ÖlandSveriges 290 kommuner

Mörbylånga och Borgholm – Ölands två kommuner

Öland består av två kommuner, Borgholm och Mörbylånga. Vi har besökt vackra Öland vid tre tillfällen vid olika årstider och blivit väldigt förtjusta i öns mycket fina omgivningar. Vi har även gjort ett par övernattningar och kommer förhoppningsvis kunna lägga mer tid här i framtiden. Följ med till Ölands bägge kommuner, Mörbylånga och Borgholm.

Ölandsbron

För att ta sig till Öland via Kalmar finns den vackra Ölandsbron. Bron började byggas 1967 och stod klart den 30 september 1972. Bron är fyrfilig, 6072 meter lång, 13 meter bred och dess högsta höjd är dryga 41 meter. Det går inte att cykla eller gå över bron.

Väl över bron med bil tar vi av mot höger, alltså mot söder för att ta oss till Ölands södra kommun, Mörbylånga.

Lite historia om Öland

Redan under järnåldern blomstrade Öland tack vare sitt centrala läge längs Östersjöns handelsleder. Detta innebar även att Öland var utsatt för omfattande sjöröveri som var ett stort problem i Östersjön ända fram till 1200 – talet. En smal och platt ö som Öland gav inget skydd för fiender därav en ganska stor koncentration av fornborgar. En av de mest kända är Eketorps fornborg.

När Sverige 1306 delades upp mellan kung Birger och hans bröder hertigarna Erik och Valdemar tillföll Öland bröderna. Och när de 1315 fördelade landområdena mellan sig fick Valdemar detta landskap och la sitt residens till Borgholm. Fram till 1356 var Öland underhållsland till Valdemars änka Ingeborg som kallade sig “hertiginna av Öland”.

Under 1400 – talet unionsstrider var Öland med Borgholm slott det landskap som under längst tid kontrollerades av unionskungarna. Erik av Pommern förlorade Öland 1440. Först under 1800 – talet startade en fredligare period som kännetecknades av en kraftig befolkningsökning när jordbrukets kris inleddes på 1880 – talet med stor utvandring från Sverige till Amerika. Fram till 1930 – talet utvandrade över 18 000 ölänningar.

 

 

 

 

Mörbylånga kommun

Det har inte gått att bestämma vilken del av Öland vi gillar allra bäst, både den södra och norra sidan har mycket att erbjuda både sina invånare men även oss turister eller sommargäster. I Mörbylånga kommun är centralort Mörbylånga med sitt lilla centrum men kommunen har även ett alldeles särskilt landskap. Här kan man stoltsera med att finnas med på UNESCOs världsarvslista genom det unika landskapet, Södra Ölands odlingslandskap.

Den säregna miljön på södra Öland med havet, stränderna och det öppna landskapet erbjuder möjligheter till många olika aktiviteter som bland annat vandring, ridning, golf, windsurfing, cykling och båtliv.

Från Färjestaden strax söder om Ölandsbron är det dryga 15 kilometer till Mörbylånga som är centralort i kommunen. Mörbylånga var ett samhälle vid hamnen väster om kyrkbyn Mörbylånga by, båda belägna i Mörbylånga socken. År 1820 fick hamnsamhället rättigheter som friköping, och först 1881 när Mörbylånga köping gick ur Mörbylånga landskommun blev man en köpingskommun. 1952 upplöstes denna och uppgick i en utökad Mörbylånga landskommun. 1971 bildades Mörbylånga kommun med Mörbylånga som centralort.

Idag bor det 15 985 invånare i kommunen.

Våra besök i Mörbylånga kommun

Åtminstone tre besök har vi gjort under de senaste tio åren på Öland och även då södra Öland. Vi har blivit riktigt förtjusta i Öland trots att vi inte ens besökt Öland under sommarmånaderna. Det ska vi givetvis göra i framtiden för det är ju under sommarmånaderna då det mesta är öppet vad det gäller hotell, matställen, kaféer och gårdsbutiker.

Det går ändå väldigt bra att besöka Öland både vinter, vår och höst. För dryga tio år sedan besökte vi Öland under en weekend i maj månad när det omtalade och speciella ljuset skimrar över Öland. Att det skulle finnas en speciell tidpunkt när ljuset ska vara som vackrast är förmodligen vad man själv föredrar. Våren gav åtminstone oss en mycket fin upplevelse när vi hade tur med vädret och jag tror att vi då, fick uppleva det speciella öländska ljuset man talar om.

