Överraskningar längs E4:an

Under de dryga tolv år som vi bodde i Malmö och Helsingborg hann vi med oräkneliga resor mellan Stockholm och Skåne. När jag var föräldraledig på åttio- och nittiotalet bilade jag ganska ofta med barnen på egen hand. Varenda rast var noga genomtänk eftersom det var en lång resa för två små barn att genomlida, jag skulle både köra och hålla barnen på gott humör så rasterna ställde förstås krav på att både vara roliga och säkra. Jag fick helt enkelt snickra ihop lite egna rastplaster och stanna så långt från de “vanliga” rastplatser som möjligt. Barnen var rätt vilda så de behövde rejäla ytor att röra sig på, allt annat än skog och bilfria platser valdes bort. Detta gjorde att vi helt enkelt körde förbi flera av städerna som ligger utmed E4 för att leta upp småvägar och skogar en bit bort från motorvägen.

När vi sedan flyttat upp till Stockholm igen fortsatte våra besök till Skåne men tiden har ofta varit knapp så vi har inte prioriterat städerna utmed E4 särskilt mycket. Det blev att vi missade städer som Jönköping och Huskvarna som ligger så fint vid Vättern, ja ärligt talat trodde jag att Jönköpings centrum låg vid shoppingcentret A6 ända fram till i höstas! Ja förlåt kära Jönköping att jag har så dålig koll, men bättre sent än aldrig att göra bot och bättring.

Så en fredagseftermiddag i september är det dags för en liten weekendresa till vår favoritstad Helsingborg. Vi kan lämna jobbet redan vid lunchtid men tycker ändå att det kan vara lite roligt med en övernattning utmed E4 ned mot Helsingborg. Men var ska man stanna för en övernattning? Vadstena har länge varit en tänkvärd kandidat och där skulle jag gärna vilja bo på Vadstena Klosterhotell. Men just denna fredagskväll visar det sig att detta hotell är betydligt dyrare än vad vi tänkt. Det får istället bli Jönköping, där har vi ju heller aldrig varit, bara stannat och tankat och sedan skyndat vidare, men nu ska vi äntligen få veta var Jönköping ligger på riktigt.

Överraskning

Efter ett par timmars körning från norra Stockholm närmar vi oss Jönköping. Lite skrattretande att vi inte alls hamnade där jag trott. Nej själva centrum når man ju från södra eller kanske västra delarna av E4 och visst har vi många gånger sett skylten förut – centrum, men helt ignorerat denna, så konstigt…

Positivt överraskade blir vi bägge när vi följer Gps:n till hotellet och är framme. Jönköping ligger så fint alldeles vid Vätterns södra strand. Vi är förundrade över att vi aldrig varit här fast vi kört förbi så många gånger. Vi hittar en parkeringsplats precis utanför hotellet och checkar in på Stora Hotellet. Vi får ett fint nyrenoverat hörnrum med sittmöbler och trevlig utsikt över Vättern, enda nackdelen är att tåget passerar ganska ofta och jag som gärna vill sova med fönstret öppet hörde ett par tåg, som kom och gick, men ingen direkt påverkan på min sömn ändå.

Ganska snart mörknar det och vi går till första bästa restaurang, Bishop Arms, som ligger vägg i vägg med Stora Hotellet. Vi kommer i värsta fredagsrusning men lyckas få ett bord. Maten imponerar inte men vi blir mätta och ger oss ganska snart därifrån för att utforska Jönköping i mörker.

Med Jönköpings fina läge skulle det varit trevligt med lite sol, men väder är ju väder…

Stora Hotellet  – Perfekt hotell för en övernattning i Jönköping.

Motorcykel placerad nära receptionen, förmodligen en Harley-Davidson.

Fredagskväll och lönehelg är lika med utekväll i Jönköping. Det finns många restauranger utmed Vättern flera har uteserveringar, men denna kväll är lite ruggig så de flesta sitter inomhus.

Många restauranger utmed Vätterns strand

Kvällslivet i Jönköping kretsar givetvis nära Vättern. Det är fortfarande lite sommar men hösten är på väg, faktiskt är det nog mer höst än sommar när vi strosar ut på stan för att känna lite fredagsstämning. Allt ligger dock ganska öde och tomt, kanske är vi lite tidiga men de flesta restauranger kring bryggorna nere vid vattnet är definitivt stängda. Ute på stan finns det många restauranger som ser mysiga ut, men ganska folktomt tidigt på kvällen, kanske är alla lika trötta som vi efter en arbetsvecka trots lönehelg.

Gamla Rådhuset

Morgon i Jönköping

Vi vaknar ganska tidigt och äter en riktigt fin frukost på Stora Hotellet, inget fattas oss, men som kräsen frukostgäst kanske jag ändå saknar en ingefärsshot eller rent av en omelett. Allt är ändå fräscht och vi kan ta med kaffe till vår termos och varsin croissant för dagens matsäck, jättefint!

Vi behöver inte checka ut förrän vid elvatiden, vi tar tillfälle i akt och ger oss ut på stan. Tyvärr verkar det bli ännu en regnig dag men än så länge är det uppehåll och vi behöver en rejäl promenad efter all frukost vi stoppat i oss.

