HallandSlott & HerrgårdarSverige

Tjolöholms slott – Tjusigt Hallandsslott i brittisk stil

Vi åker E6:an norr upp från Helsingborg. Vi passerar Ängelholm och kör vidare mot Hallandsåsen, där gör vi en avstickare mot Hallans högsta punkt innan vi fortsätter mot Göteborg. Knappa fyra mil söder om Sveriges andra stad tar vi västerut och kommer ut mot kusten.

Ganska snart kommer vi fram till Tjolöholms slott. Redan på parkeringsplatsen förstår vi att det är ett populärt område att besöka. Det är alltså inte bara slottet som är intressant, här ligger även många fina strövområden, strandängar, utsiktspunkter, karga klippstränder och lummiga ädellövskogar.

Vi är dock ute efter ett slottsbesök, vi har fått lite dille på slott i år och nu har vi möjlighet att även få besöka slottet på insidan.

Tjolöholms slott i norra Halland är så genuint brittiskt att man tror sig vara i Storbritannien. Ändå ritades slottet av en ung svensk arkitekt, Lars Israel Wahlman, som aldrig satt sin fot på det brittiska öarna. Med inspiration från den engelska tidskriften “The Studio” och influenserna från Arts and Craftsröreslen skapade han ett brittiskt gods som än idag är anses unikt i sitt slag.

Slott från tidigt 1900 – tal

Slottet är ett av de få som byggdes i Sverige under 1900 – talet. James Fredrik och Blanche Dickson, ett rejält förmöget par, köpte egendomen 1892, eftersom de ville ha en representativt och bekvämt hem. Då stod en herrgård på tomten men paret ville ha ett slott i Elisabetansk stil.

James Fredrik avled dock strax innan byggstart och hustrun Blanche kom tillsammans med arkitekten att färdigställa slottet. Bygget av slottet startade 1898 och sex år senare stod det färdigt. Bara två år senare dog även slottsfrun, Blanche, när hon 1906 gjorde en resa till Ceylon (Sri Lanka) för att besöka sina bröder som drev teplantage där. Under den långa sjöresan hem drabbas hon av dysenteri och avled mitt ute på Indiska oceanen.

Tjolöholm ärvdes av dottern även hon med namnet Blanche, gift med greve Carl Bonde. De flyttade in med sina fyra söner på slottet och bodde där fram till 1920 då makarna skilde sig. Fram till 1951 tillbringade Blanche Bonde sina somrar här men sedan kom slottet att stå ouppvärmt och började förfalla. Efter Blache Bondes död köptes hela egendomen av Göteborgs stad. Slottet kom att öppnas upp för allmänheten och sedan 1987 är godset en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.

Guidad visning

Vi är ute i god tid och trots att man bör boka sitt besök i dessa tider finns det ett par platser kvar för oss. Man tar endast in ett visst antal besökare och det känns skönt att vi slipper vänta eftersom vi bara är på genomresa den här söndagsförmiddagen.

Vi betalar 150 kronor per person och får en tid som vi måste passa. Vi blir mottagna i den stora hallen av en guide som informerar oss om vad som gäller för vårt besök. Vi kommer att få gå runt på egen hand men har möjlighet att då och då möta upp med en guide som gärna visar och berättar för oss om rummen.

Den här typen av visning gillar jag, det känns skönt att vi får gå i lugn och ro samtidigt som vi kan lyssna på guiderna när vi har lust.

Stora hallen

Vi stiger in i slottshallen som är en imponerande jättehall med en storstilad öppen spis. Blanche Dickson tyckte om att ställa till middagar och fest. Som gäst måste det känns varmt välkomnande när elden sprakade i den enorma spisen. Förutom den magnifika öppna spisen finns en fantastisk målning “Drottningen av Saba” av konstnären Julius Kronberg.

Matsalen

Vi beundrar den stora hallen och går vidare mot matsalen som dåtidens gäster förmodligen också gjort. Skillnaden är förstås att ingen mat står serverad till oss, vi får nöja oss med att kika på den ståtliga salen. Väggarna är klädda i ek och taket är väldigt speciellt med det läckra stuckaturtaket, prytt med fyra olika familjevapen, den skotska tisteln och engelska rosen.

Middag på slottet

Under tidigt 1900 – talet kunde en middag på slottet bestå av minst tio eller ännu fler olika rätter. Ovanför den öppna spisen finns en musikläktare där en musikensemble underhöll gästerna till middagen. Det matsalsbord som användes vid middagar förr står idag i entrén och stora hallen.

Det går att boka in sig till julmiddag på Tjolöholm mellan den 2 – 19 december och även till afternoon tea under vissa tider under året.

