Påskresa i Skåne

Det blev en efterlängtad minisemester till Skåne under påskhelgen. Vi trotsade snöovädret som vi passerade någonstans mellan Nyköping och Linköping för att möta ett vårlikt och hyfsat varmt Helsingborg på långfredagen.

Många träd stod i blom och det var sagolikt vackert i parkerna.

Vår vana trogen, blev det middag på trevliga Brasseriet Mollbergs, även om maten nu inte var riktigt så bra som jag vill minnas.

Alltid lika härligt att besöka fina Helsingborg och särskilt när vårvädret höll i sig åtminstone den första kvällen. Morgonen därpå på självaste Påskaftonen öste regnet ner. Usch och fy, regnväder i Skåne är inte kul och särskilt inte för oss som hade stora planer för denna dag.

Vår plan var: Gå på strandpromenad i Rydebäck, Malmö med shopping, Skanör & Falsterbo med eventuell lunch utmed havet. Vidare mot Trelleborg för att köra kustvägen mot Ystad. Stanna till vid småorter som Smygehuk, Abbekås och Sandskogen, vidare via Ystad mot Kåseberga och Ales Stenar. Sedan köra tillbaka mot Helsingborg och kanske stanna till i Lund. På kvällen promenera in till hamnen för att ta en tur mot Helsingör och äta middag på Scandlines Aurora af Helsingborg.

Redan vid niotiden på morgonen lämnade vi Helsingborg och körde ner mot Rydebäck. Eftersom regnet öste ner gick det inte att ta sig ut trots att jag hade både paraply, långjacka, mössa och vantar. Vi tänkte att en shoppingtur i  Malmö skulle passa bättre. Det blev lite ögonshopping för att vänta in något bättre väder, men då vi lämnade Malmö för kustorterna Skanör & Falsterbo fullkomligt vräkte regnet ner med snöinslag. Lite molokna konstaterade vi att Skanör och Falsterbo nog är bäst i sol.

Vi kom fram till Trelleborg och hamnade på självaste Mc Donalds för att det ändå inte spelade någon roll…!

Som ett litet under ändrade det oberäkneliga aprilvädret sig plötsligt. Regnet upphörde och himlen visade något blått hål, allt kändes lite ljusare och vi beslöt oss för att följa vår plan att köra vidare mot Ystad  på kustvägen mot Österlen.

Ett kaffestopp i Abbekås och trots att det inte regnade var det ändå lite kyliga vindar från havet.

Vi passerade Ystad och någon mil österut kom vi fram till Kåseberga och Ales Stenar. Visst hade vi önskat oss något bättre väder men när det inte regnade kändes det ändå som högsta vinsten då vi kom upp på denna helt fantastiska plats. Hav, himmel och vidsträckt landskap gör denna plats magisk. Ales Stenar är 59 stenar från Stenåldern som står i en slags cirkel, varje sten ska väga ca 5 ton, det är Sveriges största bevarade skeppssättning som är belägen 32 meter över havet. Om vädret är klart ska det vara möjligt att sikta Bornholm.

Mysiga Kåseberga som säkert är helt underbart en varm sommardag, men även i dagens oväder otroligt charmigt.

Hemresa mot Helsingborg, från sol till lynnigt aprilväder. Det blev en riktigt heldag i bilen, ja bilen är vår bästa kompis, nio timmar i bilen på en påskafton är en riktigt drömpåsk.

Precis som vi planerat blev det middag på Scandlines M/S Aurora af Helsingborg. Ett måste är att boka bord i god tid, men dagens oväder gjorde att det var ganska lugnt, själva bestämde vi oss i sista sekund – Är man i Helsingborg så självklart ska man tura!

Påskdagen bjöd på strålande sol och innan vi vände norrut promenerade vi i underbart vårväder, lite typiskt då påsken nästan är över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =