DalarnaSveriges 290 kommuner

Falun – Historiskt i Dalarna

Falun, är en av femton kommuner i Dalarnas län. I vårt projekt “Besöka alla Sveriges 290 kommuner” har vi nöjet att besöka så många fina platser och även få upplevelser vi inte räknat med. Falun, är en mycket intressant och spännande kommun som bjuder på flera fina överraskningar. Något vi inte riktigt räknat med. 

Följ med på vår resa i Dalarna. 

_____________________________________________________________________________

Fredagseftermiddag

En fredagseftermiddag i slutet av september packar vi bilen och tar oss norrut. Vi kör över Enköping, Sala och vidare upp mot Dalarna. Trist nog börjar det regna men det är ju sådant man får räkna med och på våra resor finns numera alltid regnkläder och paraplyer nedpackat.

Vi kommer fram till Falun vid 18 – tiden på kvällen. Det hotell vi valt för en spontan övernattning en fredagskväll erbjuder även en lättare middag i priset. Vi bor centralt i Falun, endast några steg ifrån huvudstråket i centrum. Vi checkar in och får stå gratis ute på en sidogata fram till klockan åtta morgonen därpå eftersom hotellets egen parkeringsplats är fullt. De flesta städer använder ju numera parkeringsappar vilka är smidiga att betala med, men även ändra tid om så skulle behövas.

Middagen vill vi gärna äta nu när den ingår i hotellpriset. Och Collection Clarion Hotel Bergmästaren i Falun håller god skolmatsnivå. Inget att direkt klaga på men kanske inte vad man vill äta om man går ut på en “vanlig” restaurang. Schnitzel med klyftpotatis, bearnaise och olika sallader samt bröd. Däremot är frukosten morgonen därpå mycket bra, där absolut inget fattas för min smak.

Falun kvällstid

Efter middagen tar vi oss genast ut på stan. Det duggregnar lätt men det känns ändå skönt att ta en liten tur runt på stan. Det är ganska ödsligt vid tjugo – tiden en fredagskväll, vilket känns förståeligt när vädret är som det är.

Vi kommer fram till rådhustorget med sitt rådhus och sin kyrka ståtligt placerade mitt i Falun. Det hör inte till vanligheterna att vi springer i kyrkan på fritiden om det inte är som sevärdhet eller någon annan speciell högtid. Vi har just inte så mycket att göra när vi lite planlöst irrar runt på gatorna i centrum än att känna på dörren till kyrkan som förvånande nog är öppen. Och vi blir mycket överraskade kan jag lugnt säga!

Storslaget

Vi trycker upp dörren och möts av en imponerande syn. Man har släkt ner elbelysningen i kyrkan och tänt många ljus och mitt i kyrkan hänger en stor jordglob som lyser upp altargången.

Senare kan vi läsa att Falu Kristine kyrka håller under ett par veckor i september öppet med temat “Härlig är jorden”. Man har öppnat upp kyrkan med både artister och underhållning av blandat slag. En av de mest spektakulära upplevelsen för oss besökare måste ändå vara att få uppleva det unika konstverket Gaia här i kyrka. Gaia är ett turnerande konstverk av den brittiska konstnären Luke Jerram.

Fantastisk skulptur

Det är ett fantastiskt konstverk som vi möts av, kanske något av det häftigaste jag sett på länge. Planeten mäter hela sju meter i diamter och är ska vara skapat från detaljerade NASA – bilder av jordens yta. Syftet med installationen är att skapa en känsla av vördnad för planeten och därigenom få en djupare förståelse för livets sammankoppling, detta ska i sin tur leda till att vi som besökare ska få en förbättrad ansvarskänsla för att ta hand om miljön.

Oavsett syfte förtrollar skulpturen oss fullkomligt. Den ger en nästan overklig och mycket effektfull stämning. Att vi befinner oss i ett kyrkorum suddas helt bort.

Att stå under Gaia som roterar långsamt samtidigt som det spelas en ljudkomposition av den prisbelönte kompositören Dan Jones runt skulpturen är en mäktig känsla. Gaia är grekisk mytologi och betyder Moder Jord.

Efter en overklig stund i kyrkan tar vi oss åter ut på Faluns gator. Vi ser rådhuset och där har kommunhuset vissa tillställningar. Själva kommunhuset ligger dock i en byggnad snett bredvid som vi inte ser i mörkret denna kväll.

Falu vapensköld

God natt Falun!

