Ängelholm och Landskrona med fikapaus hos Flickorna Lundgrens – Bilresa genom södra Sverige

Västra Skåne med havet ständigt närvarande gör att livet här många gånger känns mera levande än där jag bor idag. När vi bodde i Skåne för väldigt många år sedan längtade jag ständigt hem till Stockholm, kanske var jag för upptagen av jobb och småbarn för uppskatta livet och naturen här på det sätt som jag gör idag. Nu längtar jag ständigt söder ut istället, men jag är tudelad, visst kan vi flytta tillbaka till Skåne om vi vill, men vill vi det?

Jag trivs hyfsat bra i Stockholm med omnejd också. Här har jag mitt arbete och min familj. Det är en bra bit att köra om man vill ta sig fram och tillbaka mellan Skåne och Stockholm men ändå inte helt omöjligt. Jag har svårt att bestämma mig och till dess så får vi hålla till godo med att gästa Skåne så ofta som möjligt.

På årets resa – bila genom Sverige, tar vi oss en bit norrut från Helsingborg och kör till Ängelholm. Från Ängelholms flygplats har vi flugit många gånger, men jag har aldrig tidigare besökt Ängelholms lilla centrum som visar sig bli ett trevligt besök trots att det börjar regna.

Skälderviken

Mellan Bjärehalvön och Kullen i nordvästra Skåne ligger Skälderviken som är en vik av Kattegatt. Strax söder om Skälderviken ligger idylliska Ängelholm.

Det har ännu inte börjat regna när vi tar oss på den fina stranden vid Skälderviken. Tyvärr är det inget badväder, men det gör inget för då hinner vi göra desto mer. Jag blir gärna lite lat när sol och hav möts tillsammans med mig. Stranden är helt perfekt för att lägga sig i en solstol, men väderprognoserna för vår vecka i Skåne ser inte alls bra ut.

Vi skyndar ut på den fina och långa bryggan som sticker ut i Kattegat. Havet är lugnt men vi känner de första stänken när vi står en stund och låter oss imponeras över strandremsan som aldrig tycks ta slut. Vi funderar om restaurangen vid Klitterhus Havsbadhotell är öppen, det ser lite tomt ut där just idag. Det hade varit trevligt att stannat här över natten, badat, ätit och letat snäckor på stranden, men väder är väder, så vi fortsätter in till Ängelholm.

Centrum i Ängelholm

Vi tar oss snabbt tillbaka till centrum i Ängelholm, som ligger ett par kilometer från havet. Det är lätt att hitta parkeringsplats trots att den trevliga gågatan denna regniga sommardag är fylld av shoppingsugna sommargäster. Ängelholm är en trevlig liten småstad och kanske mest känd för att ha en egen lergöksorkester. Dock missar vi absolut alla lergökar på vår snabba färd genom stan.

Ängelholm fick stadsprivilegier 1516 av den danska Kungen Kristian II. Man firade alltså 500 års jubileum 2016. Namnet Ängelholm har ingen säker tolkning men man tror att namnet kommer från aengil, en sidoform till vinkel. Ordet skulle syfta på Ängelholms läge vid Rönne ås starka krök runt stadens äldsta del.

Vi tar en liten tur runt om de centrala delarna av Ängelholm. Vi passerar Stortorget där kyrkan ligger och går vidare mot gågatan. Eftersom det är ruskigt mycket folk i butikerna tar vi oss istället mot Tingstorget där gatorna är kullerstenslagda och vi ser ett par vackra stenhus, ett av dem är Rådhuset.

Rönne å

Trots att Ängelholm är en havsnära stad ligger själva centrum en bit från havet. Det går cykel och promenadväg ut till Skälderviken men vill man ändå uppleva lite båtliv kan man ta en kanottur eller en turbåt på Rönne å som slingrar sig genom staden. Rönne å mynnar ut i Skälderviken där förutom de vackra stränderna brer ut sig även stadens marina ligger. Vid utloppet låg en gång den medeltida staden Luntertun som på 1500 – talet fick lämna plats för den nya staden Ängelholm.

Flickorna Lundgren på Skäret

Är man i närheten av Kullahalvön är det ett måste att besöka Flickorna Lundgren om man gillar goda bakverk i pittoresk miljö. Deras goda bakverk kan jag längta ihjäl mig efter så det nog är väldigt bra att jag inte bor så nära, eftersom jag nog skulle vara här ganska ofta. Dessutom är de fantastiska bakverken rejält dyra för plånboken, kanske är det lika bra att vi bor så långt som möjligt från ett av Skånes bästa fikaställen, men när vi väl är här spelar varken priset eller kalorierna någon som helst roll. Vi njuter hämningslöst.

