Sveriges 290 kommunerVästmanland

Nora och Lindesberg – Två kommuner i Örebro län

Vi fortsätter våra kommunbesök runt om i Sverige. Vi har tagit oss till Nora och Lindesberg för besök under en hösthelg. Nora har vi besökt tidigare och den vackra trästaden imponerade stort på oss då. Lindesberg däremot hade vi tidigare inte gästat men vi blir positivt överraskade över ortens fina stadskärna. Häng med till två kommuner i Örebro län.

Nora kommun

Vi börjar vårt besök i mysiga Nora. Oavsett om det är sommar eller höst är det lika mysigt att tillbringa ett par timmar i kommunens stadskärna.

Lite historia

Nora fick stadsprivilegier år 1643 och då bodde det cirka 400 personer i staden. Idag, omkring  370 år senare, har hela kommunen en folkmängd på cirka 10 700 personer varav 6 500 bor i centrala Nora.

Befolkningsökningen började på allvar när Nora Bergslags järnvägs kom till under senare delen av 1800-talet. Järnvägen innebar ett stort uppsving för bergsbruket och järnhanteringen och utvecklingen började gå allt snabbare. Befolkningen växte från cirka 900 personer år 1850 till drygt 1 500 personer år 1880 och fortsatte i samma takt genom industriernas framväxt och storhetstid på 1900 – talet.

Flera ekonomiska kriser inom järnhanteringen medförde att den nästan upphörde vid sekelskiftet 1800 -1900. I Nora pågick under den här tiden stor byggnationen av staden. Man fick en ny kyrkan, ett rådhus och även tingshuset byggdes.

Inköpet av Hagby gård gav kommunen en stor landareal och även ett vattenfall där man byggde ett vattenledningsverk med eget elektricitetsverk och en kraftstation. På så sätt kunde nya industrier få energi. I och med att en ny stadsplan utformades utökades stadens område åt väster med ett område nästan lika stort som det gamla.

Trots ekonomisk kris fortsatte Noras tillväxt och utveckling. Det byggdes fabriker, banker, skolor och sjukhus. Även den kommunala förvaltningen moderniserades. Både folkrörelse och affärslivet med handel utvecklades. I de kommuner som ingick i Nora under tidigt 1900 – tal levde man främst på gruv- och skogsindustri. Men även företag som tillverkade sprängmedel och tändhattar till bergsbruk- och gruvindustrin har präglat bygden.

Nora stads rådhus

Nora och de tre trästäderna

Vi har ju besökt Nora tidigare och då i samband med att vi försökte “göra” de tre trästadsklassikerna Eksjö, Hjo och Nora. Vi upplevde att de tre trästäderna är ganska olika varandra men har ändå en hel del gemensamt, de har alla fått utmärkelsen Europa Nostra, Europas största medlemsorganistion för arbetet med att uppmärksamma Europas kultur- och naturarv. Alla tre städerna har fått samma utmärkelse för sitt arbete med att bevara och vårda den unika bebyggelsen och kulturmiljöerna som finns i städerna.

Nora har anor från tidig medeltid. Med sin bebyggelse av 1700- och 1800-tals hus, sina kullerstensgator, sina tidstypiska gårdar och sina gammaldags affärsskyltar är hela staden en unik kulturmiljö.

Vårt besök i Nora

Så vad gör man i Nora? Vi som gör kommunbesök är mest intresserade av kommunhuset eftersom vi har bestämt att det är det som får representera vårt besök i en kommun. Nu vill vi förstås se mer av kommunen än så och vi försöker alltid att ta del av några sevärdheter efter tid och lust.

Att enbart strosa runt i Nora är förstås en tillräcklig sevärdhet men det finns givetvis fler saker att göra om man vill. När vi besökte Nora under sommaren såg vi att man kunde göra guidade turer för att ta del av intressanta berättelser om staden.

Deckarförfattaren Maria Lang

I Nora växte även den populära deckarförfattaren Maria Lang eller Dagmar Lange upp. Hennes deckarhistorier utspelades i staden Skoga som var täckmantel för just Nora. Jag har läst många av hennes böcker men glömt det mesta av handlingen, kanske är det dags att återuppta lite läsning av någon av hennes böcker.

