Resor på hemmaplan

Hemester är skönt men inte lika roligt som de planerade resorna vi hade tänkt göra nu i april och maj. Klart att det finns både för- och nackdelar med att ha semester hemmavid. Det går inte åt så mycket pengar och många tråkiga hemmaprojekt som att städa och fixa på tomten har blivit gjorda.

Nackdelarna är kanske inte alls många men tråkkänslan gör sig påmind genom hela påsklovet, tänk vad vi skulle ha upplevt om det inte varit för (…) Nu svischar dagarna förbi en efter en, vi börjar känna oss betydligt piggare och starkare. Istället för sängdags klockan nio sitter vi uppe länge, ser på TV som aldrig förr och sover till åtta på morgonen, precis som vi har all tid i världen, men det har vi ju inte.

Plötsligt kommer vi på att snart är det måndag igen och semestern är slut, vi måste väl ändå göra någonting? Bilen är billigare än någonsin att köra, en liter diesel kostar dryga 13 kronor, när hände det sist? Dags för en liten biltur, lusten tryter dock vi vet inte ens vart vi vill åka, hit eller dit? Inte så långt men vi kompromissar om att börja med Norrtälje. Det är iskallt denna torsdagsförmiddag, solen skiner men vinden är hård, trots vädret får det bli en bilresa till havet.

Vi bor i Vallentuna alltså ganska mycket norr om Stockholm men även ganska mycket söder som Norrtälje. Själv har jag tillbringat alla somrar sedan barnvagnstiden till vuxen ålder på “landet” i Norrtälje eller på Rådmansö som ligger på vägen mot Kapellskär. Jag har ingen direkt lust att köpa eget landställe men ibland kan längtan bli intensiv att besöka barndomens sommarparadis. Så varför inte passa på att göra en lite biltur till några av mina favoriter uppe i Roslagen.

Vi kör inte den snabbaste vägen som är E 18; Stockholm – Norrtälje. Vi gör istället en liten nostalgitripp och tar den gamla Norrtäljevägen som går bland annat via Brottby. Vi köper nytillverkade kokosbollar vid fabriksförsäljningen RoslagsStoppet och fortsätter mot Finsta. Vägen som förr var hårt trafikerad ligger helt ödsligt när vi sakta men säkert närmar oss Norrtälje. Vi kör inte in till Norrtälje direkt, vi tar istället av mot havet och Kapellskär.

Kapellskär

Från Kapellskär kan man ta färja till både Åland och Estland, en av färjorna som går till Paldiski ligger i hamn. Vi tar av lite snett åt höger där ett minnesmärke för Estoniakatastrofens offer står. Platsen ligger med vacker utsikt över Ålandshav. Vi tar en kort promenad men det är kallt, havet ligger helt öppet och det finns inte mycket som skyddar från den hårda vinden som drar in över land.

s/s Norrtelje är ett passagerarfartyg som byggdes redan 1901 och legat förtöjd sedan 1968. Fartyget är idag en grekisk restaurang och museum. Nu byggs det nya bostäder som aldrig förr i hamnområdet, verkligen med flott läge.

Norrtälje

Vi lämnar Kapellskär kör via Räfsnäs, Gräddö och äter medhavd lunch i lä utmed havet. Vi tar en biltur genom Norrtälje, det ska man givetvis inte göra, man ska naturligtvis promenera runt bland de pittoreska husen i de äldre delarna, bebyggelsen av trähus påminner om barndomens somrar.

Trots att vi har passerat mitten av april är det så kallt att vi helt enkelt skippar den obligatoriska promenaden som vi alltid brukar göra när vi besöker Norrtälje, istället plockar jag fram mina bilder från sensommaren 2019. Sommaren är förstås att föredra men då är Norrtälje invaderat av sommarstockholmare som tillbringar semestern i sina sommarstugor och liksom vi gillar att besöka staden för lite shopping eller en bit mat på någon av alla trevliga restauranger som finns i staden.

