Västervik – En idyll vid havet

Vi är ute på en vårresa och har tagit oss med bil ned på den svenska sydostkusten. Under många år har jag tänkt att vi måste besöka staden Västervik som ligger så läckert vid havet. Flera gånger har vi kört förbi Västervik när vi varit på väg söderut eller varit på väg hemåt utmed E22:an på ostkusten men på något sätt har det inte blivit av att vi gjort ett riktigt besök i staden.

Min pappa som genom sitt arbete ofta besökte Västervik har talat sig varm om den charmiga staden vid havet. Dessutom marknadsförs Västervik som en vacker skärgårdsstad med över 5000 kobbar och skär. Det ska även finnas trevliga caféer och restauranger, olika typer av boenden med flera trevliga hotell, camping och till med möjlighet av bo på slott. Helt enkelt ett riktigt semesterparadis för hela familjen. Nu har vi till sist kommit fram och det är äntligen vår tur att besöka Västervik.

Västervik – Lite fakta
  • Västervik ligger på Sveriges ostkust, 28 mil söder om Stockholm, 10 mil väster om Visby och 14 mil norr om Kalmar. I Västerviks skärgård finns över 5000 kobbar och skär.
  • Västervik är Smålands fjärde största stad med cirka 37 000 invånare i Västerviks kommun.
  • År 2020 utsågs Västervik till årets sommarstad.
  • Kändisar som Björn Ulvaeus, Stefan Edberg, Ellen Key och Alice Babs är alla uppväxta här.
  • Visfestivalen som startade 1966 fyller Slottsruinen från hela landet varje sommar.

Västervik – Lite historia

Västervik ska ha uppstått i en skärningspunkt av handelsvägar både till land och till sjöss. Staden låg i det som idag är tätorten Gamleby, arkeologiska undersökningar visar att platsen har nyttjas länge. Det första skriftliga belägget på Västervik som stad finns i ett donationsbrev från 1275 där Kung Magnus Ladulås ger sin gård Åby som ligger i Västervik, till Lindköpings stift.

Under 1430 – talet flyttades Västervik till sitt nuvarande läge. Den nya staden tog namnet Västervik och den gamla staden kallades gamla Västervik ända fram till 1600 – talet då namnet Gamleby började användas. Västervik hann brinna hela fem gånger under tiden 1452 -1677. I maj 1517 under unionskriget mellan Sverige och Danmark brann Västervik åter ner av en anfallande krigshär. Då tvingades Västerviksborna återigen flytta staden, trettio år senare beordrade Gustav Vasa att man skulle flytta tillbaka och sedan dess ligger Västervik vid sin nuvarande plats.

Ett landmärke i stadens siluett är Sankt Gertruds kyrkas vita torn. Kyrkan byggdes vid tiden för den första stadsflytten på 1430 -talet. Runt kyrkan och ned mot havet byggdes den första sammanhållna bebyggelsen, men idag finns inget kvar av det.

År 1677 kom den danska flottan upp till Västervik och staden sattes åter i brand. Staden byggdes åter upp och den gamla medeltida strukturen byttes ut till en stadsplan enligt renässansen ideal med regelbundna kvarter och bredare gator.

Under 1800 – talets senare del växte staden och dess befolkning. Under 1879 gjordes en första utvidgning av Västervik i samband med att järnvägen kom till staden. Byggnader för lasarett, läroverk och fängelse kom också till. 1905 byggdes en ny kyrka, S:t Petri, helt byggd i tegel.

Under senare delen av 1900 – talet genomgick Västervik stora förändringar, men det finns fortfarande en välbevarad gammal bebyggelse kvar, som Rådhuset, och längs Strömsgatan och i gamla norr.

S:t Petri är en riktigt vacker kyrka där den ligger uppe på en höjd med fin vy över sin stad.

Båtmansstugorna

Vi promenerar runt i kvarteren i den äldre delen av stadskärnan och hittar ett par röda stugor som ser intressanta ut, det är båtmansstugorna. Västerviks stad hade på 1700 – talet skyldighet att hålla ett visst antal båtsmän. Som bostäder åt dessa byggdes båtsmansstugorna på 1740 – talet. De enkla stugorna i en våning är placerade med gaveln mot gränden. Husen är knuttimrade och taken var tidigare täckt med grästorv.

Under 1900-talets första hälft var stugorna bostäder åt medlemmarna i borgarbrandkåren. På 1970-talet blev det numera K-märkta stugorna vandrarhem, som hyrs ut sommartid.

Vi kikade in i en av stugorna, här kan man hyra in sig. Nu i början av april är det dock stängt.