Vi bodde då på en mindre camping, Stenåsa camping där vi hyrde en mycket trevlig och ombonad stuga. Vi trivdes alldeles utmärkt här och det passade även bra när vi hade våra två hundar med oss. Tyvärr var det lite långt att ta sig till restauranger men det löste vi genom att ta egen mat med.

Världsarvet södra Öland odlingslandskap

Landskapet här på södra Öland är världsunikt och är upptaget på UNESCO:s lista över världsarv. För länge sedan delade människorna in jorden i inägor och utmarker. Inägorna bestod av åkrar och ängar, medan utmarkerna användes som betesmark. Idag odlar ölänningarna på samma mark som människor odlat på i många hundra år och djuren betar på samma betesmarker som de betat på i tusentals år. Det finns inte många sådana platser kvar i världen.

På södra Öland finns 200 radbyar. En radby är en by där husen står nära varandra längs gatan. Runt byarna och gärderna byggdes stenmurar för att hålla djuren borta från odlingarna. Än idag präglas landskapet på Ölands av tusentals stenmurar på de platta åkrarna.

Södra Ölands landskap är präglat av dess långa kulturhistoria och anpassningen till de naturliga förutsättningarna i form av platsens geologi och topografi. Södra Öland är ett unikt exempel på mänsklig bosättning där de olika landskapstyperna på en enskild ö tagits till vara på ett optimalt sätt.
– Ur Unescos Världsarvskommittés motivering

Ölands södra udde och Långe Jan

En av de häftigaste platserna på Öland är dess södra udde och där fyren Långe Jan ligger. Fyren syns på långt håll och här ligger även Ottenby som är en av Europas viktigaste rast- och häckningsplats för fåglar.

Vår- och sommartid kan man traska upp i fyren vilket vi gjorde våren 2012.

Fyren är hela 42 meter hög och är landets högsta fyr. Om man går upp i fyren leder 197 trappsteg upp till toppen och utsikten över Östersjön. Långe Jan tändes första gången den första november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år.

Förutom att gå upp i fyren finns här, naturum Ottenby som är ett besökscentra med en stor utställning om området och dess fågel- och djurliv.

Naturreservatet är ett av Sveriges mest besökta naturområden med vandringsleder över vidsträckta strandängar och genom ädellövsskogar. Det finns även möjlighet att se fåglar och sälar.

Här ligger även Ottenby fågelstation som är ett forskningsinstitution där 25.000 fåglar ringmärks varje år. Ringmärkningen visas genom guidade turer.

Blir man hungrig finns Restaurang Fågel Blå som serverar mat i vacker miljö. Här ligger också Naturbokhandeln där man kan botanisera bland naturböcker och souvenirer.

Eketorps borg

Det finns många fornlämningar och ute på det Stora alvaret finns kanske den mest kända, Eketorps borg. Borgen är en fornborg från järnåldern på Öland. Den är Sveriges enda helt undersökta och man har återuppbyggt  fornborgen, med hus från både järnålder och medeltid. Borgen ligger vackert mitt i Ölands världsarv alldeles intill den nationella vandringsleden Mörbylångaleden.

I tv – serien Sveriges historia som visas i tv under hösten och vintern tar man upp hur hela borgen på 700 – talet överrumplades av fiender när man hade haft en stor fest och flera mäktiga invånare fanns bland festdeltagarna. Under natten  när alla låg och sov lyckades fiender ta sig in i borgen och alla invånare gick en tragisk död till mötes. Eketorps borg låg öde i hela 500 år, men på 1200 – talet upptog man verksamheten då borgen blev en viktig försvarsplats. Efter år 1220 försvann soldaterna och borgen användes inte längre.

När vi besökte borgen var det endast öppet i själva borgen och i de olika husen som finns innanför murarna.  I en byggnad för sig, i själva entrébyggnaden finns en souvenirbutik och ett mindre café som erbjuder fika och glass, vilken håller öppet mellan april till september och även under några oktoberhelger.

Gråborg ringmur och Sankt Knuts kapell

Något mer norrut ligger Gråborg ringmur och Sankt Knuts kapell, även det en fornlämning. Gråborg och Sankt Knuts kapell ligger grannar med några fårhagar emellan. Sankt Knuts kapell är en kyrkoruin från 1100 – talet och Gråborg är Ölands största fornborg förmodligen från 500 – talet.

När vi gör kommunbesök är det kommunhuset och gärna någon sevärdhet vi vill uppleva men givetvis finns det mycket mer att se och göra här i Mörbylånga kommun. Nästa gång vi besöker Öland måste det bli tidig eller sen sommar, när stränderna lockar till bad och sol.