Serveringsgång

Tjolöholm var byggt för fest och stora middagar med många gäster. Slottets kök var modernt utrustat med en stor elektrisk spis och andra för den tiden moderniteter. Idag är köket restaurerat och inte öppet för allmänheten, istället får vi se serveringsgången med sitt fina porslin.

Ovanför diskbänken ser vi en spännande tavla. Det är en ringledningstavla som ursprungligen var placerad i köket. I nästan varje rum i slottet kunde herrskapet ringa på tjänstefolket. När man ringde i klockan, föll en lapp med rummets namn ner i det lilla fönstret och då visste tjänstefolket vem som ville något.

Idag är alla lapparna nere för att visa de olika rummen.

I slottet arbetade ett dussintal personer och många av dem bodde i slottets tjänsteflygel.

Rökrum

Efter middagen gick herrarna till rökrummet som är inrett i morisk / arabisk stil. Den moriska stilen med arabisk – inspirerande möbler var under en kort tid vid slutet av 1800 – talet mycket populärt. Väggarna är klädda med polerad valnöt och stuckatur översållad med dekor på orientaliskt vis.

I fönsternischens tak hänger 24 droppformade lampor som ska efterlikna oljelampor. Slottet hade från början elektricitet man var självförsörjande på el från ett eget ångdrivet kraftverk.

Biljardrum

Det verkliga herrummet var förstås biljardrummet som är är klätt i marmor. Efter en middag på slottet drog sig herrarna tillbaka för att spela biljard. Här umgicks man en stund och förutom att spela ett parti biljard kunde i sitta i de behagliga sofforna för en eller par drinkar.

Mäkta imponerade blir vi av den vackra blyinfattade glaskupolen vars ljus strålar in över biljardbordet

Salongen

Vi tar oss upp en våning och som kvinnlig gäst på Tjolöholm var det dit man begav sig efter middagen. Det är ett av slottet mer ljusa rum med fönster åt flera vädersträck.

Golvet pryds av en grön heltäckningsmatta som var högsta mode i finare kretsar i Storbritannien när slottet byggdes i början av 1900 – talet. Här kunde man sitta bekväma fåtöljerna, kanske dricka ett glas sherry och lyssna på musik som spelades på pianolan.

Vår guide för dagen sätter sig vid pianolan och frågar oss om vi vill ta en dans. Vi är lite tveksamma till en dans men lyssnar gärna på det självspelande pianot, som styrs med hjälp av att man trampar på pedalerna samtidigt som hålkortsrullarna med musik drivs genom pianolan. Riktigt häftigt, är det minsta vi kan säga om detta piano.

Utställning på slottet

I vissa av slottets rum pågår en klädutställning “Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire”. Utställningen består av kostymer från tv – serien Victoria, som visar viktorianskt kungligt mode från krinolin till kröningsdräkt.

Klänningarna står i flera av rummen och det känns nästan som vi möter riktiga människor när vi ser de vackra kläderna.

Trevligt hemmakontor med skrivbordet som står placerat i ett burspråk mot trädgården. 

Dammsugaren står numera på slottets museum.

Dammsugare

På många av slottets golv ligger fina heltäckningsmattor, förvisso har de bytts ut genom åren men redan när de lades för över hundra år sedan förstod Blanche att det skulle bli svårt att hålla mattorna rena och beställde en dammsugare.

En av Sveriges första dammsugare tillverkades i Göteborg 1905 som Blanche Dickson köpte. Den elektriska dammsugaren transporterades med häst och vagn. Eftersom dammsugaren vägde över ett ton placerades den utanför slottet och kopplades till ett elektriskt uttag, därefter drog man 40 meter långa slangar in i huset.

Bibliotek

Ett bibliotek finns förstås på slottet, efter en lång middag var det inte ovanligt att man slogs sig ner i en av de väggfasta sofforna för att kanske läsa en favoritbok.

The Study

Från salongen går vi vidare till nästa sevärdhet och kommer så småningom fram till ett rum som kallas “The Study”. Idag pågår en utställningen om det det viktorianska modet här i rummet. Väggarna är klädda  av paneler i ek. Den engelska firman Liberty & Co levererades inredningen och som än idag ligger kvar på Regent street i London.

Förutom materialet i slottet har även möbler, gardiner och lampor levererats från samma företag. Liberty kom att bli Blanche huvudleverantör av inredning. Idag är Tjolöholms slott världsunikt genom att ha så pass bevarad Libertyinredning.

I många av rummen finns värmekaminer.

Barnkammaren

Två av rummen är barnkammare som var tänkta till barnbarnen. Dottern Blanche och hennes man hade fyra söner som säkert tillbringade en hel del tid här.