Övernatta i Nora

Vid tillfälle skulle vi gärna göra en övernattning här i Nora och kanske passa på att bo på Nora stadshotell. Här finns både restaurang och pub och har man inte möjlighet att övernatta går det säkert bra att bara äta en bit lunch i det vackra stadshotellet från 1878.

Glass i Nora

Ända sedan sommaren 1923 när Selma Gerdin införde nymodigheten att servera glass i hembakta våfflor har hela familjen varit engagerad i företaget. Alla som kunde fick hjälpa med att från att veva, hacka is och servera. De första decennierna såldes glassen från ambulerande vagnar i och omkring Nora. Selma drev Nora Glass ända till mitten av 50-talet, då hon lämnade över ansvaret till dottern Elsa. I år 2023 firar Nora Glass 100 år

Även om vi kanske föredrar Nora en höstdag mer än en sommardag kan vi konstatera att den världsberömda Nora glass inte håller öppet. Det är ju lite trist eftersom jag tycker att man kan äta glass året om. Säkert finns en anledning till att det endast är öppet under sommarmånaderna. Tyvärr brukar det vara grymt mycket folk i Nora under sommaren, men gillar man glass är det bara att återkomma och snällt stå i kö.

Järnvägsmuseum

Om man besöker Nora under sommartid kan man besöka Nora Järnvägsmuseum. Här finns en utställning av lok och vagnar samt fotografier från förr.

Eftersom museet var stängt när vi var här kunde vi i alla fall titta lite på det som finns utomhus. Det finns en hel massa tåg, spår och inte minst den vackra tågstationen står än idag kvar i all sin prakt.

Nora kommunhus

Självklart besöker vi Nora kommunhus som ligger i Nora tingshus. Eftersom det är helg är det inte heller öppet, men det ser ut som kommunen håller sig med ett ståndsmässigt hus för sin administration.

Vi är mycket förtjusta i Nora och staden är även perfekt som utgångspunkt till många andra aktiviteter i närområdet. Bland annat nämns Bergmansbyn Pershyttan, en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar och ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid. Här finns möjlighet att uppleva historien på nära håll.

Ett annat intressant sevärdhet kan vara familjen Göthlins borgarhem från senare hälften av 1800-talet. Hemmet ska se ut precis som när det donerades till staden av yngsta dottern Ingrid (d. 1961). Här har tiden stått stilla. Som besökare får man uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen av bland annat konst, fotografier, möbler och prydnadsföremål daterade från 1600 – talet och framåt.

Eller varför inte besöka kvarteret Bryggeriet strax utanför stadskärnan där de gamla industrimiljöerna från 1800-talets senare del numera rymmer kreatörer inom konst, kultur, hantverk, mat och dryck. I området finns ateljéer och verkstäder där man har möjlighet att träffa lokala hantverkare och konstnärer.

Det finns verkligen en hel del att göra och Nora är en av de kommuner vi absolut vill återkomma till och då måste det, trots mycket folk och trängsel, bli under sommaren när allt är öppet.

Lindesbergs kommun

Inte så lång från Nora ligger Lindesbergs kommun. En kommun som verkligen överraskade oss positivt. Lindesberg har en mycket trevlig stadskärna och vi känner direkt att här är en centralort vi absolut skulle kunna tänka oss göra en övernattning vid, särskilt när vi ser det fina stadshotellet.

Vi startar dock vid Lindesbergs kommunhus för att ta den obligatoriska bilden där kommunen har sin administration.

Lite historia

Lindesbergs läge vid Lindesjön och Bottenån fungerat genom historien som transportled för handelsvaror till och från Bergslagen. Transportleden gick längs Arbogaån via Väringen och vidare till kusten vilket hade stor betydelse för utvecklingen av Lindesberg. Skogen, malmen och den bördiga jorden hade också betydelse när människor började etablera sig i trakten.

Man vet dock inte när den första bebyggelsen startade men den första stenkyrkan stod där dagens Lindesbergs kyrka står och man tror att den byggdes på 1300 – talet. Av den kyrkan finns endast ett par stenar kvar i koret. Från början hette orten Lidesås och kom att göra så fram till mitten av stormaktstiden. Namnet Lindesberg fanns redan då  kring området vid gruvorna.