Grisslehamn och Singö

Roslagen har förstås mer än Norrtälje, det är länge sedan jag var uppe i Grisslehamn så vi passar på att göra ett kort besök för att kolla in det populära Hotell Grisslehamn Havsbad med spa både inom- och utomhus. Det hade förstås varit helt perfekt att tagit in där och njutit av den fina utsikten, men jag känner ingen lust att bo på hotell nu i coronatider.

Vi spanar ändå in hotellet och konstaterar att det verkar vara både fräscht och trevligt. Vi kanske kan ta in där någon annan gång när vi känner att det är okej att bada nära andra för trots allt tjat om att hålla avstånd till varandra, simmar i mitt tycke alldeles för många gäster runt i utomhuspoolen.

Inte långt från Grisslehamn ligger Singö i nordligaste Stockholms län nära gränsen till Uppsala län, man når ön via Singöbro. Havet ligger blått och öppet under bron, vi drömmer oss bort en kort stund och kan ana att sommaren snart är här. Vi kör mot Singö Kyrka och fortsätter fram till Singö Brygga, nu är det läge för kaffe och mumsa i oss de nyinskaffade kokosbollarna. Vi står bakom sjöboden för att inte blåsa bort och solen värmer fint, åtminstone så länge vi inte tittar fram bakom knuten.

Till Singö kan man faktiskt åka buss 637 från Stockholms innerstad. Jag kan nog tänka mig att kanske göra en heldag eller till och med en övernattning här ute i Stockholms norra skärgård under tidig sommar- eller höstdag. Singö är en ganska stor ö på hela 25 km² och jag vill absolut utforska mer av ön som har ett perfekt läge vid Ålandshav.

För att slippa köra hem samma väg kör vi över Hallstavik och får nöjet att åka över Trästabron som 375 meter lång och färdigställdes 1998. Bron ersatte då en färja som tidigare förband Väddö med fastlandet.

Utflykter i närområdet
Runsa Fornborg

Inte långt från Vallentuna ligger Upplands Väsby, en kommun med ganska trista bostäder runt centrum men det finns även vacker natur nära Mälaren. Det är länge sedan som vi besökte Runsa fornborg från järnåldern. Från Upplands Väsby station kör man Mälarvägen mot Stäket och tar av till Runsavägen och kör cirka nio kilometer, man passerar en trevlig badplats Kairo som ligger utmed Runsavägen. Till sist tar vägen slut och man kan skymta en ganska liten parkeringsplats. På motsatt sida precis utanför Runsa Slott eller herrgård stannar bussen, tyvärr råder det där både fotoförbud samt privat område. Det är lite synd för herrgården är verkligen sevärd, vi skulle gärna vilja se mer av den.

Nu får vi nöja oss med att ta en promenad mot Runsa Fornborg, från parkeringen följer vi den lilla grusade vägen ett par hundra meter och därefter är det skyltat till Runsa Fornborg. Knappa två kilometers promenad från parkeringsplatsen kan vi  mäta upp och på väg mot toppen passerar vi Runsa skeppsättning som består av 28 stenar som ingår i ett gravfält från 400 – 500- talet. Den allra sista vägen upp mot fornborgen går rejält uppför ett femtiotal meter och som dessutom är lite stenig men ändå lätt framkomlig. Väl uppe på borgen ligger Mälaren glittrande blå.

Runsa Borg

Väl uppe på toppen ser vi Mälarfjärden Skarven som ligger långt nedanför oss. Under järnåldern låg en gård innanför murarna men den finns inte kvar längre. Här uppe hade invånarna en god uppsyn över all trafik i den viktiga vattenleden nere i viken samtidigt som bergssidorna och murarna gav dem ett bra skydd för eventuella fiender.

Idag kan man ana att det funnits någon slags boning men det är inte så mycket att se, behållningen med Runsa fornborg är nog mest den fina vyn över Mälaren. För att nå vattnet fortsätter man en bit nedåt borgen där det går en stig över stockar och sten, till slut når man vattnet och kan se över till Rosersbergs slottspark. Faktiskt kan man nog simma över sundet om man är en god simmare.

Inte långt från Runsa fornborg ligger Rosersbergs slottspark, vintertid om isen håller kan man lätt ta sig över sundet.

Hemma har vi underbara penséer och snart kommer magnolian blomma mer än någonsin.

