Hemsö fästning vid Höga Kusten – Bilresa genom Norrland

Vi lämnar Umeå och kör hemåt, vi har ju en hel del kvar att se av Sverige så vi måste sätta fart. Visst hade det varit roligt att stanna ytterligare någon dag vid till exempel Höga Kusten för att göra en vandring, men när vi passerar Skuleskogens Nationalpark som vi besökte förra hösten tappar vi lite orken och bestämmer oss för att fortsätta mot Stockholm ändå.

När vi närmar oss Härnösand piggnar vi plötslig till och kommer på att vi tidigare pratat om Hemsön, men  ännu inte hunnit besöka. Det känns som ett bra alternativ istället för vandring så vi tar av E4 strax norr om Härnösand.

Hemsön

Inte långt från fastlandet i Bottenhavet ligger Hemsön, som är cirka 1 mil lång och drygt 6 kilometer bred och Sveriges högst belägna ö med bilväg. Runt Hemsön finns en mindre skärgård med flera öar och dess strategiska läge vid Ångermanälvens utlopp gör den lämpligt för ett flertal militära anläggningar och en av dem är Hemsö fästning. Naturen på Hemsön består till stor del av skog, men ön är även bergig med höga branter och fina vyer över Bottenhavet.

Boende på Hemsön?

Vår första tanke är att stanna på Hemsön över natten, men när vi letar boende på ön finns inget alls att hitta. Vi blir hänvisade till Härnösand men då får det vara. Vi får helt enkelt kolla in Hemsö fästning och komma hem till Vallentuna sent på kvällen.

Gratis vägfärja

Från motorvägen kör vi sedan vidare mot Hemsöleden där det går färja mellan fastlandet och Hemsön. Färjan är en gratis vägfärja men vi missar förstås färjan med ett par minuter och får vänta en halvtimme till nästa avgång. Under tiden vi väntar bestämmer vi oss för att besöka Hemsö fästning som verkar vara en riktigt spännande militär anläggning från kalla kriget.

Färjeöverfarten mellan Strinningen på fastlandet till Sanna på Hemsön på Hemsöleden är bara 540 meter och utförs av linfärja, turen tar bara fem minuter. Väl i land är det cirka nio kilometer till Hemsö fästning.

Vi svänger av den asfalterade vägen och kör en smal och lite krokig grusväg några kilometer och kommer fram till Hemsö fästning.

Vi parkerar bilen och köper biljetter, priset på 120 kronor per person ger oss inträde på fästningen och en guidad tur.

En guide står och väntar på oss och vi blir en liten grupp på fem personer. Vi får en kort introduktion om Hemsö fästning innan vi får gå in och titta i artilleripjäsen som tronar högst upp på berget med vidunderlig utsikt över havet.

Hemsö fästning

Efter att ha tittat runt lite ovan mark är det dags att gå ner i det som en gång var en Sveriges hemligaste militära anläggningar. Utländska medborgare fick inte landstiga på Hemsön till ända in på 1990 – talet. Fästningen var ett resultat av kalla kriget, tiden efter andra världskriget, då USA och Sovjetunionen kapprustade. Det fanns en hotbild mot Sverige, som låg mellan maktblocken och för att avskräcka fientligt anfall rustade landets försvar och byggdes ut. Det skulle kosta mer än det var värt att anfalla Sverige.

Här i berget började militären spränga för fästningen 1953. Under 1960- och 70 -talen tillkom batteri Havstoudd och mätstationen Kläffsön. Syftet var att försvara Ådalens industrier och Härnösands hamn. Vid en krigssituation skulle de olika anläggningarna på Hemsön betjänas av ca 1100 soldater. Läget förändrades dock 1991 när Sovjetunionen föll och östblocket rasade samman.

Idag är alla tre anläggningar öppna för allmänheten. Det tunga batteriet vid Storrådberget och Havstoudd kan man besöka på sommaren med guide. Kläffsön är enbart för bokade grupper.

Hemsö  fästning är sedan 1998 statligt byggnadsminne. Den är en del av vårt kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Ja, det känns onekligen lite konstigt att det bara är knappt trettio år sedan denna plats var så hemlig, även om den nu ändå inte var så hemlig för Sovjetunionen.

Spännande tur i fästningen

Gudingen är mycket välorganiserad, efter att ha fått en kort introduktion får vi en ny guide som tar ned oss med in och ner i berget. Vi hamnar minst sagt i en annan värld. Här nere har tiden stått stilla. Vi kastas tillbaka i en svunnen tid från mitten av 1950 – talet fram till 1990 – talet. Här nere i berget var alltså tanken att ett gäng soldater skulle skydda Sverige från ett anfall från öst.

Jag antar att denna militärförläggning inte är annorlunda än andra förläggningar från den här tiden men känslan att vara 40 meter under mark och att anläggningen var så hemlig gör den lite mer spännande. Efter den långa tunneln kommer vi fram till ingången som skyddas av en gigantisk tjock dörr som skulle klara av att stå emot en eventuell kärnvapenbomb.

Själva basen här i underjorden är på dryga 1000 kvadratmeter och innehåller boende för cirka 300 soldater med mäss och matsal, sjukstuga och allt som kan tänkas behövas för att vistas här nere en längre tid.

Klart att det finns en kiosk med lite godis och tidningar av olika slag för fästningens soldater.

Sjukstugan känns nästan lite verklig med dockor i vuxenstorlek ligger på operationsbordet och i sjuksängarna.

Vi får gå runt både på egen hand men även med guider som står till förfogande om man har frågor eller vill veta mer.

I korridorerna finns sängar i tre våningar, allt i ursprungsskick. Ganska kallt och fuktig känns det här nere. Nej inget vidare att tillbringa vackra sommardagar i.

Sambandscentralen var en gång i tiden säkert toppmodern, idag känns de enkla kartorna och datorerna inte de bästa att använda för att försvara vårt land. 

Tiderna har förändras, en telefonväxel från 50 – talet och vem minns inte den gamla hederliga telefonkiosken. 

Det finns olika tidstypiska detaljer som ger en hel del nostalgiska upplevelser. Lite kul att kolla in Aftonbladet från 1989 och se att dåvarande kronprinsen Carl Gustaf också har varit på besök här nere. Hans  autograf från 1967 sitter på väggen som ett litet bevis.

Välorganiserad guidning

En dryg timme tar vårt besök nere i berget. Det är en riktigt välordnat guidad tur med flera olika guider som är experter inom de olika områdena som vi besöker. Trots att vi är mitt i sommaren är det förhållandevis ganska få besökare, vi tycker att det är både ett spännande och mycket intressant besök på Hemsö fästning.

Storslagna vyer

Naturen och vyerna runt fästningen är fina och när vi kommer upp från berget tar vi oss runt på en liten väg som sträcker sig från ingången till restaurangen. Vi har redan ätit lunch men vyn från restaurangen är riktigt fin. Vi stegar istället vidare uppåt mot högre höjder för att beskåda den vackra skärgården. Solen tittar fram, det blir en skön avslutning på vår Norrlandsresa innan vi åter tar oss mot färjelägret och över till fastlandet för fortsatt resa ned mot norra Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 3 =