SmålandSveriges 290 kommuner

Hultsfred, Vimmerby och Västervik – Tre kommuner i Småland

Under en resa genom Småland passar vi på att besöka flera kommuner i det härliga och variationsrika landskapet. Småland erbjuder många olika upplevelser och äventyr. Hultsfred, en av kommunerna vi besöker, är ingen kommun som vi brukar ha vägarna förbi precis. Men på något konstigt vis har vi lyckas stanna till här hela två gånger det senaste året. Likaså i Vimmerby har vi strosat runt i den charmiga stadskärnan både en och två gånger. Och fantastiska Västervik som vi besökte med övernattning förra våren och även nu när vi är ute på kommunbesök.

Häng med på en kommunrunda i landskapet Småland i Kalmar län.

Hultsfred kommun

Vi börjar i Hultsfred där namnet för mig associeras till Hultsfredsfestivalen. Inte för att jag besökt festivalen men det är svårt att inte hört talas om den. Under 1990 – talet och en bit in av 2000 – talet var det Sveriges största musikfestival.

När jag tittar in på kommunens hemsida visar det sig att det finns mer att upptäcka än Hultsfredsfestivalen. Enligt kommunens  hemsida vill man ge besökaren en bild av att Hultsfred är en lugn och trygg kommun med stora möjligheter för både barn och vuxna. Inte minst den omväxlande naturen med många sjöar erbjuder olika aktiviteter i lugn och fin miljö. I kommunen finns också ett rikt föreningsliv med tonvikt på idrott, musik och kultur.

I Hultsfred bor det cirka 14 056 invånare.

Kommunvapen

Hultsfreds kommunvapen har ett blått fält av vågkurvor bildad som en bjälke med tre ställda granar och ett vattenhjul. Vattenhjulet ska symbolisera näringslivet, mittpartiet ska föra tankarna till Emån och dess biflöden och granarna pekar på naturen och skogsnäringen.

Lite historia

Järnvägsnätet i Hultsfredstrakten byggdes ut mellan 1870 och 1920. I anslutning till järnvägsstationerna utvecklades nya industrier, tillsammans med banker, handel, skola, post och hotell med restauranger. Sågverk fanns tidigt i Hultsfred och även möbelindustrier växte upp runt staden.

Hultsfreds tätort utvecklades till att bli en av Sveriges största snickeriindustriorter med bland annat tillverkning av monteringsfärdiga småhus i trä. Hultsfreds kommun har en bas av tillverkningsindustri som under senare år breddats med ett ökat antal tjänsteföretag. I kommunen finns även ett bra utbud av utbildningar, inklusive högskoleutbildningar med inriktning på bland annat musikindustri, hälsa och media.

Vårt besök i Hultsfred

I ärlighetens namn är vårt andra besök i kommunen ganska kort och sker till stor del i bil. Självklart stiger jag ur bilen för att besöka kommunhuset. Bilder ska tas och jag vill gärna känna lite på stämningen här i kommunen.

Det är alltid så himla roligt att besöka en ny kommun och jag försöker insupa så mycket som möjligt av vad kommunen ger mig för känsla. Är det en kommun att lägga på minne för att återkomma och upptäcka mer av?

Ja, kanske det. Förvisso är Hultsfred en liten kommun men vi kommer säkert att ha anledning att återkomma hit fler gånger.

Hultsfred kyrka

Vimmerby kommun

För mig är Vimmerby lika med Astrid Lindgren. För andra är Vimmerby en kommun där man bor och jobbar. Förmodligen tänker man inte så ofta på att det var här som Astrid Lindgren växte upp och där Vimmerby stod som inspirationskälla i många av hennes sagor. Men jag tänker desto mer på Astrid Lindgren, jag har alltid varit nyfiken på hennes liv och inspirationskällor.

Lite historia

Vimmerbys historia går långt tillbaka i tiden och även om födelseåret är okänt vet man att Vimmerby är en av Sveriges allra äldsta städer. Redan år 1192 var danskarna här och brände ner staden. Vimmerby byggdes upp och blev en blomstrande stad fram till 1350 – talet  men sedan hopade sig olyckorna. Under de följande tre århundradena återkom danskarna gång på gång, plundrade, brände och satte skräck i Vimmerbyborna. Deras stad råkade ligga på den grusås där några av de viktigaste vägarna i riket möttes, en knutpunkt. Strax söder om Vimmerby låg Skillingars gästgivaregård som var en välbesökt rastplats för kungar och krigshärar. Även Nils Dacke och hans män färdades på dessa vägar.

Många bränder härjade i Vimmerby. 1683 förstördes större delen av bebyggelsen och hårdast drabbades gårdarna kring torget och utmed Storgatan. Men Vimmerbyborna byggde upp sin stad igen. Stadens borgare försökte överträffa varandra och de nya husen var både större och mer påkostade. Den sista stora branden i Vimmerby inträffade 1821, då brann en tredjedel av staden ner. Samtliga gårdar kring torget och dess grannskap förstördes, däribland rådhuset, som hade återuppförts efter branden 1683. Däremot klarades en större del av Storgatans bebyggelse och som finns kvar än idag.

Vimmerby Rådhus

Rådhuset i Vimmerby är troligen stadens första arkitektritade hus, och byggdes 1824-25, bara några år efter den senaste av alla förödande bränder som drabbat Vimmerby stad. Rådhuset är ett av Vimmerby tätorts sju byggnadsminnen. På övervåningen ligger sessionssalen, där många beslut fattats genom åren. Idag ligger Vimmerby Turistbyrå inrymd i rådhusets bottenvåning.