Rosersbergs slottsparks högsta punkt…

Vi har gått förbi skylten många gånger men till sist tar vi oss upp, en liten uppförsbacke skadar inte alls nu när vi ligger i hårdträning för en eventuell sommarvandring. Det är i princip samma vy som möter oss här som den på Runsa Fornborg. Det är inte så konstigt eftersom dessa bägge platser ligger mycket nära varandra fågelvägen, med bilvägen är det förstås betydligt längre.

Rosersbergs slott och park

I ur och skur och oavsett årstid tar vi minst en gång i veckan en långpromenad i Rosersbergs slottspark. Att följa årstidsväxlingen i parken är rogivande samtidigt som vi får bra motion i de stora strövområden som vi aldrig kan få nog av. Det är dessutom ganska nära hemifrån, gratis parkeringsplats och det är alltid skönt att ha lite omväxling till promenadstråken på hemmaplan.

Ibland besöker vi det gräddvita 1600 – tals slottet men i år har det ännu inte öppnat. Det finns ett trevligt café som är öppet på helgerna där det är möjligt att sitta utomhus.

Venngarns slott

Strax norr om Sigtuna mot Uppsala ligger Venngarns slott som har anor redan från 1200 – talet. Vi har vid flera tillfällen kört förbi skylten till slottet uppe från huvudvägen men även varit där för massor av år sedan men faktiskt glömt bort att det är ett riktigt trevligt ställe. Förutom det vackra slottet finns hembageri, café och restaurang som är öppet nu samt fina strövområden.

Slottet har en rik historia med många olika ägare. 1653 ärvde rikskanslern Magnus Gabriel De la Gardie slottet. Han lät bygga ut slottet till i stort sett samma utseende som det har idag. I slottet finns än idag en så otroligt söt liten slottskyrka som är helt bevarad från 1600 – talet. De la Gardie drabbades hårt av reduktionen när flera av hans slott och egendomar drogs in till kronan.

Venngarn har tillhört staten men arrenderats ut till bland annat släkterna Piper, Fleming, Posse samt Inre. Under stora delar av 1900 – talet fanns det en anstalt för alkoholvård som avvecklades 1983, slottet har sedan dess ägs av olika stiftelser. Idag finns det möjlighet att göra guidade turer. Vill man bara titta in utan att gå på visning är den fina lilla slottskyrkan öppen samt en presentbutik.

Slottet är öppet för allmänheten och det finns möjlighet att gå på en guidad visning.

En liten presentbutik ligger precis vid slottets entré.

Inne på slottet ligger Venngarn slottskapell, en underbart liten söt kyrka, som en liten leksakskyrka.

Det finns till och med en pizzeria i Venngarn samt ett klocktorn.

3 thoughts on “Resor på hemmaplan

 • maj 8, 2020 kl. 3:47 e m
  Permalänk

  Vackra bilder, som alltid.
  Vi brukar cykla till Venngarn, stallets brunch är välbesökt, sitt gärna utomhus.
  Ta en sväng till Rotgatan om ni har lust, mys utlovas 😇 I alla fall en fika. 😅
  Kram på er

  Svar
 • maj 8, 2020 kl. 6:38 e m
  Permalänk

  Tack snälla, vi kommer så snart det är möjligt att träffas igen, just nu tar vi en dag i taget hur tråkigt det än är. Vi är ju i frontzonen och träffar många människor varje dag vill verkligen inte smitta någon. Hoppas att allt snart är över så att det blir lite som förut!
  Kram från oss

  Svar
 • maj 10, 2020 kl. 1:28 e m
  Permalänk

  Ja, det börjar verkligen bli trist tycker vi som följer Tegnells rekommendationer. Skulle vi inte kunna gå ut på golfbanan hade vi med all sannolikhet börjat klättra på väggarna.
  Blev inspirerade av fotografierna från Rosersbergs slott och var där igår. Det blev en promenad i slottsparken efter cafébesöket på terassen. Några fina timmar blev det.
  Nu står Skånelaholms slott på tur.
  Var rädda om er, Corona’n är inte att leka med.
  Kram

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =