HälsinglandSveriges 290 kommuner

Ett besök i Bollnäs kommun

En underbar höstdag i september månad tar vi bilen upp till Hälsingland. Det är dags att besöka Bollnäs kommun. Kommunen är inte särskilt stor men har många intressanta sevärdheter, vilket tar nära en hel dag för oss att besöka. 

Hälsingland är ett landskap vi inte vistas så ofta i men som visar sig från sin allra bästa sida denna strålande lördagsförmiddag. Vi har klivit upp tidigt för att ta oss från vår hemort i norra Stockholm och vidare upp mot Bollnäs som ligger i landskapet Hälsingland i Gävleborgs län.

Bollnäs kommun

Bollnäs kommun har 26 414 invånare. Centralort är Bollnäs och området i kommunen erbjuder en mångfald av fritidsaktiviteter tack vare kommunens fina natur. I kommunen finns stora skogsområden med en rik flora och fauna. Det finns också många sjöar samt älvarna, Ljusnan och Voxnan, vilket gör att Bollnäs har ett brett utbud av naturupplevelser med vandringsleder och möjlighet till fiske. Även vintertid finns det gott om vinteraktiviteter.

Bollnäs är även känt för sin tradition av hantverk och kultur. Man har även flera framgångsrika sportklubbar inom både fotboll och bandy. Bollnäs erbjuder även goda förbindelser med övriga delar av Gävleborgs län vilket gör Bollnäs till en populär kommun att också bo i.

Kilafors

Det är inte ofta som vi tar oss till någon annan tätort än just en centralort när vi besöker en kommun. Men när vi kör mot Bollnäs söderifrån ser vi skylten Kilafors och blir lite nyfikna. Jag har sett att det finns en intressant gammeldags affär med nostalgiprylar vilket kan vara lite skoj att se mer av. Vi svänger av huvudvägen och kommer snart fram till den lilla orten.

Kilafors är en liten ort och ser vid första anblick väldigt lugn och tyst ut. Vi ser knappt en enda människa när vi kör runt i det lilla centrum som finns i närheten av järnvägsstationen. Att det är framför allt naturupplevelser som lockar för den som besöker Kilafors märks när vi ser många fina naturmiljöer intill Ljusnan som ligger i närheten. Jag letar dock efter den där lilla affären som jag hört talas om.

Tjusig järnvägsstation har man i Kilafors.

Från järnhandel till museum

Ganska snart hittar vi den gamla järnaffären och jag tar mig en titt. Det är ganska mycket folk i butiken idag. Kanske av de som en gång i tiden startade dagens museum. Jag känner mig rätt uttittad när jag lufsar in och försöker se vad som finns i butiken. Ett litet hej kostar man på sig, men inget mer. Jag tar mig nog den snabbaste titten jag någonsin gjort när jag besökt en affär, men känslan av att jag är en utböling gör att jag knappt vågar ta upp mobilen för att ta några snabba foton. Men det kanske inte är så vanligt att främmande kommer och hälsar på så här en lördagsförmiddag, något off season. Helt klart är att det finns väldigt många intressanta prylar från den ”gamla goda tiden” hinner jag tänka och se innan jag känner att det är dags att lämna.

Butiken har en intressant historia. Det berättas att grännabon Johan Rundqvist var den som startade järnhandeln när han flyttade till Kilafors 1916. Senare kom hans barn att ta över och ända fram till 1992 fanns butiken i familjens ägo. Här kunde man köpa det mesta från spik till hushållsföremål. När butiken såldes 1992 till en ny ägare drevs den till i början av 2000 – talet, men därefter lades den ned. I många år stod huset öde med tomma skyltfönster tills Järngängets Nostalgiförening fick idén att skapa en upplevelsebutik med prylar från olika tidsåldrar.

Jag tycker att Järngängets Nostalgiförening har lyckats väl med att hitta prylar från många tidsåldrar i den trevliga butik som finns i Kilafors. 

Efter ett kort men intressant besök i Kilafors kör vi vidare de 17 kilometerna till Bollnäs centrum för att ta oss en titt på vad mer Bollnäs har att erbjuda.

Lite i historia 

Den första kända bebyggelsen etablerades på 1100 – talet men förmodligen har området varit bebott längre än så. Namnet Bollnäs kan ha kommit från ett gammalt svenskt ord som betyder ”bål” eller ”brasa”, vilket kan betyda någon form av fyr eller vägvisare eller eventuellt att den ursprungliga bosättningen låg vid en brandplats.

På 1800 – talet växte Bollnäs som så många andra städer till en industriort, mycket tack vare tillgång till vattenkraft från älven Ljusnan. Under denna tid etablerades sågverk, pappersbruk och textilfabriker. Det lockade också arbetskraft till området och invånarantalet ökade kraftigt. Lilla Bollnäs växte från by till en industriort på relativt kort tid. Under 1900 – talet fortsatte Bollnäs att utvecklas med en utbyggt infrastruktur och förbättrad service med skolor och annan service för invånarna.

Idag är Bollnäs en viktig ort i regionen med sitt historiska arv och även som serviceort för omgivande landsbygdsområden. Bollnäs historia speglar på många sätt utvecklingen i Sverige där orten gick från ett jordbrukssamhälle till industrisamhälle och vidare till att ha en mer varierat utbud för de bofasta.