Rådhuset i Västervik

Pittoresk stadskärna

Det är mysigt och fint att gå runt i Västervik, staden är en riktigt skärgårdsidyll som förmodligen ska besökas för bästa upplevelse under sommartid. Det är förvisso en strålande solig påskdag men aningens kyligt och med stadens läge vid havet är det varma kläder som gäller när vi går på upptäcksfärd på stadens smågator.

Eftersom det är ganska sent och påskdag är allt stängt, mer stängt en vanligt med andra ord. Vi ser flera mysiga butiker, restauranger och caféer, men även matställena är stängda så vi är glada att vi har reserverat bord för middag på hotellet där vi övernattar.

Warmbadhuset i Västervik

Vi kommer ner till havet och ut på Slottsholmen, här vi ser en helt förtjusande byggnad som är Västerviks Warmbadhus. Byggnaden är över hundra år gammal men är nu helt nyrenoverad. När jag söker information om Warmbadhuset kan man läsa att det är självaste Abba – stjärnan Björn Ulvaeus som har ett finger med i ägandeskapet och inom en snar framtid kommer Warmbadhuset öppnas upp. Han har även byggt de omdiskuterade bostadsrätterna och ett flytande hotell som ligger mitt i mot Warmbadhuset här ute på Slottsholmen och som måste ha det absolut bästa läget i Västervik.

Flytande hotell

Ute på Slottsholmen med vy över, stad, hamn och hav ligger ett par helt nya byggnader som sticker ut en del i den annars lite äldre bebyggelsen i Västervik. Förutom en helt ny bostadsdel ligger även det alldeles nya hotellet Slottsholmen här med 33 flytande rum. Det finns även restaurang intill där maten som serveras ska vara inspirerad av Björn Ulvaeus barndom. Allt är dock stängt och igenbommat, man inväntar nog sommaren innan det åter öppnas.

Mysigt flytande hotell med perfekt läge.

Park och slottsruin

Den så omtalade slottsruinen ligger inpaketerad i stora presenningar som omgärdas av byggställningar och höga staket. Den är alltså under renovering men ska öppnas till sommaren. Runt slottsruinen har man anlagt en söt liten park som även den ligger med fin utsikt över vatten.

Trevliga möjligheter för bad vid nybyggda bryggor.

Boende på Stadshotellet

Vi har bokat boende på Stadshotellet som ligger på Storgatan mitt i Västervik stadskärna. Hotellet är ganska stort och har rum i flera lägen. Vi har bokat sent och får ett stort och bra rum men med lite trist läge mot en stillsam gata på baksidan.

Vi har även reserverat plats i restaurangen där det är påskmeny som gäller. Det är lugnt och glest mellan borden, det känns genomtänkt och coronasäkrat. Restaurangen är fräsch och trevlig med utsökt mat. Även frukosten som intas i samma lokal är utmärkt och riklig, med allt man kan önska sig.

Vi är mycket nöjda med vårt boende och även om inte vi är intresserade av spa så finns det möjlighet för detta också, men som bör bokas i förväg.

Rymlig rum med soffgrupp, kanske aningens tråkig utsikt.

Mysig restaurang med god mat.

Gränsö slott

Kanske är det ändå skärgården och naturen som är Västerviks storhet. Innan vi lämnar Västervik måste vi givetvis köra en bit ut mot havet för att kolla in Gränsö slott.

Empireslottet Gränsö ligger i ett fint naturreservat. Här finns både kortare och längre vandringsleder i skärgårdsmiljö. Här passar bra att ta en liten morgonpromenad innan vi fortsätter vår resa söderut. Vi passerar  den Engelska parken som är återskapad som den såg ut från 1850 – talet med ovanliga träsorter, parken är skapad av Eric Sparre. Vi tar oss ut på Ekholmen och här finns fina badklippor med utsikt mot Västervik.

Det finns även små sandstränder och Gränsö slott har en egen strand med trevliga uteserveringar som måste vara ett paradis under sommarmånaderna. Vi bestämmer att nästa gång vi stannar till i Västervik måste det bli boende på Gränsö slott.

Den pittoreska byn vid havet – Händelöp

Vi kan inte lämna Västervik riktigt än. Pappa har beskrivit en plats så långt ut i skärgården man kan komma med bil här i trakten. Platsen måste bara ses säger han.

På vår Gps finns inte den lilla byn men vi hittar den på google maps och även på min papperskarta. Någon mil ut på lite smala vägar kommer vi fram till den så vackra platsen, Händelöp, som är en liten fiskeby. Vi startar med en liten promenad i hamnen där vi klättrar över stora stenar och klippor.

Solen tittar fram och hamnen som ligger i en skyddad vik gör att det trots hårda vindar gör att vi knapp känner en vindpust. Mörka moln tornar dock upp sig på himlen och vi kan ana att det omtalade snöovädret är på väg in mot oss. Vi måste bara hinna se den söta fiskebyn Händelöp innan vi måste kasta oss in i bilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fem − 1 =