Mårdseleforsen vid Vindelälveln och ett kort besök i Umeå – Bilresa genom Norrland

Vi är ute på en roadtrip genom Norrland och efter snart två veckor är vi på väg söderut. Vi vaknade i Piteå tidigare i morse och har tagit vår morgonpromenad ute vid Pite Havsbad med sin fina vita sandstrand och nu är har vi tagit oss västerut in i landet igen. Vi ska köra mot Vindelälven och se lite mer av Mårdseleforsen.

Vid markering A ligger Mårdseleforsen. Dagens tur tar oss från Piteå, och strax sydost om Arvidsjaur kör vi söderut till Mårdseleforsen, vidare förbi Vindeln för att nå Umeå senare på kvällen. En tur på cirka 31 mil, en helt perfekt tripp för en dag i Norrland.

Efter ett par timmars körning från Piteå kommer vi vid lunchtid fram till Mårdseleforsen. Vi lyckas knipa den sista parkeringsplatsen vid entrén vid forsen men förmodligen finns det flera en bit längre bort. Vi kollar in den omtalade restaurangen Wild River där är det givetvis fullbokat men vi har garderat oss med egen medhavd lunch innan vi ger oss ut till de brusande vattenmassorna i Mårdseleforsen, som man på ett unikt sätt når via broar och stigar till forsens olika förgreningar.

Svajig bro

Den första bron som tar oss över den bredaste delen av forsen svajar i mitt tycke lite otäckt men är förmodligen helt säker att gå på om man följer rekommendationer för antalet personer som får vistas på bron samtidigt. Det är dock inga problem att ta sig över när jag vant mig med det lilla “gunget” som känns värst i mitten av bron. Väl över bron leder en stig oss till nya broar och småöar. På vissa ställen är plankor utlagda för att man ska kunna gå runt en liten slinga på dryga kilometern, en riktigt trevlig promenad och ett lättillgängligt sätt för att beskåda den dramatiska forsen i Vindelälven.

Vindelälven är en av de fyra återstående oreglerade älvarna i Norrland. 1993 utsåg riksdagen Vindelälven, Piteåälven, Kalixälven och Torneälven till nationalälvar. Mårdseleforsen ligger i Degerfors socken utmed Vindelälvsvägen som är en turistväg i södra Västerbotten och södra Lappland, vägen är 338 kilometer lång.

Trevlig tur med fina rastplatser

Vädret är strålande men lite kyligt och på flera ställen finns möjlighet att göra upp eld. Det ser riktigt mysigt ut när vi passerar starten av forsslingan där vi ser ett gäng vandrare koka kaffe över öppen eld. Annars kan jag tänka mig att korvgrillning kan passa perfekt här. Tyvärr är det ganska mycket mygg när vi går genom granskogen så vi går snabbt för att komma ut i solen och vattnet igen.

Det finns fina rastplatser utmed Mårdseleforsen. Här kan man både grilla och koka, allt efter tycke och smak.

Mäktigt och sevärt

Det är en riktigt trevlig tur runt på öarna som går mellan forsens olika förgreningar. Här skulle vi kunnat stanna betydligt längre för att bara sitta och njuta på de varma och mjuka stenklipporna som formats efter forsens vattenmassor genom årtusenden. Det är inte alls så mycket mygg vid vattnet och där vattnet är lugnare borde man kunna ta sig ett dopp.

Vi är mer än nöjda med vår eftermiddag ute vid Mårdselforsen och även om det är en hel del turister här känns det inte alls trångt. Ibland får vi vänta in lite för att låta mötande passera vid de smalaste partierna men annars finns här bra med plats för alla.

Kan inte få nog av forsar i Vindelälven

Vi packar in oss i bilen igen och kör vidare söderut på Vindelälvsvägen,väg 363, men så blir vi lite kaffesugna och tar åter av vid en ny fors lite längre ned vid Vindelns camping och Kvarn. Vi spanar åter in vattenmassorna och  om vi varit lite tidigare hade vi kunnat kolla in lite konst men nu är klockan mer än två på eftermiddagen och då är det stängt, istället blir det fika hos Café Mjölnaren.

Här finns också möjlighet att se forsen på närmare håll genom att följa leden “broarna runt” som är en slinga på dryga fyra kilometer. Det hinns inte med idag, så det får bli en annan gång nu när vi redan promenerat runt Mårdseleforsen och dagen har sedan länge passerat eftermiddag. Vi har dessutom dryga fem mil till kvällens boende i Umeå, en stad som vi gärna vill njuta av lite innan dagen är helt slut.

Rådhuset i Umeå

Ett kort besök i Umeå

Efter en fantastisk dag utmed Vindelälven kör vi ut mot kusten och Umeå. Efter att ha haft en strålande solig dag blir vädret hastigt sämre. Mörka moln drar snabbt in när vi checkar på Clarion Collection Hotel Uman där vi testar halvpension, som vissa Clarion hotell har haft ett riktigt bra pris på under sommaren. Vi hoppas vi att vi hinner äta middag innan ovädret når Umeå.

Trevligt och prisvärt boende på Hotell Uman med både middag och frukost i rumspriset.

Fina Umeå är en trevlig stad, vi har varit här förut så egentligen skulle vi inte stannat nu, vi vill gärna se så många Norrlandsstäder som möjligt. Men Umeå ligger perfekt på vår färdväg och då blir får det bli ett stopp här ändå.

Vi äter middag snabbt och ger oss ut i de centrala delarna av Umeå. Vi bor precis bredvid gågatan som går genom stan, här finns en hel del butiker men vi är ganska sena så det mesta är tyvärr stängt när vi äntligen kommer ut på stan.

Vi tar oss istället ned mot Umeälv där det häftiga Bildmuseet ligger. Det börjar dock regna så smått så vi tar oss en snabbtitt på den vackra byggnaden. Det är trevligt att promenera utmed älven förutom det vackra Bildmuseet finns en del restauranger utmed älven. Vi skyndar oss vidare men känner alltfler  regnstänk

Snart blir det oväder i Umeå, men vi vill bara se lite mer av Umeå innan ösregnet drar in.

Vi ser flera fina gama byggnader på vår väg genom Umeå.

Ingen stad utan kyrka, Umeå inget undantag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − tre =