Sveriges 290 kommunerVästmanland

Ljusnarsberg och Skinnskatteberg – Två kommuner i Bergslagen

Ljusnarsberg och Skinnskatteberg är två kommuner som ligger nära varandra i landskapet, Västmanland men i två olika län. Ljusnarsberg med sin centralort Kopparberg ligger i Örebro län och Skinnskatteberg tillhör Västmanlands län. Kommunerna skulle besökas samma dag men ett oväder ställde till det och vi fick helt enkelt göra om och besöka Skinnskatteberg vid ett annat tillfälle. Så i Ljusnarsberg är det vinter och Skinnskatteberg är det sommar. 

I sämsta tänkbara väder besöker vi Ljusnarsbergs kommun i Örebro län, men visst är det lite mysigt med snö också, åtminstone ibland. För att vi någonsin ska bli klara med våra kommunbesök måste vi även besöka kommuner i mindre roligt väder.

Dagen då vi besöker Ljusnarsbergs kommun är det blåsigt och kallt, helst vill vi nog bara sätta oss i den varma bilen, men när vi ändå åkt så långt så spelar väl inte vädret så stor roll. Varje kommun måste få sin tid och då är det inte alltid i bästa väder.

Vi anländer Ljusnarsbergs kommun i snöoväder men som stillar sig något när vi kommer fram till kommunens centralort, Kopparberg. Det lilla samhället mitt i hjärtat av Bergslagen ligger tyst och öde, det är ju söndag. Ingen vill förmodligen gå ut en sådan här tråkig dag.

Kommunkontoret håller förstås stängt men ligger i fina byggnader mitt i centrala Kopparberg. Trots att samhället är ganska litet utmärker sig den lilla orten med ett flertal vackra byggnader. Många i nyanser av Falu rödfärg.

Lite historia

Namnet Kopparberg beror förmodligen på att man fann kopparfyndigheter i området kring år 1624. På den tiden kallades området för Lindesås finnmark. Något senare kom orten att uppkallas efter sjön Ljusnaren och berget, alltså blev det, Ljusnarsberg. Men orten kom även att kallas för Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun och ända in på 1940 – talet kallades området för både Ljusnarsberg eller Nya Kopparberg.

Ljusnarsberg, hade liksom många andra av orter i Bergslagen en central roll i Sveriges gruvindustri. Redan på medeltiden hade gruvindustrin börjat utvecklats, tack vare järnmalmen. Gruvdriften var en av de största näringsverksamheter här i Bergslagen under flera hundra år. Under 1600- och 1700 – talen blomstrade gruvnäringen i Sverige och Ljusnarsberg var känt för sin järnproduktion.

År 1872 fick järnvägsstationen namnet Kopparberg och stationssamhället växte fram. Lokalt kallades Kopparberg för ”Bruket”. År 1887 blev Kopparberg municipalsamhälle med namnet Nya Kopparberg, men när Nya Kopparberg gick över till att bli köping blev namnet Kopparberg. Vid sammanslagningen med Ljusnarsbergs landsförsamling blev det istället Ljusnarsbergs köping.

Tidigare stationshuset

På 1800 – talet förändrades Ljusnarsberg när Sverige industrialiserades. Ångmaskiner och mekanisering började användas i både gruvdrift och andra industrier som började växa upp. Befolkningen växte allt mer och nya samhällen började ta form. Under 1900 – talet blev gruvdriften allt mindre viktig och de flesta gruvorna lades ned under den senare delen av århundradet. Kommunen genomgick en övergång från industrikommun till en mer tjänste- och lantbruksinriktad kommun.

Idag är Ljusnarsberg en förhållandevis liten landsbygdskommun med endast 4 407 invånare. Det som finns kvar från storhetstiden som gruvort är olika muséer och bevarade gruvområden som påminner om en svunnen tid.

Ljusnarsbergs kommunkontor

Ljusnarsbergs kommun bildades 1863 när den slogs ihop med andra områden i regionen, och under 1900-talet har den varit en del av Örebro län. Kommunen har idag en befolkning som är spridd över små byar och samhällen, och den är känd för sina vackra landskap och historiska platser.

Huvudgatan genom Kopparberg.

Uppleva i Ljusnarsbergs kommun

En vintrig dag som denna känns kanske inte utomhusliv så himla lockande. Men kommunen har många fina möjligheter till naturupplevelser, vilket vi trots snön ändå till viss del kan njuta av.

Ljusnarsbergs kommun erbjuder flera vandringsleder och områden för friluftsliv. Det finns både kortare och längre vandringsturer. Beroende på säsong finns möjlighet att både cykla eller åka skidor. Många av vandringslederna går genom skogsområden och längs sjöar, vilket vi också kan se inifrån den varma bilen. Den medhavda matsäcken intas dock ute, vid en sjö centralt i Kopparberg.

Ljusnarsbergs kyrka

Mitt i Kopparberg ligger Ljusnarsbergs kyrka, en mycket vacker kyrkobyggnad i rödfärgad träspån från 1600 – talet. Kyrkan har förstås restaurerats genom dess långa historia.

Tingshuset är en arkitektonisk pärla och har ett viktigt symboliskt och kulturellt värde för Kopparberg.

