HallandLandskapstopparSverige

Hallands högsta punkt – Högalteknall 226 m ö h

Ett projekt som vi har lagt ner mycket tid är att besöka alla Sveriges landskaps högsta punkter. Vi påbörjade detta lilla äventyr under sommaren 2020 och har faktiskt hittat hela 16 stycken av 25 möjliga.

Om jag ska vara ärlig är det inte det roligaste projektet vi gjort precis. Det är både tidsödande och tar ganska mycket energi. Det ger kanske inte heller så mycket som jag trott från början. Ibland är det visst helt fantastiskt när landskapet bjuder på härliga vyer men ofta är det en liten punkt någonstans i en skog med mycket buskage och ganska svåråtkomligt. Men har man gett sig in i leken, ska vi givetvis fortsätta och skam den som ger sig. Lite kul är det ändå att söka för att till sist hitta.

Förra året var vi riktigt duktiga och hittade hela 15 landskapspunkter. En av de sista punkterna som vi hittade var Hallands högsta punkt. Den heter Högalteknall och är den högsta punkten på Hallandsåsen med sina 226 meter över havet och den är även högsta punkten i landskapet Halland.

Hallands högsta punkt ligger inte så långt från E6:an och för oss som kommer söderifrån (Skåne) är det bara att köra av avfarten från motorvägen vid Båstad efter det att man passerat Hallandsåsen. Istället för att köra mot Båstad tar vi av till höger och kör vidare mot Hasslöv och sedan till Vindrarp.

Väl framme i Vindrarp kör vi igenom det lilla samhället och fortsätter tills vi kommer fram till en skylt där det står “Naturreservat 3 km” Det står även Högalteknallsvägen, och där tar man av och följer vägen, cirka 2,8 kilometer.

Det är en ganska smal och grusad väg men får man inga möten av andra bilar är det inga problem att köra här. Platsen vi letar efter har varit militärt skyddsområde men numer är det inte det och vi ser heller ingen förbudsskylt när vi kommer fram. Däremot finns det en bom innan man kommer upp till punkten och där passar det bra att parkera bilen.

Vi följer vägen upp cirka 200 meter och eftersom vi inte är säkra på om det är förbjudet att fotografera är jag försiktig med att inte visa alltför mycket av platsen . Det finns ett lite stenröse strax intill och vad jag förstår är det här som punkten ligger. Dock ser vi ingen triangelpunkt, men det är en hel del buskage och vi nöjer oss med platsen som landskapet Hallands högsta punkt.

 

Det blir ett snabbt besök vid Hallands högsta punkt men Hallandsåsen har säkert mer att erbjuda än en högsta punkt. En bit bort är det ett naturreservat och i området ska det finnas flera vandringsleder. Säkert mycket trevligt att vandra här i trakterna.

Följ våra besök i “Sveriges 25 högsta landskaps toppar”

Hallands högsta topp:

Plats: Sydväst om Våxtorp

Svårighetsgrad: Lätt

Hitta hit:Kör från Våxtorp till Vindrarp. Cirka 800 m från Vindrarp ta av vid skylten “Naturreservat” . Fortsätt på denna väg uppför, cirka 2,8 km. Parkera vid bommen till vänster om vägen. Gå de sista 200 meterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sjutton =