Sveriges 290 kommunerVärmland

Karlstad, Hammarö, Grums och Säffle – Fyra kommuner i Värmland

Vi befinner oss på en bilresa genom Värmland för att göra kommunbesök. Det hör inte till vanligheterna att vi väljer Värmland som destination på sportlovet, men faktiskt är det en riktigt trevlig sysselsättning att köra runt här i det värmländska landskapet. På dagens kommunbesök tar vi oss an Karlstad, en kommun där vi besökt staden Karlstad ett par gånger de senaste åren.

Vi fortsätter sedan någon mil ut till Vänerns skärgård där vi besöker Hammarö kommun, en plats vi tidigare aldrig besökt och som visar sig vara både vacker och helt underbar i dagens soliga vinterväder. Vi lämnar motvilligt Hammarö och rundar Vänern och besöker ytterligare två kommuner i Värmland; lilla Grums och därefter Säffle.

Karlstad

Vi börjar i mysiga Karlstad en stad som vi gillar mycket. Det är en sådan lagom stad, både med en trevlig innerstad och ett bra utbud av både restauranger, butiker och hotell. I Karlstad har vi övernattat två gånger och kommer säkert göra det igen. Idag blir det endast ett besök vid kommunhusen, och det verkar vara så att det finns två stycken. Karlstads stadshus är under renovering och vi  blir lite förbryllade när vi ser att vi får olika adresser till kommunhusen.

Jag frågar en av kommuninvånarna som hävdar att kommunhuset absolut låg i stadens stadshus men flyttat ut till CCC – kongresscenter där även Konsumentverket ligger. Nåväl bäst att fota på bägge ställena om det nu är så att kommunens administration flyttar tillbaka till stadshuset.

Här är Stadshuset mitt i den centrala delen av stan. Det håller på att restaurerats eller ska det kanske rivas?

Något utanför själva stadskärnan ligger bland annat Konsumentverket och här ska även kommunhuset finnas.

Lite historia

Karlstad fick stadsprivilegier av Karl IX den 5 mars 1584. Det var då ett litet samhälle som kallades Thingvalla med endast några få invånare, men bytte vid den här tiden namn till Carlstad. 1647 blev Karlstad stiftstad och 1775 blev staden residensstad i Värmlands län.  I slutet av 1700-talet invigdes Sveriges längsta stenbro, Östra bron.

Under 1800 – talet kom Karlstad att få betydelse som utskeppningshamn för Klarälvsdalens och Fryksdalens bruks- och skogsbygder. En förutsättning för det var Trollehätte kanal som byggts år 1800. Karlstad fick en rejäl hamn 1835 och den kom att förbättras och byggas ut ytterligare. Järnvägen byggdes ut mellan Karlstad och Munkfors eftersom behoven av frakt hade ökat under den här tiden. 1841 fick Karlstad stapelstadsrättigheter, det vill säga en stad med hamntull.

Det var inte helt ovanligt med bränder i det gamla Sverige och den 2 juli 1865 drabbades Karlstad av en brand som ödelade nästan hela staden. Endast sju gårdar återstod av över tvåhundra stycken. Domkyrkan stod kvar och några få byggnader rund biskopsgården kunde räddas.

Flera av byggnaderna uppfördes återigen kort efter branden. Rådhuset stod klart 1868, läroverket 1869 och residenset 1871. På en uppmärksammade Karlstadkonferensen år 1905 diskuterades unionsupplösningen mellan Norge och Sverige. 

1940 grundades ammunitionsfabriken, Zakrisdalsverken. Fabriken hade under sin storhetstid över 1100 anställda och var under en tid den största arbetsgivaren i Karlstad. Fabriken lades ned 1994. Karlstad fick högskola 1977 och som 1999 blev Karlstad Universitet.

Idag bor det 96 466 invånare i kommunen.

Rådhuset står i bakgrunden på torget mitt i centrum.

Vårt besök i Karlstad

Vid två tillfällen har vi gjort övernattningar här i Karlstad. Vi har bott fint både på Clarions Collection Hotel Bilan och Clarion Collection Hotel Plaza. Och kanske kommer vi tillbaka och bor på det anrika Stadshotellet.

