Fem kommuner i nordvästra Skåne – Båstad, Ängelholm, Höganäs, Åstorp och Bjuv (35-39/290)

Framme i Skåne! Det är dags att besöka alla Skånes 33 kommuner. Det är inte nådigt hur många kommuner som finns i Skåne och under vår kommunresa i landskapet har vi fullt sjå att få med dem alla. Det är heller inte långt mellan kommunerna och ibland undrar vi varför man helt enkelt inte slår ihop ett par stycken till en enda.

I detta inlägg startar vi i Skånes nordvästra hörn och besöker fem kommuner som ligger nära varandra men är ganska olika vad det gäller storlek och natur.

Båstad kommun

Utan att ens gilla tennis tror jag att de flesta förknippar Båstad som Sveriges eller till och med Europas tennismetropol. Många spännande matcher spelas varje sommar mitt i Båstad. Många tycker nog att Båstad är en härlig sommarstad och det är inte svårt att hålla med om.

Vi har besökt Båstad lite då och då, sommaren 2020 gjorde vi ett dagsbesök i staden. Vi tog en tur runt hamnen, centrum och centercourten. Mycket folk är det alltid under sommaren men nu när vi gör vårt kommunbesök är det desto färre turister. Klart att det inte är lika attraktivt att besöka Båstad en tidig förmiddag i mars månad, men det är betydligt stillsammare än i juli månad.

Lite historia

Båstad fick stadsprivilegier i mitten på 1400-talet men förlorade dem på 1600-talet då orten fick allt mindre betydelse. Ekskogen hade tagit slut, Skåne blivit svenskt och Bjäre var fortsatt fattigt. Det var svårt att odla när det inte fanns tillräckligt med vidsträckta fält tyckte inte ens storgodsen på Hallandsslätten att det var någon idé att förvärva marken. Så småningom tog utveckling fart igen när järnvägen anlades mellan Skåne och Halland i slutet av 1800 – talet. Båstad blev känt i hela landet som bad- och turistort och sedan 1948 har tennisturneringar arrangeras varje sommar

Torget från 1450 anlades av den danske kungen Kristian I. Även Mariakyrkan började byggas när staden anlades i mitten av fjortonhundratalet. Den stod färdig när tegeltornet var byggt i början av 1500-talet. Kyrkan står kvar än idag.

Båstad är en härlig turiststad där man kan ägna sig åt bad, shopping, besöka olika hamnkrogar, spela tennis och padel. Gillar man tennis ska man inte missa den stora tennisveckan som är ett mycket populärt event varje sommar. Och om det inte regnar finns även en trevlig strand med kallbadhus.

I Norrvikens trädgårdar finns en underbar park med olika blomsterutställningar. Det krävs inträdesbiljett för att besöka parken och under sommaren är det bra att vara ute tidigt för att slippa trängas med andra turister.

Givetvis tar vi oss till kommunhuset i Båstad. I kommunen bor det 15 636 invånare.

Båstad kommun är inte bara tätorten Båstad. Det finns flera trevliga orter runt om i kommunen och en av mina favoriter är mysiga Torekov, ett riktigt sommarparadis. Kommunen bjuder också på fina vandringsmöjligheter som vi gärna vill utforska mer av vid senare tillfälle.

Torekov är en riktigt pärla strax utanför Båstad.

Ängelholms kommun

Vi lämnar Båstad och tar oss söderut till Ängelholm. Kanske är inte Ängelholm så känt som turiststad som grannstäderna Båstad och Helsingborg, men har ändå mycket att erbjuda besökaren. Innerstaden bjuder på en liten men charmig äldre stadskärna där Rönne å slingrar sig genom staden.

Ängelholms rådhus och kyrka

Ängelholm fick sina stadsprivilegier 1516 av den danska kungen Kristian II. Den första tiden som stad blev dock kortvarig, redan 1547 drogs stadsrättigheterna in. På 1600 – talet drabbades staden hårt av det skånska kriget och år 1678 brändes staden ned till grunden. År 1767 återfick Ängelholm sina stadsrättigheter och började så sakta utvecklas längs Storgatan där köpmans- och hantverkshus växte upp med smala och långa tomter från gatan ned mot ån. Dessa hus finns än idag kvar.