 En stad i två delar

Vi kommer fram till Faluån som rinner genom stan och delar den i två delar. Sydväst om ån ligger Falu koppargruva och kallas i folkmun för “den gruvliga sidan”. Här växte inte mycket eftersom roströken förgiftade marken. På den andra sidan nordost om ån dit roströken inte nådde ligger bostadsområden med flera stora och vackra gamla villor, den här sidan kom att kallas “den ljuvliga sidan”. Innerstaden ligger också på åns östra sida och består av några gågator med butiker och ett par restauranger. År 1998 erhöll Falun utmärkelsen “Årets stadskärna”.

God morgon i Falun

Vi sover gott och efter en riktigt fin frukost tar vi oss åter ut på stan i Falun, men nu i dagsljus. Vi har stannat till i Falun vid ett par tillfällen tidigare men då inte mer än som en kortare rast för vidare transport. Nu får vi möjlighet att se lite mer av stadskärnan som visar sig vara mycket trevlig. Falun är Dalarnas residensstad och en gång i tiden var faktiskt Falun påtänkt som huvudstad i Sverige. Det var under storhetstiden när Falu Gruva var som störst och skapade stora rikedomar i landskapet.

Lite historia

Falun har växt upp kring Falu koppargruva och stadens ekonomi var länge helt beroende av utvinningen av koppar. Så tidigt som på 1000 – talet kan Falu gruva ha varit igång men även långt innan talar mycket för att kopparmalm utvanns i området.

Under 1400 – talet hölls marknader troligen vid Stora torget men någon direkt stad fanns ännu inte. Under 1500- och 1600 – talet var kopparutvinningen en viktig del till att Sverige kunde utvecklas till en europeisk stormakt och i januari 1608 utfärdade Karl IX privilegier för en stad. Man lät bygga ett rådhus men någon stad utvecklades inte förrän det sista privilegiebrevet utfärdades 1641 som en stad började ta sin form. I mitten av 1600 – talet var Falun Sveriges näst största stad efter Stockholm, då hade staden 6000 invånare. Idag bor det har 59 818 invånare i Falun.

Bränder och befolkning

I juni 1716 brann stora delar av staden ner och under 1842 brann hela 42 gårdar ned i den nordöstra delen av staden. Därefter har staden klarat sig från större bränder.

Under slutet av 1700 – talet och början av 1800 – talet minskade Faluns befolkning stadigt men när järnvägen fick station här i stan vände trenden. 1859 öppnades Gävle-Dala järnväg och 1879 kom “Bergslagsbanan” Falun – Göteborg få stor betydelse och man fick en nystart inom industrin. Under 1900 – talet växte grannstaden Borlänge om Falun.

År 1908 flyttade Dalaregementet in i de nybyggda kasernerna i Falun, men som många andra regementen avvecklades det under tidigt 2000-tal. Falun har varit värd för världsmästerskapen i skididrott fyra gånger; 1954, 1974, 1993 och 2015.

Stadskärnan i Falun

I dagsljus hittar vi stadshuset där kommunen har sin administration och sitt kontaktcenter. Det ligger mitt emot Falu Kristine kyrka och bredvid rådhuset.

Under 1950 – talet ansågs staden vara i så dåligt skick att knappast några byggnader var värda att bevara. Man rev och byggde nytt. Tyvärr utplånades i princip Faluns historiska stadskärna där den gamla trähusbebyggelsen revs utan hänsyn till Faluns mycket specifika historia och kulturella värde. Inte mycket blev kvar av den rivningsvåg som Falun inte var ensamma om att bevittna i Sverige.

Falu kommunhus.

Falu stadskärna är inte så stor men det finns mycket att se. 

Intressanta sevärdheter

När vi gör kommunbesök är det främst kommunhuset och någon sevärdhet som vi vill besöka. Det kanske låter torftigt men att både besöka och skriva reportage om 290 kommuner är minst sagt en utmaning. Många av kommunerna har givetvis mycket mer att erbjuda än mina små sammanfattningar av besöken. Falun till exempel, är en mycket intressant och spännande stad med framför allt koppargruvan som sin stora sevärdhet, men det finns många fler upplevelser i stan.

Stadsdelen Gamla Herrgården

Innan vi tittar närmare på koppargruvans område tar vi oss till stadsdelen Gamla Herrgården som var hyttarbetarna kvarter, det var bland de tidigaste bebyggda delarna av stan. Än idag är området av medeltida karaktär, det finns hus från 1500 – talet och framåt bevarade.

