Bilresa norrut i Euorpa

Under ett par veckors tid har vi bilat söderut genom Europa och bekantat oss framför allt med Balkan. Vi har besökt Bosnien & Hercegovina, Montenegro, Albanien, Kroatien och Slovenien.

Även om det har blivit många mil känns resan ändå inte övermäktig eftersom vi har tagit ganska små dagsetapper med bilen och både hunnit att bada och besökt flera intressanta sevärdheter längs vägen.

Österrike

Nu lämnar vi Balkan och kör in i Österrike. Vår första dag i landet känns underbart när temperaturen sjunker med nära 20 grader. Det är bara 14 – 15 grader varmt och mulet när vi anländer alperna och Zell am See. Visst är det lite trist att vi knappt kan se de mäktiga alptopparna när molnen hänger över dalen. Väder är ju väder och trots allt njuter vi ändå av alpluften och det kyligare vädret.

Vi tillbringar en kväll och förmiddag i Zell am See innan vi fortsätter västerut i Österrike. Vår färdväg går utanför motorvägen och vi färdas i långsam takt genom alplandskapet.

Österrike är ett land som vi mestadels bara kört igenom och gjort några enstaka övernattningar i. Med dagens resa inser vi att här måste vi göra en längre resa för att se mer av alla fina platser med alperna i ständigt blickfång.

Zell am See i sommarskrud.

Vi fortsätter resan genom Schweiz där vi köper en vignette för 40 schweizerfranc, cirka 431 svenska kronor. Dyrt för endast en genomresa kan tyckas och när även vissa vägar är avgiftsbelagda blir det en dyr historia i Schweiz. Det kan inte hjälpas, vi gillar ändå Schweiz och vill se mer av även det här alplandet.

Frankrike

Vi har dock siktet inställt på Frankrike för att sedan ta oss vidare mot Tyskland och Moseldalen. Vi kommer fram under den senare delen av eftermiddagen i den gudomligt undersköna staden Colmar.

Jag är ju lite svag för städer med söta korsvirkeshus som står lite på sniskan. Att stiga in i den pittoreska staden Colmar är som att stiga in i en sagovärld. Här kan man spendera timmar i de mysiga gränderna och kika på de mest fantastiska hus, äta gott på någon av alla stadens restauranger och njuta av att vara i Frankrike. Det är först när vi är här som jag inser hur mycket jag saknat Frankrike, språket och ja, allt. Frankrike förtjänar faktiskt en hel resa för sig.

Tyskland

Även om vi nog kunde ha tänkt oss stanna ett par dagar i Frankrike börjar vi bli lite slitna efter nära tre veckor ute på vägarna. De är dags att i långsam takt börja tänka på hemresa, eller åtminstone börja vänja oss vid tanken.

Ett måste är att få lite revansch från förra årets resa i Moseldalen, då vi var tvungna att fly hals över huvud när Tyskland drabbades av översvämningar. Vi befann oss då i Traben Trarbach när floden svämmade över och det knappt fanns någon väg öppen för att ta sig därifrån.

Idag är vädret desto bättre. Vi kommer söderifrån till Moseldalen och vill besöka fler av dalens fina orter. Vi börjar i Tysklands äldsta stad Trier, en stad med hela 8 världsarv. Vi lyckas hitta parkeringsplats och gör en liten stadsvandring bland kyrkor och torg. Mosel flyter utanför stadskärnan och så småningom kör vi vidare jäms med floden. Vägen slingrar sig genom dalen med Mosel på ena sidan och vinrankorna på den andra utmed de branta sluttningarna.

Genom Moseldalen ligger det både mindre och lite större byar. I år har vi valt att bo i den lite större orten Bernkastel Kues. vacker och turistisk, men ändå inte så mycket folk som jag trott.

I Bernkastel Kues finns en pittoresk stadskärna som är så mysig att strosa runt i. Vill man ta sig ned till floden ligger den bara ett par meter från gränderna.

Följande dag tar vi oss vidare genom Moseldalen och tittar in i flera av de byar som ligger utmed vägen norrut i dalen. Då och då stannar vi till för att spana in vad som döljer sig i gränderna i bland annat i Zell och Cochem.

Jag älskar att kika in i de fantastiska konditorierna som finns överallt i Tyskland. Se men inte äta, gäller för mig.

I varje by finns givetvis en orkester. Här är en damorkester som det svänger riktigt bra om.

Länge har jag önskat att ta mig till Würzburg, som är starten på temavägen, Romatische strasse, “Romantiska vägen” om man kommer norrifrån. Egentligen har vi varit här en gång tidigare men då var vi inriktade på att köra just Romantische strasse att vi inte hann se närmare på staden. Nu har vi till och med bokat in oss för en övernattning i staden för att se oss omkring ordentligt.

Den mest imponerande byggnaden i Würzburg måste vara  Residenset Palatset, ett barockpalats som tillhörde furstbiskoporna av Würzburg. Det är sedan 1981 uppsatt på Unescos världsarvslista.

Efter en varm sightseeingtur är det gott med en öl av den inhemska sorten.

I Würzburg finns flera sevärdheter som är intressanta att se närmare på. På promenadavstånd hinner vi se en hel del av den inre stadsdelen eller Altstadt. Högt över staden tronar Marienbergs fästning, men lite lata, orkar vi inte ta oss dit, vi beundrar istället fästningen från staden.

Allt har sitt slut och trots att vi nog gärna skulle vilja resa ännu mer ute i Europa är det dags att ta oss hemåt. Vi har till viss del varit förskonade från köer under årets bilresa, förutom då de första dagarna i norra Tyskland. Några mer ihållande köer drabbades vi av utanför storstäderna Zürich och Basel. Och som på beställning vår näst sista dag i Tyskland är det dags igen. Någon timme extra blir då resvägen, men det är sådant man får man räkna med på en roadtrip i Europa.

Vårt sista stopp blir i Lübeck som vi stannat till i ett flertal gånger genom åren. Kanske inte världens roligaste stad, men trevlig för en kväll att strosa runt i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

15 − fem =