Inom handeln blev garveri och krukmakeri viktigt för staden. När järnvägen drogs fram 1885 ökade handeln och Ängelholm blev en industristad  som dominerades av större arbetsplatser som Grönvalls garveri, Sydläder, Sockerbruket och Villans tegelbruk. Kring 1920 – talet blev Ängelholm även en fritids och turiststad när Thorslunds brunnsanläggning och Ängelholms havsbad skapades som ett av landets första stadsplanerade sommarställen.

Inte långt från stadskärnan breder härliga Skälderviken ut sig med fina badmöjligheter och skönt strandliv. Den sex kilometer långa sandstranden blev populär redan på 1800 – talet då Ängelholm blev känt som brunns- och badort.

Sommartid erbjuder Ängelholm på flera trevliga sysselsättningar som att ta en kanalbåt på Rönne å, eller göra ett besök vid Ängelholms hembygdspark. Kanske göra ett besök vid något av stadens museum. Allra bäst är nog ändå den fantastiska stranden eller äta en “Engelholms Glass”. Redan 1937 började man tillverka Engelholms Glass på mejeriet i Engelholm.

Vi besöker badbryggan och tittar in mot stranden där restaurangerna Bunkern och Klitterhus ligger.

Vid vårt kommunbesök tar vi oss till Ängelholms stadshus där kommunhuset har sina lokaler. Stadshuset är en riktigt fin byggnad och med sin lite annorlunda form platsar bra som ett tjusigt kommunhus, men när jag läser på kommunen hemsida ska det byggas ett nytt kommunhus med start 2026 eftersom lokalerna är slitna. Idag har kommunen cirka 43 633 invånare (dec 2021).

Vi tar oss lite längre in och österut i nordvästra Skåne och hamnar i Åstorp kommun. Där har vi aldrig tidigare varit men kört förbi skylten när vi åkt upp och ned på E4:an, Mellan Ängelholm och Åstorp är det bara 16 kilometer, alltså passar det bra in i vårt körschema för dagen.

Åstorp kommun

När vi kommer till en ny kommun brukar vi köra runt centralorten för att snabbt få en bild över kommunen. Ofta brukar jag försöka hitta någon intressant sevärdhet. Ibland har vi nöjt oss med endast ett snabbt besök i de centrala delarna av kommunens tätort särskilt när kommunerna ligger tätt och vi knappt hinner sätta oss i bilen innan det är dags att stiga ur den igen. Lite så är det i Åstorp. Vad vet vi egentligen om Åstorp? Typ, ingenting.

Jag hittade ändå lite fakta och dagens kommun bildades 1952 genom sammanslagning av dåvarande socknen Västra Broby och Åstorp köping. 1974 slogs dåvarande kommunerna Kvidinge och Åstorp ihop och bildade en kommun.

Kommunhuset i Åstorp – I kommunen bor det dryga 16 300 invånare.

Vi tittar oss runt lite i Åstorp och finner att en vanlig vardag mitt på dagen är lugn och skön. Som brukligt är finns det ett par gatukök och pizzerior i stan. Skulle vi vilja övernatta finns här även hotell.

Andra sevärdheter eller rekreationsmöjligheter som erbjuds är Åstorp är Tingvalla strövområde som är ett område med mycket lövskog, branter och grönskande växter. Här finns också vandringsleden Ås till Ås, en av Skåneledens etapper går förbi här, den startar vid Åstorps station.

Vill man titta in på museum finns Nyvångs Gruvmuseum som är ett museum i Åstorp som speglar betydelsen av stenkolsindustrin på orten. Stenkol bröts mellan åren 1907 till 1966. Det var Höganäsbolaget som drev gruvan och även uppförde bostäder. Maskinhuset Schakt Carl Cervin är idag den plats där Nyvångs Gruvmuseum är inrymt.

Bjuvs kommun

Vi fortsätter vår färd till nästa kommun bara 10 minuters bilväg från Åstorp. Inte heller Bjuv är särskilt välbesökt av oss men när vi bodde i Skåne på 1980 – talet hade vi ibland möjlighet via en kompis att handla frysmat i Findus fabrik som då hade en liten butik för sina anställda. Och givetvis åt vi Findus ärtor som packades i Bjuv.

