Sveriges 290 kommuner

Hur gick det att besöka Sveriges kommuner 2023?

Det har nu gått två år sedan vi bestämde att besöka Sveriges alla 290 kommuner. Vi startade vårt ganska stora projekt redan på nyårsafton 2021 och sedan dess har vi tagit alla tillfällen som getts för att besöka kommuner. Under det första året 2022 gjorde vi 145 kommunbesök och trodde att vi under 2023 skulle göra resten av de kommuner som fanns kvar. Och hur gick det?

Hur gick det?

Det gick inte alls att besöka resten av kommunerna, alltså de som återstod, 145 stycken. Det började väldigt bra och redan till sommaren hade vi passerat nära 200 kommuner. Sedan tog det lite stopp. Till viss del beror det på att flertalet av de kommuner vi har kvar är ganska svårtillgängliga för oss Stockholmare. Vi har de flesta kommuner kvar upp i Norrland och då behöver vi lite tid för att dels ta oss dit men också köra runt. Minst en till två veckor kommer de att ta i anspråk.

Vi har även Gotlands kommun kvar som kräver en båt- eller flygtur. Gärna för oss, vi älskar ju Gotland där jag och maken faktiskt träffades för en herrans massa år sedan. Tyvärr är tiden begränsad och vi vill ju gärna besöka andra resmål än enbart svenska kommuner. Alltså gäller det att prioritera under de semestrar vi kan ha tillsammans.

Från start till nu

Idag står det att vi besökt 221 kommuner på vår kommunlista. Det får man väl ändå lov att säga är bra men det kunde ha varit bättre. Vi har dock sopat rent alla kommuner i södra Sverige och en bra bit norrut. Högst upp är Örnsköldsvik och Sollefteå de kommuner som vi är klara med. Inre Norrland och Lappland har vi ju besökt både sommaren 2020 och 2021, men det räknas inte, eftersom vi inte har besökt kommunhuset. Ja, visst låter det lite galet men det är så vi bestämt oss för att göra och det kan vi inte fuska med. Det som ändå är väldigt roligt är att återkomma till platser som vi inte trodde att vi skulle göra inom den närmaste tiden. Norrland och Lappland är inte fel, men sträckorna där uppe är långa.

Är det inte en tokig idé ändå?

Förutom att det är galet många mil vi kört extra för att besöka en kommun, är det också en ganska kostsam historia, särskilt vad det gäller drivmedel. Men det är ändå en bra idé, det här med de 290 kommunbesöken. Ja, det tycket åtminstone vi själva.

Till en början var intresset för vår expedition lite varierat, en del tyckte att det verkade dötråkigt medan andra ändå var lite intresserade. Numera är det knappast någon som orkar bry sig om våra kommunbesök men det struntar vi faktiskt i.

Om vi kör lite kors och tvärs genom Sverige blir äventyret desto större och våra upplevelser känns enbart positiva över att kunna ta del av så många otroligt fantastiska platser i Sverige. Jag skulle varmt rekommendera alla att göra en liknade resa och om man dessutom har mer tid skulle jag definitivt rekommendera att även göra en övernattning i varje kommun. Kanske kan det bli vårt nästkommande mål.

Vilka är de största nackdelarna?

Det är dyrt förstås, dieselpriset har inte varit nådigt under 2023. Att resa kors och tvärs är kanske inte heller det bästa för miljön, men en bil mer eller mindre har förmodligen inte så stor påverkan trots allt. Tyvärr ligger inte kommunerna så snällt till för att göra en vettig körslinga. Det brukar ofta vara ett virrvarr av kommuner särskilt i Jönköping-  och Kronoborgs län. Ibland har vi varit tvungna att endast välja en av två kommuner och sedan återkomma eftersom de ligger nära varandra men åt olika håll. Tidsbrist är således den största nackdelen.

Vilka är de största fördelarna?

Att få uppleva kommuner och centralorter som vi aldrig annars skulle tänkt tanken att göra är helt fantastiskt. Hur tråkigt det en kan tyckas vara och kanske ganska olikt andra resor som vi gärna gör och har gjort. Alla platser har en historia och få ta del av den på lite olika sätt gör åtminstone mitt liv betydligt mer innehållsrikt. Kanske ser många platser ganska lika ut, men det finns alltid något som sticker ut och gör besöket till ett minne för livet.

Jag tar åtskilligt mer bilder än de som finns publicerade på bloggen och att sedan gå igenom det stora bildmaterialet är också en del i den stora resan.

Finns det någon “bästa” kommun?

Under vårt första år som kommunresenärer blev vi extra förtjusta i Sundsvall och Jönköping. Under 2023 besökte vi alla Bohusläns kommuner och här finns ett helt gäng kommuner som ståtar med fantastiska vyer och mycket skönhet. Tanum, Lysekil och Sotenäs var några av kommunerna som imponerade på Sveriges västra sida.

På den östra sidan av Sverige gillar vi både Karlskrona, Karlshamn och Kalmar, särskilt svaga är vi nog för Borgholms kommun på Öland. Även Dalarna är fantastiskt vackert med sjön Siljan i centrum. Det är faktiskt ganska svårt att utse den allra bästa kommunen.

På väg till Rättvik!

Finns det någon “sämsta” kommun?

Nej! Alla kommuner har något och även om jag ibland kan tycka att det inte behöver vara så många kommuner finns det alltid något fint att minnas i varje kommun. Om själva centralorten verkar lite trist kan man ändå skylta med en vacker kyrka eller många fina naturlandskap där lugnet och tystnaden är skönhet nog.

Kanske ska vi inte bara titta på vackra vyer eller gulliga stadskärnor när vi bedömer en kommun. Det kan förstås vara bra att veta vilken kommunalskatt man har och framför allt hur pass nöjda invånarna i kommunen är. Vilken service finns för invånarna och hur är det att bo i den kommun vi besöker?

Desto mer vi reser i landets kommuner desto större blir nyfikenheten för andra frågor än hur det ser ut och att vi har bockat av ännu en kommun.

När kommer de kommuner som vi besökt finnas redovisade på bloggen?

Det är kanske det som är problemet. Allt tar sin tid och det finns fortfarande kommuner som vi besökte 2022 som inte har passat in i någon av inläggen ännu. Kanske gör det inte så mycket eftersom intresset för våra kommunbesök varierar stort i besöksstatistiken. Ibland finns det intresse för vissa kommuner men för det mesta är det inlägg om utlandsresor eller resor i Norrland som ger den största trafiken här på bloggen. Förhoppningen är snart…!

Vad blir målet för 2024 när det gäller kommunbesöken?

Vi hoppas givetvis att bli klara med alla 290 kommuner i år. Det borde gå, men vi vill förstås resa ut i Europa igen och då blir tiden kanske aningen knapp. Jag är lite orolig över tidsåtgången norra Sveriges kommuner, det tar längre tid än vad man tror att resa i det geografiskt stora området med ganska få kommuner.

Förhoppningsvis kommer den dagen när jag till sist får göra ett inlägg för att berätta att alla kommuner är besökta och även dokumenterade på bloggen tidigt eller under år 2025.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + tolv =