Lindesbergs stad fick sina stadsrättigheter den 20 december 1643 av drottning Kristina förmyndarregering, vilka sedan bekräftades av Kristina när hon blivit myndig, 1645, och bröts då ut ur Linde socken, och namnet ändrades till Lindesbergs socken. 1927 återfick dock motsvarande landskommun namnet Linde landskommun. 1969 inkorporerades Linde landskommun i staden. 1971 gick staden upp i den då nybildade Lindesbergs kommun.

Bränder

Staden drabbades tidigt av bränder, 1644 hade man en första stadsbrand och år 1688 brann 32 gårdar ned i norra delen av Lindesberg. Kung Karl XI förbjöd borgarna att återuppbygga den nedbrunna stadsdelen och befallde dem att flytta till Arboga och Örebro. Någon flytt blev dock aldrig av och efter hand byggdes gårdarna åter upp.

Så sent som 1719 försökte riksdagen att genomdriva ett avskaffande av Lindesbergs stadsprivilegier, men under frihetstiden uppnådde Lindesberg ett kort uppsving men som snabbt tog slut med den djupa ekonomiska kris som startade 1766. På 1770 – talet uppgick stadens invånare till cirka 650. År 1869 drabbades centrala Lindesberg återigen av en svår brand då 27 gårdar brann ner och även kyrkan skadades svårt.

På 1870 – talet kom tillväxten igång när Lindesberg fick järnvägsförbindelse. Den utvecklingen fortsatte under 1900 – talet med expansion i framför allt metall- och verkstadsindustri. Under senare år har tillverkningsindustrin minskat medan den offentliga och privata tjänstesektorn ökat allt mer.

Flera gånger har Lindesberg drabbas av översvämningar trots att man försökt reglera Lindesjön med dammar. År 1931 inträffade en större översvämning och våren 1977 inträffade en mycket svår översvämning med vattennivåer över 243 centimeter över den normala vattennivån.

Vårt besök i Lindesberg

Efter att ha kollat upp kommunhuset i Lindesberg tar vi en liten biltur runt de centrala delarna av centrum. Vi tycker Lindesberg är riktigt mysigt. Vi hittar till rådhustorget där det vackra tingshuset stoltserar. Här finns även kyrka och stadshotellet som vi gärna skulle prova om tid fanns.

Tingshuset

Efter flera bränder byggdes ett nytt tingshus. Det nya tingshuset invigdes 1985, byggnaden hade lokaler för tingsrätt samt för Linde landskommun och Lindes sparbank. 1923 flyttade banken och kommunens kontor till nya kontor. 2005 lades domstolsverksamheten i Lindesberg ned. Byggnaden har efter det används för utbildning.

Arkitekten Theodor Dahl (1858–1897) ritade tingshusbyggnaden i Lindesberg.

Stadshotell

Ännu ett stadshotell och även här skulle det vara intressant att göra en övernattning. I framtiden vill vi gärna göra fler övernattningar i de städer vi besöker. Men Lindesberg ligger inte så långt från Stockholm, vilket gör att vi ofta kör den sista sträckan hem. Något som vi kanske kan göra framöver kommer är att testa just småstädernas stadshotell, de ser ofta så inbjudande ut och många av dem har en intressant historia då de på lite olika sätt har funnits lika länge som staden själv.

Leda och Svanen, ett konstverk av Adolf Jonsson (1872 – 1945)

Leda och Svanen

Fontänen vi hittar framför stadshotellet har även den en intressant historia. Leda och Svanen bygger på en antik myt som berättar att överguden Zeus förälskade sig i en jordisk kvinna, drottning Leda. För att nå sitt mål förvandlade han sig till en svan och lät sig jagas av en örn. Leda som ville skydda svanen tog den till sig och som en frukt av detta möte lade Leda vid den tidens fullbordan två ägg. Ur det ena ägget kläcktes Pollux och ur den Sköna Helena och ur det andra Castor och Klytaimnestra. Castor och Pollux blev så småningom stjärnbilden Tvillingarna. Konstnären har placerat dem på var sitt havsdjur, som är sjöfartens beskyddare.

Mycket nöjda med våra besök i både Nora och Lindesberg säger vi hejdå för den här gången. Jag är säker på att vi snart kommer att återvända, här finns mycket att upptäcka i bägge kommunerna.

Följ oss på:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 193 -194/290

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 4 =