Tidig förmiddag och staden är på väg att öppna upp. Vi får se Jönköping i dagsljus och kan absolut tänka oss stanna minst en natt till. Varför har vi alltid så himla bråttom? Svaret är enkelt, vi måste hinna med så mycket som möjligt på våra korta helger, snart är det vardag igen.

Många fina trähus med butiker ligger i de centrala delarna av Jönköping.

Är man fikasugen finns Wiener konditori med många smarriga bakverk.

Göta hovrätts byggnad  ligger naturligtvis vid Hovrättstorget. Byggnaden rymmer sedan 1650 lokaler för Göta hovrätt. 

På Hovrättstorget ligger även Gamla Rådhuset från 1699 som är en av Jönköpings äldsta byggnader.

Jönköpings Teater från 1904

Bakom romantiska träportar skymtar mysiga bakgårdar.

Grand Hotel ligger på Hovrättstorget.

Innan vi lämnar Jönköpings stadskärna hinner vi strosa runt lite på helgens marknad.

Utsikt över Jönköping

Innan vi lämnar Jönköping frågar vi i receptionen om de kan rekommendera någon sevärdhet som vi snabbt kan ta oss till. Den lite osäkra receptionisten vet inte någon sevärdhet alls förutom Tändsticksmuseet, dock inget vi har tid med idag. Jag roffar åt mig några broschyrer som jag snabbläser men hittar inget som kan passa för en timme eller två. Vi kör istället runt lite på måfå och får syn på Stadsparken, vi blir lite nyfikna eftersom parken verkar sträcka sig uppåt med fin utsikt över staden. Vi försöker hitta en plats för att kunna få en bra vy över hela staden och när vi nästan är högst upp ser vi en klockstapel och där tror att vi nog kommer att ha en fin utsikt över stan. Vi parkerar bilen, promenerar uppåt, ganska snart når vi toppen och få se staden från ovan, tyvärr i riktigt disigt och tråkigt väder.

Vi beundrar förstås den fina klockstapeln som härstammar från Norra Solberga i Nässjö kommun och har stått på sin plats i Stadsparken sedan 1903. Klockstapeln är 37 meter hög, helt spånklädd och är av traditionell klockbockstyp där delar av stommen är från 1661.

Huskvarnas höjder

Inte långt från Jönköping ligger Huskvarna och på hemväg passade vi på att besöka Huskvarnas höjder. Många gånger har vi kört förbi Huskvarna och låtit blicken vandra uppåt mot de höga kullarna över Vättern och Huskvarna. Visst skulle det ha varit kul att se vad som finns uppe på de höga höjderna ovanför staden. När vi kör tillbaka från Skåne passar vi på och kör av vid Huskvarna och fortsätter uppåt. Ganska snart ser vi en skylt som passande nog heter “Utsikten”, så vi följer den tills vägen tar slut, vi hittar en liten parkering och därifrån följer vi skylten ca 300 meter.  Väl uppe vid Utsikten har vi  en enastående fin utsikt över Huskvarna som trots regn och dimma ger oss en fin vy över delar av staden, Vättern och E4:an.

Efter en hel del regnande kommer det fram lite, lite blått.

E4 och Vättern kan vi se på långt håll.

Sveriges första motorvägskapell

Vi kör vidare hemåt mot Stockholm, den sista sträckan är kanske inte den roligaste, resan lider mot sitt slut, bara tolv, tretton mil hemifrån men vi behöver en liten rast och stannar till vid Sillekrog strax norr om Nyköping.

En bensträckare är alltid skönt och när vi traskar runt bilen ser jag att man kan gå Sörmlandsleden härifrån som kan vara intressant en annan gång. Precis bakom parkeringsplatsen ser jag något rött som skymtar till mellan träden, nyfiken går jag fram och tittar. Framför mig står den absolut sötaste kyrka eller kapell jag någonsin sett, som en lite större lekstuga men innanför är det faktiskt ett riktigt kapell.

En skylt berättar att detta är Sveriges första motorvägskapell som invigdes efter solförmörkelsen den 11 augusti 1999. Konstnären Anita Grede har skapat vad hon kallar ett “vindskydd också för själen” som ska ge besökaren en rofylld rastplats intill motorvägen.

Inne kapellet finns en enda mening  “det räcker med att vänta på sin fjäril och sedan resa bort med blicken”, som är hämtad ur en dikt av författaren och nobelpristagaren Harry Martinsson som bodde i andra änden av sjön Sillen, som sträcker sig fram till Sillekrog på andra sidan E4. Han är också kapellets skyddsväsen.

Det finns så mycket mer att se utmed E4 mellan Stockholm och Helsingborg. En bilresa som många säger är så himla tråkig, men jag lovar den är mycket mer intressant och roligare än man kan tro. Jag hoppas att nästa bilresa kan få oss att stanna till vid någon ny stad och kanske några spännande vandringsleder.

Alltså så himla romantiskt för en vigsel här med bilen utanför…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + tjugo =