Hemma igen efter roadtrip till Albanien

Efter en tre veckors lång roadtrip till Albanien tur och retur är vi åter hemma. Årets fantastiska bilresa har gått genom hela 12 länder och dryga 800 mil på cirka tre veckor. Att köra sin egen bil är både på gott och ont, men fördelarna överväger ändå nackdelarna. Vår reseplanering var långt ifrån fastspikad när vi påbörjade resan vilket gav oss en viss flexibilitet samtidigt som det blev en hel del diskussioner om färdväg.

Nu löste sig allt genom vädrets makter, det blev inte helt i min smak men är det sommar så är det. Storstad är hopplöst när temperaturen stiger mot 40 grader. Det är bara att inse att ett kustnära resande var den enda möjligheten för att klara av resan och därmed göra bästa färdplan som passar för väderleken.

Att Tyskland levererar fantastiska sevärdheter visste vi sedan innan, men att resa i Tjeckien, Ungern och Bosnien har gett många fina upplevelser. Prismässigt är det också en riktigt vinstlott när både hotell och restaurangbesök är betydligt billigare här än i övriga delar av Europa. Ju längre söderut i Europa som vi reste desto lugnare med mindre turister och mer av den inhemska befolkningen och dess kultur.

Vad var bäst?

Att köra med egen bil ned till Albanien känns fantastiskt, Hemma men ändå långt borta. Utan tvekan är Albanien ett spännande land och här hade jag gärna stannat i ett par veckor. Kusten mellan Hercegovina och Albanien är mycket fin att köra och inte fullt så mycket turister som man kan tro.

Flera av länderna på Balkan är mycket prisvärda, både hotell och maten är billigt.

Men var var bäst då? Något otippat kanske, jag var så glad att äntligen få komma till Frankrike och få höra franska igen. Det tog flera timmar innan jag fattade att jag faktiskt var där och kunde klämma ur mig några fraser på min något ringrostiga skolfranska.

Maken är mest förtjust i kusten mellan Montenegro och Kroatien.

Vad var sämst?

Att resa helt oplanerat utan en enda bokning är inte helt optimalt. Visst är det skönt att vara flexibel, men det betyder också att en hel del av bilresan går åt att leta praktisk färdväg och hotell därefter. En del av hotellen kan bli dyrare eller billigare, alltså ett litet lotteri. Någon av dagarna blev kanske väl lång i bilen, men mig gör det inte så mycket eftersom jag älskar att åka bil.

Bästa hotellet

Givetvis blir det nya inte helt öppnade Dienhard´s hotel i Bernkastel Kues. Som på beställning dök ett helt nytt hotell upp på hotellsajten Booking. Vi älskade detta underbara hotell som doftade nytt med utsikt över Moselfloden på ena sidan och på andra sidan mot vinrankorna i bergsluttningen.

Sämsta hotellet

I år har vi inte stött på några direkta missöden vad det gäller hotell. Men tyvärr efter flera dagars sökande efter det mest perfekta hotellet i Albanien går vi på en riktig nit. Egentligen var det inget större fel på hotellet däremot dess omgivning. Det visade sig att ett av de hotellen som har fått de absolut bästa rekommendationerna ligger i ett vägdamm utan dess like.

Ett helt underbart ställe höll på att förvandlas till ett gigantiskt hotellkomplex. Dammet yrde utmed vägen där vi parkerade bilen. Det lilla drömhotellet kommer inom kort att ingå i ett trist och stort hotellområde med flera nya hotell i den tidigare underbara idyllen. Både vi och personalen på hotellet hade tårar i ögonen när vi blickade upp mot bergen och det förstörda landskapet. Och för att inte tala om ljudet från alla cementbilar som avöste varandra under det dygn vi tillbringade här.

Vad kan bli bättre?

En noggrann planering är det viktigaste för att inte missa någon sevärdhet utmed resvägen. Kanske både en plan B och en plan C om vädrets makter gör att resan måste ändras.

Flyg, hyrbil / Egen bil

Att flyga till en destination och sedan ta hyrbil blir förmodligen mycket billigare. Tyvärr missar man då den “stora resan” med alla andra länder och upplevelser som hör resan till. Ibland kan det givetvis vara perfekt med hyrbil men för den här typen av resa är det egen bil som gäller.

Några missöden på resan?

Som alltid när vi reser har vi kort om tid. Även om vi inte hade något specifikt datum som vi måste vara hemma till blir den här typen av resa alltid för kort. Det finns ju så mycket att se och det känns alltid som om jag missar något i min planering. Nu ville jag ju både till Italien och Slovenien och var tvungen att välja. Det blev Slovenien. En färd in i Italien hade blivit lite för mycket för den tid vi hade för resan och förmodligen kostat mer än vad det smakat.

Kommer det att bli fler resor i Europa med egen bil?

Ja, definitivt. Vi älskar att bila överallt i världen och Europa har oändliga sevärdheter, det är bara så svårt att välja bland dem alla. Klart att det blir en dyr resa när dieselpriset är högt men det är ändå lite billigare ute i Europa då de flesta länder har betydligt billigare drivmedelspriser än Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 × fem =