Hit till kvarteren flyttade hytt- och gruvarbetare, de byggde enkla stugor där uppvärmningen skedde med öppen spis. Till varje liten gård tillhörde också flera uthus för att kunna hålla med djur. Stadsdelen drabbades aldrig av brand vilket gör att det fortfarande finns timrade byggnader bevarade från 1700 – talet. Och färgsättningen är i huvudsak röd (faluröd) med snickerier i vitt.

Det är ett ganska stort område och de smala gatorna är kantade med bilar för folk som bor i husen. Även om husen säkert är moderna inomhus är de säkert varsamt restaurerade. Några av husen är även i två våningar vilket ska ha tillkommit senare än de första husen som byggdes i området.

Världsarvet Falun och Kopparberget

Precis intill stadskärnan ligger Stora Kopparberget, ett historisk industrilandskap i Dalarna och ett av Sveriges främsta områden för metallproduktion. Idag är det ett världsarv över Sveriges tidiga historia som industrination.

Gruvområdet når vi med bil och vi vet att vi inte kommer att hinna ner i någon gruva idag, men är givetvis mycket nyfikna på gruvområdet ovan mark som vi fritt kan besöka denna tidiga lördagsförmiddag.

Sveriges skattkista

67 meter under markytan, i de smala gångarna och bergrummen finns “Sveriges skattkista”. Ja, så kallades gruvan under rekordåren på 1600 – talet då gruvdriften i Falun täckte två tredjedelar av Europas kopparbehov.

Området vid koppargruvan är också en intressant sevärdhet. Kopparbrytningen i Kopparbergslagen kan spåras tillbaka till 700-talet, och utvecklades i Sverige under medeltiden. Under 1600-talet var Falu gruva landets största arbetsplats. Gruvdriften har en mycket lång historia bakom sig men vid början av 1990 – talet tog det slut och nu är området istället en stor turistattraktion.

År 2001 upptogs det industrihistoriska landskapet kring Stora Kopparberget och Falun på Unescos världsarvslista.  I Världsarvet Falun ingår gruvan, staden och den omkringliggande bergsmansbygden.

Unescos motivering till utnämningen:

Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa.

Stora stöten

Den intensiva brytningen resulterade i det stora raset den 25 juni 1687. Då rasade en stor del av gruvan ihop och tre stora dagbrott förenades och bildade den jättelika Stora stöten, vilket är bland det första vi ser när vi kommer in på området.

Stora stöten är ett stort hål i marken med en omkrets på 1,6 kilometer och 95 meter djupt. Mirakulöst nog var det ingen som omkom i raset  eftersom det var helgdag och arbetarna var lediga vid gruvan. Två nya ras skedde 1833 samt 1876 och då utvidgades Stora stöten ytterligare.

Vid tornet kan man ta sig upp för en fin vy över Stora stöten. Det går en stig runt hela “gropen” om man vill ta sig en promenad runt området. 

Gruvmuseet

Falu Rödfärg

Sedan 1764 har Falu Rödfärg i mer än 250 år, men historien om den röda färgen är dock äldre än så. Rödfärgen nämns i många skildringar av kopparhanteringen vid Stora Kopparberget i Falun. Nere i Europa hade det redan under 1500 – talet blivit populärt bland kungar och adeln att sätta koppartak på sina slott och gods. I Sverige där man byggde med trä bestämde Johan III att man som en kompromiss skulle måla taken med den kopparröda färgen istället. Det tog inte lång tid innan adelsmännen gjorde likadant för att efterlikna kungen men under 1600 – talet var det fortfarande mycket exklusivt att måla sina hus, det var bara de rikaste som hade möjlighet till det.

Så småningom under 1700 – talet ville även prästerna och officerarna ha röda hus och modet gick vidare till välbärgade bergsmansgårdar och bondgårdar. På 1800 – talet fortsatte den röda färgen att sprida sig även bland soldater och torpare och när nationalromantiken svepte över landet börjar färgen att nå allt fler. Idag används fortfarande färgen i stor skala och sätts på allt från moderna villor till ladugårdar och många olika snickerier.

Intressant besök i Falun

Med en riktigt trevlig kväll, övernattning och sightseeing i stora delar av Falun är vi väldigt nöjda med vårt besök i Falun. Självklart har vi inte hunnit sett allt som Falun har att erbjuda men det känns ändå som att vi hunnit bekanta oss en hel del med staden. Falun blir också en bra utgångspunkt för resten av vår weekend i både Dalarna och Värmland.

Följ oss på “Vi besöker Sveriges 290 kommuner”

Antal kommuner: 178/290

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × ett =