Borgholms kommun

Vi fortsätter norrut på Öland och kommer snart fram till Borgholms kommun där centralorten är Borgholm. Det är även här man kan hitta de flesta restauranger och hotell på Öland. Sommartid finns det förstås betydligt fler ställen att välja på vad det gäller kaféer och restauranger än under lågsäsong.

Borgholm har sitt ursprung i det medeltida fiskeläget Borghamn, som 1620 blev lydköping under Kalmar. Orten förlänades stadsrättigheter 1816 under sitt nuvarande namn. Borgholm var då Sveriges minsta stad med endast 100 invånare.

Under Karl X Gustavs regering upplevde Borgholm en viss blomstring, men vid tiden för utfärdandet av stadsprivilegierna för Borgholm hade Borgehamns köping endast ett 30-tal invånare. 1816 bildades Borgholms stad, den enda på Öland och det är en liten stad sett ur ett riksperspektiv med endast 109 invånare 1821.

En ny hamn uppfördes 1855 -1857, och 1864 blev Borgholm kurort vilket innebar ett visst uppsving för staden. Luften på Öland och särskilt i Borgholm ansågs välgörande, och välbeställda gäster strömmade till från övriga Sverige, ofta via båt. Det fanns förbindelse mellan Stockholm, via Borgholm till Hamburg. Under denna tid byggdes många vackra villor och även hotell. 1851 fanns 545 invånare och 1901 hade invånarantalet stigit till 926 personer.

År 1906 öppnades Borgholm–Böda Järnväg och 1910 även Södra Ölands Järnväg mot Mörbylånga och Ottenby. Järnvägen lades dock ned 1961. Vid sekelskiftet 1900 började även turismen ta fart, speciellt efter det att kungafamiljens residens Solliden färdigställts. Sedan Ölandsbron invigdes 1972 har orten alltmer blivit en pendlarort mot Kalmar.

Vintern  1943 var Borgholms nya stadshus färdigt. Det nya huset användes även som tingssal och även domsagans kansli flyttade in, liksom kommunstyrelsen, polisen och landsfiskalkontoret. Den kända statyn Ölandsflickan, flickan från “Solens och Vindarnas ö”, täcktes också av.

Borgholms kyrka

Kyrkan i Borgholm började byggas 1872 och invigdes 1879. Tidigare hade skolhuset använts som kyrkolokal. Kyrkan renoverades 1935 men sitt nuvarande utseende fick den vid en ombyggnad 1960-61.

Uppleva i Borgholm

Kanske är det nog norra Öland som ändå är den vackraste delen av ön, beroende på vad man har för åsikt om den saken. Här finns Borgholms slottsruin och slottet Solliden. Fortsätter man norrut finns flera intressanta och fina platser.

Sollidens slottspark

En mycket fin sevärdhet är Sollidens slottspark. Slottet är privat och kan inte besökas men parken är jättefin att strosa runt i och uppleva vackra blommor och annan växlighet.

Läs mer: Sollidens slottspark i höstskrud

Byrums raukar

En lite speciell sevärdhet är Byrums raukar. När vi är här blåser det rejäl nordanvind men vackert är det, förmodligen är det sommar som är den bästa tiden här.

Läs mer om Öland:

Öland i solsken och nordanvind

Övningsresa till Öland

På håll från Ölands västra sida har vi sällskap att ön, Blå Jungfrun, som också är nationalpark. Någon gång vill vi gärna ta oss dit, men Blå Jungfrun tillhör Oskarshamns kommun.

Fyren Långe Erik

Det finns även en fyr på Ölands norra sida, Långe Erik. Fyren är  27 meter högt och tändes för första gången 1845. Långe Erik var ursprungligen utrustad med glasspeglar. Speglarna byttes ut 1864 till spegellinser och därmed ökade ljusstyrkan. 1906 höjdes fyren till 32 meter, fyren automatiserades och avbemannades 1976.

Långe Erik ligger underbart vackert längst ut på Ölands nordligaste del och kanske är det den allra vackraste platsen på hela Öland.

Byxelkrok

En annan fin plats tycker vi att Byxelkrok är. Det är en liten fiskeby som är omåttlig populär under sommaren. Här finns restauranger och precis utanför den lilla orten ligger fina stränder. Ja, så pass fina att vi lite på skoj kallade Byxelkrok för Ölands Maldiverna.

Vad tycker vi om Öland?

Givetvis finns många fler fantastiska platser här på Öland. Vi är mycket förtjusta i Öland och återkommer gärna hit. Ett trevligt boende tyckte vi Hotell Skansen i Färjestaden är. Det ligger i Mörbylånga kommun.

Följ oss på:  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 199 – 200/290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 2 =