Kungliga gästrummet

Vi kommer in i det pampiga gästrummet som är inrett av Liberty i Henrik VIII:s  stil i mörk ek, rött och guld. Rummet har fullt av kungliga symboler med bland annat svensk – norska riksvapnet som vi ser ovanför den öppna spisen. Den vackra stolpsängen sätter verkligen tonen i det här rummet. På sängen ligger en souvenirkudde från Edward VII kröning.

Gästrummet behövdes, här tillbringade både Oscar II och Gustav V en hel del tid. Andra kungligheter som gärna besökte Tjolöholm var gärna prins Carl och hans danskfödda hustru prinsessan Ingeborg.

Tvättservis med de tre kronorna.

Vy från ett av fönstren mot trädgård och hav.

I den övre hallen ligger flera gästrum, alla är olika och som gäst här känns alla rummen fina och välkomnande. Kanske är några lite väl mörka men jag hittar snabbt mitt favoritrum. Ett ljust härligt rum med fin utsikt över trädgården och havet.

Badrum

En av höjdpunkterna på Tjolöholm är de vackra badrummen med för den tiden bekväma duschar. Det rundspolade duschen sprutar vatten från ovan, sidorna och underifrån. Det läckra nedsänkta badkaret är som en liten minipool och måste vara mycket modernt för sin tid. Det rosa kaklet pryds av ett delfinmönster.

Naturligtvis måste det finnas badrum i flera färger och det blåa är också läckert.

Tjolöholms slottspark mot havet

Vi stannar en bra stund i slottet och det finns så många spännande upptäckter här. Ett riktigt sagoslott med modern touch. Vi tackar för oss men innan vi far vidare vill vi gärna se Tjolöholm slottspark. Vi kommer ut mot baksidan eller är det kanske framsidan mot havet?

Slottet ligger med perfekt läge i en sänka omgiven av skyddande bergspartier. Trots den vilda halländska skärgårdsmiljön smälter slottet väl in här. Utformningen av slottsträdgården och slottsparken har även arkitekten till slottet, Lars Israel Wahlman gjort. Kanske är det Sveriges mest brittiska trädgård.

Närmast slottet är stramt och tuktad för att sedan gradvis anpassa sig till det omgivande landskapet.

Slottsfrun för en dag? Ja, gärna!

Mausoleet

År 1898, just när Tjolöholm slott skulle börja byggas avled byggherre James Fredrik Dickson i blodförgiftning. Änkan Blanche lät bygga ett mausoleum där maken skulle gravsättas. Byggnaden var inspirerad av ett grekiskt tempel och uppfördes i italiensk marmor. Mot havet låg en loggia (en täckt pelargång som var öppen på en sida), den var kantad med joniska kolonner. En smidd bronsport ledde till gravkoret där marmorängeln av Ida Thoresen var placerad.

Tyvärr förföll byggnaden med tiden och 1972 flyttades James Dicksons kvarlevor till en familjegrav i Göteborg. Kvar på platsen står idag endast marmorängeln.

Grönt och frodigt i läckra höstfärger möts vi av här i slottsparken på Tjolöholm.

Slottsträdgården från huvudentrén

Den nuvarande slottsträdgården började planeras år 1900. Idag finns inte många spår kvar av herrgården eller trädgården som fanns innan dagens slottsanläggning. Lindhäcken längs vägen som leder upp till slottet är troligen planterat under 1700 – talet.

På den stora gräsmattan i norr fanns förr växthus, odlingar, rabatter och en bevattningsdamm. Grusgångarna kantades av smultron och det fanns många olika fruktträd. I växthusen odlades bland annat nektariner, persikor och meloner. Det som inte användes på slottet skickades till stadsvåningen i Göteborg eller till Stockholm där dottern Blanche Bonde tidvis.

Slottsbutik

Det finns en trevlig slottsbutik där man förutom köper biljetter till slottet kan botanisera bland allt från inredningsartiklar, böcker och delikatesser.

Vad tyckte vi om Tjolöholms slott?

Vi blev riktigt förtjusta i det här härliga slottet som ligger med det mest perfekta läget mot havet och närhet till Göteborg. Det är ett riktigt hemtrevligt och modernt slott men ändå med klassiskt stil och möblemang. Den guidade visningen som vi fick ta del av var precis lagom, jag gillar att kunna gå runt lite på egen hand men ändå ha möjlighet att fråga någon av de kunniga guiderna som stod lättillgängligt på bägge våningarna. Vi fick möjlighet att ställa frågor och guiderna delade frikostigt med sig av familjen Dicksons liv här på slottet.

Även den fina slottsträdgården mot havet är mycket trevlig att strosa runt i och man kan snabbt ta sig ut på andra fina promenadstråk vid havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 4 =