Österrike

Zell am See – Ett besök i de österrikiska alperna sommartid

Jag har alltid förknippat de österrikiska alperna med skidåkning. I mina yngre dagar älskade jag skidåkning med full fart och ett par gånger besökte jag några av de skidorterna som finns här i Österrike. Det var en härlig tid, skidåkning under dagarna och fest på kvällarna och givetvis även på nätterna.

Nu tuffar vi på med bil under sommartid i ett grönskande alperna, något som jag knappast trott mig själv om när jag var kring de tjugo. Men var sak har sin tid i livet och nu ser jag förstås allt med andra ögon. Det är så fantastiskt vackert här i Österrike även om det för det mesta verkar regna i alperna sommartid, men kanske har vi bara haft lite otur med vädret.

Under sommarens bilresa kör vi genom Österrike och hinner se flera av de platser som jag tidigare endast sett genom mina skidbrillor, alltså i vitt när jag knappast lämnade skidbacken mer än nödvändigt. Men självklart kan man besöka alperna även på sommaren, skulle jag sagt till mitt 20 – åriga jag.

Efter ett par veckor på resande fot i flera av Balkanländerna har vi nu tagit oss till Österrike. Vi har kört över de slovenska alperna och betalt massor av vägavgifter för att resa på de österrikiska vägarna. Förvisso har vi kört i en del riktigt långa tunnlar som kostar en hel del. Förutom vägavgifter behöver man som bilist även köpa en vingett att klistra på bilens framruta. Den kostade cirka 100 svenska kronor, för en 10 – dagars period.

Välja ort

När vi lämnar Slovenien letar vi lite på måfå efter en trevlig ort i alperna för en övernattning. Vi väljer mellan Saalbach – Hinterglemm, Kitzbühl och Zell am see och tar det sistnämnda. Rent geografiskt är Zell-dalen en korridor i Kitzbühelalperna som förbinder Saalfeldenbasängen med floden Saalach i norr och floden Salzach i söder.

Zell am See passar oss tidsmässigt bra och det känns som ett perfekt ställe när vi anländer sent på eftermiddagen i ösregn. Nåväl vi är ganska slutkörda av ett par veckors mycket hett väderläge men ösregn är aldrig roligt.

Zell am See – trevligt även sommartid

Regnet fullkomligt vräker ner när vi kommer fram i en liten bilkaravan till Zell am See. Alla semesterfirare verkar vara ute med bilen idag. Trots regnet är Zell am See en mycket sevärd liten söt stad och som ligger underskönt vid den alpina sjön Zeller See inbäddad bland berg och grönska.

Zell am See har sedan 60 – talet varit en alpin kurort vilket inte är konstigt med tanke på den alpina luften och den sköna atmosfären som vilar över orten. Här måste vara ett perfekt ställe för vila och hämta kraft. Även sjön Zeller See är känd för att vara hälsosamt med drickbart vatten.

Sjön Zeller am See

Zell am See ligger invid sjön Zeller See. Sjön är drygt fem kvadratkilometer stor och 68 meter djup och belägen 749 meter över havet. Förutom Zell am See ligger även de mindre samhällena Thumersbach och Bruck an der Grossglocknerstrasse vid sjön

Underbar plats vid sjön Zeller am See.

Vårt besök i Zell am See

Jag har inte förbokat några  boenden alls på hela resan och då får man ofta stå lite med mössan i hand när man kommer en sen eftermiddag framåt middagstid. Bara någon timme innan vi kommer fram till Zell am See har jag bestämt mig var vi kan tänka oss att tillbringa en övernattning. Det är inte helt billigt och mycket är givetvis fullbokat.

Valet faller på ett hotell knappa 900 meter från själva stadskärnan. Inte så farligt tänker jag, men då har jag tydligen glömt bort att det går brant uppför här i alperna. Alltså med bil går det ju snabbt men att promenera känns lite tungt särskilt i ösregn. Vi har dock tur hotellet som jag bokar har en mycket trevlig restaurang där det är ganska fullsatt, men det finns ett litet bord kvar till oss.