Vimmerby Stadshotell

Mitt emot rådhuset på torgets norra sida ligger Stadshotellet som byggdes i mitten av 1860-talet. Hotellet fick matsalar, kafé, biljardrum, en större och en mindre salong för större festligheter samt 12 resanderum. Vimmerbys ställning som handelsstad och de järnvägsplaner som fanns medverkade förmodligen till att hotellet byggdes.

Uppleva i Vimmerby

De flesta som besöker Vimmerby åker förmodligen till Astrid Lindgrens värld som är en temapark i barnboksförfattaren Astrid Lindgrens födelsestad med en yta på hela 180 000 kvadratmeter. Parken grundades 1981 och hette då Sagobyn. I parken kan man möta många av figurerna från Lindgrens böcker. Miljöerna är skapade utifrån illustrationerna i böckerna om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket, Madicken, Bröderna Lejonhjärta och många andra av Astrid Lindgrens berättelser.

Jag har inte själv varit i parken men dottern med familj besökte Astrid Lindgrens värld för ett par år sedan. De var mycket nöjda med besöket även om det var alldeles för mycket folk som måste trängas. Parken passar både för lekfulla vuxna och barn i alla åldrar.

Jag och maken tar oss istället till Astrid Lindgrens barndomshem på Näs en helg i slutet av maj månad. Vi besöker trädgården, barndomshemmet och den utställning som finns här. Ett mycket givande besök.

Besök hos Astrid Lindgrens Näs

Trevligt besök hos Astrid Lindgren på Näs.

Besöka “Alla barn i Bullerbyn”

Om man inte kan få nog av Astrid Lindgren i Vimmerby kan man ta sig till inspelningsplatsen av “Alla barn i Bullerbyn”, Strax utanför Vimmerby ligger den lilla byn Sevedstorp. Här kan man återse de tre gårdarna som Astrid Lindgren hade som förebild när hon skrev Bullerby – böckerna.

Vimmerby stadshus

Besök vid Vimmerby kommunhus

Eftersom det är helg när vi anländer till kommunhuset i Vimmerby är det förstås stängt. Ett par obligatoriska bilder tas på kommunhuset. Om jag får tycka något om stadens stadshus tycker jag att byggnaden inte passar in i stadsbilden, inte alls vad jag förväntar mig. Kanske får man inte plats i Vimmerby rådhus, men något mer passande kunde staden ändå ha byggt. Känslan för Vimmerby är att vi nog har all anledning att komma tillbaka hit. Jag är faktiskt mycket förtjust i den här lilla söta staden, förutom kommunhuset då.

I kommunen bor det cirka 15 578 invånare.

Västervik kommun

Vi lämnar de inre delarna av Småland och tar oss lite norrut och mot kusten. Först förra året var vi i Västervik för första gången någonsin. Ja, det ska en pandemi till för att lära känna sitt eget land. Och Västervik är en sådan förtjusande stad att vi nästan kan tänka oss att flytta hit.

Lite historia

Västervik ska ha uppstått i en skärningspunkt av handelsvägar både till land och till sjöss. Staden låg i det som idag är tätorten Gamleby, arkeologiska undersökningar visar att platsen har nyttjas länge. Det första skriftliga belägget på Västervik som stad finns i ett donationsbrev från 1275 där Kung Magnus Ladulås ger sin gård Åby som ligger i Västervik, till Linköpings stift.

Under 1430 – talet flyttades Västervik till sitt nuvarande läge. Den nya staden tog namnet Västervik och den gamla staden kallades gamla Västervik ända fram till 1600 – talet då namnet Gamleby började användas. Västervik hann brinna hela fem gånger under tiden 1452 -1677. I maj 1517 under unionskriget mellan Sverige och Danmark brann Västervik åter ner av en anfallande krigshär. Då tvingades Västerviksborna återigen flytta staden, trettio år senare beordrade Gustav Vasa att man skulle flytta tillbaka och sedan dess ligger Västervik vid sin nuvarande plats.

Västervik kommunhus

Västerviks kommunhus ligger inrymt i ett hus som kanske inte helt passar in i Västervik. Förmodligen behöver även Västerviks kommun större lokaler än vad rådhuset i den gamla delen av stan kan erbjuda. Vi tar oss förstås till kommunhuset och får även en liten titt i foajén.

I kommunen bor det cirka 36 747 invånare.

Uppleva i Västervik

Sommaren är nog den bästa tiden att uppleva Västervik. Då är det liv och rörelse på alla caféer och restauranger. Det är förstås utomhusserveringar som gäller då. Och det finns gott om det här i Västervik.

Utanför själva tätorten Västervik finns underbar skärgård. Under vårt besök i april 2021 besökte vi Händelöp, ett så vackert och rofyllt fiskeläge.

Gränsö slott och Slottsholmen

Vi bodde på Stadshotellet mitt i stan men strax utanför Västervik ligger Gränsö slott där det finns möjlighet att både övernatta och äta. Ett annat hotell som jag är sugen att testa är Björn Ulvaeus hotell på Slottsholmen. Det ligger centralt i Västervik och har till och med badmöjlighet direkt från rummet.

Stadskärnan

Västervik har en pittoresk stadskärna vid havet. Visst kan det blåsa rejält från havet och det gäller nog att välja rätt tidpunkt för sitt besök. Sommar, vår eller höst är Västervik en härlig stad vid havet.

Båtsmanstugorna 

Läs mer om Västervik – En idyll vid havet

Följ oss “Besöka Sveriges 290 kommuner” Antal kommuner: (84 – 86/290)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + tjugo =