Karlstad är en kommun som har mycket att erbjuda sina besökare. Jag märker att vi har en hel del kvar att göra här i Karlstad när jag besöker VisitVärmland. Kanske passar det bra att göra en hel weekend en bara en övernattning vid genomfartsresa.

Förutom att strosa runt i Karlstad centrum finns många fler sevärdheter runt om i kommunen. I Karlstad är det alltid nära till vatten, staden ligger  ju vid Sveriges längsta älv, Klarälven, och som möter Sveriges största sjö, Vänern. Här finns också gott om härlig natur för alla som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen. Det finns också ett brett kulturutbud med Wermland Operan där besökaren kan uppleva opera- musikal- och orkesterproduktioner av hög konstnärlig kvalité.

Clarion Collection Hotel Bilan ligger i ett före detta länsfängelse i Karlstad. I källaren finns ett museum om tiden då byggnaden var ett fängelse.

Clarion Collection Hotel Plaza

Vi kommer gärna tillbaka till Karlstad och då är det dags att bo på Stadshotellet.

Hammarö kommun

Vi lämnar Karlstad och kör ut i Vänern kan man nästan säga. Kommunen Hammarö har ett perfekt läge ut i Vänerns norra skärgård och ligger bara 14 kilometer ifrån staden Karlstad.

Hammarö kommun består av en ö som ligger i norra delen av Vänern, omgiven av klippor och glittrande vatten. Kommunen har drygt 16 000 invånare och centralort är Skoghall. Med sina 54 kvadratkilometer är Hammarö till ytan en av Sveriges minsta kommuner.

Vårt besök i Hammarö kommun

Vi tar oss som vanligt till kommunhuset och konstaterar att trots kommunens litenhet har man ändå ett ganska stort kommunhus. Som vi förstår är det alltid nära till vatten här på Hammarö och det vill vi gärna se lite mer av. De flesta kommuninvånare har inte längre bort än 10 minuter för att nå ett bad eller ta en promenad längs Vänerns strand. Runt Vänern finns mycket fin natur med vandringsleder, naturreservat och ett rikt fågelliv.

Skulle man ledsna på vad Hammarös natur har att ge, är det nära till Karlstad, där man kan känna av lite mer av storstadspulsen.

Vi tar oss en liten titt ute i Vänerskärgården och denna vårvinterdag känns platsen som tagen ur en saga. Helst av allt skulle vi vilja stanna här och ta en promenad utmed Vänerns strand men vi har flera kommuner som ska besökas under dagen. Jag lägger Hammarö på min lista för “Platser att återkomma till”, här på Hammarö finns mycket mer att upptäcka och jag kan tänka mig att sommaren är en bra tid för att se mer av kommunen.

Grums kommun

Vi förflyttar oss dryga fyra mil väster om Hammarö och hamnar i Grums kommun. Det är lördagseftermiddag och E18 har övergått från motorväg till tvåfilig väg, det betyder mycket långsam trafik, särskilt när vi lämnar E18 för att ta oss den sista biten till kommunen på annan väg. Vi kommer till sist fram till Grums där det första vi lägger märke till är den enorma industrianläggningen  som ligger en bit bort från nordvästra delen av Vänern.

Lite historia

När den fjärde och senaste inlandsisen hade dragit sig tillbaka för cirka 10 000 år sedan, låg hela Grumsområdet, tillsammans med hela södra Värmland, under havsytan. Nu består stora delar av kommunens yta av skog med tall och gran tillhörande den södra barrskogsregionen.

Grums är en gammal kulturbygd från 1300-talet. I Borgvik, startade järnhanteringen redan på 1600-talet. Järnet var av god kvalitet och vid uppförandet av Eiffeltornet i Paris kom en del av järnet från Borgvik.

Redan på 1300-talet var Borgvik  en centralort. Det finns ett bevarat medeltids-dokument som beskriver en uppgörelse mellan katolska kyrkan som ägde hela Borgvik på den tiden och arrendatorn av kvarnen. Från 1600 – talet drevs ett järnbruk fram till 1925 via vattenkraft. Karl XII besökte Borgvik på sin väg mot Norge 1718. Han ville ge Borgvik stadsrättigheter men han blev som bekant skjuten och avled. Borgvik blev då ingen stad.