Tingshuset

En av Kopparbergs vackraste och kanske mest pampiga byggnader är tingshuset. Det är byggt i slutet av 1800-talet och har fungerat som plats för rättsliga förhandlingar och domstolsärenden. Numera står byggnaden som ett kulturminne från ortens storhetstid inom gruvindustrin.

Runt om i kommunen finns flera intressanta sevärdheter som vi gärna besöker en vacker sommardag. 

Skinnskattebergs kommun

En sommardag i juli månad är vi tillbaka till Skinnskattebergs kommun. Vädret är inte särskilt vackert men ändå hyfsat för att göra kommunbesök. Skinnskatteberg är även centralort i kommunen som ligger i Västmanlands läns västra del. Kommunen är länets minsta med sina 4 348 invånare.

För oss ligger kommunen lite otillgängligt men vi passar även på att göra en rejäl dagstur med ett par kommuner i grannlandskapet, Dalarna.

Att Skinnskatteberg är en kommun med mycket natur och många små sjöar blir vi varse direkt när vi till sist når fram till kommunen. Vi har kört förbi flera större kommuner utmed färdvägen. En av länets större kommuner är Västerås som ligger drygt sex mil söder om Skinnskatteberg.

När jag söker efter några sevärdheter i den lilla kommunen hittar jag Färna herrgård och bruk. Vi tar av från huvudvägen cirka 15 kilometer från Skinnskatteberg och kommer snart fram till Färna herrgård.

Färna herrgård och bruk

Bruket grundades som de flesta bruk här i Bergslagen på 1600 – talet. Området omkring Färna bruk är full av historia från den tid då järnbruket var stort i Bergslagen. En del av smedjorna, kvarnar och annat från den här tiden har bevarats och restaurerats.

Herrgården är en klassisk svensk herrgård i empirisk stil som byggdes till bostad för brukets ägare. Idag är det ett populärt konferenshotell med spa. Byggnaden har även en park och trädgård där man kan strosa runt. Det hade onekligen varit mycket trevligt att gjort en övernattning här. Efter en liten promenad runt parken tar vi oss vidare till centralorten Skinnskatteberg.

Färna herrgård

Lite historia

Kommunens historia går tillbaka till 1500 – talet och är känt för sina järn- och koppargruvor. Gruvindustrin var viktigt för utvecklingen av orten, men även skogen och träindustrin har präglat kommunen här i Bergslagen.

Skinnskattebergs kommunhus

Eftersom det är vardag är kommunhuset öppet och jag traskar in för ett kort besök. En mycket trevlig receptionist frågar nyfiket om hon kan hjälpa till. Jag förklarar mitt ärende, att vi besöker Sveriges 290 kommuner vilket verkar imponera på henne. Jag får en massa broschyrer om kommunen innan vi säger hejdå och jag far vidare. Det är alltid roligt att prata lite med någon kommuninvånare, men det är sällan som någon av de kommunanställda intresserar sig för mig. De har nog viktigare saker för sig än att slå sig i slang med en tokstolle som reser land och rike för att kolla in Sveriges kommuner.

Delar av Svartån flyter genom Skinnskatteberg. 

Skinnskattebergs kyrka

En av Skinnskattebergs vackraste byggnader är kanske kyrkan ändå. På platsen har det funnits en kyrka sedan 1600 – talet. Kyrkan som står i Skinnskatteberg idag, är en välvd korskyrka av sten med torn som syns över stora delar av den centrala delen av orten. Kyrkan byggdes klart 1863.

Centrum

Skinnskatteberg har ett litet centrum där det ligger ett par butiker och någon pizzeria. Idag ligger det lilla samhället tyst och öde. kanske är man ute i skogarna och plockar svamp som det ska finnas gott om här i Bergslagen.

Vi kör runt samhället och ser en och annan intressant byggnad.

Skinnskattebergs herrgård

En av Skinnskattebergs mest intressanta byggnader är herrgården. Den är en av Bergslagens mer påkostade bruksherrgårdar från 1700 – talet. Byggnadens arkitektur som illustrerar ett brytningsskede mellan rokoko och nyklassicism. Vid 1900-talets mitt omvandlades Skinnskattebergs herrgård till statlig skogsmästarskola. I dag används lokalerna av Sveriges Lantbruksuniversitet och är ett statligt byggnadsminne.

Stationen

En annan intressant byggnad är stationshuset i typisk järnvägsstil. Järnvägen öppnade här år 1900 och som hjälpte till att göra  Skinnskatteberg mer lättillgängligt, vilket också bidrog till ortens utveckling. Idag används stationshuset till restaurang och pub.

Ett besök i Skinnskattebergs centrum går ganska snabbt och vill man få ut mer av hela kommunen bör man nog stanna mer än en timme. Av de broschyrer jag får ta del av om Skinnskatteberg kommun finns här en mängd olika upplevelser. Mycket av upplevelserna finns ute i naturen men det finns även ett stort föreningsliv som hålls levande av entusiastiska kommuninvånare.

Läs mer om vår kommunbesök på sidan:

“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 236 – 237/ 290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + fjorton =