Det serveras trerätters – middag, kanske inte någon gastronomisk sensation precis, men helt okej efter lång dag i bilen.

Centrala Zell am See

Följande morgon checkar vi ut oss för vidare färd mot Schweiz och Frankrike. Regnet hänger i luften men vi kan ju inte lämna Zell am See utan att titta lite närmare på den söta lilla staden och sjön.

Vi parkerar oss på huvudgatan. Det är tidig förmiddag och staden börjar vakna upp. Vi baxar på oss regnkläder för en promenad genom Zell am See.

Redan under romarrikets tid har platsen där Zell am See idag ligger varit bebodd. På 700 – talet slog sig kristna munkar ned här och grundade ett kloster och ordet Zell i namnet Zell am See ska syfta på den cell eller det enkla lilla rum som munkarna sov i.

På 1300 – talet blev Zell köping och under 1800 – talet började orten bli ett populärt turistmål. Det blev möjligt tack vare att man kring år 1875 kunde åka tåg från Salzburg till Zell. Plötsligt blev det lätt att nå alperna från hela Europa. För att gästerna skulle kunna övernatta byggdes flera hotell och ett av dem är det anrika och mycket tjusiga Grand Hotel.

Grand Hotel

År 1876 öppnade Josef Schwaiger “Hotel Krone” i det tidigare “Klampferhaus” på halvön vid sjön Zell. Efter flera ägarbyten förvärvade  Carl Böhm och hans fru Therese hotellet i april 1887. De renoverade och byggde ut hotellet i flera etapper tills det slutligen uppnådde sin nuvarande form och fasad. I maj 1896 var arbetet äntligen klart. Carl Böhm gav då sitt verk ett nytt namn, Grandhotel am See. Bland många av de celebra gäster som turistade orten under 1800 – talet fanns bland annat kejsarinnan Elisabeth och kejsarn Franz Josef.

Under de nära 140 åren hotellet funnits har det genomgått både glansdagar och förfall. Efter andra världskriget var hotellet i dåligt skick men rustades åter upp och idag står hotellet i sin forna prakt.

Även om Zell am See är mysigt på alla sätt är det nog så att staden ändå gör sig bäst som skidort. År 1906 grundades en skidklubb i Zell och samma år hölls ortens första vintersportfestival. I slutet av 1920 – talet fick orten stadsrättigheter och man påbörjade projektet att bygga Schmittenhöhe-banan för att transportera turister upp på berget Schmittenhöhe. Det anlades också tennisbanor, som vintertid gjordes om till isbanor för skridskoåkning och ishockey.

Att åka till Zell am See vintertid är en riktig klassiker. På 80-90-talen var orten kanske mest känd för sin höga feststämning men idag förknippas orten som snösäker med härlig atmosfär. Det finns mängder av backar för alla sorters skidåkare. Även längdskidåkning har fina förutsättningar med hela 40 kilometer spår runt Zell am See-Kaprun. En riktig klassiker är turen som går runt Zeller-sjön.

Mysig promenad

Att strosa runt i Zell am See är mysigt, det är en härlig liten stad. Pittoreskt och charmigt. Trots att vi befinner oss i juli månad får åtminstone jag en känsla av skidor och valla och känner mig riktigt hemma här. Faktiskt är det bara skidorna som fattas och lite snö förstås.

Nu traskar vi runt här på regnvåta gator och tittar in i lite butiker och följer morgonens öppningsritualer. Några barer håller på att öppna men restaurangerna är fortfarande stängda.

Det är alltså aldrig försent att ta till sig ny lärdom och kasta sina fördomar åt sidan. Österrike om sommaren gav mersmak och det är inte omöjligt att vi reser hit fler gånger för att se vad alperna har att erbjuda vad det gäller vandring.

Vi ser många fina hus smyckade med färggranna målningar på sina fasader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 4 =