Grums centrum är litet och består av en station och en huvudgata, Allt känns lite ödsligt här idag, men kanske är det mer fart i Grums en vardag.

Grums kommunvapen

Som alla andra kommuner i Sverige har även Grum ett kommunvapen. Den innehåller en bild som syftar på Grums äldsta sockenkyrka, och sågklingorna är symbol för träförädlingsindustrin.

Fabriker och olika upplevelser i Grums

Den största arbetsgivare är Billerudsägda pappersbruket Gruvöns bruk. Det är även Värmlands största privata arbetsplats. I Grums finns även Gruvöns sågverk, som ägs av Stora Enso. Det är klart också den mest dominerande bilden som vi får av kommunen. Det ska ändå finnas betydligt mycket mer att uppleva i Grums kommun.

Kommunen är rik på olika upplevelser. När jag tittar på kommunens hemsida vill man framhäva sin rika historia från orterna Liljedal, Borgvik, Värmskog, Segmon, Slottsbron och Grums. Det största besöksmålet är Kungskvarnen i Borgvik, Värmskogs Café och konsthallen Sliperiet i Borgvik.

Tyvärr hinner vi bara med att stanna en kort stund i Grums och det ger mig lite dåligt samvete eftersom det inte ger en helt rättvis bild av kommunen. Jag ser att det finns flera slott och herrgårdar i kommunen och det är sådant jag gärna vill besöka. Kanske har vi vägarna förbi en annan gång.

Säffle kommun

Vi lämnar Grums kommun och kör en liten bit till och hamnar i Säffle kommun. Centralorten Säffle växte fram när Säffle kanal blev klar 1837 och kom att växa ytterligare då Bergslagsbanans Göteborg till Falun färdigställdes 1879. Säffle bildade köping 1882 och då hade man endast 700 invånare. År 1951 blev Säffle stad och därmed Sveriges yngsta. Idag bor det 15 242 invånare i kommunen.

När Säffle bildade köping i slutet av 1800 – talet följde några intensiva decennier där den lite blyga köpingen utvecklades till en tätort med en mer stadsmässig bebyggelse. Även flera industrier i området gjorde att befolkningen ökade och 1943 slogs Säffle ihop med grannkommunen By socken och då växte befolkningen ännu mer.

När Säffle så småningom blev stad och fick stadsprivilegier. Under åren har Säffle fortsatt sin utveckling inom industrin även om en del av företagen bytt namn och har gått över från hantverksmässig tillverkning till high tech i världsklass, säger man på kommunens hemsida.

Vårt besök i Säffle

Det blir ett ganska kort besök i Säffle men vi hinner att ta oss en liten kort promenad genom centrum i det fina vädret. Det som dominerar de centrala delen av staden är Säffle kanal. Det är en hela 80 kilometer långa vattenled som sträcker sig från sjön Vänern genom Säffle stad in till Sveriges allra innersta hamn i Arvika.

Vattenvägen har naturligtvis haft stor betydelse för städernas utveckling och befolkningstillväxt. När det innersta Värmland kunde nå hela världen via hamnen i Göteborg grundades bruk och blomstrande hamnlägen.

Uppleva i Säffle

Det finns en hel del natur även i Säffle kommun och närheten till Vänern är förstås en stor tillgång. Sjön som är Sveriges största har många möjligheter till rekreation och olika typer av upplevelser i form av bad, båtturer och andra vattenaktiviteter. Sommartid är nog att föredra men vi gillar Säffle även i februari månad.

I kommunen finns även flera välbevarade bruk att besöka och är man intresserad av konst kan man ta en titt i gamla vattentornet som numera är en välbesökt konsthall med olika utställare.

Gamla vattentornet är numera en konsthall.

Följ oss :  “Vi besöker Sveriges 290 kommuner” 

Antal kommuner: 143 – 146 / 290

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − ett =