Från början var Bjuv en renodlad jordbruksbygd som blomstrade upp i slutet av 1800-talet till en gruvort. Det behövdes arbetskraft till kolbrytningen och fler folk flyttade hit. Det började byggas kolbodar och bostäder och även ett sjukhus kom till på 1880 – talet. Kring 1902 fick Bjuv även en skola. Den sista kolgruvan stängdes 1979 för besökare och ersattes med ett museum över Bjuvs epok som kolort.

År 1903 grundar Karl-Axel Thulin  Skånska Frukt-vin- & Likörfabriken i Bjuv. Efter flera namnbyten och ägare blir företaget 1941 Findus med produktion av olika maträtter, barnmat och djupfryst. 2017 flyttades huvudkontoret till Malmö.

Det bor idag cirka 15 840 invånare i Bjuvs kommun.

Vårt besök i Bjuv är ganska snabbt avklarat. Vi tar oss förstås till Bjuvs kommunhus som ska checkas av och bild ska tas. Innan vi lämnar Bjuv tittar jag om det eventuellt finns några sevärdheter i kommunen och upptäcker att det ligger ett slott i närheten, Vrams Gunnarstorps slott. Såklart måste vi åka dit, men blir djupt besvikna.

På håll kan vi ana det mest sagolika slott jag sett på länge, men en liten skylt förkunnar att man inte vill ha några besökare här då man är rädd att få in en extrem smittsam svampsjukdom för buxbom. På Wrams Gunnarstorp finns en 400 – årig buxbomhäck som inte får bli smittad. Den är oersättlig.

Vi får trösta oss med Norra Vrams kyrka förvisso vacker på sitt vis men kan definitivt inte jämföras med slottet. Vi får förstås återkomma när sjukdomen har försvunnit.

Höganäs kommun

Vi förflyttar oss till härliga Höganäs kommun. En kommun med variationsrik, dramatisk och vacker natur. Här finns Kullabygden som är en av Sveriges mest besökta turistmål.

Vi börjar i Höganäs tätort som är en trevlig liten stad med sitt utmärkta läge vid Öresund och vidare norrut mot Kattegatt. I Höganäs finns en liten stadskärna där stadshuset kanske är det högsta huset,

I Höganäs kommun bor det cirka 27 590 invånare. 

Lite historia

Redan på 1400 – talet omnämns Höganäs som Höjeness. Då bestod Höganäs av några små byar som så småningom växte samman till en stad. I slutet av 1600 – talet påbörjades stenkolsbrytning i Höganäs som då var ett enkelt fiskesamhälle. År 1797 startades gruvindustri och när man under stenkolsbrytningen hittade lera som en biprodukt började den användas till lerprodukter när försäljningen av kol började gå dåligt. Detta ledde till att ett tegelbruk anlades och runt 1830 startade tillverkningen av blyglaserade bruksföremål i keramik. Några år senare påbörjades produktionen av de bruna saltglaserade krusen som tillverkas än idag av Höganäs Saltglaserat.

Härliga naturupplevelser i Höganäs kommun

Höganäs har en dramatisk kuststräcka runt Kullahalvön med vandringsleder. Själva vandrade vi ned till Nimis så sent som hösten 2021. Det fantastiska konstverket ligger minst sagt avsides och kanske lite ogästvänligt, men mycket väl värt ett besök.

Kullens fyr är också trevligt att besöka och härifrån kan man göra lättare vandringar mot bland annat Ransvik Havsveranda som erbjuder mat med fin vy utöver havet.

Krapperup slott har en mycket fin slottspark och trädgård. Slottet är dock inte öppet för allmänheten.

På ICA – Höganäs finns de goda smørrebrøden som vi alltid passar på att köpa när vi är i närheten. Och för att inte tala om Flickorna Lundgrens underbara bakverk, då spar vi inte på kalorierna. Flickorna Lundgren har sitt café ute på Skäret sedan 1930 – talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 9 =