I den lilla stugan har det serverats kaffe och kakor sedan 1938. Historien om de sju systrarna som startade kaffestuga blev känt över hela riket när den dåvarande kronprins Gustav VI Adolf vid en solförmörkelse 1945 besökte kaffestugan. Därefter var förstås lyckan gjord och sommargäster har sedan dess strömmat till det mysiga kafét ute på Skäret.

Idag har nästa generation tagit över med Mats och Ann-Lie som även serverar mat som man tillagar av livsmedel från närliggande grönsaksodlare och fiskhandlare. Förutom hembakade kakor, tårtor, jordgubbssaft och kaffe som serveras i kopparkittlar, finns det även räkmackor och en hel del annat smått och gott.

Säsongen för kaffestugans öppettider har numera utökas till att vara öppet från påsk till slutet av september. Vid advent är stugan öppen för lite julmys och bak.

Tyvärr regnar det en del så vi bestämmer oss för att plocka med oss vårt fikabröd och fika på annat ställe när det slutar att regna. Nu slutar det inte regna så vi tar fram vårt medhavda kaffe från hotellet och får sitta i bilen och äta de godaste bakverken som jag någonsin smakat.

De alldagliga vaniljhjärtat är så otroligt goda här hos Flickorna Lundgrens och för att inte tala om deras toscatårta med den underbara vaniljkrämen. Helt oslagbart!

Landskrona

Solen skiner igen och vi lämnar Helsingborg för en liten tur till Landskrona. Landskrona ligger ju mitt i mellan Helsingborg och Malmö i Skånes västra delar. Det var inte ofta vi besökte Landskrona under våra år som bofasta i Skåne men däremot hyrde vi lägenhet här under 90 – talet för hela familjen under en sommarvecka för att besöka lite olika delar av Skåne. Sedan dess har vi inte varit här så när vi tar av från motorvägen och kör in i de norra delarna av Landskona känner vi inte alls igen oss. Mycket har förstås förändrats men något som nog aldrig kommer att förändras är citadellet eller slottet i Landskrona.

Gammalt möter nytt.

Landskronas västra delar finns en fin strand och trevliga promenadvägar utmed havet.

Citadellet Landskrona

År 1413 grundade Erik av Pommern en ny stad som skulle bli “landets krona”. Läget  här vid Skånes enda djuphamn och farleden Öresund var strategisk men krävde ett starkt försvar. Kungen anlade den nya danska köpstaden Landskrona för att kontrollera handeln och ta tull. Staden både plundrades och brändes och intogs av en svensk kung. På 1450 – talet byggdes de första befästningarna, hundra år senare 1559 hade Christian III anlagt citadellet, en kvadratisk anläggning med kanontorn i hörnen, omgiven av en vallgrav.

Besök vid citadellet

Vi parkerar bilen och tar en liten promenad mot den stora vallgraven och når citadellet över bron. Runt citadellet finns flera mindre byggnader som tillhör området. När barnen var små tyckte de att det var spännande att röra sig runt här på området. Och jo vars, vi tycker nog också att det är ett trevligt område med vallgraven och byggnaderna utanför citadellet. Inte långt från citadellet ligger havet.

Slottet som blev Landskronas fängelse

Landskrona och Skåne tillhörde Danmark fram till 1658. På den plats som kungen valde för fästningen stod ett kloster som revs. Fästningen kallades för “Slottet” och gör så än idag trots att det inte var något kungligt residens. Gästrum till kungen fanns i länsmannens bostad på borggården.

Huvudbyggnaden uppfördes mot sjösidan. Fästningen var kraftigt bestyckad och skulle försvara stadens djuphamn. I de fem meter tjocka murarna fanns tre kanonrum.

Begreppet citadellet började användas på 1700 – talet. Ett citadell är en befästning som byggts för att skydda till exempel en stad. Från början av 1700 -talet placerades fångar på fästningen och under tidigt 1800 – talet blev citadellet fängelse för livstidsdömda, under 1900 – talet användes fängelset som tvångsarbetsanstalt för kvinnliga “lösdrivare” och många av landets prostituerade hamnade här fram till 1940.

Därefter övertog militären på nytt fästningen, efter andra världskriget övergav de citadellet och det blev då en flyktinganstalt. Citadellet började förfalla allt mer och var i stort behov av renovering. Idag är fästningen renoverat av staten och ägs av fastighetsverket.

Det finns möjlighet att göra guidade visningar och slottet kan även användas till festarrangemang och andra olika events.

   Citadellet inifrån borggården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − fem =