Bollnäs centrum

När vi besöker en kommun är det till kommunbesöket vi tar oss. I Bollnäs ser vi stadshuset på långt håll, det måste vara ortens högsta hus. Det är minst sagt en stort hus för kommunens administration. Stadshuset ligger precis intill ortens gågata och här hittar vi också en parkeringsplats runt hörnet.

Bollnäs har ett livligt centrum så här en vacker septemberlördag. Något slags evenemang hålls, då det grillas korv och andra godsaker mitt på torget. Vi ser till och med en guidad tur med pensionärsföreningen, men det gäller nog bara de som är medlemmar i Bollnäs pensionärsklubb. Vi går vidare och ser att de flesta affärskedjorna finns representerade här i stan.

Bollnäs torg är en trevlig samlingspunkt med läckert designad scen. 

Efter många år som grusplan blev Bollnäs torg en trevlig mötesplats för ortens invånare.   

För att leva upp till namnet ”Grand Hotell” behöver man nog fräscha upp hotellet en del, åtminstone på utsidan. 

Bollnäs kyrka

Bollnäs är inte särskilt stort så det går ganska snabbt att ”göra” orten. När vi traskat runt en stund tar vi oss tillbaka till bilen för en tur på andra sidan Ljusnan. Här ligger bland annat den vackra Bollnäs kyrka. Dagens kyrkobyggnad stod klar 1734, men dessförinnan fanns en äldre träkyrka och från ännu längre tillbaka i tiden låg här en kyrka redan på 1200 – talet.

Bollnäs kyrka är en klassisk byggnad i barockstil, ritad av arkitekten Olof Tempelman. Han har ritat ett flertal andra kyrkobyggnader runt om i Sverige. Tyvärr är kyrkan inte öppen för allmänheten denna lördag vilket är lite synd då det ska finnas vackra målningar i tak och kring altaret samt en storslagen orgel från 1800 – talet.

Träslottet i Arbrå

Strax utanför Bollnäs finns en Hälsingegård som vi tycker kan passa bra för att stanna till vid för att äta vår medhavda matsäck för dagen. Det är Träslottet i Arbrå, eller Hans-Andersgården, med byggnader från 1700 – talet. Träslottet är ett av Hälsinglands största besöksmål sedan starten 1964. Och inte undra på det då gården ligger med vacker utsikt mot Ljusnandalen. Här har hållits många olika utställningar genom åren. Det finns en också fin trädgård, restaurang samt kafé. Dessutom har man en riktigt stor parkeringsplats och ett par bord för att ta en fika eller äta sin medhavda matsäck.

Gratis inträde
När vi besöker Träslottet är vi i princip själva här och tror först att det är stängt för säsongen, men vi har tur, gården är faktiskt öppet för att göra en liten titt i. Visst är det en fin byggnad med vackra schablonmålningar och möbler, men huset kan inte riktigt mäta sig med de Hälsingegårdar vi har besökt vid Edsbyn på  ”Stora Hälsingegårdars väg”.

Från bruksstuga till träslott

Hans Anders – gården har gått i arv i olika familjer sedan 1700 – talet, men dessförinnan fanns en gård från 1500 – talet på samma plats som brann ner. Då den sista privatpersonen som ägde Hans Anders – gården inte hade några barn fick Arbrå kommun ta över när ägaren gick ur tiden. Länge stod gården tom tills Willy Maria Lundberg fick upp ögonen för platsen. Willy Maria Lundgren var en omtalad konsumentjournalist men ville även starta ett litet kafé, eftersom hon blivit så förtjust i den fina vyn här vid gården.

Till en början hyrde hon en del av lokalerna men tog sedan över alla byggnader på gården och utvecklade den lilla bruksstugan till ett sevärt träslott. 1982 tog dottern Irja med make över verksamheten och de utvidgade den med en stor park. Idag ägs Träslottet av familjen Ossmyr.

Sevärt besök

Det är förstås intressant och roligt att gå in i mangårdsbyggnaden. Byggnaden är i två våningar och innehåller bland annat två timrade salar och några mindre salonger. Huset är möblerat för att man som besökare ska få den rätta känslan av ett träslott i Hälsingland. På övervåningen finns en liten utställning med den söta Hälsingekrukan som jag gärna skulle vilja ha i mitt eget hem, men som tyvärr inte ska fyllas med mer krukor. Man kan köpa den på plats, och kanske ångrar jag mig ändå lite att jag inte köpte med mig en hem.

Vårt besök i Bollnäs

Att Bollnäs är en sevärd och intressant kommun hade vi nog inte räknat med innan vi kom hit. Visst har vi genom åren lite då och då passerat Bollnäs men inte lagt så stor vikt vid vad som döljer sig bakom kommunens vägskylt. Förutom det lilla men mysiga centrum som finns i Bollnäs finns en hel del vacker natur med både Ljusnan och Voxnan som rinner genom landskapet och skapar rekreationsmöjligheter för både invånare och turism.

Läs mer om vår kommunbesök på sidan:

“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 241 / 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + fem =