppet idag. Det är södra strandverkets som är den före detta försvarsanläggning från 1852 – 57. Den byggdes i syfte att stärka försvaret av inloppet i södra Marstrands hamn.

Sedan 2012 är byggnaden en konsthall och vi har turen att besöka en lite annorlunda fotoutställning som egentligen inte är öppen ännu men man håller på att iordningställa den inför morgondagens premiärvisning. Vi får se intressanta bilder samtidigt som vi får se byggnaden inifrån.

Vackra hus i idyllisk miljö

Många vackra hus på Marstrand ligger med det mest perfekta läget utöver havet. Flera av husen har vackra glasverandor som får mig att drömma mig bort till en svunnen tid. Här måste vara en av de vackraste platserna på hela Västkusten att tillbringa somrarna på, då som nu.

Vandra på Marstrand

Om man vill vandra finns det flera vackra leder. På själva Marstrandsön går en stig runt hela ön som är cirka 5 kilometer. Om man vill vandra längre har man precis färdigställt tre nya vandringsleder i olika svårighetsgrader på Koön på fastlandet. Vi hinner inte gå så långt men tar oss en bit ut på asfaltsvägen som sedan blir klippor och mindre stigar som man kan följa. Givetvis kan man stanna till och ta ett dopp från klipporna även om jag tycker vattnet är alldeles för kallt för min smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 9 =